Radio Suomi Kotka

Teemu Siimes ei saanut pikkupoikana tuoda ötököitä kotiin - nyt niitä on parikymmentä lemmikkinä

 • 15 min
 • toistaiseksi

Kiira Ikävalko sai studiovieraakseen kotkalaisen Teemu Siimekseen, joka ei suinkaan saapunut yksin...

Lähetykset

 • la 20.7.2019 13.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Kotkassa Karhulan lukiolaiset järjestivät mielenilmauksen lukionsa säilyttämisen puolesta.
  Kymmenet lukiolaiset viettivät koko yön koululla. Näin opiskelijat halusivat osoittaa tukensa lukiolleen.

  Kotkan lukiokoulutusta on ehdotettu keskitettäväksi Kotkansaarelle. Kotkan lyseo ja Karhulan lukio yhdistettäisiin, ja opetus siirrettäisiin Kotkansaarelle vuodesta 2023 alkaen. Lukioselvitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

  Jesse Mäntysalo tapasi lukiolaisen Aino Griinarin ja lukion hallituksen vastaavan opettajan Jarno Syrjäläisen.

 • Kotkan seudulla haetaan näyttelemisestä kiinnostuneita lapsia ja nuoria useisiin teatteri- ja elokuvatuotantoihin.

  Kaupunginteatterin ja nuorisoteatterin yhteiseen kaksiosaiseen Lasse-Maijan etsivätoimisto -näytelmään haetaan näyttelijöitä koe-esiintymisillä. Lisäksi näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila etsii nuorta miestä ohjaukseensa ammattiteatterin näytelmään. Nuorisoteatteri hakee myös yleisemmin harrastuksesta kiinnostuneita nuoria mukaan toimintaansa.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Kotkan nuorisoteatterin tuottaja-ohjaaja Pia Lunkka kertoo, miten suosittua teatteriharrastus juuri nyt on lasten ja nuorten keskuudessa. Lisäksi hän avaa, millainen tilanne koe-esiintyminen lapsille ja nuorille on.

 • Lasten vaaralliset leikit huolestuttavat Korialla Kouvolassa.
  Arviolta 10–15-vuotiaita lapsia on nähty leikkimässä junaradalla ja sen läheisyydessä syksyn aikana. Lapset ovat veturinkuljettajien havaintojen mukaan kisailleet siitä, kuka uskaltaa olla raiteilla pisimpään junan lähestyessä.
  Lapset ovat myös harrastaneet alueella parkouria ja pyöräilleet kovaa vauhtia. Syyslomaviikolla pienet pojat olivat temppuilleet radan läheisyydessä pudoten radalle.

  Elimäki-Korian aluetoimikunta on nyt puuttunut asiaan. Jesse Mäntysalo kysyy aluetoimikunnan puheenjohtaja Ilkka Tirkkoselta ja jäsen Pipsa Kontkaselta, miten vaaratilanteita voidaan ehkäistä ja mihin toimenpiteisiin aluetoimikunnan mielestä tulisi ryhtyä?

 • Kouvolalainen Laura Kelkka opiskelee Kotkassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa nyt toista vuotta rakennusinsinööriksi.
  Alun perin hän kouluttautui kokiksi, mutta päätti sitten opiskella myös jotain aivan muuta.
  Laura Kelkka kertoo Maija Tuunilan haastattelussa siitä, miksi hän päätti opiskella lisää ja millaista opiskelu on. Hänhän työskentelee opiskelun ohessa koulun betonilaboratoriossa, jääkö hänelle yhtään vapaa-aikaa?
  Laura Kelkka tutustuttaa kuuntelijat vielä tarkemmin opiskelijan elämään tekemällä pieniä äänitarinoita. Niitä kuullaan arkiaamuisin Radio Suomen Kymenlaakson aamuissa 2. joulukuuta lähtien.

 • Talvisodan alkamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta. Puna-armeija avasi tulen Suomea vastaan aamulla 30.11.1939. Kouvolalainen historian harrastaja Antero Rossi on perehtynyt talvisotaan ja erityisesti sen ensivaiheisiin. Hän tietää, että Kouvolan seudullakin oli aktiivista sotilastoimintaa sodan ensimmäisinä hetkinä. Jesse Mäntysalon haastattelussa Rossi kertoo muun muassa, mitä Tirvan kylälle sijoitettu polkupyöräpataljoona teki ja millainen oli talvisodan henki näiden joukkojen keskuudessa. Entä miten hänen suvussaan sodan käyneet miehet puhuivat myöhemmin kokemuksistaan?

 • Joulupuu-keräys on taas käynnistynyt monin paikoin ympäri Suomea. Hyväntekeväisyystempauksella kerätään lahjoja esimerkiksi lastenkodeissa ja sijaisperheissä sekä lastensuojelun avohoidon ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille, joilla voi olla rajallinen mahdollisuus saada joululahja. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina kymmeniä tuhansia maanlaajuisesti.

  Kotkassa ja Pyhtäällä keräyksen järjestää Kotkan Nuorkauppakamari. Jesse Mäntysalon haastattelussa projektipäällikkö Laura Ylitalo kertoo muun muassa, miten keräyksen ensimmäinen viikko on lähtenyt käyntiin ja kuinka paljon autettavien lasten määrä on viime vuosien aikana Kotkan seudulla kasvanut.

 • Iitti on ollut puheenaiheena Kymiring-moottoriurheilukeskuksen suurten tavoitteiden myötä, mutta paikkakunnalle halutaan vetovoimaa myös muulla tavoin. Iitin Mankalaan suunnitellaan uudeksi matkailunähtävyydeksi Kymijoen ylittävää 70-metristä riippusiltaa ja 3—4 kilometrin pituista luontopolkua. Silta tulisi olemaan siis pitempi kuin esimerkiksi Repoveden kansallispuiston uusi 55 metriä pitkä silta.

  Miksi Iittiin tarvitaan juuri nyt riippusilta luontopolkuineen, paljonko se tulisi maksamaan ja millaisella aikataululla se toteutuisi? Jesse Mäntysalon haastattelussa puheenjohtaja Markku Yli-Kaitala ja sihteeri Annukka Linninen Iitin Matkailu ry:stä.

 • Lapsi mukaan töihin -päivä piristi jälleen arkea monella työpaikalla. Teemapäivänä aikuisilla on mahdollisuus näyttää lapsille, millaista työtä he tekevät ja mitä työnteko on. Päivä voi hyödyttää myös työpaikkaa, jos nuorten raikkaat näkökulmat pääsevät kuuluville.

  Myös Haminan kaupunki osallistui Lapsi mukaan töihin päivään. Viestintäkoordinaattori Riikka Koskimies otti tyttärensä Ronjan, 5, mukaan katsomaan, millaista työtä äiti tekee. Jesse Mäntysalo kysyi, mitä Ronja on työpäivästä tykännyt ja mitä kaikkea viisivuotias on päässyt tekemään. Ronja kertoo myös, millaista työtä hän haluaa aikuisena tehdä.

 • Inkeroisten ja Myllykosken kirjastoissa on jo jonkin aikaa ollut ongelmana joidenkin nuorten asiakkaiden käytös. Kirjastossa on esimerkiksi metelöity ja roskattu paikkoja. Inkeroisten ja Myllykosken kirjastojen omatoimiaikoja jouduttiin supistamaan häiriköinnin vuoksi ja kesäaikana olikin jo vähän rauhallisempaa, mutta syksyn tullen ongelma on palannut. Tähän on yritetty etsiä jo pitkään ratkaisua yhdessä koulujen ja nuorisotyöntekijöiden kanssa. Me kävimme Myllykosken yhteiskoulussa kysymässä mitä nuoret ajattelevat asiasta ja onko heillä tarpeeksi tiloja vapaa-ajanviettoon. Tapasimme myös nuoriso-ohjaaja Taru Raition, joka on tekemisissä nuorten kanssa päivittäin niin kuoulussa kuin Nuorisotilassakin. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kotkalainen moukarinheittäjä Krista Tervo teki kesällä naisten ennätyksen. Hän heitti yli 70 metriä. Siihen päästiin muuttamalla tekniikkaa aika radikaalisti.
  Krista Tervo oli Maija Tuunilan aamuvieraana ja kertoi tuosta uudesta tekniikasta ja muisteli myös kesän MM-kisoja Dohassa.
  Tervo kertoi myös miksi on vähän aikaa sitten muuttanut Tampereelle ja miten sieltä käsin harjoittelu sujuu valmentaja Jukka Vihtosen kanssa.

 • Ritan nauha & Nappi -liikkeen omistaja Rita Suursalmi on työskennellyt käsityöalalla yli 30 vuotta. Yrittäjänä hän aloitti vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin hän jatkoi Pirjo Ollilan perustaman käsityöliikkeen pitämistä. Liike on toiminut Kouvolan keskustassa samoissa tiloissa 50 vuotta, mikä on kunnioitettava saavutus kivijalkaliikkeelle. Jesse Mäntysalon haastattelussa yrittäjä Rita Suursalmi kertoo, mikä on ollut nappikaupan pitkän iän salaisuus ja miltä tulevaisuus näyttää.

 • Kouvolan kuvataiteilijaksi seuraaviksi kolmeksi vuodeksi on valittu Eeva-Liisa Puhakka. Puhakka on kouvolalainen taiteilija, joka tekee installaatioita, (kineettisiä) liikkeeseen perustuvia veistoksia ja videoita. Palkintona Puhakka sai 4000 euroa sekä näyttelyvarauksen Poikiloon vuodelle 2021. Parhaillaan on valmistumassa eräänlainen lypsykone -installaatio. Kirsi Lönnblad kävi tapaamassa taiteilijaa. 

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä