Yle Huvudstadsregionen

Barnpanelen talar om godis och om att vara blyg

 • 3 min
 • 1 kk 1 pv

Vanessa Krautsuk, Nea Tallgren, Emil Fagerström, Kaisla Pitkänen och Minja Lindfors talar om nyhetsveckan som gått med Karin Filén.

Lähetykset

 • pe 19.7.2019 12.40 • Yle Areena

Klipit

 • I höst har föreningen för förebyggande rusmedelsarbete Ehyt startat ett svenskspråkigt projekt med syftet att lära ut spelkunskap i grundskolan. Både barn och föräldrar får möjlighet att diskutera och fundera kring källkritik, medieläskunnighet, säkerhet och tidsanvändning när det gäller digitala spel och digitala miljöer. Utbildningsplanerare Annukka Såltin vid Ehyt intervjuas av Julie Ebbe.

 • Klubben The Circus stänger sina dörrar nästa sommar, på grund av för dyrt renoveringsbehov. Kulturcentret Gloria flyttade bort från Lilla Robertsgatan i vintras, och vid årsskiftet stänger både Virgion Oil Co - för att bli hotell - och Nosturi, för att göra plats för nya bostadshus. Kvar blir bara Tavastia, och mindre spelningslokaler. Vad händer med centrums kulturliv när livemusiken flyttar bort? Julie Ebbe har träffat Tuomas Finne, ordförande för föreningen ELMU som driver verksamheten i Nosturi.

 • Helsingforsflickor utsätt för sexuella trakasserier i högre grad än andra unga, flickor som pojkar, i landet, visar resultaten från skolhälsoenkäten. Men bara en knapp tredjedel av de som utsätts berättar om det för en vuxen. Hur skapar man förutsättningar för unga att berätta om svåra saker för vuxna i deras närhet, och hur jobbar skolorna förebyggande för unga dels inte ska utsättas, men om de gör det, berätta det för någon? Skolkuratorerna Mimmi Malik och Monica Kulmala diskuterar med programledare Julie Ebbe.

 • Ska man ge upp sin sittplats då en äldre person stiger på bussen? Och vem är He-Man? Bland annat det funderar veckans barnpanel, från daghemmet Knatte-Hörnan, på. I panelen medverkar Alexandra Kiviniemi, Alvin Langén, Ronja Siljander, Casper Mailasalo, Alfred Löf och Hugo Siljander. Reporter i inslaget är Karin Filén.

 • Borde barn i huvudstadsregionen ha lagstadgade hemkomsttider? Och vad ska hända med Hagalunds simhall? Torsdagssnackarna Magnus Winberg och Jonna Sundberg diskuterar veckans ämnen. Programledare är Julie Ebbe.

 • Artisten Ida MM, eller Ida Mansikka som hon heter, är en av de tio finalisterna i årets upplaga av Melodi Grand Prix, MGP 2019. MGP är en låtskrivartävling för barn och unga i åldern 8-15 år. Det är inte bara Ida MMs låt som handlar om disco, det finns i hennes vardag på flera sätt. Hon intervjuas av Alexander Beijar.

 • Artisten Milla, i efternamn Pirjetä, är en av de tio finalisterna i årets upplaga av Melodi Grand Prix, MGP 2019. MGP är en låtskrivartävling för barn och unga i åldern 8-15 år. Förutom att syssla med musik så går hon i en språkbadsklass i skolan. Hon intervjuas av Alexander Beijar.

 • I Helsinge skola i Vanda har eleverna ett nytt spännande sätt att lära sig närhistoria. Med sin mobiltelefon och ett helt färskt spel fick eleverna ta del av Kyrkobyns historia. Spelet heter Kirkonkylän Agnes. Reporter Mathias Gustafsson har träffat arkeolog Andreas Koivisto, eleverna Stella Solström och Rebecka Schildt från 7D och historieläraren Minna Nunez.

 • Finlands leksaksmuseum Hevosenkenkä i Hagalund öppnar en pop-up utställning med temat: 80-talets barn. Inför utställningen samlar museet in folks barndomsminnen från just 80-talet. Och sitter du på en kortklippt barbiedocka från den här perioden är den också väldigt välkommen! Karin Filén träffar museiguide - och 80-talsbarn - Magnus Rask.

 • I anslutning till vår värnpliktsgranskning diskuterade torsdagssnackarna Pia Sundell och Oscar Taimitarha värnplikten. Bland annat gav de sin syn på hur jämlik värnplikten är och hur man ska komma åt mobbning som enligt vittnesmål förekommer. Christoffer Kaski modererar.

 • Vad tycker skolelever om rött kött och komjölk ersättas med annat i skolmaten. Minea Lundström, Ava Småros, Maddie Airas och Stella Strömberg vid Hoplaxskolan i Helsingfors intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Varje enskild persons klimatavtryck - det vill säga mängden ton koldioxidutsläpp per år - borde år 2050 ner till 0,7 ton per person per år. Genomsnittsfinländarens klimatavtryck ligger idag på tio ton per person per år. I Vanda vill man bli klimatneutral år 2030 - och som ett led i processen involveras nu invånarna. I ett projekt som pågår i en månad ska ett antal hushåll prova på att leva mera hållbart. Julie Ebbe, programledare på Yle Huvudstadsregionen och Vandabo, ska delta i projektet. Startsituation: 5 ton per person per år. I inslaget intervjuas projektkoordinator vid Vanda stad Iina Heikkilä och konsult vid D-mat Sonja Nielsen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä