Radio Suomi Lahti

Somepostaukset toi kutsun muotiviikoille esittelemään luomuksia

 • 10 min
 • toistaiseksi

Helsinki Fashin week esittelee 20:n muotisuunnittelijan luomuksia. Lahden muotoiluinstituutin opiskelija, muotisuunnittelija Veera Konga sai kutsun muotiviikoille esittelemään luomuksiaan. Hänellä on esillä 15 asukokonaisuutta, joiden materiaalivalinnoissa hän suosii kestävyyttä ja ekologisuutta. Ympäristöystävällisyys ja kestävyys ovat nykyään yhä tärkeämpiä asioita muotisuunnittelussa. Veera Konga on suunnitellut tapahtumaan naisten vaatteita.

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • pe 19.7.2019 11.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Eduskunnasta keväällä pudonnut entinen ministeri ja kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula ei vielä tiedä omasta tulevaisuudestaan tarkemmin. Kelan avautuvaa pääjohtajan paikkaa hän ei ole hakenut, koska häneltä puuttuu ylempi korkeakoulututkinto. Juha Rehulan mielestä perhevapaauudistus on välttämätöntä tehdä tällä vaalikaudella. Viimeksi perhevapaauudistus kaatui hallituspuolueiden erimielisyyteen. Rehula kannattaa uudistuksessa kotihoidontuen säilyttämistä nykytasolla, jolloin se mahdollistaa vanhemmille vapauden päättää yhdessä siitä, miten lasta hoidetaan kolmeen ikävuoteen saakka.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden seudun liikenne tarjoaa sunnuntaina bussimatkat maksutta. Tempaus koskee koko LSL:n liikennöintialuetta. Paikallisbussien käytön lisäämiseen on melko vähän keinoja. Koiviston Auton toimitusjohtajan Mikko Markkulan mukaan hinta on ratkaiseva tekijä siinä, valitseeko ihminen linja-auton. Markkulasta on ymmärrettävää, ettei kunnilla ole varaa tukea joukkoliikennettä enempää, jotta liput olisivat halvempia. Lahdessa paikallisliikennettä liikennöidään moniin suuntiin melko tiuhaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen startup yritys Naya Daya on kehitellyt kännykkäsovelluksen, joka mittaa tunteita. Lisäksi algoritmin avulla digitaalisesta datasta voi ennustaa tulevaa käyttäytymistä. Sovellus on käytössä jo mediakonserni Keskisuomalaisella ja nyt sitä on alkanut hyödyntää Asikkalan Aurinkovuoren koulu.

  Marjo Pirilän haastattelussa nelosluokkalaiset Moona Sillmann, Saku Tanttu ja Sampsa Tura kertovat mistä on kyse. Luokanopettaja Ismo Kotilainen tunnustaa tuoneensa idean kouluun ja lopuksi sovelluksen kehittäjä Naya Daya -yrityksen toimitusjohtaja Timo Järvinen kertoo, mihin sovellus pystyy.

 • Sopimuspalokuntien jäsenmäärä on kasvussa vaikeiden vuosien jälkeen, silti osa kärsii edelleen jäsenpulaa. Sopimuspalokuntienliiton toiminnanjohtaja Isto Kujala kertoo, että sopimuspalokuntien työ on nykyään paljon muuta kuin palojen sammuttamista. Sopimuspalokuntalaiset ovat mukana yli puolessa vuotuisista pelastustoimen hälytystehtävistä.
  Sopimuspalokuntalaiset tarvitsevat entistä enemmän koulutusta ja osaamista, jotta he selviävät hälytystehtävistä. Sopimuspalokunnat tarvitsisivat lisärahoitusta nykyisen päälle noin 50 miljoonaa euroa vuodessa, jotta toimintaedellytykset olisi ajantasalla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Huumekeskustelu Lahdessa on parhaillaan vilkasta ja näkökulmikasta. Entinen narkomaani, päihdeklinikan vastaava ohjaaja Pasi Tuomaila sanoo, että Lahdesta saa helposti huumausaineita. Hänen mielestä yhteiskunta suosii edelleen korvaushoitoja ja piikityshuoneita päihdehoitojen sijaan. Lisäksi piikityshuoneiden alkuperäinen tarkoitus on ollut erilaista, mitä nykyään. Tuomailan mielestä nykyiset rangaistukset ja keinot puuttua huumeidenkäyttöön eivät ole toimivia ja riittäviä. Hän kaipaa tilalle enemmän päihdehoitoja, joilla pääsee irti riippuvuuksista.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lasten seksuaalikasvatuksen tueksi on ilmestynyt uusi kirja. Lahtelaisen terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Eerika Sippelin kirjoittama Olen ainutkertainen-kirja opastaa kasvattajia lapsen myönteisen kehonkuvan tukemisessa ja turvataitojen opettamisessa. Neuvolassa työskentelevä Sippel on vuosikymmenien aikana nähnyt sen, miten vanhempien tietoisuus ja kyky puhua seksuaalisuudesta vaihtelee paljon.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahdessa testataan ainutlaatuista mobiilisovellusta, joka kannustaa kaupunkilaisia vähentämään liikkumisesta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä. CitiCAP-sovellus tunnistaa esimerkiksi ajaako käyttäjä autoa vai käveleekö hän. Henkilökohtaisen viikkopäästötavoitteen alittamisesta käyttäjä voi jatkossa saada rahanarvoisia palkintoja. LUT-yliopiston apulaisprofessori Ville Uusitalo ja CitiCAP:in projektipäällikkö Anna Kuokkanen kertovat sovelluksesta. Petri Niemi haastattelee.

 • Osa lahtelaisista poliitikoista haluaa tukea Helsingin kaupunkia huumeidenkäyttöhuoneiden sallimisessa. Huumausaineiden käyttö voitaisiin sallia valvotuissa tiloissa, jotta terveydenhuollon henkilöstö saisi kontaktin pahasti huumekoukussa oleviin ihmisiin. Huumeidenkäyttäjien piikityshuoneiden vastustus ei yllätä lahtelaisvaltuutettu Antti Holopaista, joka on tehnyt pitkän uran päihdelääkärinä muun muassa pääkaupunkiseudulla. Sosiaalisessa mediassa moni sanoo pitävänsä vääränä, että narkomaaneille annettaisiin mahdollisuus käyttää suonensisäisiä huumeita terveydenhuollon siipien suojissa. Holopainen vertaa keskustelua huumeidenkäyttäjien terveys- ja neulanvaihtopisteiden perustamisen aiheuttamaan polemiikkiin.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahti haluaa lisätä asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa kaupungin rahankäyttöön. Kaupungissa kokeillaan osallistuvaa budjetointia, johon on otettu jo tuntumaa Nastolan aluejohtokunnassa. Osallisuuskoordinaattori Tia Mäkinen Lahden kaupungilta kertoo, että osallistava budjetointi lisää avoimuutta ja tyytyväisyyttä asukkaissa, kun he pääsevät itse vaikuttamaan rahankäyttöön. Syksyn aikana lahtelaisille tehdään kysely, jonka avulla selvitetään, miten he haluaisivat vaikuttaa ja millaisia toiveita heillä on osallistuvasta budjetoinnista. Päättäjille esitetään ensi vuoden alussa useita eri malleja, joilla osallistuvaa budjetointia voitaisiin toteuttaa.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Niin sanottu kova Brexit näyttää todennäköiseltä. Ulkoministeriö pyrkii pitämään yritykset ajan tasalla tilanteesta ja siitä, mitä vaikutuksia Ison-Britannian sopimuksettomalla erolla olisi. Lahtelainen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri, SDP:n Ville Skinnari kertoo, että pallo on nyt Lontoossa. Lokakuu näyttää, miten lopulta käy. Hallitus on lisännyt myös painopistettä Afrikkaan. Ministeri Ville Skinnari näkee Afrikan valtavan potentiaalin, jota suomalaisyritykset eivät ole vielä osanneet hyödyntää.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Yritysjohtaja, tuottaja Milla Bruneau on valittu vetämään Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021-hanketta.
  Valintaa edelsi kohu, kun kaupunginjohtaja meinasi valita Bruneaun tehtävään ilman avointa hakua.

  Bruneau uskoo, että hän erottui valintaprosessissa siksi, että tuntee Lahden ja lahtelaiset. Haastattelussa on myös konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen, joka perustelee valintaa.
  Marjo Pirilä haastattelee.

 • Pelicans aloittaa uuden jääkiekkoliigakautensa perjantaina kotiottelulla Helsingin IFK:ta vastaan. Viime kausi oli lahtelaisjoukkueelle pettymys, kun runkosarjan kolmonen tippui heti ensimmäisissä pudotuspeleissä juuri IFK:n kyydistä.
  Pelicansin kapteeni Hannes Björninen sanoo, että joukkue aikoo pelata nopeaa ja taistelevaa jääkiekkoa. Petri Niemi haastattelee.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä