Yle Huvudstadsregionen

Som schack med resurshantering och 400 beslut i minuten - Starcraft II gör comeback på den finska e-sportscenen

 • 11 min
 • toistaiseksi

Joona "Serral" Sotala är världsmästare i strategispelet Starcraft II - trots det gick det inte hela vägen i helgens turnering på Assembly i Helsingfors. Speljournalist Björn Karlsson bryter ner helgens turnering och det storartade i en världsmästare som inte är sydkorean. Redaktör Julie Ebbe.

Lähetykset

 • ti 6.8.2019 12.30 • Yle Areena

Klipit

 • Sophia Audibert, Maya Saariluoma och Ted Järvi går i Daghemmet Domus på Brändö i Helsingfors. Karin Filén har talat med dem.

 • Reporter Christoffer Kaski besökte Britas simhall i Helsingfors för att ta reda på hur den milda vintern har påverkat antalet simhallsbesök. Han och simhallsövervakare Petri Fri diskuterar det ökande intresset för att simma och hur ren man borde vara för att få hoppa i bassängen.

 • Under övningen får medlemmar i Helsingfors sjöräddningsförening och Esbo sjöräddare öva på att skjuta nödraketer, handbloss och röksignaler. Sjöräddaren Markus Korpela berättar varför det är viktigt att öva på att använda dem - innan man på riktigt är i en nödsituation.
  Reporter: Hanna Othman

 • Vad luktar Helsingfors? Och hur reagerar barnen när det plötsligt börjar snöa mitt i intervjun? Caroline Reincke, Nella, Lukas Illman och Alina Wendelin går i daghemmet Sedmigranskys Småbarnsskola i Kronohagen i Helsingfors. Karin Filén pratade med dem.

 • För få svenskspråkiga anställda på biblioteken delar på för mycket ansvar. Det framkommer ur en nyligen publicerad rapport som Svenska Kulturfonden beställt, om bibliotekspersonalens utbildning, rekrytering och arbete på svenska i Finland. På orter där svenskan har majoritetsställning är problemet inte särdeles stort, men på större orter som Helsingfors, Esbo och Vanda är läget sämre. Också av användarna får den svenskspråkiga servicen ganska lågt betyg i huvudstadsregionen - vad kan vi göra åt det? Reporter Axel Nurmio träffar informatiker Maria Grundvall på Grankulla stadsbibliotek, som sammanställt rapporten, och biblioteksfunktionär Tobias Larsson som jobbar på Richardsgatans bibliotek i Helsingfors - ett bibliotek med en stark svenskspråkig profil.

 • På Designmuseet i Helsingfors kan man bekanta sig med utställningen “I goda händer” där gamla traditioner möter modernt nytänk (24.1.–22.3.2020). Några nutida designers har fått bekanta sig med handarbeten från gångna tider och har sedan låtit sig inspireras i sina nya kreationer. Annika Nyberg-Frankenhaeuser, styrelsemedlem i föreningen Finska handarbetets vänner, berättar att idén till utställningen föddes då föreningen ville göra något nytt och spännande för att fira att de fyllde 140 år.
  Reporter Hanna Othman.

 • Sportlovet inleddes med +5 grader i Nyland, men ändå har 750 barn anmält sig till skidskolan i Granibacken i år. Vi besökte Grankulla för att kolla backens skick efter helgens ösregn. Katarina Koljonen är ansvarig för Grankulla IFK:s skidskola och hoppas på att det i alla fall ska bli uppehåll i regnet.
  Reporter: Hanna Othman

 • Emma, Matias, Jonathan, Bria, Stella och Sanni går i Dickursby daghem. Karin Filén har pratat med dem.

 • Unga dricker allt mindre alkohol, har ungdomsbarometrarna rapporterat under några års tid. Men i Mattlidens gymnasium har rusmedelsbruket ökat sedan 2017, och det gäller både alkohol och cannabis. Vad beror det på - och hur har de studerande i Mattliden det i övrigt? Rektor Saana Ruotsala i intervju med Julie Ebbe.

 • Hur känns det att lämna skolvardagen bakom sig och vad bär de med sig från sina år i gymnasiet? Hanna Othman träffade abiturienterna Oscar Grönqvist, Oscar Lagus och Rasmus Svanljung inför abispexet i Mattlidens gymnasium i Esbo.

 • När kan en läkare besluta om vård som en vårdnadshavare motsätter sig, och borde vaccinering i fall där barn utsätts för en reell smittorisk anses vara ett fall då vaccinets nytta väger tyngre än förälderns åsikt? I Helsingfors vaccinerades tre barn med MPR-vaccin mot en förälders vilja - fel säger JO, rätt säger Läkarförbundet. Vice verksamhetsledare Hannu Halila och redaktör Julie Ebbe samtalar om när läkaretik och juridik krockar i vård av barn.

 • Hur kommenterar några barn veckans samtalsämnen? Amos Knaapila, Julian Karlsson, Emilia Kamppuri och Carla Kaivola går i daghemmet Tärnan på Drumsö i Helsingfors. Karin Filén talade med dem.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä