Radio Suomi Kotka

Lappeenrantalainen Milla Junnola kannustaa tyttöjä biljardin pariin: "Lähtee vaan rohkeasti salille ja kuuntelee parempien pelaajien neuvoja niin kyllä siitä hyvä tulee."

 • 13 min
 • toistaiseksi

Mitä viikon kestävällä junioreiden biljardileirillä tehdään? No tietysti pelataan aamusta iltaan. Lisäksi harjoitellaan aamuherätyksiä sekä opitaan, kuinka iso merkitys ravinnolla on jaksamiseen. Kiira Ikävalko tapasi leirin järjestäjän Juho Nykäsen, ammattilaispelaaja Jani Siekkisen sekä leiriläiset Milla Junnolan ja Arseni Sevastyanovin Kotkan Biljardisali Finnalistilla.

Lähetykset

 • ti 9.7.2019 11.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Kotkalainen Mirka Mylläri on kirjoittanut näytelmän äitinsä rintasyövästä ja kuolemasta. Äiti oli kuollessaan 58-vuotias. Mylläri on menettänyt myös isänsä, joka teki 58-vuotiaana itsemurhan.

  Miten kolmekymppinen aikuisorpo suhtautuu vanhempiensa menetykseen? Miten se on vaikuttanut häneen itseensä naisena, äitinä ja puolisona? Kuinka surusta voi päästää irti?

 • Valkoposkihanhet ovat häirinneet golffareita jo vuosien ajan Kotkassa Mussalon golfkentällä. Pahimpina päivinä kentällä tepastelee satoja hanhia. Lintujen uloste kulkeutuu golfkärryjen ja kenkien mukana kentän ulkopuolelle ja aiheuttaa jopa terveysriskin. Valkoposkihanhet turmelevat kenttää myös syömällä sen lyhyttä ruohoa - se kun maistuu niille kaikkein parhaiten.

  Mussalon golfkentällä on kesän 2019 aikana ryhdytty toimenpiteisiin hanhiongelman ratkaisemiseksi. Ely-keskuksen myöntämä poikkeuslupa valkoposkihanhien häätämiseksi mahdollistaa niiden karkottamisen muun muassa koiran avulla. Rauhoitettuja lintuja ei kuitenkaan saa vahingoittaa.

  Matti Ämmälä käy Supo-koiran kanssa Mussalossa silloin tällöin häätämässä hanhiparvia. Jesse Mäntysalon haastattelussa Matti Ämmälä kertoo, miten tehokas apu koira on lintujen loitolla pitämisessä ja millaisia ominaisuuksia hyvällä hanhikarkottajalla pitää olla. Lisäksi kenttämestari Kimmo Korttila kertoo, millä perusteella Mussalon golfkentälle heltisi poikkeuslupa valkoposkihanhien karkottamiseen. Entä voisiko drooni pitää hanhet kurissa?

 • Vuoden 2017 tangokuningatar Aino Niemi, 20, on harrastanut metsästystä puolet tähänastisesta elämästään. Hän suoritti metsästäjätutkinnon 11-vuotiaana ja ampui ensimmäisen hirvensä muutamaa vuotta myöhemmin. Metsälle hän päätyi aikanaan isänsä mukana ja nyt Aino opastaa erätaitoja nuoremmilleen Metso-leireillä.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Känkkärän luontopolulla Anjalassa Aino Niemi kertoo metsästysharrastuksestaan. Ehtiikö keikkaileva artisti enää metsälle ja mikä siellä erityisesti kiehtoo? Aino muistelee myös parin vuoden takaisen tangokuninkaallisuuden vaikutusta itseensä ja uraansa. Lisäksi hänellä on uutta kerrottavaa tulevasta elämänmuutoksestaan.

 • Haminan Tervasaaressa sijaitseva legendaarinen ravintola- ja museolaiva Hyöky on ollut jo vuosien ajan myytävänä. Viimeksi Hyökyn kippari Patu Patanen yritti päästä aluksesta eroon huutokaupassa, mutta ainuttakaan tarjousta ei tullut.

  Puhelias kulttuuripersoona Patu Patanen perustelee Jesse Mäntysalon haastattelussa, miksi haluaa Hyökystä eroon. Lisäksi Patanen kertoo, miten kävi kun muusikko Andy McCoy vieraili Tervasaaressa. Kipparilla on sanansa sanottavana myös Haminan lipputangosta ja paljosta muusta.

 • Tangokuningas Jukka Hallikainen kutsui muusikkokavereitaan Virolahdelle golfkisoihin ja paikalle tulikin aikamoinen porukka. Sieltä löytyivät tangokuninkaat Jaska Mäkynen, Matti Korkiala ja Marko Lämsä, tangoprinssi Rami Rafael, FBI beat -yhtyeen Markus Törmälä sekä oopperalaulaja Jussi Merikanto.
  Maija Tuunila kysyi miehiltä miten he rentoutuvat, kun eivät ole keikalla ja minkälaisia tulevaisuuden unelmia miehillä vielä on.

 • Pedro ja Antonio Almeida ovat kanadalaisia vloggaajia, jotka tekevät reaktiovideoita Youtubeen. Isän ja pojan tilillä on liki 39 000 tilaajaa, joista suurin osa on suomalaisia. Kaksikko keräsi joukkorahoituksella matkakassan lähteäkseen jollekin festareille. Alunperin ajatus oli mennä Tuskaan, mutta 14-vuotias Antonio ei olisi sinne päässyt ikärajan takia. Tiedustelujen jälkeen löytyi Dark River festivaali Kotkasta ja täällä he nyt ovat. Kiira Ikävalko tapasi A&P Reacts tilin ylläpitäjät Pedro ja Antonio Almeidan sekä Dark River festivaalin tiedottajan Henri Eerolan.

 • Pyhtään Länsikylässä lainehtii elokuisessa tuulessa upea värikylläinen niitty. Kukkaloisto on niin hämmästyttävä, että se on huomioitu myös sosiaalisessa mediassa ja niittyä käy ihailemassa satoja ohikulkijoita. Kukkaniityn on perustanut kotitilalleen maanviljelijä Miina Tuominen-Brinkas. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Aada on täräkkä tyttö. Hän harrastaa jalkapalloa ja on varsinainen maalitykki. Lukemaan hän oppi jo päiväkodissa ja totesi, että eskarissa oli tylsää, kun piti tehdä asoita, joita jo osaa.
  Aada ja äiti Susanna Honkasalo olivat Maija Tuunilan vieraana ja juttutuokiossa puhuttiin kesästä, harrastuksista ja tietysti koulun alkamisesta.

 • Kouvolalainen Jouni Virtanen on ollut ralliharrastaja 1990-luvulta lähtien, mutta kuninkuusluokassa kilpailemisesta hän vain haaveili - kunnes päätti toteuttaa haaveensa. Mies vuokrasi WRC-auton entiseltä rallitähdeltä ja ajoi kunnialla läpi Jyväskylän MM-rallin.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Jouni Virtanen kertoo, miten on mahdollista vuokrata huippuluokan ralliauto, paljonko se maksaa ja oliko unelma joka euron arvoinen.

 • Suomalainen luottaa sisustamisessa edelleen harmaaseen ja valkoiseen, mutta kokeilunhalu on kuitenkin kasvamaan päin. Tämän hetken kuumimpia sisustustrendejä ovat värikkyys ja ekologisuus. Miten ne käytännössä näkyvät kodeissa. Entä mistä on kyse trash designissa, jonka suosio on niin ikään nousussa sisustajien keskuudessa?

  Jesse Mäntysalo tutustuu Kouvolan Asuntomessuilla sisustamisen uusiin tuuliin somistaja Sarianne Solion ja sisustusarkkitehti Tiina Henttosen kanssa.

 • Kalle Salminen on yksi kouvolalaisen Keskiaikaseura Mehonlinnan jäsenistä. Samanhenkiset ihmiset käyvät mm. viikonlopputapahtumissa, joissa pyritään elämään keskiaisen elämänkatsomuksen mukaan. Tapahtumiin osallistutaan luonnollisesti myös pukeutumalla teeman mukaan. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Valkealan kesäteatterissa esitetään parhaillaan esitystä Laila Kinnusen elämästä; Muistojen bulevardi - säkeistöjä Laila Kinnusen elämästä. Sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Virve Mattila, joka myös esittää Laila Kinnusta.
  Näytelmässä on mukana myös Antti Salmela, jonka Mattila sai viime kesänä houkuteltua mukaan kesäteatteriharrastukseen.
  Parivaljakko oli vieraana Radio Suomen Kymenlaakson aamussa, mutta ennen kesäteatteriasioita Maija Tuunila uteli Euroviisuasioita. Antti Salmelahan on kova viisufani.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä