Näistä levyistä en luovu

Jukan juurilla - laulaja-lauluntekijä J. Karjalainen

 • 54 min
 • 7 kk 4 pv

Hetken havainnoista, pienistä asioista, yhdestä ankkurinapista voi kummuta suuria tunteita, sisäistyneestä mies ja kitara -kombinaatiosta megaluokan konsertteja. Kohderyhmäajattelulla ei enää ole väliä, J. Karjalaisen tekstit pystyvät koskettamaan jokaista.
J. Karjalaisen omat muistot lapsuudesta liittyvät erityisen vahvasti musiikkiin - mikä laulu soi radiosta juuri silloin, kun pikku-Jukka yritti toipua pihalla saamastaan tällistä tai seurasi akvaarionsa kalojen liikkeitä. Lauluja syntyi siskon kanssa solkenaan, ja luovan session jälkeen aina valittiin kappaleista voittaja. "Ei sitä mielletty miksikään lauluntekemiseksi, se oli leikkiä." .
Mainostoimisto SEK:issä Karjalainen työskenteli tekstinikkarina, ja vahvan oman musiikillisen tyylin kehittyminen - joka vetosi suomalaisen nuorison sielunmaisemaan - vei kokopäiväiseksi lauluntekijäksi, studioihin ja lavoille.
Toista kuukautta kestävä Suomen-kiertue on alkamassa lokakuun puolivälissä. Mikä kiertueilla on kaikkein parasta? "Soittaminen!" J. Karjalainen virnistää. Hän iloitsee vanhoista soittokavereistaan koostuvasta bändistään, joka on kovassa kunnossa. Alla olevalta listalta löytyvät omat musiikilliset idolit ovat antaneet sen materiaalin ja innoituksen, josta hän on luonut omat juurensa.

J. Karjalaisen musiikkivalinnat:

Charles E. Calhoun (Jesse Stone): Shake, Rattle and Roll
Big Joe Turner, laulu ja yhtye

Harry Thomas (Harry Belafonte/Millard Thomas): Matilda
Harry Belafonte, laulu ja yhtye

Gene MacLellan, sov. Don Tweedy: Snowbird
Elvis Presley, laulu ja yhtye

John C. Fogerty: Lookin' Out My Back Door
CCR - Creedence Clearwater Revival

Bob Dylan: Changing of the Guards
Bob Dylan, laulu, kitara ja yhtye

A.P. Carter: I'm Thinking Tonight Of My Blue Eyes
Maybelle Carter, laulu ja kitara, ja The Nitty Gritty Dirt Band

Frankie Lymon/George Goldner: Why Do Fools Fall In Love
Frankie Lymon and The Teenagers

Robert Johnson: Terraplane Blues
Robert Johnson, laulu ja kitara

J.J. Cale: Rock and Roll Records
J.J. Cale, laulu ja kitara

James Brown: Funky President
James Brown, laulu ja yhtye

Susan Hutcheson/Alicia Bridges: I Love The Nightlife
Alicia Bridges, laulu ja yhtye

David Bowie: Young Americans
David Bowie, laulu, kitara ja yhtye

Lähetykset

 • pe 4.10.2019 14.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Päivää ennen tapaamistamme Sanni Virta on Kantele-lehden päätoimittajan ominaisuudessa postannut lehden nettisivulle tuoreen uutisen suomalaisen kantelerakentamisen oppi-isän joensuulaisen Otto Koistisen poismenosta. "Suomen kanteleväki on valtavassa kiitollisuudenvelassa hänelle." Kanteleensoiton nelivuotiaana aloittaneen Sanni Virran kouluvuosien aikana soittimesta on tullut trendikäs, kiitos mm. viisikielisillä soittimilla operoivien muskariopettajien, ja Sibelius-Akatemiassakin kanteletta voi opiskella sekä klassisella että kansanmusiikin puolella. Hauen leukaluusta on edetty jo niin pitkälle, että 39-kielisen konserttikanteleenkin saa myös värikkäänä sähköisenä mallina.
  Sanni Virran fanittaman Tsuumi Sound System -yhtyeen rokkipitoisempi ei-akustinen kappale piti tilan puutteen vuoksi jättää listalta pois. "Tsuumi on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistämme, ja moni muukin kansanmuusikko keikkailee pääasiassa ulkomailla, missä markkinat ovat suuremmat kuin meillä", Sanni Virta sanoo, mutta kehuu myös kotimaan runsasta kansanmusiikkifestivaalitarjontaa.
  Miten sähköinen vahvistus sopii kansanmusiikkiin? "Hyvin", vastaa Sanni Virta. "En näe mitään syytä miksi emme voisi käyttää tänä päivänä ulottuvillamme olevaa nykyteknologiaa. Kanteleessa on hiljainen ja sävykäs ääni, joka vähänkin isommassa tilassa kaipaa vahvistusta - joka puolestaan mahdollistaa sen, että kanteletta voi soittaa missä tahansa!"

  Sanni Virran musiikkivalinnat:

  Martti Pokela: Seitakivi - pohjautuu saamelaiseen joikuun
  Martti Pokela, kantele

  Anna-Mari Kähärä, sanat Kanteletar: Onpa tietty tietyssäni
  How Many Sisters -lauluyhtye, Tapiola Sinfonietta, joht. Kirmo Lintinen

  Kansansävelmä, sov. Timo Alakotila: Napoleon - häämarssi Pohjanmaalta
  Maria Kalaniemi, harmonikka, ja Aldargaz-yhtye

  Johanna Juhola, sov. Duo Milla Viljamaa ja Johanna Juhola: Neljän minuutin rakkaus
  Duo Milla Viljamaa ja Johanna Juhola

  Tuomas Logren, sov. Tuomas Logren ja Antti Järvelä: Kiulupolska
  Frigg ja Kardemimmit

  Anna-Karin Korhonen: Kaimaani
  Avertere-yhtye: Anna-Karin Korhonen, sähkökantele, Suvi Oskala, viulu ja laulu, Meri-Tuuli Saarnio, harmonikka ja laulu, ja Mikko Hassinen, rummut

  Anna-Karin Korhonen ja Timo Alakotila: Lumikko - Lumen valossa
  Anna-Karin Korhonen, piano, ja Timo Alakotila, piano

  Kansansävelmä Etelä-Pohjanmaalta, sov. Eva Alkula: Suutarinemännän kehtolaulu
  Eva Alkula, kantele, ja Tomoya Nakai, koto ja laulu

  Trad. ja Maija Kauhanen: Sinisilmä
  Maija Kauhanen, laulu, kantele ja lyömäsoitiimet

 • Tämän alttoviulistin tavoittaa usein tien päältä matkalla keikalle johonkin maamme orkestereista, ellei menossa ole jokin kevät- tai syyskauden tai peräti vuoden pituinen sijaisuus. Freelance-muusikko Terhi Lehtiniemen elämässä työtehtävien monipuolisuus vie voiton toimeentulon epävarmuustekijöistä - joskus tulee päiviä, jolloin keikkoja ei ole tiedossa. Mitä silloin tehdään? "Silloin harjoitellaan, pidetään soittokuntoa yllä ja yritetään kannatella itsetuntoa. On ajateltava, että en määrittele itseäni pelkästään tämän työn kautta, ympärillä on niin paljon muutakin."
  Tänä päivänä myös barokkimusiikkiin erikoistunut Lehtiniemi elättää perheensä mainiosti. Useita harjoituksia vaativia keikkoja saattaa olla viikolla parikin. "Mutta en mielelläni soita samalla viikolla konsertteja sekä tavallisella että barokkialttoviululla", Lehtiniemi sanoo ja viittaa sekä soittimien kielien että orkesterien viritysten erilaisuuteen.
  Työteliäs muusikko on vihdoin löytänyt aikaa myös vakituiselle harrastukselle - kuorolaululle! Laulamista hän on rakastanut aina, ja siksikin ihmisääntä muistuttavan alttoviulun valinta työkumppaniksi on tuntunut itsestäänselvältä. - Toimittajana Anu Jaantila

  Terhi Lehtiniemen musiikkivalinnat:

  Sergei Rahmaninov, sanat Afanasi Fet: V moltshani notshi tainoi (Yön hiljaisuudessa), yksinlaulu op. 4/3
  Dmitri Hvorostovski, baritoni, ja Oleg Boshniakovitsh, piano

  Robert Schumann: Märchenbilder (Satukuvia) op. 113 alttoviululle ja pianolle, 3. osa Rasch
  Tabea Zimmermann, alttoviulu, ja Hartmut Höll, piano

  Joseph Haydn: Konsertto sellolle ja orkesterille C-duuri, 3. osa Allegro molto
  Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Länsi-Helsingin kamariorkesteri, joht. Riitta Poutanen

  Cole Porter, sov. Buddy Bregman: Let's Do It - Let's Fall In Love
  Ella Fitzgerald, laulu, ja Buddy Bregmanin orkesteri

  Paul Hindemith: Viisi kappaletta jousiorkesterille op. 44/4, 5. osa Lebhaft (eloisasti)
  Länsi-Helsingin kamariorkesteri, joht. Riitta Poutanen

  Igor Stravinsky: Finaali balettisarjasta nro 3, Tulilintu
  Columbia-sinfoniaorkesteri, joht. Igor Stravinsky

  Sergei Prokofjev: Tybaltin kuolema balettisarjasta nro 1, Romeo ja Julia
  Cincinnatin sinfoniaorkesteri, joht. Paavo Järvi

  Joseph Rheinberger, teksti Raamattu: Abendlied (Iltalaulu) op. 69/3 sekakuorolle a cappella kokoelmasta Drei geistliche Gesänge (Kolme hengellistä laulua)
  The Cambridge Singers, joht. John Rutter

  Gregorio Allegri, teksti Psalmi 51: Miserere, motetti yhdeksänääniselle kaksoiskuorolle, osa Miserere mei, Deus (Jumala, ole minulle armollinen hyvyytesi tähden)
  The Sixteen, joht. Harry Christophers

  Alfred Schnittke: Gospodi, Iisuse Hriste (Herra, Jeesus Kristus) sarjasta Drei geistliche Gesänge (Kolme hengellistä laulua) sekakuorolle a cappella
  Kamarikuoro Värinä, joht. Noora Hirn

 • Osasiko laulamista rakastava maatilan tyttö Ylä-Savon Vieremällä haaveilla olevansa jonakin päivänä meren rannalla asuva meripäiväneuvoksetar? Monen paikkakunnan kautta on laulaja-lausuntataiteilija Leena-Kaisa Kiviojan tie vienyt lopulta Kotkaan, jossa on vierähtänyt yli 40 vuotta.
  Musiikkia Leena-Kaisa Kivioja sovelsi työnkuviinsa jo sosionomina, ja sittemmin hän on vetänyt musiikkikoulutuksia ja -elämyksiä erilaisille ryhmille vauvoista vaareihin. Hän on puuhanainen monenlaisissa kulttuuriyhteisöissä, ja Kotkan maineikkaiden meripäivien yhteyteen hän ideoi jo 1980-luvulla Lasten meripäivät yhdessä Virve Poutasen kanssa.
  Laulumusiikki on Kiviojalle erityisen rakasta, ja tekstin ja sävelmän on oltava tasapainossa ja yhtä. Viime vuodet ovat antaneet keskittyä myös omaan taiteelliseen työhön, ja Kivioja on kiertänyt Suomea runoista ja lauluista koostuvilla monologi-illoilla. Viimeisimpänä on kuultu kirjailija Eeva Kilven teksteihin perustuva Eila Tuomaisen dramatisoima laulullinen pienoisnäytelmä Perusihmisyyttä?, jota kirjailija itse saapui Kotkaan kuulemaan.
  "Meillä on maaliskuussa täällä Kotkassa Veikko Sinisalo -lausuntakilpailun alkukarsinta nuorille alle 30-vuotiaille lausujille", Kivioja innostuu mainostamaan. Jatkoon päässeet tavoittelevat Kajaanin Runoviikolla heinäkuun alussa titteliä "Vuoden nuori lausuja". Leena-Kaisa Kiviojan löytää siis Kotkan Nelosteatterista nauttimassa alkukilpailusta maaliskuun 28. ja 29. päivä. - Toimittaja Anu Jaantila.

  Leena-Kaisa Kiviojan musiikkivalinnat:

  Tapio Rautavaara, runo P. Mustapää (Martti Haavio): Sininen uni
  Tapio Rautavaara, laulu, ja Triola-konserttiorkesteri, joht. George de Godzinsky

  Gabriel Linsén, sanat Z. Topelius, käännös P.J. Hannikainen: Kesäpäivä Kangasalla
  Klemetti-Opiston kamarikuoro, joht. Harald Andersén

  Franz Schubert, sanat Friedrich Leopold Stolberg: Auf dem Wasser zu singen (Laulu laineilla), yksinlaulu D.774 op. 72
  Hermann Prey, baritoni, ja Leonard Hokanson, piano

  Johannes Brahms, unkarilainen kansanruno: Röslein dreie in der Reihe (Kolme pientä ruusua) laulusarjasta Zigeunerlieder (Mustalaislauluja) op. 103/6
  Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, ja Bengt Forsberg, piano

  Pietro Mascagni: Intermezzo sinfonico oopperasta Cavalleria rusticana
  La Scala -oopperan orkesteri, joht. Herbert von Karajan

  G.F. Händel, libretto Charles Jennens: How beautiful are the feet of them; sopraanoaaria oratoriosta Messias HWV56
  Kiri Te Kanawa, sopraano, ja Chicagon sinfoniaorkesteri, joht. Sir Georg Solti

  Kassu Halonen, sanat Vexi Salmi: Nuku nuku lapsi
  Vesa-Matti Loiri, laulu, ja yhtye

  Kansansävelmä Aunuksesta, sov. Seppo Paakkunainen: Ljuuli Ljuuli
  Seppo "Paroni" Paakkunainen, tuohihuilu, ja Karelia-yhtye

  Manuel de Falla, sanat Gregorio Martinez Sierra: El pano moruno (Maurilainen huntu) sarjasta Seitsemän espanjalaista kansanlaulua
  Juanita Lascarro, sopraano, Katona Twins -kitaraduo, ja David Garcia Mir, lyömäsoittimet

  Edward Grieg, sanat Hans Christian Andersen: Jeg elsker dig!, yksinlaulu op. 5 nro 3 kokoelmasta Sydämen melodioita
  Soile Isokoski, sopraano, ja Marita Viitasalo, piano

  Richard Wagner, transkriptio Clarence Dickinson ja Charlotte Matthewson Lockwood: Valkyyrioiden ratsastus oopperasta Valkyyria, sovitus uruille nelikätisesti
  Jaana Jokimies ja Irina Lampén, urut

  Toivo Kärki, sanat Kerttu Mustonen, käännös Martin Alvarado, sov. Matti Laukkanen: Quedate por siempre (Liljankukka)
  Martin Alvarado, laulu, ja yhtye Otra Vez!.

 • Jos tekee työuransa hektisessä vuorotyössä, on syytä unohtaa säännölliset harrastukset. Sen huomasi radiouutisten pitkäaikainen toimittaja Jukka Palmén jo pestinsä alussa ja liittyi työpaikkansa kuoroon vasta eläkkeelle jäätyään. Musiikinnälkää ovat ruokkineet konsertit ja oopperaesitykset, joissa Palmén on aktiivinen kävijä. Mielisäveltäjän Franz Schubertin synnyinmaisemiin on puolison kanssa tehty matkoja jo useamman kerran, ja perillä Itävallassa on silloin käynnissä Schubertiade-festivaali, yli 70 konsertin kavalkadi huippusolisteineen, jonka kokee vuosittain noin 30000 Schubert-entusiastia. Myös pari lapsuusvuotta Pariisissa jättivät pikkupojan mieleen kiitollisuuden ranskalaista kulttuuria kohtaan - siitäkin kuullaan musiikillinen esimerkki. Toimittajana Anu Jaantila. Ohjelman ensilähetys oli vuonna 2018.

  Jukka Palménin musiikkivalinnat:

  Carl Mikael Bellman: Vila vid denna källa
  Guldbergs akademiske kör, joht. Margrethe Ek

  J.S. Bach: Preludi sarjasta soolosellolle nro 1 G-duuri
  Misha Maisky, sello

  Dmitri Shostakovitsh: Konsertto sellolle ja orkesterille nro 1 Es-duuri op. 107, katkelma 1. osasta Allegretto
  Johannes Moser, sello, ja Kölnin radion sinfoniaorkesteri, joht. Pietari Inkinen

  Franz Schubert: Pianotrio nro 2 Es-duuri D.929 op. 100, katkelma 1. osasta Allegro
  Eugene Istomin, piano, Isaac Stern, viulu, ja Leonard Rose, sello

  Edward Elgar: Muunnelmia omasta teemasta op. 36 orkesterille - Enigma-muunnelmat, 9. osa Nimrod
  West-Eastern Divan Orchestra, joht. Daniel Barenboim

  Walter Jurmann, sanat Fritz Rotter: Veronika, der Lenz ist da
  Comedian Harmonists ja Erwin Boots, piano

  Joseph Kosma, sanat Jacques Prevert: Barbara
  Les Fréres Jacques -lauluyhtye

  Richard Strauss, sanat John Henry Mackay: Morgen
  Christine Schäfer, sopraano, ja Berliinin Filharmonikot, joht. Claudio Abbado

  Franz Schubert, sanat Wilhelm Müller: Der Leierman laulusarjasta Die Winterreise
  Thomas Quasthoff, baritoni, ja Charles Spencer, piano

  Franz Schubert, sanat Friedrich Rückert: Du bist die Ruh
  Christian Gerhaher, baritoni, ja Gerold Huber, piano

 • Nuori oikeustieteiden opiskelija lähti etsimään laadukkaiksi mainostettuja äänentoistolaitteita, ja testilevyinä kuunnellut vinyylikiekot veivätkin musiikkimaun kertaheitolla uuteen suuntaan: klassinen musiikki availi oviaan. "Sain tingittyä Chabrier'n Españan ja Berliozin Fantastisen sinfonian laitteiden hintaan mukaan", Veikko Havo muistelee tyytyväisenä. Liittyminen Fazerin äänilevyklubiin toi kotiin uutta kuunneltavaa pyytämättäkin, ja Dvorakin Pianokvinteton myötä korvat tottuivat klassisen musiikin herkempään tunnelmaan.
  Veikko Havon levyhyllyt useassa huoneessa ovat vaikuttavat, ja niistä löytyy ennakkoluulottomasti aivan kaikkea jazzista ja elokuvamusiikista gospeliin ja erilaisiin musiikillisiin kokeiluihin eri aikakausilta. Listan esiintyjissä on ihmisoikeustaistelijoita ja rohkeita suunnannäyttäjiä. Lopuksi Havo näyttää CD-levyä, jonka kannessa on punaista ja turkoosia ja keltainen tähti. Prokofjeviä, Varèsea ja huippuorkesteri ja -johtaja. Mutta siinä on vielä se yksi kappale, teräsvalimon hektistä meluisaa tahtia kuvaava Mosolovin teos. "Tästä levystä vaimo soisi minun luopuvan - hän saa siitä migreenin!"

  Veikko Havon musiikkivalinnat:

  Georges Bizet, sov. Ernest Guiraud ja Karel Mark Chichon: L'Arlesienne (Arleesitar), sarja orkesterille nro 2, 2. osa Agnus Dei
  Elina Garanca, mezzosopraano, ja Saksan radion filharmonia (Saarbrücken), joht. Karel Mark Chichon

  Emmanuel Chabrier: España, rapsodia orkesterille (Allegro con fuoco)
  Ranskankielisen Sveitsin orkesteri, joht. Ernest Ansermet

  Vicente Gomez/B. Parker/Marc Lanjean: Rakkausromanssi elokuvasta Kielletyt leikit
  Miriam Makeba, laulu, ja yhtye

  Irving Berlin: They Say It's Wonderful (musikaalista Annie, mestariampuja)
  Johnny Hartman, laulu, John Coltrane, tenorisaksofoni, McCoy Tyner, piano, Jimmy Garrison, kontrabasso, ja Elvin Jones, rummut

  The Art Ensemble of Chicago: Theme de Yoyo elokuvasta Les Stances a Sophie, katkelma
  The Art Ensemble of Chicago

  W.A. Mozart, sov. Grant Green: Sinfonia nro 40 G-duuri K550, katkelma 1. osasta
  Grant Green, kitara, ja yhtye

  Sam Cooke: Touch The Hem of His Garment
  Sam Cooke, laulu ja yhtye, ja The Soul Stirrers

  Aleksandr Mosolov: Zavod - Valimo, katkelma orkesterille baletista Teräs op. 19
  Royal Concertgebouw -orkesteri, joht. Riccardo Chailly

  James MacMillan: Veni, veni, Emmanuel; konsertto lyömäsoittimille, 7. osa Dance - Chorale
  Evelyn Glennie, lyömäsoittimet, ja Skotlantilainen kamariorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste

  Antonin Dvorak: Pianokvintetto op. 81 A-duuri, katkelma 1. osasta Allegro ma non tanto
  Emanuel Ax, piano, ja Cleveland-jousikvartetti

 • "Lukiessani kirjoituksiin abivuonna huomasin, että lukeminen varsinkin pitkän matematiikan kokeeseen sujui paljon paremmin kun taustalla soi klassinen musiikki", kertoo Pinja Ruokonen, jonka arjen toimiin musiikki on kuulunut pienestä pitäen. Ruokapöydässä pieni Pinja oli erityisen hidas, ja aterioita vauhdittikin usein äidin pianonsoitto. Musiikin varhaiskasvatuksen ammattilaisena äiti tuki ja kannusti Pinjaa ja myöhemmin myös pikkusiskoa musiikkiharrastusten pariin. Musiikkiluokkatausta on antanut vanhvan pohjan ja myös innostuksen Pinjan ammatilliselle uralle.
  Ylioppilastutkinnon jälkeen Pinja teki rohkean siirron ja lähti Tallinnaan musiikkiakatemiaan opiskelemaan, viron kielellä. Hän muistelee, ettei etukäteen tiennyt kielivaatimuksesta, mutta tarttui silti härkää sarvista ja otti kielen haltuun. Hänen oma soittimensa on viulu, ja siksi listalla olevaan Tshaikovskin viulukonserttoon liittyykin monenlaisia merkityksiä. Paitsi että se lähes tauotta siivitti yo-kirjoituksiin valmistautumista, se oli Tallinnan-opintojen aikana myös voimakappale. "Jos oli aamulla vaikea päästä liikkeelle, laitoin Tshaikovskin pyörimään. Sen ensimmäinen osa oli juuri sopivan pituinen aamutoimien tekemiseen niin, että sain itseni valmiiksi päivää varten!"
  Pinjaa kiinnostavat myös suomensukuiset kansat ja kielet, mikä vaikutti listan viimeisen teoksen eli Veljo Tormiksen Inkerin illat -sarjan valintaan. Tänä keväänä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun presidentti Mauno Koivisto antoi Neuvostoliitossa asuville inkeriläisille virallisen paluumuuttaja-statuksen suomalaisina kansalaisina. Sattumalta juuri tämän ohjelman ensimmäisenä lähetyspäivänä 24.1. avautuu Suomen Kansallismuseossa näyttely "Inkeriläiset - unohdetut suomalaiset". Näyttely on avoinna 19.4. asti.
  Toimittajana Anu Jaantila.

  Pinja Ruokosen musiikkivalinnat:

  W.A. Mozart: Sonaatti pianolle nro 15 C-duuri KV545 (Sonate facile), 1. osa Allegro
  Klara Würtz, piano

  Einojuhani Rautavaara: Cantus arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille, 2. osa Melankolia
  Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam

  J.S. Bach: Brandenburgilainen konsertto nro 3 G-duuri BWV1048 jousille ja continuolle, katkelma 1. osasta Allegro
  Suomalainen barokkiorkesteri, joht. ja viulu Antti Tikkanen

  Pjotr Tshaikovski: Konsertto viululle ja orkesterille D-duuri op. 35, katkelma 3. osasta Finaali (Allegro vivacissimo)
  Hilary Hahn, viulu, ja Liverpoolin filharmoninen kuninkaallinen orkesteri, joht. Vasili Petrenko

  Jean Sibelius: Andante festivo JS34/b, versio jousiorkesterille ja patarummuille
  Helsingin Juniorijouset, joht. Geza Szilvay

  Richard Strauss: Konsertto käyrätorvelle ja orkesterille nro 1 Es-duuri op. 11, katkelma 1. osasta Allegro
  Hermann Baumann, käyrätorvi, ja Leipzigin Gewandhaus-orkesteri, joht. Kurt Masur

  Jussi Chydenius, runo Eino Leino: Me kuljemme kaikki kuin sumussa
  Rajaton

  Jukka Nykänen/Oskar Merikanto: Parafraaseja Merikannon teemasta
  Jukka Nykänen, piano

  Veljo Tormis inkeriläisen kansanlaulun pohjalta, sanat Ada Ambus: Röntyskälaulu nro 1 sarjasta Inkerin illat sekakuorolle a cappella kokoelmasta Unohdetut kansat
  Viron filharmonian kamarikuoro, joht. Tõnu Kaljuste

 • Suomen ensimmäinen kunnanlääkäri, tuo kaikki kansan vaivat taltuttava terveydenhoitovelho, aloitti työnsä Viitasaarella vuonna 1882. Jos kunnanlääkäreitä vielä olisi (nimike lakkautettiin vuonna 1972 kansanterveyslain astuttua voimaan), Saarijärven terveyskeskuksen lääkäri Tapani Kiminkinen täyttäisi kuvauksen enemmän kuin loistavasti. Helsingin-opintojen jälkeen hän välittömästi palasi lääkärinä synnyinseudulleen Saarijärven Pylkönmäelle ja pääsi toteuttamaan kaikkia oppejansa käytännössä. "Minut on kouluttanut Saarijärvi-akatemia", hän sanoo ääni täynnä ylpeätä hellyyttä ja jatkaa hurtilla huumorillaan kertomustaan siitä, miten sukulaiset ja omat kouluaikaiset opettajat saivat toimia nuoren lääkärin koekaniineina.
  Kiminkisen rakkaus kulttuuriin ja musiikkiin juontaa juurensa kosketuksesta paikkakunnalla kasvaneisiin monipuolisiin taiteilijoihin ja toimijoihin - näyttelijä Tarmo Manni, taiteelliset Tapperin veljekset, toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen, ja nyt nuoremman polven muusikot Mikael Konttinen ja Tommi Soidinmäki pitävät Kiminkisen johtamaa saarijärveläistä kulttuuritapahtumaa Kirmoja vireänä. Ensi heinäkuussa Kiminkinen joukkoineen saa houkuteltua jo 20. kerran Saarijärvelle maamme huippusolisteja. Jos haluat kuulla suomalaisten rakastamia muusikkoja - Mari Paloa, Marita Viitasaloa, Tapani Kansaa, Paula Koivuniemeä, Mikael Konttista, Tommi Soidinmäkeä, Teemu Vesteristä, Topmost-yhtyettä ja lauluyhtye Rajatonta, Kirmot on sinun festivaalisi. Samalla saatat saada mukaasi maalaislääkärin vihjeet kohti tervettä elämää!

  Tapani Kiminkisen musiikkivalinnat:

  John C. Fogerty: Have You Ever Seen the Rain
  CCR - Creedence Clearwater Revival

  Maija Vilkkumaa, sov. Kokko/Lehto/Pennanen/Pethman: Ingalsin Laura
  Maija Vilkkumaa, laulu ja yhtye

  Joel Linna, Tuomo Rannankari, Turkka Saarikoski: Kaksi kättä hississä a cappella
  Joel Linna, laulu, ja Seminaarinmäen Mieslaulajat, joht. Reima Viitala

  Perttu Hietanen/Taisto Wesslin, teksti Eino Leino, sov. Paula Vesala ja Jori Sjöroos: Elegia
  Paula Vesala, laulu ja yhtye

  Maki Kolehmainen, sanat Sana Mustonen, sov. Maki Kolehmainen ja Ville Alajuuma: Saunaralli
  Tommi Soidinmäki, laulu ja yhtye

  Riku Niemi: Lempi Sekin juhlamarssi
  Laura Airola, avainviulu, ja Riku Niemi, vibrafoni

  Timo Kiiskinen, sov. Antti Lehtinen: Soulia rannalla
  Mikael Konttinen, laulu ja yhtye

  Knipi Stierncreutz, sanat Mariska, sov. Stierncreutz/Immonen/Kurki: Mestaripiirros
  Anna Puu, laulu ja yhtye

  Toivo Kärki, sanat Reino Helismaa, sov. Arttu Takalo: Voi yksi päivä olla sata vuotta
  Topi Sorsakoski, laulu, ja Tallinn Sinfonietta, joht. Arttu Takalo

  Oscar Ahnfelt, suom. sanojen uudistus Anna-Maija Raittila ja Niilo Rauhala, sov. Ilkka Kuusisto: Virsi 338 "Päivä vain ja hetki kerrallansa"
  Soile Isokoski, sopraano, ja Marita Viitasalo, piano

 • Lauri Kärnän musiikkilista olisi kaksikymmentä vuotta sitten näyttänyt aivan toiselta kuin tänään. Uusia musiikkielämyksiä on tullut sattumalta vastaan, mutta ennen muuta tämä utelias tutkijaluonne on myös niitä metsästänyt ja vainunnut ja usein tullut sukeltaneeksi tuntemattomaan musiikkiin. Vanhemmiten maku muuttuu, ja se on ilahduttavasti rikastanut hänen levyvalikoimaansa.
  Lauri Kärnä on legendaarisen viisihenkisen Hummeripojat-mieskvartetin ykköstenori, ja takana on puolisentoistatuhatta keikkaa intiimeistä serenadihetkistä valtakuntamme ja talouselämämme huipputilaisuuksiin. Innokkaana kuoromiehenä hän on kiertänyt maailman lavoja - mahdollisimman kaukaa, kuten pesunkestävät teekkarit tapaavat sanoa. Kärnän perheen kolme nyt jo aikuista lasta ovat kaikki taitavia pianisteja.
  Musiikkia Kärnä ottaa vastaan ennakkoluulottomasti, ja sellainen on listakin. "Musiikissa on kyse nimenomaan siitä, että se mitä säveltäjä haluaa sanoa ei ole välttämättä tarpeen kuulijalle, joka voi muodostaa kappaleesta oman tuntemuksensa ja tunnelmansa", hän sanoo ja jatkaa päivittäistä radion kuunteluaan löytääkseen taas jotakin uutta ja ennenkuulematonta.
  Toimittaja Anu Jaantila.

  Lauri Kärnän musiikkivalinnat:

  Jean Sibelius: Tapiola, sävelruno op. 112 orkesterille, katkelma
  Philharmonia Orchestra, joht. Paavo Berglund

  Negrospirituaali, sov. Harry Burleigh: Were You There?
  Marian Anderson, altto, ja Kosti Vehanen, piano

  Steve Reich: Different Trains jousikvartetille ja nauhalle, 1. osa America - Before the War, katkelma
  Kronos-kvartetti

  Don Van Vliet: Moonlight On Vermont, katkelma
  Captain Beefheart and his Magic Band

  George Howard Clutsam: Ma Curly-Headed Baby
  Paul Robeson, basso, ja Ray Noblen orkesteri

  Conlon Nancarrow: Study # 3a mekaaniselle pianolle
  Mekaaninen Ampico-piano, ohjelmointi Conlon Nancarrow

  Philip Glass: Glassworks, 2. osa Floe
  The Philip Glass Ensemble, joht. Michael Riesman

  Erkki Melartin: Der Traurige Garten (Surullinen puutarha), sarja op. 52 pianolle; 3. osa Wiegenlied eines Bettlerkindes - Kehtolaulu kerjäläislapselle
  Izumi Tateno, piano

  Bob Dylan: Sad-Eyed Lady of the Lowlands, katkelma
  Bob Dylan, laulu, kitara, huuliharppu ja yhtye

 • Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa kuulemme toiveuusinnan vuodelta 2005. Musiikkivieraana viulutaiteilija Pekka Kuusisto. Toimittajana on Inari Tilli.

 • Näistä levyistä en luovu -ohjelmassa kuulemme toiveuusinnan 15 vuoden takaa, musiikkivieraana muusikko Soila Sariola. Toimittajana on Inari Tilli. Ohjelma on vuodelta 2004.

 • Jouluinen Näistä levyistä en luovu -ohjelma on aina kollaasi jonkin ammattiryhmän jäsenten musiikkivalinnoista. Tällä kertaa jouluisen äänilevykonsertin antavat meille omat valtaapitävät poliitikkomme eli eduskunnassa istuvat puoluejohtajat. Joulu tulee eduskuntaankin, vaikka joulumusiikkiohjelman ensimmäisenä haastattelupäivänä Arkadianmäellä alkoi toden teolla jytistä. Silti hallituksen vaihtumisen, ministerinsalkkujen siirtelyn, ylimääräisten istuntojen ja välikysymysten lomassa puoluejohtajat ehtivät istua alas ja viettää rauhallisen iloisen hetken kertomalla tulevan joulun vietosta ja tärkeistä perinteistään sekä siitä musiikista, joka jouluna kunkin kotona soi.
  Ohjelmassa selviää myös, kuka on ollut postitonttuna Joulupukin pääpostissa, kuka veisaa joululaulut paatoksella, kuka haluaa jouluna avantoon ja kenen joulupöydästä löytyy halko.

  Ohjelman toimittaja on Anu Jaantila.

  Puoluejohtajien valinnat:

  Antti Rinne (SDP):
  Leevi Madetoja, sanat Alpo Noponen: Arkihuolesi kaikki heitä; yksinlaulu op. 20/b/5 kokoelmasta Nuorison lauluja pianon säestyksellä
  Mauno Kuusisto, tenori, ja Cyril Szalkiewicz, piano

  Katri Kulmuni (Keskusta):
  Kassu Halonen/Vexi Salmi: Sydämeeni joulun teen
  Vesa-Matti Loiri, laulu, ja yhtye

  Maria Ohisalo (Vihreät):
  Sia Furler/Greg Kurstin: Snowman
  Sia, laulu, ja yhtye

  Anna-Maja Henriksson (RKP):
  Billy Butt/Sölve Rydell: Julen är här
  Tommy Körberg, laulu, Sissel Kyrkjebö, laulu, ja yhtye

  Li Andersson (Vasemmistoliitto):
  John Lennon/Yoko Ono: Happy Xmas (war is over)
  John Lennon, laulu ja kitara, Yoko Ono, laulu, The Plastic Ono Band, The Harlem Community Choir, ja The Flux Fiddlers

  Petteri Orpo (Kokoomus):
  Otto Kotilainen, sanat Zacharias Topelius, suom. K.A. Hougberg, sov. Yrjö Hjelt: Varpunen jouluaamuna
  Juha Uusitalo, bassobaritoni, ja Turun filharmoninen orkesteri, joht. Atso Almila

  Hjallis Harkimo (Liike Nyt):
  Mariah Carey/Walter Afanasieff: All I Want For Christmas Is You
  Michael Bublé, laulu, ja orkesteri, joht. Christopher Bazzoli

  Sari Essayah (Kristillisdemokraatit):
  Pekka Simojoki, sov. Timo Lehtovaara: Tulkoon joulu
  Pekka Simojoki, laulu, Kampin Laulu ja Sinfoniaorkesteri Vivo, joht. Timo Lehtovaara

  Jussi Halla-aho (Perussuomalaiset):
  Adolphe Adam, sanat Augustin Kock: O helga natt
  Jussi Björling, tenori, ja Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesteri, joht. Nils Grevillius

 • Englantilaisen ja suomalaisen kulttuurin perinteistä nautitaan Dillinghamin perheessä täysin siemauksin. Englanninopettajaksi Suomeen aikoinaan tullut Paul Dillingham löysi työsarkaa myös vankan musiikillisen koulutuksensa alalta: hänestä tuli Suomen anglikaanisen kirkon urkuri jo 1960-luvulla, ja tästä vapaaehtoistyöstä hän sai vuonna 2017 ansiomerkin Canterburyn arkkipiispalta. Pirjo Dillingham puolestaan toimi peruskoulunopettajana, ja eläkepäivinään hän tekee hyväntekeväisyystyötä mm. Unicefin piirissä.
  Opetustyö ja aktiivinen musiikkielämän seuraaminen yhdistävät pariskuntaa, ja yksi joulun ajan kohokohdista on Suomen anglikaanisen kirkon Carol Service eli englantilaisilla joululauluilla höystetty jumalanpalvelus. Paul Dillingham osallistuu sen järjestämiseen joka vuosi, ja Pirjo Dilligham nauttii laulaessaan kirkonpenkissä englantilaisen joulun kauneimpia lauluja. Ohjelma on uusinta joululta 2018.
  Toimittajana Anu Jaantila.

  Pirjo ja Paul Dillighamin lista:

  Henry John Gauntlett: Once in Royal David's City
  Cambridgen King's Collegen kuoro, joht. Stephen Cleobury

  Jean Sibelius: Impromptu jousiorkesterille
  Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, joht. Juha Kangas

  Charles Marie Widor: Sinfonia nro 5 op. 42/1 f-molli, katkelma 1. osasta Allegro vivace
  Ben van Oosten, urut

  Heino Kaski: Yö meren rannalla
  Janne Mertanen, piano

  Franz Schubert: Pianotrio nro 2 Es-duuri D.929 op. 100, 2. osa Andante
  Ralph Holmes, viulu, Moray Welsh, sello, ja Anthony Goldstone, piano

  Billy Joel, sov. Bob Chilcott: And So It Goes
  The King's Singers

  W.J. Kirkpatrick, sov. John Rutter: Away In A Manger
  Polyphony-kuoro, joht. Stephen Layton

  Peter Warlock, san. Bruce Blunt: Bethlehem Down
  Vokaaliyhtye Voces8

  Max Bruch: Skotlantilainen fantasia op. 46 viululle ja orkesterille, katkelma finaaliosasta Allegro
  Midori, viulu, ja Israelin filharmoninen orkesteri, joht. Zubin Mehta

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä