Poliklinikka

Miksi maailmantalous hyytyy?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Maailmantalouden näkymät ovat heikentyneet. Mitä on luvassa? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu, työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Lähetykset

 • ke 28.8.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Maailmantalous 2020. Mitä on luvassa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomistit Tuuli Koivu Nordeasta ja Reijo Heiskanen OP:sta sekä GNS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen.

 • Politiikan vuosi 2019 ja mitä luvassa 2020.

  Sakari Sirkkasen vieraina ovat politiikan tutkija Jenni Karimäki Turun eduskuntatutkimuskeskuksesta, politiikan toimittaja Lauri Nurmi Iltalehdestä sekä tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

 • Työmarkkinaneuvottelut ovat juntturassa. Päävientialat eivät ole päässeet sopimuksiin ja lakkoaalto uhkaa.

  Miksi neuvottelut ovat jumissa? Miten tästä päästään eteenpäin? Millaisia palkankorotuksia on luvassa? Millainen vaikutus kärhämällä on Rinteen hallituksen työllisyystavoitteeseen?

  Sakari Sirkkasen vieraina ovat työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala EK:sta, entinen STTK:n pääekonomisti Ralf Sund sekä johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja Suomen Pankista.

 • Isossa kuvassa talouden taivaalla siintää monia riskejä ja suhdannehuippu on takana. Miten tämä näkyy suomalaisilla asuntomarkkinoilla?

  Valtiovarainministeriön työryhmä esitti lokakuun alussa lääkkeitä suomalaisten asuntovelallisten tilanteeseen. Hyviä vai huonoja ideoita?

  Kaupungistuminen jatkuu. Miltä näyttää alueellinen eriarvoistuminen, kenellä on riskejä taseissaan ja onko ongelmaan ratkaisua? Millaista kaupunkipolitiikkaa pitäisi toisaalta harjoittaa, jotta odotettavissa olevat sudenkuopat vältetään?

  Asumistukimenot ovat kasvaneet noin kymmenen vuoden aikana kolminkertaiseksi. Tällä on epäilemättä vaikutus vuokratasoon. Mitä tehdä?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna sekä Vuokraturvan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

 • Miltä hallituksen työllisyyspolitiikka näyttää? Riittääkö 60 000 uutta työllistä? Mitä ihmettä on päätösperäinen työllistämispolitiikka? Millainen rooli on työperäisellä maahanmuutolla? Entä ne kuuluisat yritystuet - onko niiden tehokas leikkaaminen ylipäätään mahdollista?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju, ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervon taloustutkimuksesta sekä pääekonomisti Patrizio Laina STTK:sta.

 • Maailmantalouden näkymät ovat heikentyneet. Mitä on luvassa? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu, työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

 • Trump-saunassa Trumpin Yhdysvaltojen ja maailmanpolitiikan tuoreimpia käänteitä sekä syvempiä virtauksia; Mueller-tutkinnat, Euroopan-kiertue ja muu ulkopolitiikka, talous ja kauppasota sekä 2020 presidentinvaalit.

  Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat tutkijat Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sekä Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

 • Punamultaa pukkaa - miksi ja mitä tapahtuu?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat yliopistonlehtori Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuskeskuksesta, politiikan toimittaja Lauri Nurmi Iltalehdestä ja tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

 • Yksi yö vaaleihin. Kuinka käy, miksi ja mitä sitten tapahtuu? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat yliopistonlehtori Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuskeskuksesta, politiikan toimittaja Lauri Nurmi Iltalehdestä, tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta ja yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

 • Vaaleihin on aikaa vajaa viikko ja kampanjointi käy kovimmilla kierroksillaan.

  Millainen on talousnäkymä ensi vaalikaudella ja kuinka hyvin puolueiden vaalilupaukset istuvat siihen ennen muuta työllisyyden näkökulmasta?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen, Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman, Helsingin yliopiston ja VATT:n julkistalouden professori Roope Uusitalo ja ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervon taloustutkimuksesta.

 • Mitä asuntomarkkinoilla tapahtuu? Millaista asuntopolitiikkaa kannattaisi harjoittaa ensi vaalikaudella?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen Vuokranantajien toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva, Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna sekä Vuokraturvan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

 • Mitä on yleinen mielipide? Mistä puhutaan kun puhutaan yleisestä mielipiteestä? Millä tavalla yleinen mielipide on mielletty historiassa? Kuinka yleistä mielipidettä muokataan?

  Studiossa politiikantutkijat Johanna Vuorelma, Hanna Wass ja Timo Miettinen.

  Sakari Sirkkanen on toimittajana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä