Journalisti Johanna

Torstaisin klo 11.00, Yle Radio 1 - Yle Areena 365 pv

Mihin journalismia tarvitaan? Eikö maailmassa ole kaikenlaista tietoa muutenkin aivan riittämiin? Mitä journalismi itse asiassa on? "Journalisti Johanna" on uusi radio-ohjelma, jossa Johanna Korhonen yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu.

Äänisuunnittelija: Pentti Männikkö.
Tuottaja: Katri Henriksson.

Jaksot

 • Helmikuun alussa Suomessa yritettiin taas keskustella miehistä. Keskustelu miehistä sujuu yleensä aina huonosti. Keskeiset voimat ovat laumautuminen, syyllistäminen, yleistäminen ja valta.
  Miten miehistä voisi puhua järkevästi, kysyy Journalisti Johanna. Johanna Korhosen toimittaman ohjelmasarjan äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelmassa soi Glenn Gouldin tulkitsema J.S. Bachin Goldberg-muunnelmat.

 • Erakkoja on kautta maailmanhistorian ollut tapana vähän arastella. Kukapa ei kuitenkin joskus haaveilisi erakon elämästä? Voiko ihmisistä saada yliannostuksen? Johanna Korhosen toimittama Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Fretwork -vanhan musiikin yhtye esittää tuttuja sävelmiä oudoilla soittimilla, sopraano on Clare Wilkinson.

 • Toivo on siitä veikeä asia, että se liittyy aina tulevaisuuteen. Missä toivo on nyt? Pokkarihyllyn self help -oppaiden takakansissako? Entä onko toivominen haitallista? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelmassa kuullaan Steve Reichin oktettoa sekä teosta "New York counterpoint".

 • Ihmiselle on tyypillistä luulla itsestään liikoja. Vasta parisataa vuotta olemme olleet tietoisia siitä, että tämän planeetan todelliset valtiaat ovat silmillemme näkymättömiä. Bakteerit olivat täällä ennen meitä. Pitäisikö meidän liittoutua niiden kanssa? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen, äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelmassa kuullaan Philip Glassin säveltämää musiikkia elokuvaan Koyaanisqatsi.

 • Ihmisyhteisöt ovat jo useiden tuhansien vuosien ajatelleet, että anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat kätevä tapa selvittää asiat sekä päästä vääristä teoista ja virheistä eteenpäin. Mistä lähtien ja miksi anteeksipyynnöstä on tullut riidan aihe? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  Musiikkina kuullaan Vivaldin konserttoja La Serenissima -kamariorkesterin ja solistien esittämänä:

  Konsertto huilulle, jousille ja continuolle a-molli RV440
  Konsertto fagotille, jousille ja continuolle C-duuri RV473
  Konsertto huilulle, jousille ja continuolle d-molli RV431/a

 • Miten paljon ihmisen tarvitsee osata omaa kieltään, jotta hän voisi kunnolla osallistua yhteisönsä elämään ja yhteiskunnallisiin asioihin? Jos kieltä puuttuu, jääkö myös ajatuksia puuttumaan? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson.

  Orphei Drängar esittää kuoromusiikkia:

  Englantilainen kansanlaulu (sov. Gustav Holst): Song of the blacksmith
  Jan Sandström: The Singing apes of Khao Yai
  Samuel Barber: A Stopwatch and an Ordnance Map
  Benjamin Britten: The Ballad of the little Musgrave and lady Barnard

 • Miten selviytyä elämästä Suomessa? Miten Suomi pärjää kovassa maailmassa? Olivatko kahvi, viina ja velttous Suomen menestysresepti? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Musiikkina soi suomalainen, Aarre Merikannon ja Erik Bergmanin säveltämä pianomusiikki, jota esittää Liisa Pohjola.

 • Suomessa luottamusta on paljon. Joulukuussa oli kuitenkin yksi suuri luottamusviikko, jonka toistelluimpia lauseita oli, että luottamusta joko on tai ei ole. Journalisti Johanna pohtii nyt, mitä tarkoittaa luottamuksen menetys. Journalisti Johanna on Johanna Korhosen toimittama ohjelma, jonka äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. 1700-luvun napolilaista musiikkia esittävät Tamar Lalo, nokkahuilu, ja Hiro Hurosaki, viulu, sekä La Ritirata -yhtye.

 • Ihmiset saavat nykyään aikaan ennätysmäärät jätettä. Jos ei päivän aikana saa muuta aikaiseksi, olemisen tuloksena on ainakin kasa jätettä. Jätteistä myös puhutaan koko ajan enemmän ja enemmän. Mutta kuka on vastuussa jätteistä, kysyy Journalisti Johanna. Ohjelma on Johanna Korhosen toimittama, äänisuunnittelusta vastaa Pentti Männikkö ja tuottaja on Katri Henriksson. Les Voix Humaines esittää 1500-1600-lukujen joulumusiikkia.

 • Ihmisen tapa katsoa on historian saatossa muuttunut. Nykyihminen näkee maailman eri tavalla kuin vaikka keskiajan ihminen. Mutta milloin näkeminen on kiusallista? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Toimittaja on Johanna Korhonen, äänisuunnittelija Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Musiikki on Lotta Wennäkosken säveltämästä orkesterisarjasta Amor omnia. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Dima Slobodeniouk.

 • Rahan määrä maapallolla on kasvanut pilviä hipoviin mittoihin. Rahaa on arviolta tuhat triljoonaa dollaria. Journalisti Johanna on Johanna Korhosen toimittama ohjelmasarja, jonka äänisuunnittelusta vastaa Pentti Männikkö, tuottaja on Katri Henriksson. Musiikkina kuullaan meriaiheisia välisoittoja Benjamin Brittenin oopperasta Peter Grimes.

  Oikaisu: Ohjelmasta on poistettu virheellinen ilmaisu kvadriljoona.

 • Ihmiskunta on ison teknisen murroksen kynnyksellä. Tekoälyä kehitetään hurjaa vauhtia kaikkialla. Mutta mitä tekoäly tekee meille? Journalisti Johanna yrittää nähdä, mitä oikeasti tapahtuu. Ohjelmasarjan toimittaa Johanna Korhonen. Äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelman musiikki on Max Richterin säveltämästä teoksesta The Blue Notebooks (Siniset muistikirjat).

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä