Miki Liukkosen maailma

Omien unelmien tavoitteleminen ei välttämättä ole aitoa

 • 50 min
 • toistaiseksi

Elämme sosiaalisen median määrittelemässä kulttuurissa, jossa esiinnymme myös itsellemme.

Kontakti toisiin on usein kielen armoilla. Monesti ihmiset pitää aitoina niitä, jotka on hyviä puhumaan. Mitä on aitous ja millainen on ironian jälkeinen aikakausi?

Lähetykset

 • ma 12.8.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • “Jotta päästäisiin asioista perille, on nähtävä vaivaa, etsittävä, tutkittava. Ajatteleminen on matkustamista ja ajattelemattomuus on asioiden pitämistä etäällä, aina kädenmitan päässä. Meillä on tietenkin myös enemmän häiriötekijöitä kuin koskaan ennen, enemmän ärsykkeitä, enemmän valinnanvaraa."

  Ajatteleminen on väsyttävää työtä ja siksi Miki pitää nyt omaan tyyliinsä syventävän filosofian kertauskurssin keskittymishäiriöisille. Liukkonen on palannut elämässään infantiiliin ihmettelyn vaiheeseen, mutta ei ole saanut mitään varmuutta tai selvyyttä asioihin.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • “Ihminen ei koskaan paranna itseään, jos ei lue – elämme kulttuurissa ja ilmanalassa, joka sisältää kaikki oudot vaikeutensa ja monimutkaisuutensa, eikä mikään ole yhtä perustavanlaatuisesti parantavaa, kuin yksinäinen lukeminen, olettaen että se mitä luetaan, on jotain syvää, kestävää, sellaista joka vaatii kaikkia lukijan taitoja, teoksia jotka kajahtavat syvällä inhimillisyydessä”

  Miki Liukkonen lausuu painokkaasti oman näkemyksensä nykykirjallisuudesta ja sen ongelmista. Lukeminen syventää näkökulmia, mutta näin ei Mikin mielestä nyt tapahdu, koska lähes kaikki uusi kirjallisuus on paskaa.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Uskon että rehellisyys ja suorapuheisuus tuovat elämään aitoa onnea, koska silloin ei tarvitse esittää mitään, eikä myöskään tarvitse toimia omien tarpeidensa vastaisesti. Rehellisyys ei kuitenkaan ole helppo asia, koska se tarkoittaa myös sitä, että täytyy oppia hyväksymään omat huonot puolensa ja uskaltaa myös näyttää ne - ja tämä taas vaatii rohkeutta.”

  Miki Liukkonen pohdiskelee rohkeutta ja rehellisyyttä. Miki uskoo, että valheellisuuden taakan poistuminen toisi tietynlaista keveyttä omaan elämään ja säästäisi monilta sekasortoisilta tilanteilta, mutta suorapuheisuus ei silti kuulu hänen luonteenpiirteisiinsä.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy.

 • ”Olen aina itse ihmetellyt ja vähän kadehtinutkin ihmisiä jotka löytävät onnea ja iloa elämän pienistä asioista, kuten jostain kauniista kasvista tai hyvästä kahvista. Miten hitossa se on mahdollista?”

  Miki Liukkonen miettii onnellisuutta. Onko onnellisuus vaan sitä, että kaikki negatiiviset asiat ovat sopusoinnussa keskenään? Mistä onnellisuuden tunnistaa ja mikä sen merkitys ihmisille on?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Mulle musiikki on aina ollut puhtaasti abstrakti kokemus enkä ole tuntenut tarvetta sen syvempään analysointiin. Toisaalta siihen liittyi paljon myös myyttisyyttä, siis rock-mytologiaa, joka etenkin murrosiässä kolahti. Pahamaineisuus ja rappioromanttinen meininki ja nihilistinen edesvastuuttomuus, joka tosin sittemmin on vaikuttanut lähinnä surulliselta”.

  Miki Liukkonen pohtii musiikin kykyä sanoittaa sanoittamatonta. Musiikki selittää Liukkosen mielestä sen, mikä on laskennallisuuden tavoittamattomissa.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Omalla kohdallani ujous on aika uuvuttavaa, koska kyse on niin paljon pidättäytymisestä, että periaatteessa haluaisi puhua ja osallistua keskusteluun ja tuoda ajatuksiaan ja tunteita ynnä muita julki, muttei - jälleen kerran - vain kehtaa."

  Vaikka Miki Liukkonen tekee omaa nimeään kantavaa radio-ohjelmaa, niin hän on äärimmäisen ujo. Tässä jaksossa Miki pyrkii avaamaan sitä, miksi huomion kääntäminen itseensä tuntuu hänestä niin pelottavalta.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Ole aito. Uskalla olla vilpittömästi se kuka olet. Aidosta sisäisestä minästä on tullut ajassamme mittaamattoman arvokas. Uskon, ettei juuri kukaan oo varma siitä kuka on ja minuuden etsiminen jatkuu läpi elämän. Siitä puhuminen on nolostuttavaa, tulee hukassa oleva vaikutelma.”

  Miki Liukkosen maailma -sarjan toisen kauden ensimmäisessä jaksossa Miki pohtii minuuden etsimistä.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • Ihminen on aina tuntenut syyllisyyttä. Puolet suomalaisista paljastaa esimerkiksi tuntevansa syyllisyyttä siitä, että eivät liiku tarpeeksi.

  Syyllisyys sekoitetaan helposti häpeän tunteeseen. Syyllisyys kuitenkin kohdistuu tekoon ja häpeä persoonaan. Siksi syyllisyys voi olla jopa rakentavaa häpeän ollessa vahingollista.

 • Miki Liukkonen kärsii vihan puutteesta.

  Patoutunut viha vie energiaa, mutta sopivasti valloilleen päästettynä viha voi olla eteenpäin ajava voima. Suomessa vihan ilmaisemista pidetään kuitenkin huonona käytöksenä.

 • Miki Liukkonen kummastelee, miksi nuoret nykyään vain urheilevat eivätkä enää juo alkoholia. Mikille itselleen kun heti ensimmäinen humala oli hyvin vapauttava. Nuorena krapulastakin selvisi vielä hampaat harjaamalla ja särkylääkkeellä.

  Kirjailijalla on aikaa juoda alkoholia, mutta Miki on havainnut raittiuden parantavan omaa kirjallista suoritustaan. Miksi juominen silti houkuttaa?

 • Miki Liukkonen on kauhuaddikti, joka katselee kauhuelokuvia yksin pimeässä luurit päässään. Yöunia Miki ei ole koskaan kauhun takia menettänyt vaan pelon tunteeseen on aina liittynyt joku nautinnon tunne.

  Kauhuelokuvat auttavat käsittelemään tunteita ja siksi nyt käydään läpi niistä parhaat ja pahimmat.

 • Miki Liukkosen mielestä unien kertominen on yhtä kiinnostavaa, kuin jos joku kertoisi millaista hiekkaa oli lapsuuden leikkipuiston hiekkalaatikossa.

  Unettomuus sen sijaan voi viedä mielen irrationaaliseen maailmaan ja siitä voi olla hyötyä myös luovassa työssä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä