Hur känns det att rycka in i militären? Rekryt Michelsson berättar om sin första vecka i Sandhamn
- 7 min
- toistaiseksi
Robin Michelsson är en av de 12 000 finländare som ryckt in i militära. Han tjänstgör vid Gardesjägarregementet i Sandhamn och är positivt överraskad över den första veckan, trots det intensiva schemat. Reporter Elis Henell träffade rekryt Michelsson i Soldathemmet i Sandhamn för att diskutera känslorna efter första veckan och kommande prövningar.
Lähetykset
- ti 16.7.2019 11.55 • Yle Areena
Klipit
-
Helsinge bland de fem bästa gymnasierna i STT:s ranking: "En bekräftelse på att vi gör någonting rätt"
Notisbyrån STT publicerade en ranking av gymnasier där de senaste resultaten från studentskrivningarna jämfördes med medeltalet i skolornas antagningar. De finlandssvenska gymnasierna var välrepresenterade, bland annat var Helsinge gymnasium i Vanda femte bäst bland små gymnasier. Reporter Christoffer Kaski satte sig ner i varsin fåtölj tillsammans med gymnasiets rektor Johanna Blomstedt för att diskutera hur hon ser på den här typen av listor och på gymnasiets ställning i Vanda och huvudstadsregionen.
-
Satsningar på kollektivtrafik behövs anser politiker - trots att de senaste större satsningarna knappt burit fruk
Bilen är fortfarande kung när det gäller arbetsresor i huvudstadsregionen - trots storsatsningar som västmetron och ringbanan. Bara i Helsingfors är kollektivtrafik ett populärare alternativ än den egna bilen. Politikerna Amanda Pasanen (Gröna) från Helsingfors, Diana Råman (Saml) från Esbo och Stefan Åstrand (SFP) från Vanda diskuterade utvecklingen av trafiken i regionen. Red. Julie Ebbe.
-
Kommer önskelistan fram trots poststrejken? Veckans barnpanel funderar
Adrian Lönnberg, Max Streng och Lilo Karlsson är fyra år gamla och går i Daghemmet Kanel i Mårtensdal, Vanda. Karin Filén talade med dem.
-
Helsingforssvenskans särdrag säger något om din sociala identitet - men är inte en dialekt
"Praatta" och "kaakkoo" - alltså konsonantförlängning och vokalförlängning kombinerat med ett r-bortfall - anses vara typiska drag i den svenska som talas i Helsingfors. Helsingforssvenskans egenheter kan ändå inte anses vara kännetecken på en dialekt - och att tala om geografiskt avgränsade dialekter är annars också föråldrat. Det menar Sarah Wikner som i sin doktorsavhandling studerar svenskan i Helsingfors och hur helsingforsarna själva uppfattar sitt språk. Redaktör Julie Ebbe.
-
Vem har råd att vara klimatsmart? Alla, säger forskaren - men rika kunde göra mer
Är klimatfrågan också en klassfråga? Hur skiljer sig olika samhällsgrupper från varandra när det gäller intresse och engagemang för att motverka klimatförändringen? Det är frågor som Julie Ebbe har funderat på - och forskare vid Finlands miljöcentral Tero Heinonen har svar.
-
"Inga tigrar på gatorna." Barnpanelen listar det bästa med Månsas
Vad ska vi tro om alla de nyheter vi har hört under veckan som gått? Barnpanelen analyserar. Evelyn Autio, Hugo Tuliainen och Juni Skogster går i daghemmet Stigen i Månsas. Karin Filén är redaktör.
-
Ars Moriendi griper tag i döden
Festivalen Ars Moriendi som ordnas i Domkyrkans krypta i Helsingfors handlar om döden i olika synvinklar. Namnet är latin och betyder konsten att dö, och under festivalen deltar flera olika konstnärer med olika perspektiv på det oundvikliga i varje människas liv. Christoffer Gröhn träffar dokumentaristen Janna Thorström och skådespelaren Max Bremer och samtalar om konceptet Story Sharing Café.
-
"Man borde sudda ut den och måla en ny!" Barnpanelen diskuterar Schjerfbecks hittills okända målning.
Walter Lassenius, Iris Grönvall, Kiira Salmenvaara och Alvar Karlsson går i Haga Lekis (Haga privata svenska barnträdgård).
-
Försäljningen av Alexandersteatern går inte som på Strömsö - byggnaden i akut behov av miljonrenovering
Under hösten har den 140 år gamla Alexandersteatern i Helsingfors varit till salu. Men försäljningen av byggnaden, som ägs av statens Senatsfastigheter, har inte rikitigt gått som på Strömsö. Byggnaden måste renoveras och staten har inte fått bud som är värda att gå vidare på. Reporter Christoffer Kaski träffade Saija Nisula som är producent vid Bulevardens teaterförening som hyr byggnaden av Senatsfastigheter och driver verksamheten.
-
Rekordmånga kandiderar till ungdomsfullmäktige i Helsingfors: "Politik har blivit mera pop bland ungdomar"
Kasper Rautalinko är 16 år gammal och går andra året i en skola på Drumsö. Vid sidan av skolan fungerar han som vice ordförande i Helsingfors ungdomsfullmäktigen. Reporter Christoffer Kaski träffade Kasper för att prata om det pågående valet till ungdomsfullmäktige samt de förändringar som fullmäktige står inför - bland annat ska antalet medlemmar höjas med hälften.
-
Gamla saluhallen i Helsingfors jubilerar - byggdes av hygienskäl för 130 år sedan
Reporter Christoffer Kaski besökte anrika jubilaren Gamla saluhallen i Helsingfors. Den fyller 130 år och tillsammans med Johanna Railo, operativ chef för en av restaurangerna i saluhallen, får vi veta vad som har hänt under årens lopp och hur gamlingen mår idag.
-
Ingen blinifest för öringens fiender - rekordstort antal öringar i Kallbäcken i Vanda
Goda nyheter för öringarna i huvudstadsregionen! I Bäckby i Vanda finns en liten bäck som heter Kallbäcken, som mynnar ut i Kervo å, och där finns det nu fler öringar än på väldigt, väldigt länge. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Kallbäcken tillsammans med iktyonom Henrik Kettunen för att kanske få syn på några lekande öringar.