Radio Suomi Kotka

Tangokuningatar Aino Niemi on metsästänyt pienestä pitäen - "Metsässä oleskeleminen on vastapainoa keikkaelämälle"

 • 26 min
 • toistaiseksi

Vuoden 2017 tangokuningatar Aino Niemi, 20, on harrastanut metsästystä puolet tähänastisesta elämästään. Hän suoritti metsästäjätutkinnon 11-vuotiaana ja ampui ensimmäisen hirvensä muutamaa vuotta myöhemmin. Metsälle hän päätyi aikanaan isänsä mukana ja nyt Aino opastaa erätaitoja nuoremmilleen Metso-leireillä.

Jesse Mäntysalon haastattelussa Känkkärän luontopolulla Anjalassa Aino Niemi kertoo metsästysharrastuksestaan. Ehtiikö keikkaileva artisti enää metsälle ja mikä siellä erityisesti kiehtoo? Aino muistelee myös parin vuoden takaisen tangokuninkaallisuuden vaikutusta itseensä ja uraansa. Lisäksi hänellä on uutta kerrottavaa tulevasta elämänmuutoksestaan.

Lähetykset

 • ke 14.8.2019 13.29 • Yle Areena

Jaksot

 • Kotkalaisella Eelis Aallolla on neljännen asteen musta vyö ja sen myötä arvonimi sensei, opettaja. Hän sai sen 24-vuotiaana eli tiettävästi nuorimpana maailmassa. Aalto on myös karaten kaksinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen Euroopan mestari. Hän kilpailee alle 70-kiloisissa ja on shukokai-tyylisuunnan karateka.

  Aalto valmistautuu parhaillaan lokakuussa Portugalissa pidettäviin karaten EM-kisoihin, jossa tavoitteena jälleen mestaruus. Urheilu-uran ohella Eelis Aalto työskentelee ruumisauton kuljettajana.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Eelis Aalto kertoo, mikä moninkertaista karatemestaria vielä motivoi. Lisäksi Aalto kertoo, onko päivittäinen työskentely vainajien parissa muuttanut hänen suhtautumistaan kuolemaan.

 • Haminan Lankilassa asuva maanviljelijä Ismo Kiuru otti sukunsa lypsykarjatilan nimiinsä 18-vuotiaana. Nyt, lähes 40 vuoden jälkeen tilanne meni niin toivottomaksi, että hän joutui luopumaan lehmistä ja lopettamaan maitotilan toiminnan kannattamattomana. Kiuru joutui kertomansa mukaan kipuilemaan asian kanssa parin vuoden ajan ennen kuin päätös lopettamisesta kypsyi.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Ismo Kiuru kertoo, mitkä asiat tähän tilanteeseen johtivat ja mitä maanviljelijä aikoo tehdä tulevaisuudessa.

 • Valtakunnan viralliselta kylähullulta odotetaan näyttöjä oman kylän asioiden edistämiseksi. Niitä Kouvolan Ummeljoella asuvalta Jukka Naukkariselta löytyy. Hän on muun muassa kamppaillut näkyvästi kyläkoulun säilyttämisen puolesta ja ollut perustamassa Ummeljoen kyläyhdistystä.

  Ei siis ihme, että Jukka Naukkarinen valittiin Valtakunnan 15. viralliseksi kylähulluksi. Raatia viehätti Naukkarisen innostava asenne niin oman kylänsä kuin koko seutukunnan elinolojen ja viihtyvyyden edistämiseksi.

  Mitä velvollisuuksia kylähullun arvonimi tuo mukanaan ja kuka Naukkarisen ilmiantoi valintaraadille? Vieläkö hänellä riittää toivoa Ummeljoen koulun säilymisen puolesta? Jesse Mäntysalo haastattelee Jukka Naukkarista.

 • Hannu Rinne ja Jaana Viitakangas-Rinne ovat rakastaneet vanhoja taloja lapsesta asti. Vuonna 2003 eteen osui Pyhtään Kiviniemestä vanhan kartanon myynti-ilmoitus, johon oli pakko tarttua. Vuodet ovat kuluneet ja töitä sekä rahanmenoa on ollut ennakoitua enemmän, mutta niinhän se aina on vanhoissa rakennuksissa. Kirsi Lönnblad kävi tapaamassa kartanon väkeä.

 • Kaakkois-Suomen poliisissa ollaan huolissaan rikosten selvittämisprosenttien laskusta. Viiden edellisen vuoden aikana esimerkiksi alueen väkivaltarikoksista on saatu selvitettyä 63 prosenttia. Luku on 13 prosenttia pienempi kuin edellisellä tarkastelujaksolla.

  Kaakkois-Suomen poliisin rikostorjunnan esimiehen, rikosylikomisario Juha Junkkarin mukaan syynä tilanteeseen on muun muassa rikostutkijoiden liian vähäinen määrä ja pitkään jatkunut ylikuormittuminen.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa rikosylikomisario Juha Junkkari kertoo, miten tilanteeseen on poliisissa suhtauduttu? Entä ovatko rikokset Kymenlaaksossa lisääntyneet ja millaisia rikoksia meillä tyypillisesti tehdään?

 • Kotkalainen Mirka Mylläri on kirjoittanut näytelmän äitinsä rintasyövästä ja kuolemasta. Äiti oli kuollessaan 58-vuotias. Mylläri on menettänyt myös isänsä, joka teki 58-vuotiaana itsemurhan.

  Miten kolmekymppinen aikuisorpo suhtautuu vanhempiensa menetykseen? Miten se on vaikuttanut häneen itseensä naisena, äitinä ja puolisona? Kuinka surusta voi päästää irti?

 • Valkoposkihanhet ovat häirinneet golffareita jo vuosien ajan Kotkassa Mussalon golfkentällä. Pahimpina päivinä kentällä tepastelee satoja hanhia. Lintujen uloste kulkeutuu golfkärryjen ja kenkien mukana kentän ulkopuolelle ja aiheuttaa jopa terveysriskin. Valkoposkihanhet turmelevat kenttää myös syömällä sen lyhyttä ruohoa - se kun maistuu niille kaikkein parhaiten.

  Mussalon golfkentällä on kesän 2019 aikana ryhdytty toimenpiteisiin hanhiongelman ratkaisemiseksi. Ely-keskuksen myöntämä poikkeuslupa valkoposkihanhien häätämiseksi mahdollistaa niiden karkottamisen muun muassa koiran avulla. Rauhoitettuja lintuja ei kuitenkaan saa vahingoittaa.

  Matti Ämmälä käy Supo-koiran kanssa Mussalossa silloin tällöin häätämässä hanhiparvia. Jesse Mäntysalon haastattelussa Matti Ämmälä kertoo, miten tehokas apu koira on lintujen loitolla pitämisessä ja millaisia ominaisuuksia hyvällä hanhikarkottajalla pitää olla. Lisäksi kenttämestari Kimmo Korttila kertoo, millä perusteella Mussalon golfkentälle heltisi poikkeuslupa valkoposkihanhien karkottamiseen. Entä voisiko drooni pitää hanhet kurissa?

 • Vuoden 2017 tangokuningatar Aino Niemi, 20, on harrastanut metsästystä puolet tähänastisesta elämästään. Hän suoritti metsästäjätutkinnon 11-vuotiaana ja ampui ensimmäisen hirvensä muutamaa vuotta myöhemmin. Metsälle hän päätyi aikanaan isänsä mukana ja nyt Aino opastaa erätaitoja nuoremmilleen Metso-leireillä.

  Jesse Mäntysalon haastattelussa Känkkärän luontopolulla Anjalassa Aino Niemi kertoo metsästysharrastuksestaan. Ehtiikö keikkaileva artisti enää metsälle ja mikä siellä erityisesti kiehtoo? Aino muistelee myös parin vuoden takaisen tangokuninkaallisuuden vaikutusta itseensä ja uraansa. Lisäksi hänellä on uutta kerrottavaa tulevasta elämänmuutoksestaan.

 • Haminan Tervasaaressa sijaitseva legendaarinen ravintola- ja museolaiva Hyöky on ollut jo vuosien ajan myytävänä. Viimeksi Hyökyn kippari Patu Patanen yritti päästä aluksesta eroon huutokaupassa, mutta ainuttakaan tarjousta ei tullut.

  Puhelias kulttuuripersoona Patu Patanen perustelee Jesse Mäntysalon haastattelussa, miksi haluaa Hyökystä eroon. Lisäksi Patanen kertoo, miten kävi kun muusikko Andy McCoy vieraili Tervasaaressa. Kipparilla on sanansa sanottavana myös Haminan lipputangosta ja paljosta muusta.

 • Tangokuningas Jukka Hallikainen kutsui muusikkokavereitaan Virolahdelle golfkisoihin ja paikalle tulikin aikamoinen porukka. Sieltä löytyivät tangokuninkaat Jaska Mäkynen, Matti Korkiala ja Marko Lämsä, tangoprinssi Rami Rafael, FBI beat -yhtyeen Markus Törmälä sekä oopperalaulaja Jussi Merikanto.
  Maija Tuunila kysyi miehiltä miten he rentoutuvat, kun eivät ole keikalla ja minkälaisia tulevaisuuden unelmia miehillä vielä on.

 • Pedro ja Antonio Almeida ovat kanadalaisia vloggaajia, jotka tekevät reaktiovideoita Youtubeen. Isän ja pojan tilillä on liki 39 000 tilaajaa, joista suurin osa on suomalaisia. Kaksikko keräsi joukkorahoituksella matkakassan lähteäkseen jollekin festareille. Alunperin ajatus oli mennä Tuskaan, mutta 14-vuotias Antonio ei olisi sinne päässyt ikärajan takia. Tiedustelujen jälkeen löytyi Dark River festivaali Kotkasta ja täällä he nyt ovat. Kiira Ikävalko tapasi A&P Reacts tilin ylläpitäjät Pedro ja Antonio Almeidan sekä Dark River festivaalin tiedottajan Henri Eerolan.

 • Pyhtään Länsikylässä lainehtii elokuisessa tuulessa upea värikylläinen niitty. Kukkaloisto on niin hämmästyttävä, että se on huomioitu myös sosiaalisessa mediassa ja niittyä käy ihailemassa satoja ohikulkijoita. Kukkaniityn on perustanut kotitilalleen maanviljelijä Miina Tuominen-Brinkas. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Pirkka-Pekka Peteliuksen pitkäaikainen haave on ollut veneilysäätietojen lukeminen radiossa. Toive toteutui, kun Pirkka-Pekka vieraili Kymenlaakson Radiossa. Kuuntele kuinka mies selviytyi. Samalla selviää myös mikä olisi Peteliuksen unelmien täyttymys ja miksi unelma ei ole vielä toteutunut.

 • Kymenlaakson Radio sai mieluisan vieraan, kun Pirkka-Pekka Petelius saapui Mari Pekkasen juontopariksi iltapäivälähetykseen. Lähetys täyttyi toivekappaleista, yleisön kysymyksistä ja vapaasta assosiaatiosta. Tarina luikerteli Kymenlaakson murteen ominaispiirteiden pohdinnasta nujakkaan Sami Hyypiän kanssa. Kuuntele iltapäivän parhaat palat!

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieraana on kansanedustaja Ari Torniainen (kesk.) Lappeenrannasta. Haastattelussa hän arvostelee muun muassa hallituksen kaavailemaa kuntauudistusta. Toimittajana on Jaakko Mäntymaa.

 • Kotkan Maretariumissa rantakäärmeiden määrä moninkertaistui kesän lopulla. Käärmepariskunta sai 19 munaa, joista suurin osa on jo kuoriutunut. Rantakäärme on kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen eläin. Esimerkiksi vaaran uhatessa se ruiskauttaa viholliseen kaamean pahanhajuista ainetta. Toinen keino sillä on heittäytyä selälleen ja esittää kuollutta.
  Maija Tuunila kävi ihmettelemässä maretariumin rantakäärmeitä Kotkan Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen kanssa.

 • Tämänkertainen parlamenttivieras, kotkalainen kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.), uskoo hovioikeuden jäävän Kouvolaan. Haastattelijana Vesa Grekula.

 • Viidestä tamperelaismiehestä koostuva yhtye 4W - hatunnosto Juha "Watt" Vainiolle soittaa ainoastaan Junnun tuotantoa. Mari Pekkasen jututettavina ovat solisti Kimmo Hoivassilta ja kitaristi Marko Aho.

 • Kymenlaakson Radion Parlamenttivieras -ohjelman haastattelussa on perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola. Hän kertoo ohjelmassa muun muassa värikkäästä julkisuuskuvastaan sekä näkemyksensä kuntaliitoksista. Vesa Grekula haastattelee.

 • Kotkalainen Maiju Lanki on Metsähallituksessa suunnittelijana ja työpäivät kuluvat usein tutkimalla vedenalaista maailmaa sukeltaen. Olli Törönen tapasi Maiju Langin Haminan Nuokoissa.

 • Iittiläset maatalousyrittäjät Pekka Mukula ja Mikko Hietalahti puivat viikonloppuna rypsisatonsa viimeiset erät. Alkukesästä kirpat söivät taimia, seuraavaksi kuoriaiset imivät kukista nesteet pois ja lopuksi kaalikoi söi puolet siemenistä. Sadosta tuli niin kehno , että Mukula ei aio kylvää rypsiä ensi keväänä ja Hietalahtikin pienentää viljelyalaansa. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kouvolan kulttuurilautakunta on ehdottanut museoverkkoselvityksen pohjalta yhdeksän Kouvolassa sijaitsevan museon lakkauttamista. Elimäen kotiseutuyhdistys on anonut kotiseutumuseolleen vuoden jatkoaikaa. Museonhoitaja Paula Heikkilä kertoi museon kiinnostaneen tänä kesänä matkailijoita. Kirsi Partanen haastatteli.

 • Kotkassa pelataan viikonloppuna rockfutiksen SM-mitaleista. Kyseessä on ei-niin-totinen tapahtuma, jossa jaetaan sarjapisteiden lisäksi myös tyylipisteitä. Kentällä kirmaa viikonloppuna useita rokkistaroja ja julkkiksia, muun muassa Kalle Ahola ja Paavo Arhinmäki nähdään kentällä.

  Tapahtuma avataan jo tänään perjantaina, kun vastakkain asettuvat viime vuoden divarisarjan voittaja Moskovan Laturi ja kotkalaisista rock-ihmisistä koottu dream team. Jaakko Mäntymaa tapasi kotkalaiset haastajat.

 • Satakunta koiranäyttelyä kiertänyt Risse ei saa näyttää kehässä liian siistiltä. Rodun ulkomuotokriteereihin kuuluu, että koira tulee olla pörheä. Seuraava koitos Rissellä on edessään Kouvolassa. Kirsi Partanen haastatteli näyttelyyn valmistautuvan koiran omistajaa Sirpa Ylätaloa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä