Radio Suomi Kokkola

Konsta Alatupa teki keskipohjalaista pikajuoksuhistoriaa

 • 15 min
 • ei kuunneltavissa

Konsta Alatupa voitti Lappeenrannan Kalevan kisoissa miesten 100 metrin Suomen mestaruuden uudella ennätysajallaan 10,53. Samalla hänestä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen keskipohjalaisurheilija, joka otti Suomen nopeimman miehen viitan itselleen. Ennätysaika ei ollut yllätys, mutta juoksija oli kisan jälkeen iloisen yllättynyt kultamitalista. Sen sijaan Petri Kuikan haastattelema valmentaja Timo Kultalahti aavisteli ennakkoon Alatuvan mitalisauman.

Lähetykset

 • ma 5.8.2019 11.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Ullavassa toimiva Teatteri Pystymehtä rakensi uuden esiintymispaikan vanhaan Ali-Haapalan kyläkauppaan. Siellä on esitetty Pikku prinssi -kirjaan pohjautuvaa Tähtimatkaajaa. Viimeiset esitykset ovat tulevana viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin. Petri Kuikka kävi paikan päällä tutustumassa. Haastattelussa ovat ohjaaja Katja Hakala ja näyttämömestari, näyttelijä Juha Korkeakangas.

 • Monella lentopalloa seuraavalla saattoi mennä kahvi väärään kurkkuun, kun Ylen Suomen cupin tv-lähetyksessä ja Yle Urheilun verkkosivuilla kerrtottiin miten "Lentopalloliitto suunnittelee miesten Mestaruusliigan lopettamista" ja "kehitteillä on uusi Baltian liiga Viron ja Latvian kanssa". Mestaruusliigan lopettamisesta ei kuitenkaan ole kyse, sanoo Kokkolan Tiikereiden toiminnanjohtaja Jussi Jokinen. Haastattelija on Petri Kuikka.

 • Harvinaisen leuto tammikuu on houkutellut ennätysmäärän muuttolintuja jäämään talveksi myös Keski-Pohjanmaalle. Kolmisenkymmentä vuotta sitten maakunnassa talvehti 30-50 lajia. Viime talvina Keski-Pohjanmaalla on saatettu bongata jopa yli sata lintulajia. Yli 40 vuotta lintuja seuranneen Marko Pohjoismäen mukaan keskilämpötila on nyt 5-10 astetta normaalia lämpimämpi ja sillä on seurauksensa. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Torstaina alkanut turkistarhaajien protesti noin 2500 siniketun kuljetusten estämiseksi Kokkolasta Kiinaan päättyi lauantaina. Tilanne purkautui, kun eläinkuljetusautot poistuivat tarhalta ja sen lähettyviltä tyhjinä. Osavoitto, arvioivat mielenilmaukseen osallistuneet tarhaajat tapahtumien jälkeen. Rannikon Turkistuottajien puheenjohtaja Arto Isopahkalaa haastattelee Petri Kuikka.

 • Pienissä kunnissa on vain niukasti sydäniskureita eli defibrillaattoreita julkisissa tiloissa - tai ainakaan niitä ei ole kirjattu rekisteriin. Iskurilla maallikkokin voi palauttaa sydänpysäystilanteessa sydämen rytmin sähköiskulla. Laite neuvoo käyttäjää, eikä sillä voi saada aikaan vahinkoa.
  Kokkolassakin "deffoja" on vähänlaisesti, nelisenkymmentä. Kokkolassa avattavan ole.fit-kuntosalin yrittäjä Christel Viitanen haluaa innostaa keskustan yrittäjiä hankkimaan defibrillaattoreita yritysten tiloihin. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Haaveet kunnon lumitalvesta alkavat pikku hiljaa hiipua. Hiihtolatuja ei ole ja ulkojäitäkään ei ole voitu leutojen säiden vuoksi tehdä. Suomessa myydään hyvänä vuonna 250 000 suksiparia. Viime viikot suksikauppa on kuitenkin viettänyt melkoista hiljaiseloa, sanoo Intersport Kokkolan myymäläpäällikkö Tommi Martikainen. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Kun ostat vaatteen, katsotko, mitä materiaalia se on ja missä se on tuotettu? Osaatko päätellä materiaalista tai tuotteen tunnusta, miten hyvin se kestää? Entä tsekkaatko valmistusmaan olosuhteita? Vastuullista tuotantoa peräänkuulutetaan, mutta oletko valmis antamaan sen vaikuttaa päätöksentekoosi? Raila Paavola tapasi nuoren miehen, joka on kiinnostunut muodista ja miettinyt myös vastuullisuutta ostopäätöksen teossa...

 • Elokuvateatterin ovi kävi Kokkolassa vuonna 2019 selvästi aiempaa tiuhempaan. Leffassa kävi nelisentuhatta katsojaa enemmän kuin edellisvuonna, kaikkiaan yli 47 000. Katsotuimmaksi nousi väkivaltaisuudellaan kohua herättänyt Joker. Sen jälkeen kärkiviisikossa on monta lastenelokuvaa.
  Teatteripäällikkö Otto Löytynojaa Kokkolan Bio Rexistä haastattelee Petri Kuikka.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Viime kesänä tuottaja ja säveltäjä Teemu Haapaniemi haaveili Kokkolan kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden levystä, joka muodostuisi kokkolalaisten unelmista. Nyt levy on valmis ja siihen liittyvät musiikkivideot julkaistaan Haapaniemen Youtube-kanavalla kaupungin juhlavuoden alkajaisiksi uudenvuodenpäivänä. Yksi levyn artisteista on ensimmäistä kertaa studiossa levyttämässä ollut 16-vuotias Emilia Hyytinen, joka bongattiin levylle Keski-Pohjanmaan Konservatorion oppilaskonsertista. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Lentopalloliigassa ollaan siirtymässä lyhyelle joulutauolle ja vahvasti alkukaudesta pelannut Kokkolan Tiikerit pääsi joulutunnelmiin voitokkaasti. kun se otti puhtaan 3-0 -voiton Raision Loimusta seuran 45-vuotisjuhlapelissä. Hyvistä esityksistä huolimatta parannettavaakin otteista löytyy. Petri Kuikan haastattelussa ovat valmentaja Mikko Keskisipilä, Ruutu+:n asiantuntija Ilkka Tanttinen ja kapteeni Antti Leppälä.

 • Eetu Ruotanen on aina ollut etsijätyyppi. Monien elämänvaiheiden, tutkimisen ja polkujen jälkeen hän päätyi intialaisen gurun joogakouluun, jossa hän vietti lähes kuusi kuukautta. Millaista elämä ja intialaisessa joogakoulussa oli? Petri Kuikka haastattelee.

 • Kauneimpia joululauluja lauletaan nykyään muuallakin kuin kouluissa ja kirkoissa. Esimerkiksi Kannuksessa seurakunta on jo viitisen vuotta laulattanut kauneimpia joululauluja ravintoloissa - niin tänäkin vuonna. Petri Kuikka haastattelee seurakuntalehtori Anne Vihantaa, joka haastatteluhetkellä oli valmistautumassa alakoululaisten joululaulutilaisuuteen Kannuksen kirkossa.

 • Kokkolan kaupunki saa oman 400-vuotisjuhlaoluensa. Paikallinen Kahakka Brewery on tehnyt savuisesta tervaportterista rajoitetun, 400 kappaleen erän. Varsinaisen juhlaoluen lisäksi markettimyyntiin ilmestyy neljän oluen sarja, jossa esiintyy tunnettuja vaikuttajia Kokkolan historiasta. Juhlaoluesta kertoo yrittäjä Nicke Kavilo ja kaupungin julavuoden tuotteista kehitysjohtaja Jonne Sandberg. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • World Vision -kummius pyrkii muuttamaan kehitysmaan lapsen elämää ja hänen kotiseutuaan. Himankalainen Seija Pöyhtäri-Keränen matkusti marraskuun puolivälissä sitten tapaamaan omaa kummilastaan, 10-vuotiasta Mitt-poikaa Kambodzan maaseudulle. Mutta miten Seija innostui auttamaan ja miksi hän ryhtyi kummiksi? Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Uudenlaista aaltopuuteknologiaa hyödyntävä Aalto Haitek kasvaa vauhdilla ja aloittaa massatuotannon.
  Toholampilaisyritys palkkaa jopa 30 uutta työntekijää ja puuelementtien tuotanto käynnistyy vuoden 2020 alussa entisissä Valion juustolan tiloissa. Varsinkin Japanissa markkinat vaikuttavat lupaavilta. Yrityksen visioista kertovat pääomistaja Janne Honkala ja toimitusjohtaja Tiina Kapela. Heitä haastattelee Petri Kuikka.

 • Yritykset ovat tehneet pikkujouluvarauksia viime vuotta enemmän. Suurinta pikkujoulupiikkiä odotetaan marraskuun puolivälistä eteenpäin. Ravintoloiden pikkujoulutilanteesta kertoo Sokos Hotel Kaarlen ravintolapäällikkö Henna Kantola. Pietarsaarelaisessa Beamex Oy:ssä työntekijät voivat itse suunnitella ja toteuttaa pikkujoulun. Henkilöstöraadin puheenjohtaja Pekka Videnoja kertoo, miksi pikkujoulut koetaan yrityksessä tärkeäksi. Toimittajana on Petri Kuikka.

 • Kokkolan suunnitelmat hybridiareenan rakentamisesta ovat laajentuneet. Nyt aikeena on yhdistää jalkapallohallin ja sisäliikuntatilojen kokonaisuuteen myös jäähalli ja sen yhteyteen suunniteltava harjoitushalli, johon tulisi kaksi kaukaloa. Suunnitelmia kommentoivat hybridiareenan rakentamista selvittänyt Jarmo Nissi, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila ja Juniori-Hermeksen puheenjohtaja Petri Torkinlampi. Toimittajina Ari Vihanta ja Petri Kuikka.

 • Kannuksen Urassa tehtiin syksyllä pesäpallopuolella isoja päätöksiä. Seura otti vastaan takaportin kautta avautuneen Ykköspesiksen sarjapaikan, palkkasi valmennuspäälliköksi Eetu Rekosen ja teki farmisopimuksen Superpesiksessä pelaavan Pattijoen Urheilijoiden kanssa. Päätösprosessista ja tavoitteista kertovat valmennuspäällikkö Eetu Rekonen, miesten edustusjoukkueen pelaaja Pete Seppälä ja pesäpallojaoston puheenjohtaja Jukka Kivelä. Toimittaja on Petri Kuikka.

 • Suomen jalkapallomaajoukkue teki historiaa, kun se varmisti paikkansa EM-kisoissa lyömällä Liechtensteinin maalein 3-0. Koko kansa sekosi ja viimeistään tämän jälkeen Suomesta tuli jalkapallomaa. Yli 30 vuotta maajoukkueen peleissä käynyt pietarsaarelainen Vesa Suvanto oli historiallisella hetkellä Töölön jalkapallostadionilla aistimassa tunnelmaa. Petri Kuikka tapasi hänet ennen Helsinkiin lähtöä.

 • Miksi katuosoite muuttuu, vaikka ihminen asuu samassa paikassa? Näin tapahtui äskettäin Kokkolassa, Ouluntiellä. Petri Kuikka haki vastauksia Ouluntiellä asuvan kuuntelijan ihmettelyyn Kokkolan kaupungin kaavoitusarkkitehdiltä Jenny Jungarilta ja kiinteistöreskisterin hoitajalta Anne Valavaaralta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä