Radio Suomi Kotka

Ilmavoimien pitkäaikaisin lentäjä kieltäytyi kosmonautin urasta

 • 20 min
 • toistaiseksi

Kotkalainen Jyrki Laukkanen teki poikkeuksellisen pitkän uran koelentäjänä Suomen ilmavoimissa. Miehen ilmailutaidot tekivät vaikutuksen myös Neuvostoliitossa. Mutta miksi hän päätti kieltäytyä kosmonautin paikasta? Jyrki Laukkanen vastaa muun muassa tähän kysymykseen Jesse Mäntysalon haastattelussa.

Lähetykset

 • to 11.7.2019 10.56 • Yle Areena

Jaksot

 • Melankolista ja raskasta metallia soittava Insomnium on vahvassa nosteessa. Bändi julkaisi hiljattain jo kahdeksannen studioalbuminsa "Heart Like A Grave" ja se nousee kohinalla eurooppalaisilla albumilistoilla. Suomessa levy meni listaykköseksi ja sitä bändin riveissä tiedettiin jopa odottaa. Sen sijaan Saksan kärkikymppiin nouseminen tuli bändin laulaja-basisti Niilo Seväsen mukaan bändille yllätyksenä.

  Nyt edessä on tiivistä kiertämistä ympäri maailmaa. Niilo Sevästä haastattelee Aleksi Taponen.

 • Kouvolan eläinsuojeluyhdistyksen Korian eläintalolla leikattiin lokakuisena viikonloppuna 40 kissaa. Tämän kaltaisille tapahtumille on runsaasti tarvetta - kissan saa sterilisoitua noin puolet halvemmalla kuin eläinlääkärin vastaanotolla. Villikissapopulaatio on Kymenlaaksossakin ongelma, johon ei ole nopeaa ratkaisua. Kirsi Lönnblad kävi Korian eläintalolla tapaamassa kissoja sekä Kouvolan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Sari Metsälää.

 • Keisari Nikolai II vietti melkein kymmenen kesää Suomen etelärannikolla Virolahdella. 100 vuotta sitten kuolleen keisarin ajasta alkaa olla jäljellä vain muisto. Viimeisetkin merkit alkavat olla maatuneet ja kadonneet ajan myötä.

  Huvipuiston ja tenniskentän paikan löytää vain, jos tietää niiden sijainnin.

  Nyt alue halutaan herättää henkiin.

  Toimittaja: Juulia Tillaeus
  Lukeminen: Vesa Winberg

 • Kouvolassa voi nyt etsiä itselleen esimerkiksi sienestysseuraa uuden tempauksen avulla. Naapuriavun tarjoamiseen ja ihmisten väliseen tutustumiseen tarkoitetulle Nappi Naapuri -verkkosivustolle on perustettu Kaveerataan Kouvolassa -tempaussivu. Sen tavoitteena on saada kouvolalaisia tutustumaan lähistöllä asuviin ihmisiin mielekkään tekemisen parissa.

  Kaveerataan Kouvolassa -tempauksella on kuukausittain vaihtuva teema - sienestyskaveria voi etsiä netistä nyt lokakuun ajan. Tempauksen ideoijana on Aspa-säätiön Mielekäs-toiminta sekä Arjen koodit -hanke.

  Osallisuuskoordinaattori Maija-Kaisa Pitkänen Aspa-säätiöstä kertoo Jesse Mäntysalon haastattelussa muun muassa, miten Nappi Naapuri -palvelu toimii ja miksi kaveritempaukselle on juuri nyt tarvetta Kouvolassa.

 • Haminalainen Juho Rongas sai Kymen Yrittäjiltä hienon palkinnon; hänet valittiin vuoden 2019 maakunnalliseksi nuoreksi yrittäjäksi.
  Juho Rongas kertoo Maija Tuunilan haastattelussa miten hän lähti yrittäjäksi, millaista on nuoren yrittäjän arki ja mikä yrittämisessä on parasta.

 • Kotkalainen visuaalinen taiteilija Johanna Rotko tekee taidetta ja kuvia elävän materiaalin, pääasiassa hiivan avulla. Rotkon teoksia esittelevä näyttely pitää sisällään oikeita eläviä kuvia eli hiivagrammeja sekä videoita hiivagrammien prosessista.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Johanna Rotko kertoo, miksi hän valitsi hiivan taideteostensa materiaaliksi ja mitä muuta hänen edustamansa biotaiteen suuntaus pitää sisällään. Lisäksi Rotko valottaa, miten teoksensa syntyvät ja mitä hän haluaa niillä viestiä.

 • Tallinnasta Tukholmaan seilannut m/s Estonia upposi 28. syyskuuta 1994. Noin tuhannesta matkustajasta selvisi vain murto-osa. Yksi heistä oli kuvitteellinen virolaisnainen Alina, jonka vaiheiden kautta ohjaaja-käsikirjoittaja Miko Jaakkola antoi selviytyjille kasvot uudessa musiikkinäytelmässään. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kotkalainen Sami Tervo on ollut vuosikausia Suomen istumalentopallon maajoukkueessa. Kymmenkunta vuotta sitten lentopallo jäi taka-alalle, ja nyt hän pelaa aktiivisesti golfia. Urheilu tuli Tervon elämään vakavan onnettomuuden jälkeen. Olli Törönen tapasi Sami Tervon Kotkan golfkentällä.

 • Kotkalaisella Eelis Aallolla on neljännen asteen musta vyö ja sen myötä arvonimi sensei, opettaja. Hän sai sen 24-vuotiaana eli tiettävästi nuorimpana maailmassa. Aalto on myös karaten kaksinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen Euroopan mestari. Hän kilpailee alle 70-kiloisissa ja on shukokai-tyylisuunnan karateka.

  Aalto valmistautuu parhaillaan lokakuussa Portugalissa pidettäviin karaten EM-kisoihin, jossa tavoitteena jälleen mestaruus. Urheilu-uran ohella Eelis Aalto työskentelee ruumisauton kuljettajana.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Eelis Aalto kertoo, mikä moninkertaista karatemestaria vielä motivoi. Lisäksi Aalto kertoo, onko päivittäinen työskentely vainajien parissa muuttanut hänen suhtautumistaan kuolemaan.

 • Haminan Lankilassa asuva maanviljelijä Ismo Kiuru otti sukunsa lypsykarjatilan nimiinsä 18-vuotiaana. Nyt, lähes 40 vuoden jälkeen tilanne meni niin toivottomaksi, että hän joutui luopumaan lehmistä ja lopettamaan maitotilan toiminnan kannattamattomana. Kiuru joutui kertomansa mukaan kipuilemaan asian kanssa parin vuoden ajan ennen kuin päätös lopettamisesta kypsyi.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Ismo Kiuru kertoo, mitkä asiat tähän tilanteeseen johtivat ja mitä maanviljelijä aikoo tehdä tulevaisuudessa.

 • Valtakunnan viralliselta kylähullulta odotetaan näyttöjä oman kylän asioiden edistämiseksi. Niitä Kouvolan Ummeljoella asuvalta Jukka Naukkariselta löytyy. Hän on muun muassa kamppaillut näkyvästi kyläkoulun säilyttämisen puolesta ja ollut perustamassa Ummeljoen kyläyhdistystä.

  Ei siis ihme, että Jukka Naukkarinen valittiin Valtakunnan 15. viralliseksi kylähulluksi. Raatia viehätti Naukkarisen innostava asenne niin oman kylänsä kuin koko seutukunnan elinolojen ja viihtyvyyden edistämiseksi.

  Mitä velvollisuuksia kylähullun arvonimi tuo mukanaan ja kuka Naukkarisen ilmiantoi valintaraadille? Vieläkö hänellä riittää toivoa Ummeljoen koulun säilymisen puolesta? Jesse Mäntysalo haastattelee Jukka Naukkarista.

 • Hannu Rinne ja Jaana Viitakangas-Rinne ovat rakastaneet vanhoja taloja lapsesta asti. Vuonna 2003 eteen osui Pyhtään Kiviniemestä vanhan kartanon myynti-ilmoitus, johon oli pakko tarttua. Vuodet ovat kuluneet ja töitä sekä rahanmenoa on ollut ennakoitua enemmän, mutta niinhän se aina on vanhoissa rakennuksissa. Kirsi Lönnblad kävi tapaamassa kartanon väkeä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä