Radio Suomi Tampere

Kävely Pitkäniemen sairaalan vanhalla hautausmaalla - "unohdettujen hautausmaasta" pidetään hellää huolta

 • 22 min
 • toistaiseksi

Pitkäniemen sairaalan vanhalle hautausmaalle laskettiin viimeinen vainaja 60-luvulla. Nyt aukio uinuu rauhassa Tampereen ja Nokian rajamailla. Vaikka paikasta puhutaan hylkiöiden tai unohdettujen hautausmaana, pidetään siitä hellää huolta. Pitkäniemen sairaalan perinneyhdistyksessä toimiva Onni Torikka tuo hautausmaalle kynttilät joka joulu ja tuntee paikan läpikotaisin. Anna Sirén lähti aamukävelylle hänen kanssaan.

Lähetykset

 • la 3.8.2019 10.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Pate Mustajärven jalka nousee edelleen monitorin päälle useamman kertaa viikossa. Ikä ei rokkimiehen mukaan työntekoa haittaa, vaikka keikat ja keikkamatkat vaativatkin veronsa.
  Maratonille Pate ei kuitenkaan lupautunut, vaikka sellaiselle häntä yritettiinkin houkutella.

  - Kolmesta viiteen keikkaa viikossa, ja maratoni siihen päälle, mitä nuo ihmiset ajattelevat?, naureskelee kohta 64 vuotta täyttävä Mustajärvi.

  Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva rokkimies kokee kuitenkin kiitollisuutta siitä, että jalka nousee edelleen vaivattomasti monitorin päälle ja moottoripyörän selkään.

  toimittajana Maria Salovaara

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kaikki lukiolaiset eivät edes tiedä, että Tampereella on ruotsinkielinen lukio. Tämän kevään Svenska Samskolanin 20 abia pukeutuivat Disney-teeman mukaisesti. Heistä Kasim Kaader, Kia Pollari ja Martin Nieminen tulivat reippaasti sanalle, kun Radio Suomen aamun reportteri Mari Vesanummi kävi kuulemassa tunnelmia. Juontaja Maria Salovaara muisteli alkuun omaa hahmoaan penkkareissa.

 • Rottia on kaupungissa vähintään yhtä paljon kuin ihmisiä, toteaa Tampereen kaupungin ympäristötarkastaja Matti Naukkarinen. Hän on aiemmin toiminut myös haittaeläinten torjujana, joten kokemusta siimahännistä on. Leuto talvi on ollut otollinen rotille, mikä puistattaa toimittaja Mari Vesanummea. Miksi rottaa vihataan ja mikä on sen yhteiskunnallinen asema, siihen vastaa Tampereen yliopiston tutkijatohtori Nina v. Nygren. Tampereen Hiedanrannassa on tehty lukuisia rottahavaintoja purkutöiden vuoksi, sinne Mari Vesanummi lähti rottakeskustelua virittelemään aamutuimaan.

 • Neuropsykiatriset eli nepsypiirteet voivat näkyä lapsella esimerkiksi käytöksen ja oppimisen haasteina, mielialavaihteluina ja aistiherkkyyytenä.

  Päivi Solja jututti tamperelaista äitiä, joka tietää, millaista tietoa nepsylapsen vanhemmat kaipaavat - ja miten sirpaleista se hänen kokemuksensa mukaan on.

 • Kalevi "Kallu" Numminen on jääkiekkolegenda, jonka uralle mahtuu niin tähtipakkivuosia Tapparassa ja maajoukkueessa kuin pitkä tie valmentajana. Numminen haki valmennusoppia Neuvostoliitosta ja toi Tampereelle mm. aamutreenit. Anna Sirén istui legendan kanssa turisemassa Hakametsän jäähallin katsomossa.

 • Tamperelaisen Piece of furniture -yrityksen toimiala on myytävien uusiokohteiden kalustaminen ja sisustaminen sellaisiksi, että mahdollinen ostaja osaa visioida oman elämänsä asuntoon. Tarvitaan valtava määrä tavaraa, ja varaston pitää myös elää. Sisustusmuoti uusiutuu koko ajan, ja siksi POFin varastolla on tälläkin hetkellä esimerkiksi 30 korkeakiiltoista valkoista ruokapöytää, jotka olivat huudossa muutama vuosi sitten mutta joilla ei enää tee stailatessa mitään. Anna Sirén kierteli varastoa toimitusjohtaja Juhani Grönbergin kanssa.

 • Hypokoira Late on 12-vuotiaan Johannes Jarvan paras kaveri ja tärkeä turva. Jos ykköstyypin diabetesta sairastavan pojan verensokeri laskee, Late puuttuu tilanteeseen ja tarpeen tullen vaikka tuo välipalapussin isäntänsä käteen. Äiti Sanna Jarva on huoleton silloin kun Late on rauhallinen, koska silloin voi luottaa pojalla olevan kaikki hyvin. Katri Tapola kävi kylässä.

 • Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Jyrki Mänttäri astui talon ovista sisään vuonna 1997 vastavalmistuneena taiteilijana, eikä sen koommin ole halunnut vaihtaa työpaikkaa. Toimittaja Anna Sirén tapasi vastikään 50 vuotta täyttäneen miehen tyhjällä näyttämöllä ja kyseli paitsi tulevasta ensi-illasta myös menneistä mieleenpainuneista rooleista.

 • Musiikkibisneksessä suurin hiilijalanjälki syntyy elävästä musiikista. Miljoonasade-yhtye ja Suomen 4H-järjestö aloittavat yhteistyön, jonka avulla bändin keikkojen hiilijalanjälki kompensoidaan taimien istutuksilla. Yleisöäkin houkutellaan talkoisiin mukaan. Kuinka monta kilometriä saa yhdellä taimen istutuksella ajella autolla? Toimittaja Mari Vesanummi jututtaa Miljoonasateen Heikki Saloa sekä puiden että autojen huminassa Pispalanharjulla.

 • Yhdysvallat on ilmoittanut tavoitteekseen miehitetyn kuulennon viimeistään vuonna 2024. Onko aikataulu turhan kunnianhimoinen ja mikä merkitys kuuhun pääsemisellä 2020-luvulla on? Anna Sirén jutteli aiheesta Tampereen Ursan kunniapuheenjohtajan Kari A. Kuuren kanssa.

 • Tamperelaisen Sari Koskisen mies Kimmo sai pari vuotta sitten massiivisen aivoverenvuodon, jonka seurauksena mies halvaantui lähes täysin ja menetti puhekykynsä. Nyt Sari on Kimmon omaishoitaja, ja heidän kotonaan on aina myös erillinen hoitaja. Katri Tapola kävi juttelemassa siitä millaista arki on ja mistä löytyvät ilonaiheet.

 • Tamperelainen Anu Beadle sanoi aluksi hääsuunnittelulle jyrkän ein kun alaa hänelle ehdotettiin. Nyt nainen on kuitenkin kovan luokan hääjuhla-ammattilainen, joka on pokannut parhaan suunnittelijan tittelit niin Briteissä kuin Suomessa. Omiin häihinsä hän saapui myöhässä, mutta muiden juhlissa aikataulu pitää just eikä melkein. Toimittaja Anna Sirén kävi kylässä Anu Beadlen rekvisiittavarastolla.

 • Kangasalalainen Pirkko Kivinen on Suomen 2CV-Killan tuore puheenjohtaja, jonka autoharrastus alkoi jo 1970-luvulla. Rättisitikoita rakastava nainen on huristellut menopelillään eri puolille maailmaa Australian erämaahan asti. Päivi Solja tunki itsensä kyytiin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä