Radio Suomi Lahti

Sysmä teki poikkeuksellisen liikkeen - valittaa muiden kuntien valtuustojen päätöksistä

 • 13 min
 • toistaiseksi

Sysmän kunta on valittanut hallinto-oikeuteen Asikkalan, Hollolan ja Orimattilan valtuustojen päätöksestä koskien hyvinvointiyhtymän perussopimusta. Valituksen mukaan hykyn uuden perussopimuksen ulkopuolelle on jätetty olennaisia asioita, kuten ensihoidon maksuosuuden määräytymisperusteet.

Sysmä katsoo, että ensihoidon kustannuksia on jo nyt jaettu epäreilusti ja uusi perussopimus mahdollistaa epätasaisen jakautumisen vastakin. Sysmän kunta vaatii täytäntöönpanokieltoa uudelle perussopimukselle. Uuden perussopimuksen mukaan Lahden määräysvalta kasvaa hyvinvointiyhtymässä.
Haastattelussa Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki perustelee poikkeuksellista toimenpidettä ja Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski kertoo oman näkemyksensä asiasta.
Marjo Pirilä haastattelee.

Lähetykset

 • ma 19.8.2019 13.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Monissa Lahden keskustan yrityksissä eletään vielä epätietoisuudessa koronavirusepidemiaan liittyvien tukien osalta. Lahti City ry:n toiminnanjohtajan Pipsa Wirtasen mukaan etenkään monelle yksinyrittäjälle ei ole edelleenkään selvää, mitä tukia he voivat nyt hakea ja minkälaista apua saada. Vaikka yrittäjät hakeavat yhdistyksestä neuvoja ongelmiinsa, kriisistä on kummunnut myös hyviä kehitysideoita tulevaisuuden varalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Terveille ja oireettomille on tarjolla useita eri tapoja suojata hengitystään, esimerkiksi tahattomien pärskeiden leviämisen estämiseksi. Itsetehdyt hengityssuojat eivät estä tartuntoja, muistuttaa Heinolan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Kirsi Timonen. Siitä voi kuitenkin olla hyötyä, jos vie esimerkiksi ostoksia terveille ikäihmisille. Tekemiseen tarvitaan vaikkapa vanha lakana ja ompelukone, opastaa Heinolan terveyskeskuksen vaatteistonhoitaja Terttu Malola.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Yritysten taloustilanne näyttää entistä synkemmältä, koska koronavirusepidemian kestosta ei ole tietoa. Lahden seudun kehittämisyhtiö Ladecin yritysneuvontaan on tullut koronavirusepidemian aikana tuplamäärä yhteydenottoja tavalliseen verrattuna. Ladecin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan vuokra- ja lainajoustoista kannattaa edelleen neuvotella. Maksujen lykkääminen ei kuitenkaan välttämättä enää riitä, jos häiriötilanne jatkuu ennustamattoman ajan. Esimerkiksi Finnveran lainantakaus voi auttaa etenkin keskisuuria yrityksiä, mutta pienten yritysten tilanne on tällä hetkellä hyvin vaikea.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Koronavirusta mökeilleen paenneet kaupunkilaiset kansoittavat Päijät-Hämeen maaseudun kauppoja. Mökkiläisiä on liikkeellä nyt jopa yhtä paljon kuin pääsiäisenä, joka on perinteisesti mökkeilykauden avausviikonloppu. Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan vilkkaimilla mökkipaikkakunnilla kauppojen myynti on kasvanut selvästi tavallisesta. Kaupoissa yritetään pysyä etätyön ja eristäytymisen muuttaman ostokäyttäytymisen perässä. Kaupparyhmät korostavat, että elintarvikkeita saadaan edelleen kauppoihin normaalisti eikä hamstraamiseen ole syytä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Valtaosa koululaisista siirtyi etäopetukseen viime vuonna koronaviruksen leviämisen jarruttamiseksi.
  Päijät-Hämeen ateriapalvelujen toimitusjohtaja Tuulia Pelli toivoo, että etäopetuksessa oleville koululaisille saataisiin jaeltua lounasta. Pellin mukaan aterioita voisi tehdä valmiiksi ja jaella niitä kylminä. Lähiopetuksessa olevat eka-, toka- ja kolmasluokkalaiset saavat nyt ateriansa omissa luokissaan annospakattuina ja kertakäyttöastioista.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Koronavirusepidemian talousvaikutukset ravistelevat myös jääkiekkoliigaseuroja. Jotkut SM-liigaseurat ovat ilmoittaneet aloittavansa yt-neuvottelut ja neuvottelevansa lomautuksista. Tilanne on aiheuttanut hämmennystä jääkiekkoilijoiden keskuudessa, sillä pelaajien sopumukset ovat määräaikaisia. Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela kertoo, että nyt näyttää siltä, että lomautukset saatetaan ulottaa koskemaan myös määräaikaisia. Jääkiekkoseurat saattoivat päästä vähemmällä kuin moni muu urheilutoimija, mutta uusia huolia siintää edessäpäin.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • PHP Holding jakaa vuoden aikana omistajilleen 450 miljoonaa euroa osinkoja. Yhtiö myi viime vuonna osuutensa teleoperaattori DNA:sta norjalaiselle Telenorille, mikä kasvatti yhtiön varoja noin puolella miljardilla eurolla. Osinkoa on jaettu kahdesti ja seuraavan potin osakkeenomistajat saavat huhtikuun loppuun mennessä. Samaa jakotahtia ei voi pitää loputtomiin. PHP Holding Oy:n toimitusjohtaja Ari Turusen mukaan yleisviesti on, että omistajaystävällistä osinkopolitiikkaa jatketaan. PHP Holding on perustanut myös säätiön, joka tukee ICT-liiketoimintaan liittyvää koulutusta ja tutkimusta. Tositoimiin säätiö pääsee tovin päästä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Koronaviruksen ja siihen liittyvien poikkeusolojen seurauksena ihmiset ostavat ruokaa koteihin nyt aiempaa enemmän. Lahdessa K-Citymarket Paavola on jo kokeillut riskiryhmäläisille tarkoitettua omaa kauppatuntia eli kauppa avataan heitä varten jo aamuseitsemältä. Päivittäistavarakaupat toivovat, että aamun ensimmäinen aukio-olotunti voitaisiin rauhoittaa koronaviruksen riskiryhmäläisille. Mikäli ei kuulu riskiryhmään, niin ruokakaupassa ehtii asioida myöhemminkin päivällä. Verkkokaupasta voi tilata ostokset kotiintuotuna myös.
  Toimittaja Petri Niemi piipahti seuraamassa tilannetta ja kysyi kauppias Petri Putilalta ensin miten poikkeusolot näkyvät marketissa.

 • Sakkaava talous, vähentyneet asiakasmäärät ja konkurssiyhka on saanut erikokoiset yritykset miettimään tulevaisuuttaan. Päijät-Hämeen Yrittäjät tarjoaa tukea ja neuvoja kaikille alueen yrittäjille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirusepidemian vuoksi. Pienillä yrittäjillä kassavirran katkeaminen vaikuttaa talouteen nopeasti. Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelon mukaan esimerkiksi lainanlyhennyksistä ja veron- ja vuokranmaksun lykkäyksistä kannattaa alkajaisiksi järjestää neuvottelut. Yrittäjäjärjestö pyrkii toimimaan konkreettisesti kaikkien pulaan joutuneiden puolesta.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Pankit markkinoivat lyhennysvapaita henkilö- ja yritysasiakkaille. Pankit mahdollistavat joustoja muutoinkin, mutta nyt helpotusten kysyntä on kasvamassa, koska kaupankäynti hiljenee ja työmahdollisuudet heikkenevät koronaepidemian vuoksi. Helmi-Säästöpankin toimitusjohtaja Henri Udd kertoo, että pankkien kantokyvyn pitäisi riittää joustoihin hyvin. Esimerkiksi Päijät-Hämeen Osuuspankkiin on tullut tavallista enemmän yhteydenottoja lyhennysvapaista. Henkilöasiakkaiden on mahdollista saada joistain pankeista jopa vuosi lyhennysvapaata.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ihmisten halu auttaa toisiaan on kasvanut koronaviruksen ja siihen liittyvien poikkeuksellisten toimenpiteiden takia. Ihmiset ovat tarjoutuneet muun muassa kauppa-avuksi muun muassa niille, jotka ovat nyt sairaina tai kuuluvat riskiryhmään. Esimerkiksi heinolalainen Sari Hokkanen perusti viime viikonloppuna Facebookiin "Apuja sitä tarvitseville viruskauden aikana" ryhmän, johon tuli heti satoja jäseniä.

  Petri Niemi haastattelee.

 • Kotikaranteenissa on tärkeää pitää mieli virkeänä, myös arkirutiinien ja tavallisen päivärytmin ylläpito auttaa toimimaan poikkeustilanteessa. Naisten valmiusliiton pääsihteeri Kaarina Suhonen sanoo, että muista huolehtiminen on tärkeää, mutta itseäänkään ei pidä unohtaa. Suomessa viranomaiset ovat huolehtineet huoltovarmuudesta, niin että jopa muualta on käyty hakemassa Suomesta oppia huoltovarmuuden rakentamiseen. Suhonen ymmärtää viimeaikaisen tavaroiden hamstrauksen. Hän toivoo, ettei ihmiset eivät ajattelisi vain itseään, jotta kaikille riittää tavaroita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Koronavirus vaikuttaa kaikkien elämään, lastenkin. Mitä mieltä tästä ovat Jesse (9) ja Eemil (11) Ahola?
  Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmän Yhtenäiskoulu joutui vuosi sitten kiusaamiskohun keskelle, kun Ylen MOT-ohjelma nosti esiin koulun kiusaamistapaukset. Koulun vt.rehtorin lausunnot kiusaamisesta nostettiin valtakunnallisiin uutisotsikoihin asti.

  Nyt koululle on haettu uutta rehtoria, mutta tehtävä on osoittautunutkin varsin hankalaksi.
  Pahimmillaan näytti siltä, että jopa ylioppilaskirjoitukset olivat vaarassa.

  Miksi yksinkertaisesta asiasta tuli kiistanalainen ja varsinainen soppa?
  Haastattelussa asiaa avaavat:

  Sysmän hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Jaakko Palvaila (kesk.), hallinto- ja sivistysjohtaja Tuula Mäkinen sekä
  hyvinvointivaliokunnan varapuheenjohtaja Lilli Karola (kok.)

  Toimittaja on Marjo Pirilä.

  (Siviiliammattissaan Jaakko Palvaila on Yle Urheilun toimittaja.)

 • Karavaanari Jari Muukkonen viettää talviloman perheen kanssa uskollisesti asuntovaunun kausipaikalla Messilä Camping- alueella, vaikka talvi jättikin tulematta. Mikä karavaanailussa kiehtoo? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lauhan talven vuoksi järvissä on huomattavasti tavanomaista vähemmän jäätä. Päijänteen selät ovat edelleen paikoin sulana. Leväongelmien riski kasvaa ensi kesänä lauhan ja sateisen talven vuoksi. Sulasta maasta huuhtoutuu tavallista enemmän raviteita vesistöihin. Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikön Ismo Malinin mukaan kasviplankton alkaa kasvaa jäättömissä järvissä tavallista aiemmin. Kasviplanktonia syövä eläinplankton lisääntyy eri tahdissa, joten sen määrä ei välttämättä kasva niin, että se pitäisi levät kurissa kesällä. Sinilevistä voi olla tavallista enemmän haittaa uimareille.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa. Nuorten määrän vähentyessä pienet lukiot ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia keinoja houkutella uusia opiskelijoita. Orimattilan Erkko-lukiossa on tarjolla urheilulinja sekä robotiikkaa ja mediaa yhdistävä linja. Opiskelija saa myös 500 euron materiaalituen. Erkko-lukion rehtori Saija Loponen kertoo, että ennakkotietojen mukaan Erkko-lukio on edelleen kiinnostava opinahjo. Loponen uskoo, että tulevaisuudessa lukioiden määrä vähenee.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen mäkihyppääjä Susanna Forsström vei toimittajan hyppytorniin. Puhetta oli lajin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmässä on lähihistorian suurin investointi edessä - kouluhanke.
  Uutta koulua on valmisteltu pari vuotta ja vieläkin palikat ovat levällään. Päätös pitäisi tehdä pian, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä tarkalleen päätetään, ei edes hanketyöryhmän vetäjä ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen.

  Kouluhanke on vain yksi esimerkki Sysmän päätöksenteosta, joka on saanut etenkin viimeisen vuoden aikana erikoisia piirteitä.
  Marjo Pirilä yritti selvittää mistä on kyse.
  Haastattelussa ensin Mika Järvinen (kok.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

 • Finlandia-hiihto on jouduttu perumaan poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun perinteistä massahiihtoa ei voi järjestää. Eilen tehty päätös perumisesta koskee Lahden päätapahtumaa. Kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki kertoo, että järjestäjät suuntaavat katseensa nyt tulevaisuuteen. Peruuntuminen jättää kuitenkin loven taloudenpitoon. Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsoroisopimuksista ovat selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen MIkko Juvonen ei ole Facebookissa, mutta miksi? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Nastopolin lukiossa vietään viimeistä edellisiä penkkareita. Juhla tulee olemaan riehakas, mutta samalla haikea, koska lukio lakkautetaan vuoden päästä. Oman kylän lukiolla on ollut nuorille iso merkitys, vakuuttavat Kia Jakobson, Anniina Haapala, Inka Hassinen sekä Juuso Tuominen.

 • Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Saako rahasta puhua? Saako omasta rahatilanteestaan puhua? Suomalaiset suhtautuvat omista raha-asioistaan puhumiseen varsin penseästi. Kävimme kysymässä sattumanvaraisesti valituilta lahtelaisilta, miten he suhtautuvat rahasta puhumiseen.

  Toimittaja on Mika Moksu.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä