Radio Suomi Lahti

Ei enää Akselin ja Elinan häävalssia - häämuusikko yrittää kääntää jäykätkin häät kunnon bileiksi

 • 13 min
 • toistaiseksi

Häitä kiertävät bändit näkevät onnellista yhdessäoloa, mutta myös juhlia, joissa mikään ei mene suunnitelmien mukaan.

Lahtelaisen Miikka Kallio Bandin solistin ja urkurin Miikka Kallion karuin muisto liittyy häihin, joissa pari erosi jo samana iltana.

Musiikkitoiveet ovat myös muuttuneet paljon 20 vuoden aikana.

Marjo Pirilä haastattelee.

Lähetykset

 • pe 16.8.2019 11.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Hollolalainen jääkiekon Suomi-sarjaa pelaava HC Giants on taistellut tiensä ylempään loppusarjaan. Loppusarjan parhaimmistolla on mahdollisuus nousta jopa Mestikseen. HC Giantsin päävalmentaja Jesper Jalonen ei ota paineita valmentajana, vaikka nimi saattaa tuoda paineita. Jalosen mukaan Suomi-sarjan taso on kuitenkin varsin kova, ja oman joukkueen resurssit ovat varsin rajalliset muihin verrattuna. Jesper Jalonen on keskustellut kauden aikana muutaman kerran isänsä Jukka Jalosen kanssa, kun joukkue on kaivannut pelillisiä parannuksia.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lakkautusuhan alla ollut Paimelan koulu saa jatkaa toimintaansa. Paimelan asukkaille Hollolan valtuuston päätös oli suuri helpotus. Mutta oliko koulun jatkon turvaava päätös lopullinen voitto? Ei välttämättä, sanoo Paimelan vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jenni Koivumaa.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Salpausselän kisojen lipunmyynti on sujunut hyvin. Salpausselän kisojen pääsihteerin Aino-Kaisa Saarisen mukaan lippuja on myyty tähän mennessä enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana ennen tapahtumaa. Myyntitavoite on 30 000 lippua. Urheilukeskuksessa on tykkilunta riittävästi sekä hiihtoa että mäkihyppyä varten. Olosuhteet ovat kunnossa lauhasta ja sateisesta säästä huolimatta. Salpausselän kisojen oheisohjelma kietoutuu tänä vuonna hiihtokulttuurin ympärille, mutta myös juhlatunnelmaa on haluttu palauttaa Messukeskukselta lähemmäs kisakeskusta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Asikkalan Urajärvellä toimivan pullovesitehdas Polarspringin vieressä on vaatimattoman näköinen teollisuusrakennus. Se kätkee sisäänsä tuulilasinpesunestettä valmistavan yrityksen. Se perustettiin, jotta pullovesitehtaan henkilöstölle olisi töitä kesäsesongin ulkopuolellakin. Toistaiseksi pesunestetehdas pyörii harvakseltaan, ja on omistajilleen "kallis harrastus", ainakin toistaiseksi, sanoo yksi Etapro Oy:n osakkaista, Kalle Rajakangas.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Heinolan Lintutarhalta kadonnut papukaija Axel löytyi parin viikon seikkailun jälkeen lahtelaisen kaupan parkkihallista. Ensimmäinen yö kotitarhassa sujui hyvin ja lintu selviää seikkalustaan. Papukaijat ovat hyvämuistisia otuksia, joten reissun vaiheet pysyvät sen mielessä varmasti, uskoo hoitaja Olli Vuori.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Iitin Kymiringillä ensi kesänä järjestettävästä MotoGP-kisasta rakennetaan koko perheen tapahtumaa. Tapahtuman projektijohtaja Markku Vihtilän mukaan luvassa on ratamoottoripyöräilyn lisäksi muuta ohjelmaa. Tavoitteena on, että Iitin MotoGP muistetaan sujuvuudestaan. Tapahtuman lipunmyynnistä vastaava Lahti Events aikoo markkinoida Iitin MotoGP-viikonloppua kevään aikana vielä Pietarissa ja Tallinnassa. Kaikkiaan myyntitavoite kolmelle päivälle on 75 000 lippua. tähän mennessä on myyty noin 30 000 lippua. Vihtilän mukaan tyypillisesti jopa tuhansia lippuja saatetaan ostaa vasta portilta. Lahti Events on tyytyväinen lipunmyynnin etenemiseen. Ratayhtiö Kymiringin mukaan rata-alueen rakentaminen on tällä hetkellä aikataulusta edellä.

  Toiimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lauha talvi on sekoittanut myös Päijät-Hämeen linnustoa. Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Tapani Saimovaaran mukaan harmaalokki on tavallisesti muuttanut alueelta talveksi, mutta nyt laji on pysytellyt maakunnassa talvikuukausinakin. Saimovaaran mukaan on mahdollista, että myös pesinnät aikaistuvat, mikä voi aiheuttaa vaikeuksia linnuille, jos pakkasia tuleekin eikä ravintoa ole riittävästi poikasten kuoriutuessa. Kevätmuuttokin on jo alkanut, kertoo Tapani Saimovaara.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Uniongelmat yleistyvät kovaa vauhtia. Myös urheilupiireissä on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota urheilijoiden unentarpeeseen. Aiemmin urheilijat napsivat unilääkkeitä, mutta nykyään ongelma pyritään ratkaisemaan muilla keinoin. Myös tietoisuus unentarpeesta on lisääntynyt. Huippu-urheilijat pyrkivät löytämään keinoja saada riittävästi unta matkustelun, kilpailemisen ja harjoittelun lomassa. Jääkiekon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarelan mukaan jääkiekkoilijoiden uni jää helposti lyhyeksi, kun ottelut pelataan illalla ja harjoitukset alkavat jo aamupäivällä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeessä kiireetöntä ensihoitoa on tarjottu viitisen vuotta koko maassa harvinaisella mallilla, jossa yksi hoitaja käy potilaan luona. Farmariautolla liikkuvat hoitajat ovat osoittautuneet niin tehokkaiksi ensihoidossa sekä kotisairaalatoiminnoissa, että ambulanssien tehtävämäärät ovat laskeneet. Se säästää rahaa ja lyhentää jonoja päivystyksessä, kertoo ensihoitopäällikkö Sami Rive Hyvinvointiyhtymästä. Asiakkaita yhden hoitajan työryhmä joskus ihmetyttää, mutta apu otetaan vastaan kiitollisena, sanoo puolestaan ensihoitaja Teemu Palkki.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Hallituksen tavoitteet hiilinielujen kasvattamisesta ovat realistisia. Ohjelma hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi sisältää selkeitä toimia, joilla kasvatetaan metsien hiilensidontaa. Tuhkalannoitusten lisäämisellä metsien kasvua voidaan kiihdyttää melko nopeasti. Suomen Metsäkeskuksen johtaja Ari Eini pitää myös joutomaiden metsittämistä hyvänä tavoitteena. Hän uskoo, että tuhkalannoituksen ja istuttamisen tukeminen tuo metsiin lisää toimijoita, mikä voi johtaa kaikkiaan entistä parempaan metsänhoitoon ja siten hiilinielujen lisäämiseen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Hollolalainen entinen keskustan kansanedustaja ja ministeri Juha Rehula on valittu Pukkilan kunnan johtoon. Rehula toimii kunnanjohtajan viransijaisena maaliskuun loppuun saakka. Vaikka sijaisuus on lyhyt, on työlistalla merkittäviä asioita, kuten ministeri-ajoilta Rehulalle varsin tuttu sote. Pukkilan kunnanhallitus päätti valinnasta eilen.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden Muotoiluinstituutin uusi johtaja haluaa vahvistaa koulutusalan yritysyhteistyötä. Vuoden alussa pestissä aloittaneen Vesa Härkösen mukaan muotoilualan yritykset ovat kiinnostuneet jakamaan osaamistaan. Ulkopuolisilta toimijoilta on mahdollista oppia entistä enemmän siitä, mitä LAB-ammattikorkeakoulun muotoilun koulutuksessa kannattaa opettaa. Härkösen mielestä Muotoiluinstituutti taas pystyy tarjomaan yrityksille lisää osaamista myös palvelumuotoilussa. Palvelumuotoilu voi myös olla organisaation ja toimintatapojen kehittämistä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa. Nuorten määrän vähentyessä pienet lukiot ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia keinoja houkutella uusia opiskelijoita. Orimattilan Erkko-lukiossa on tarjolla urheilulinja sekä robotiikkaa ja mediaa yhdistävä linja. Opiskelija saa myös 500 euron materiaalituen. Erkko-lukion rehtori Saija Loponen kertoo, että ennakkotietojen mukaan Erkko-lukio on edelleen kiinnostava opinahjo. Loponen uskoo, että tulevaisuudessa lukioiden määrä vähenee.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen mäkihyppääjä Susanna Forsström vei toimittajan hyppytorniin. Puhetta oli lajin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmässä on lähihistorian suurin investointi edessä - kouluhanke.
  Uutta koulua on valmisteltu pari vuotta ja vieläkin palikat ovat levällään. Päätös pitäisi tehdä pian, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä tarkalleen päätetään, ei edes hanketyöryhmän vetäjä ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen.

  Kouluhanke on vain yksi esimerkki Sysmän päätöksenteosta, joka on saanut etenkin viimeisen vuoden aikana erikoisia piirteitä.
  Marjo Pirilä yritti selvittää mistä on kyse.
  Haastattelussa ensin Mika Järvinen (kok.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

 • Finlandia-hiihto on jouduttu perumaan poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun perinteistä massahiihtoa ei voi järjestää. Eilen tehty päätös perumisesta koskee Lahden päätapahtumaa. Kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki kertoo, että järjestäjät suuntaavat katseensa nyt tulevaisuuteen. Peruuntuminen jättää kuitenkin loven taloudenpitoon. Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsoroisopimuksista ovat selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen MIkko Juvonen ei ole Facebookissa, mutta miksi? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Nastopolin lukiossa vietään viimeistä edellisiä penkkareita. Juhla tulee olemaan riehakas, mutta samalla haikea, koska lukio lakkautetaan vuoden päästä. Oman kylän lukiolla on ollut nuorille iso merkitys, vakuuttavat Kia Jakobson, Anniina Haapala, Inka Hassinen sekä Juuso Tuominen.

 • Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Saako rahasta puhua? Saako omasta rahatilanteestaan puhua? Suomalaiset suhtautuvat omista raha-asioistaan puhumiseen varsin penseästi. Kävimme kysymässä sattumanvaraisesti valituilta lahtelaisilta, miten he suhtautuvat rahasta puhumiseen.

  Toimittaja on Mika Moksu.

 • Päijät-Hämeen vuoden kyläksi valittu lahtelainen Anttilanmäki kehittää edelleen yhteisöllistä toimintaansa. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys on neuvotellut kaupungin kanssa kaupungin omistamasta rakennuksesta, jotta siitä saataisiin kylätalo kesään mennessä. Asukasyhdistyksen sihteeri Marja Hyvönen kertoo, että yhdistyksen tavoitteena on saada asukasyhdistyksen lainaamotoiminta kylätalolle. Anttilanmäen omakotitaloalueella asuu nelisensataa ihmistä. Mukaan toimintaan toivotaan myös alueen kerrostaloasukkaita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Nykyään Lahtelainen, Espanjasta lähtöisin oleva rescuekoira Hope kävi Kylässä Radio Suomen Hämeen lauantaivieraana yhdessä hänen uskollisen palvelijansa Marita Salosen kanssa. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lahdessa etsitään ratkaisua talvipyöräilyn olosuhteiden parantamiseen. Kuten muillakin väylillä myös pyöräteiden liukkaudentorjunnassa on kokeiltu suolaa korvaavaa ecomelter-ainetta. Kaduille usein levitettävä terävä sepeli rikkoo polkupyörän renkaita ja sille etsitään vaihtoehtoja. Kestävää liikkumista edistävän CitiCap-hankkeen projektipäällikkö Anna Huttunen kertoo, että Lahteen etsitään parhaillaan sopivaa kaupunkipyöräjärjestelmää, joka olisi käytössä ensi vuonna. Asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa pyörien sijoitteluun.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Voimakkaiden puhdistusaineiden käyttö on vähentynyt ammattisiivouksessa tuntuvasti viime vuosina. Puhdistetun veden avulla siivous yleistyy pikkuhiljaa Suomessa. Helsingin yliopiston dosentti Aki Sinkkonen vetää tutkimushanketta, jossa etsitään keinoja vähentää immuunijärjestelmän häiriöitä, kuten astmaa, allergioita ja ykköstyypin diabetesta. Sinkkosen mukaan ulkoa kulkeutuu sisään elimistön immuunijärjestelmälle hyödyllisiä mikrobeja. Muuten mikrobeista ei tarvitse pyrkiä kokonaan eroon.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä