Kulttuuriykkönen

Näyttelijäntyössä mystifiointi ja hokkuspokkus on historiaa - "parhaimmillaan se on täydellistä laina-aikaa jonakin toisena"

 • 52 min
 • toistaiseksi

Näyttelijäntyö jää usein etenkin kameroiden maailmassa ohjaajan varjoon taiteellisesta annista puhuttaessa. Kulttuuriykkösessä kysytäänkin mikä tekee hyvän näyttelijän? Mitä roolin etsiminen oikein tarkoittaa? Kuinka luoda hahmo, mitä se vaatii ja mistä tietää sen löytäneensä?

Mikä tekee hyvän näyttelijä-ohjaaja -suhteen?

Näyttelemisestä saapuvat keskustelemaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen lehtori Tiina Pirhonen sekä mm. juuri elokuvateattereihin saapuvan Marian Paratiisi -elokuvan yksi päätähdistä, Satu Tuuli Karhu.

Tuukka Pasanen juontaa.

Lähetykset

 • ma 30.9.2019 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Monika Fagerholmin uusin romaani kertoo siitä mitä tapahtuu, kun joku lähtee, häipyy kuvasta niin että sitä tuskin huomaa ja ihmisistä, jotka päätyvät osallisiksi tarinaan, joka ei ole heidän.
  Kuka tappoi bambin? on ollut Ruotsissa listojen ykkösenä ilmestyttyään ja kirjan oikeudet on myyty ranskalaiselle kustantamolle, Gallimardille.

  Pia-Maria Lehtolan vieraana on kirjailija Monika Fagerholm.

 • Suomalaisen jazzin elävältä legendalta Eero Koivistoiselta sekä ulkomaillakin suitsutusta saaneelta pianisti Alexi Tuomarilta tulee uusi levy yhteistyössä argentiinalaisen laulajan Martin Alvaradon kanssa. Levy seikkailee jazzin ja nykytangon välimaastossa.

  Mutta miten jazzin kenttä tällä hetkellä oikein voi Suomessa? Mitä Tuomarila ja Koivistoinen nyt kaipaisivat lisää? Entä mistä tunnistaa "aidon" soundin?

  Alexi Tuomarila ja Eero Koivistoinen Kulttuuriykkösen vieraina. Tuukka Pasanen juontaa.

 • Minkälaisia ovat suomalaiset nykytaiteen mesenaatit ja miten he eroavat taidesijoittajista? Miten nykytaiteen arvo määrittyy ja minkälainen on suomalaisen nykytaiteen kenttä, kun sitä tarkastellaan museoiden, galleristien ja keräilijöiden kannalta? Taiteen tukemisesta puhuvat nykytaiteen museo Kiasman intendentti Kati Kivinen, Helsinki Contemporary- gallerian johtaja Katja Räisänen, taidesijoittamisen asiantuntija Pauliina Littorin sekä Art of Basware taidekilpailun projektipäällikkö Lena Björkman.

 • Ihmiset käyttävät päivittäin useita tunteja hakukoneita ja sosiaalista mediaa, joita ohjaavat algoritmit. Ne ennakoivat seuraavia siirtojamme. Mitä kaikkea algoritmit siis ovat? Tietävätkö älylaitteiden kätkemät algoritmit meistä kaiken? Kuinka olemme varautuneet tähän teknologiseen mullistukseen?

  Keskustelemassa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen apulaisprofessori Laura Ruotsalainen, Kuluttajatutkimuskeskuksesta apulaisprofessori Minna Ruckenstein sekä F-Securen tekoälypäällikkö Matti Aksela.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Kulttuuriykkösen kisastudiossa vakiovieraat kulttuurituottaja Annu Kemppainen, somevelho Sami Kuusela ja Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen tarttuvat ajankohtaisiin aiheisiin ja ilmiöihin Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Onko urheilu kulttuuria tai taidetta? Miten me suomalaiset suhtaudumme amerikkalaiseen keynote-puheeseen, jossa faktasta tehdään viihdettä? Millä tavalla taide voi auttaa ilmastoahdistukseen?

  Juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Kari Häkämies ja Kalle Isokallio ovat molemmat tahoillaan julkaisseet romaanit, joissa kuvataan politiikkaa ja sen tekemistä eri näkökulmista. Mitä on politiikan juonittelu ja peli? Entä miltä politiikka näyttää ulkopuolelta mainostoimistomiehen näkökulmasta?

  Kulttuuriykkösessä keskustelemassa kirjailijat, maakuntajohtaja Kari Häkämies sekä entinen yritysjohtaja Kalle Isokallio.

  Lähetyksen aluksi kirjallisuuden Nobel-palkintojen suomentajat avaavat kirjailijoita palkintojen takana.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Kulttuuriykkösessä puhutaan kanteleesta. Kantele-lehti täyttää 40 vuotta. Nämä kuluneet viimeiset vuosikymmenet ovat merkinneet soittimen uutta tulemista. Kanteleesta puhuvat päätoimittaja Sanni Virta, Kanteleliiton toiminnanjohtaja Eija Kankaanranta, kansanmusiikin professori Hannu Saha sekä kantelepedagogi Satu Sopanen. Ohjelmassa esiintyvät myös kanteletaiteilijat Maija Kauhanen ja Jutta Rahmel.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Miten tavalliset suomalaiset asuvat nykyään? Miten syntyy kodin tuntu?

  Kodin tunnusta ja suomalaisesta kodista keskustelemassa ovat tohtori Sirpa Uimonen, Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss ja Avotakka-lehden päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma.

  Jakke Holvas juontaa.

 • Vasta ensi-iltaan tulleen Marian paratiisi-elokuvan päähenkilö on karismaattinen unisaarnaaja ja lahkon johtaja Maria Åkerblom. Miksi ihmiset lähtivät seuraamaan häntä? 1920-luvulle sijoittuva elokuva kertoo ihmisistä, joilla oli vahva nähdyksi tulemisen tarve.

  Maria Åkerblom otti muiden lapsia omikseen. Kuoromatkalla esiinnyttiin Ruotsin kuninkaallisille, samalla kun lapset näkivät nälkää. Åkerblomin aikana naisen ainoa mahdollisuus päästä saarnaajaksi oli perustaa oma uskonnollinen liike.

  Maria Åkerblomista keskustelevat häntä näyttelevä Pihla Viitala, Marian paratiisi-elokuvan käsikirjoittanut Anna Viitala ja professori emerita Eila Helander.

  Ohjelman juontajana on Pia-Maria Lehtola.

 • Viikon kulttuuriaiheiden kimpussa tällä kertaa oikeushammaslääkäri-eläkeläinen Helena Ranta, kulttuurituottaja Annu Kemppainen sekä liikemies Sami Kuusela.

  Puheenaiheina Sauli Niinistön Amerikan vierailun käytöksestä, taideteosten avaamista meille vaikeista todellisuuksista, nuoruuden taide-elämysten vanhenemisesta ja Maakallan saaren kummallisesta historiasta. Puheena myös suurten urheilukilpailujen taustalla piilevä matala moraali.

  Tuukka Pasanen juontaa.

 • Synkkä tulevaisuusfiktio ei ole uusi kirjallisuuden lajityyppi. Ekokriisiä kuvaava dystpiafiktio ilmaantui kirjallisuuteen vasta vuosituhannen vaihteessa. Nyt kun luonnonilmiötkin saattavat ylittää kuvittelukykymme rajat, mikä on kirjallisuuden tila ja tehtävä tällaisessa maailmantilanteessa.

  Onko fiktio muutosvoima ilmastokatastrofia torjuttaessa? Miten ilmastonmuutos muuttaa kirjallisuutta? Ilmastonmuutoksesta ja kirjallisuudesta keskustelemassa kirjailija Anni Kytömäki, kirjallisuustutkija Saija Isomaa sekä tiedetoimittaja ja lastenkirjailija Mikko Pelttari.

  Juontajana on Ville Talola.

 • Suomalaisen pianomusiikin historia on tuntematon jopa valtaosalle pianistejamme. Nyt sitä on alettu tutkia. 1800-luvun lopun Helsingissä vahvoja vaikutteita soittajiin valoivat pianopedagogi Ingeborg Hymander ja säveltäjä-pianisti Franz Lisztin oppilaat.

  Keskustelemassa pianistisukupolvien tietoa kartoittaneet pianistit ja musiikin tohtorit Annikka Konttori-Gustafsson ja Margit Rahkonen. Lähetyksessä myös esiintyy Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa klassista pianonsoittoa opiskeleva Olli Mikkonen.

  Jakke Holvas juontaa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä