Radio Suomi Kotka

Majakkalaiva Hyöky ei mennyt kaupaksi, mutta Andy McCoy menetti hattunsa ja Mikko Kivinen signeerasi lipputangon nupin

 • 18 min
 • toistaiseksi

Haminan Tervasaaressa sijaitseva legendaarinen ravintola- ja museolaiva Hyöky on ollut jo vuosien ajan myytävänä. Viimeksi Hyökyn kippari Patu Patanen yritti päästä aluksesta eroon huutokaupassa, mutta ainuttakaan tarjousta ei tullut.

Puhelias kulttuuripersoona Patu Patanen perustelee Jesse Mäntysalon haastattelussa, miksi haluaa Hyökystä eroon. Lisäksi Patanen kertoo, miten kävi kun muusikko Andy McCoy vieraili Tervasaaressa. Kipparilla on sanansa sanottavana myös Haminan lipputangosta ja paljosta muusta.

Lähetykset

 • ti 13.8.2019 11.26 • Yle Areena

Jaksot

 • Lapsi mukaan töihin -päivä piristi jälleen arkea monella työpaikalla. Teemapäivänä aikuisilla on mahdollisuus näyttää lapsille, millaista työtä he tekevät ja mitä työnteko on. Päivä voi hyödyttää myös työpaikkaa, jos nuorten raikkaat näkökulmat pääsevät kuuluville.

  Myös Haminan kaupunki osallistui Lapsi mukaan töihin päivään. Viestintäkoordinaattori Riikka Koskimies otti tyttärensä Ronjan, 5, mukaan katsomaan, millaista työtä äiti tekee. Jesse Mäntysalo kysyi, mitä Ronja on työpäivästä tykännyt ja mitä kaikkea viisivuotias on päässyt tekemään. Ronja kertoo myös, millaista työtä hän haluaa aikuisena tehdä.

 • Inkeroisten ja Myllykosken kirjastoissa on jo jonkin aikaa ollut ongelmana joidenkin nuorten asiakkaiden käytös. Kirjastossa on esimerkiksi metelöity ja roskattu paikkoja. Inkeroisten ja Myllykosken kirjastojen omatoimiaikoja jouduttiin supistamaan häiriköinnin vuoksi ja kesäaikana olikin jo vähän rauhallisempaa, mutta syksyn tullen ongelma on palannut. Tähän on yritetty etsiä jo pitkään ratkaisua yhdessä koulujen ja nuorisotyöntekijöiden kanssa. Me kävimme Myllykosken yhteiskoulussa kysymässä mitä nuoret ajattelevat asiasta ja onko heillä tarpeeksi tiloja vapaa-ajanviettoon. Tapasimme myös nuoriso-ohjaaja Taru Raition, joka on tekemisissä nuorten kanssa päivittäin niin kuoulussa kuin Nuorisotilassakin. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Kotkalainen moukarinheittäjä Krista Tervo teki kesällä naisten ennätyksen. Hän heitti yli 70 metriä. Siihen päästiin muuttamalla tekniikkaa aika radikaalisti.
  Krista Tervo oli Maija Tuunilan aamuvieraana ja kertoi tuosta uudesta tekniikasta ja muisteli myös kesän MM-kisoja Dohassa.
  Tervo kertoi myös miksi on vähän aikaa sitten muuttanut Tampereelle ja miten sieltä käsin harjoittelu sujuu valmentaja Jukka Vihtosen kanssa.

 • Ritan nauha & Nappi -liikkeen omistaja Rita Suursalmi on työskennellyt käsityöalalla yli 30 vuotta. Yrittäjänä hän aloitti vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin hän jatkoi Pirjo Ollilan perustaman käsityöliikkeen pitämistä. Liike on toiminut Kouvolan keskustassa samoissa tiloissa 50 vuotta, mikä on kunnioitettava saavutus kivijalkaliikkeelle. Jesse Mäntysalon haastattelussa yrittäjä Rita Suursalmi kertoo, mikä on ollut nappikaupan pitkän iän salaisuus ja miltä tulevaisuus näyttää.

 • Kouvolan kuvataiteilijaksi seuraaviksi kolmeksi vuodeksi on valittu Eeva-Liisa Puhakka. Puhakka on kouvolalainen taiteilija, joka tekee installaatioita, (kineettisiä) liikkeeseen perustuvia veistoksia ja videoita. Palkintona Puhakka sai 4000 euroa sekä näyttelyvarauksen Poikiloon vuodelle 2021. Parhaillaan on valmistumassa eräänlainen lypsykone -installaatio. Kirsi Lönnblad kävi tapaamassa taiteilijaa. 

 • Järjestyksessään neljäs Uuno Klami -sävellyskilpailu on edennyt finaaliviikolle. Liki kolmen sadan sävellyksen joukosta tuomaristo valikoi 5 finalistia joiden sävellykset kuullaan kahdessa konsertissa tällä viikolla. Finaalissa kuullaan kahden italialaisen, yhden ranskalaisen ja kahden suomalaissäveltäjän teokset. Tomi Räisänen ja Pertti Jalava odottavat jännittyneenä oman teoksensa kuulemista orkesterin soittamana. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Virolahden kunnanvaltuusto valitsi Veli-Matti Pullin yksimielisesti uudeksi kunnanjohtajaksi.
  Pulli, 46, on kauppatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt Miehikkälän ja Virolahden kuntien muodostaman kuntaparin eli Kaakon kaksikon hallintojohtajana noin puolentoista vuoden ajan.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Pulli kertoo muun muassa, millainen persoona ja johtaja hän on, ja millaisessa tilanteessa olevan kunnan hän saa johdettavakseen.

 • Finskaksen maatila sijaitsee Kymenlaakson ja Hämeen rajamailla Iitissä, Vuolenkosken kylässä. Sieltä on peräisin mallasohra tämän vuoden KOFF Jouluolueeseen.
  Finskaksen tilalla viljellään mallasohran lisäksi kauraa, kuminaa ja heinää. Lisäksi viljelykierrossa on vaihtelevasti vehnää, öljykasveja, härkäpapua sekä luonnonhoitopeltoja.

  Maanviljelijä Antti Finskas kertoo Jesse Mäntysalon haastattelussa, miten vuolenkoskelainen tila päätyi tuottamaan ainekset suuren panimon jouluolueeseen ja millainen on ohran matka pellolta olutpulloon.

 • Kouvolan Keskuskirkossa on viimepäivinä revitty kirkkosalin vanhaa mattoa irti 10 sentin paloina. Liima on ollut tiukassa 70-luvulla rakennetun kirkon kokolattiamaton alla. Maton uusiminen ei ollut ihan helppoa, sillä oikeanlaista ei tahtonut löytyä mistään. Nyt matto on saatu ja sitä asennetaan paikoilleen. Kirsi Lönnblad kävi katsomassa miten työt etenevät:

 • Kotkalainen Timo Mustonen on kahdeksanviikkoisen Violan isä. Vaipanvaihtokokemusta on tähän mennessä kertynyt vain kevyemmän tuotoksen kanssa. Ensimmäisen isänpäivänsä aattona Timo päätti rohkaistua kakkavaipanvaihtoon. Kiira Ikävalko seurasi suoritusta Timon vaimon Hannan kanssa.

 • Moni kymenlaaksolainen, joka yhtään seuraa kulttuuria on lukenut Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja Päivi Taussin juttuja ja kritiikkejä. Taussilla on takanaan runsaan 40 vuoden ura toimittajana ja siitä suurin osa on kulunut kulttuurin parissa. Kohta on aika siirtyä aktiivisesta kirjoittajasta kulttuurin kokijaksi, kun toimittajan työ vaihtuu eläkepäiviin. Miten journalismi on muuttunut ja kenelle teatterikriitikko arvosteluja kirjoittaa? Kirsi Lönnblad tapasi Päivi Taussin:

 • Kouvolan kaupunginhallitus sai maanantaina ruodittavakseen kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen, joka oli puristettu 6,1 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Pitkän säästölistan lisäksi tuohon lukuun päästään ainoastaan veronkorotuksella. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen myötäilee tässä kaupunginjohtajan ehdotusta.
  Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen myöntää että veronkorotusasiat on vielä täysin levällään valtuustossa. Myös Leppäsen mukaan henkilöstössö riittäisi vielä karsittavaa. Kysymme myös mitä henkilöstösäästöistä ajattelee henkilöstöjohtaja Päivi Karhu.
  Toimittajana Kirsi Lönnblad.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä