Radio Suomi Tampere

Kuuntele miten Tampereen saunalauttojen regatta ja Ratinan suuri saunatapahtuma sujuivat

 • 22 min
 • toistaiseksi

Lähetykset

 • la 27.7.2019 17.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Boulderointi on kiipeilyä ilman varusteita ja alunalkaen vain vuorikiipeilyn esitreeniksi syntynyt. Lajin harrastajamäärät ovat nousseet, ja kallioiden valloituksesta kisataan seuraavissa olympialaisissakin. Tampereen lauantailähetyksen Katri Tapola pääsi Pinsiöön suurehkon kiven juurelle, eikä tarvinnut olla yksin: seurana oli huipulle pyrkivä mieskolmikko Heikki Aittala, Janne Sievänen ja Antti Palmu.

 • Väinö Forss on lahtelaisen lähiön kasvatti, jota opiskelu ei lukiossa juuri kiinnostanut. Kiemurainen tie vei ensin puusepäksi, mutta lähemmäs nelikymppisenä Forss päätti vaihtaa alaa ja hakea lääketiedettä lukemaan Tampereelle. Tuleva lääkäri kävi Juha Kokkalan vieraana iltapäivälähetyksessä.

 • Tampereen kaupunki aikoo rakentaa Ruotulaan asuntoja 6000 ihmiselle. Golfkentälle on luvattu korvaava alue metsänreunasta, mutta frisbeegolfväen keskuudessa on noussut huoli siitä, miten maailman mittapuullakin ainutlaatuisen lajikeskuksen nyt käy. Anna Sirén tapasi Tampereen frisbeeseuran puheenjohtajan Petri Anttiroikon ja rataa suunnitelleen lajivaikuttajan Jussi Meresmaan. Miten onnistuu huolella suunnitellun kokonaisuuden mahdollinen kaventaminen ja miksi harrastajien suosima frisbeegolf on Suomessa yhä ammattilaislajina pieni?

 • Kangasalan kaupunki suosittelee vahvasti, että koulumatkat kuljettaisiin jalan tai pyörällä. Auton kyydissä istuminen on pois arkiliikunnasta, mutta suosituksella pyritään myös suitsimaan koulun parkkipaikkojen ruuhkia, jotka saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Vatialan koulussa suositus on mennyt hyvin perille. Anna Sirén tapasi pihamaalla reippaita koulumatkalaisia ja koulun henkilökuntaa.

 • Uudet yliopisto-opiskelijat Hervannan kampuksella aloittivat ensimmäistä kertaa lukuvuotensa osana Tampereen yliopistoa. Automaatiotekniikan keltahaalariset opiskelijatuutorit Leevi Kukkonen ja Elias Tigerstedt kertovat, miten korkeakouluyhteisö on näkynyt opiskelijoiden arjessa.

  Ensimmäisen vuoden automaatiotekniikan opiskelijat Otto Hirvonen, Eetu Hietanen ja Joona Jokipii tutustuvat teekkarielämään fukseina. Maria Nykänen vieraili Hervannan kampuksella opiskelijoiden tutustumisviikolla.

 • Sovelletussa reserviläisammunnassa (SRA) ammutaan pahvitauluja ja juostaan ympäri pientä ampumarataa. Virheille ei juuri anneta sijaa: heilauta piippua vähän väärään suuntaan ja olet poissa pelistä.
  Haastattelussa Tampereen Satakunnan lennoston ampumaradalla SRA-harrastaja Ari Woivalin.

 • Tampereelta kotoisin oleva Emmi Salonen osallistui hiljattain Tampereen Teatterikesään Pelastakaa Ballerinat ry:n teoksessa ”Tanssi läpi muurien”. Hän toimi paitsi teoksen ohjaajana, myös pääkoreografina ja tanssijana.

  Salonen aloitti tanssiopinnot kolmevuotiaana Elwa Molinin tanssikoulussa ja valmistui Suomen Kansallisoopperan baletin ammattikoulutuksesta tanssijaksi keväällä 2015.

  Nyt Salonen on suorittanut kahden vuoden tutkinnon New Yorkin arvostetussa American Musical and Dramatic Academyssa pääaineenaan tanssi – miten arki sujui isossa omenassa, sitä kysyi toimittaja Juha Kokkala.

 • Pirkkalalainen pariskunta Karoliina Poiksalo-Sävilahti ja Mikko Sävilahti eivät tyytyneet pelkästään haaveilemaan kun mieleen tuli ajatus muuttamisesta hetkeksi ulkomaille. Elokuun lopussa pariskunta pakkaa farmariauton perään mahtuvan muuttokuorman ja matkustaa koiransa ja kahden pienen lapsensa kanssa Espanjaan palatakseen vasta ensi kesäksi. Satuhäistäkin tuttu pariskunta kävi Anna Sirénin studiovieraina juttelemassa siitä, mitä unelman toteuttaminen käytännössä vaatii ja tarkoittaa.

 • Kangasalla rakennetaan pian kevyen liikenteen väylää vanhan Sarsan virran päälle. Sitä ennen arkeologi Kalle Luoto pääsee tutkimaan elämän merkkejä maan alta. Ja niitähän löytyy! Toimittaja Mari Vesanummi piipahti Radio Suomen Tampereen aamussa paikan päällä.

 • Pitkäniemen sairaalan vanhalle hautausmaalle laskettiin viimeinen vainaja 60-luvulla. Nyt aukio uinuu rauhassa Tampereen ja Nokian rajamailla. Vaikka paikasta puhutaan hylkiöiden tai unohdettujen hautausmaana, pidetään siitä hellää huolta. Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistyksessä toimiva Onni Torikka tuo hautausmaalle kynttilät joka joulu ja tuntee paikan läpikotaisin. Anna Sirén lähti aamukävelylle hänen kanssaan.

 • Janette Isomäki päätti jo 8-vuotiaana, että poika pyörätuolissa olisi hänen tuleva miehensä. Rami Isomäeltä meni aikuisikään saakka ymmärtää mistä on kyse, mutta nyt nauravainen pariskunta on ollut jo vuosia onnellisesti naimisissa. Isomäet ovat myös tanssipari, jotka sovittelevat parketilla yhteen manuaalisen ja sähköpyörätuolin kuvioita. Anna Sirén kävi tapaamassa Janette ja Rami Isomäkeä suuren kansainvälisen kisan alla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä