Radio Suomen Päivä

Pitäisikö Area 51:n ufosalaisuudet paljastaa?

 • 28 min
 • 4 pv

Yhdysvaltain New Mexicossa, lähellä Roswellin kaupunkia putosi 5. heinäkuuta vuonna 1947 maahan oletettavasti ufo, tunnistamaton lentävä esine. Tämä on parhaiten dokumentoitu ufotapaus ja se on innoittanut ihmisiä ympäri maailman. Nyt Yhdysvalloissa jopa kaksi miljoonaa ihmistä aikoo rynniä huippusalaiselle sotilasalueelle paljastamaan ufosalaisuudet. Onko salainen sotilasalue yhä kiinnostava ufotutkijan kannalta? Suomen ufotutkijoiden puheenjohtaja Heikki Kulju kertoo. Heidi Laaksonen haastattelee.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • pe 20.9.2019 11.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Maailman ruokapäivä muistuttaa ruokahävikin haitallisuudesta. Samaan aikaan kuin joka 5. maailman ihminen näkee nälkää, vähintään yhtä moni kärsii lihavuudesta ja sen mukanaan tuomista sairauksista. Asiantuntijat puhuvatkin nykyään metabolisesta ruokahävikistä. Haastattelussa Motivan asiantuntija, kotitalousopettaja Elina Ovaskainen.

  Sanaleikkejä ja kaksimielisiä vitsejä hyödyntävä sarjakuva Fingerpori nähdään nyt myös komediaelokuvana. Miten Pertti Jarlan sarjakuvat taipuvat näyttelijöiden tähdittämäksi elokuvaksi?
  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

  Sanaleikkejä ja kaksimielisiä vitsejä hyödyntävä sarjakuva Fingerpori nähdään nyt valkokankaalla. Sarjakuvataiteilija Pertti Jarlan sarjakuvista ammentava samanniminen komediaelokuva pohtii, minkä hinnan olisit valmis maksamaan rakkaudesta.

  Komediassa Fingerporin hahmoja esittävät näyttelijät ja elokuvassa on hyödynnetty muun muassa 40:ä Jarlan sarjakuvaa. Mira Stenström kävi elokuvan ennakkonäytöksessä. Haastattelussa ohjaaja Mikko Kouki, Jarla sekä näyttelijät Jenni Kokander ja Santtu Karvonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Millainen päihdetyö kohtaisi käyttäjät tehokkaasti ja yleensäkin saavuttaisi heidät? Mitä jos tietoa palveluista saisi omilta kavereilta ja kaveriporukoilta?

  Tästä ajatuksesta käynnistyi A-klinikkasäätiön, Tukikohta ry:n ja Lumme ry:n OSIS-toiminta. Se on suunnattu päihteitä käyttäville, kuntoutuneille ja kuntoutuville, ja pyrkimyksenä on vähentää päihteiden käyttöön liittyviä haittoja. Millaista tukea sieltä saa esimerkiksi raskaaksi jäävä narkomaani? Tai jos vankeustuomio on tulossa, miten toimitaan kotiin jäävien lasten kanssa?

  Kuinka hyödyllisiä ovat piikityshuoneet ja tarvittaisiinko meillekin testilaboratorioita, joissa voisi testata, onko huume sitä, mitä on luvattu?

  Kehittämissuunnittelija Hede Laasonen kertoo toiminnasta Marija Skaralle.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Olisiko meillä tarvetta uudelle Marraskuun liikkeelle, jonka tavoitteet koskisivat huumeriippuvaisten oikeutta asumiseen ja palveluihin? Huumehoitoa ja huumausainepolitiikkaa tutkinut tutkijatohtori Riikka Perälä on pohtinut tätä. Kaija Kellman tapasi Perälän ja kyseli lisää.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Miten suomalainen elokuva voi nyt, koska se kukoisti ja koska rypi pohjamudissa? Suomen elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan tärkein rahoittaja. Nyt 50-vuotias instituutio on kiistelty laitos, politiikan pelinappula, pelättykin portinvartija ja joskus riitaisan kentän ukkosenjohdatin. Toimittaja Kalle Kinnunen on kirjannut elokuvasäätiön historian kansien väliin.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Turkki hyökkäsi viikko sitten kurdialueille Syyriaan. Konfliktiin yritetään saada jonkinlaista ratkaisua neuvotteluilla. Yhdysvaltain delegaatio saapuu tänään Turkkiin ja huomenna varapresidentti Mike Pencen on määrä tavata Turkin presidentti Erdogan. Putin taas on kutsunut Erdoganin Moskovaan jo lähipäivinä. Venäjä on ottanut ison roolin Lähi-idässä heti Yhdysvaltain vetäytymisen jälkeen. Emeritus suurlähettiläs Rene Nyberg ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila näkevät Venäjän toiminnalla selkeä tavoitteen.

  Dubain prinsessa Latifan vapauttamista on vaadittu tänään Helsingissä järjestetyssä mielenilmauksessa. Mukana oli myös Latifaa paossa auttanut Tiina Jauhiainen. Mira Stenström yhytti miekkarissa myös Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johansson.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Sote palaa hllitukseen ja uutisiin. Peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi uudesta rahanjaosta uusille sote-keskuksille. Ne saavat ensi vuonna kaikkiaan 70 miljoonaa euroa ja rahat jakaantuvat maakunnille väestömäärän perusteella. Marja Ala-Kokko raportoi.
  Ismo Nykänen raportoi myrskyisästä Barcelonasta. Espanjan korkein oikeus määräsi eilen kovat tuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Tuomiot ovat nostaneet hurjia mielenilmauksia keskushallintoa vastaan

  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Barnahus-hanke auttaa nuoria rikoksen uhreja. Kaija Kellman haastattelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavaa asiantuntijaa, Taina Laajasaloa.
  Studiossa Linda Vettanen sekä Matti Ylönen.

 • Nyt ääneen pääsevät turkulaiset. Kirjailija Kari Aartoman tuore romaani ”Kahden joen kaupunki” kuvaa turkulaisten juoppojen elämää. Hän on tehnyt kirjaa varten niinsanotusti kenttätyötä vuosikaudet juoden itse viinaa ryyppyporukoissa ympäri Turun puistoja.
  Toinen turkulainen valmistautuu jalkapallon EM-karsintaotteluun, joka pelataan Armeniaa vastaan illalla. Runosmäkeläinen Lukas Hradecky pelaa nykyään Bayer Leverkusenissa Saksan Bundesliigassa nykyään ammattilaisena.
  Toimittajana on Kalle Talonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Hirvenmetsästys on käynnissä. Harrastuksen monista ulottuvuuksista kertoo kaupunkilaismetsästäjä Aleksi Lumme. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Mitä EU voi tehdä Turkin ja Syyrian sodassa? Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Tommi Koivula arvioivat kriisin ulottuvuuksia. Toimittajana Seija Vaaherkumpu. Presidentti Sauli Niinistö matkustaa Etiopiaan. Maassa on rauha, mutta kuivuus uhkaa. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Puolueeton Suomi alkoi lähentyä sotilasliitto Natoa jo 1940-luvun lopulla. Vauhdittajana oli Natoon ja Yhdysvaltain CIA:han sidoksissa ollut salainen vastarintaverkosto. Ylen MOT:n toimittaja Kaj Byman kertoo, mistä on kyse.

  Miten ruokkia lintuja? Koska talviruokinta olisi syytä aloittaa? Vinkit antaa Esko Nevala, joka on paitsi Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri, myös intohimoinen lintuharrastaja. Toimittajana Mia Sivula.

 • Kattilat ja padat kolisevat tänään Turussa, jossa noin 30 kokkia kisaa parhaimman Turku menun luomisesta. Kaksihenkiset joukkueet ovat liekeissä koko päivän kestävässä kokkailukisassa. Minna Rosvall kävi katsomassa, millaisia ruokalajeja kisassa rakentuu?

  Moni koululainen viettää tällä viikolla syyslomaa. Yksi heistä on espoolainen ekaluokkalainen Meri Wähä. Hän kertoo omista lomasuunnitelmistaan.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa on käynnissä hanke, jonka avulla pyritään nopeuttamaan seksuaali- ja väkivaltarikosten uhriksi joutuneiden lasten ja nuorten oikeusprosessia. Tarkoituksena on myös varmistaa väkivaltaa kokeneille lapsille riittävä tuki ja hoito. Islannista peräisin olevan Barnahus-menetelmän tavoitteena on, ettei lapsen tarvitsisi kertoa kokemastaan väkivallasta tutkimusten aikana toistuvasti. Haastateltavana on johtava asiantuntija Taina Laajasalo THL:stä. Toimittajana on Kaija Kellman. Kuva: Tiina Jutila / Yle

 • Miten suomalainen elokuva voi nyt, koska se kukoisti ja koska rypi pohjamudissa? Suomen elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan tärkein rahoittaja. Nyt jo 50-vuotias instituutio on kiistelty laitos, politiikan pelinappula, pelättykin portinvartija ja joskus riitaisan kentän ukkosenjohdatin. Toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen on kirjannut elokuvasäätiön historian kansien väliin.

  Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Metsästävä IT-konsultti Aleksi Lumme pohtii tuntemuksiaan hirvimetsällä. Hän on päässyt mukaan hirviporukkaan. Onnistuneen kaadon jälkeen tunne on voimakkaan positiivinen, mutta siihen liittyy myös surullisia tunteita, kertoi Aleksi Lumme Radio Suomen Päivässä. Häntä jututtivat Linda Vettanen ja Matti Ylönen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

 • Syyriassa kurdit ovat pyytäneet presidentti Bashar al-Assadin hallintoa apuun pysäyttääkseen Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva kommentoi, millainen tilanne natomaa-Turkin hyökkäys kurdialueelle ja nyt syvemmälle Syyriaan on sotilasliitto Natolle. Kanervan mukaan Nato ei ole vastuussa Turkin toimista ja Euroopalla on suuri intressi ratkaista kriisi.

  SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kuvaa sotaa pakenevien ihmisten tilannetta Syyrian rajamailla toteamalla, että ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan lyhyellä varoitusajalla. Hän avaa myös sitä, millainen paine Kreikan saarille kohdistuu Turkista tulevista pakolaisista. Toimittajina Linda Vettanen, Matti Ylönen ja Marja Ala-Kokko.

 • Sadat miljoonat eläimet Euroopassa viettävät koko elämänsä häkissä. Eläimen hyvinvoinnille on ensisijaisen tärkeää, että se saa toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistä. Häkeissä se onnistuu kovin harvoin tai ei ollenkaan. Yhä useampi kuluttaja on havahtunut tähän. 1,5 miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan häkkikasvatuksen kieltämistä Euroopassa, Suomessa enemmistö kannattaa kyselyn mukaan nykyisenlaisesta tuotannosta luopumista.

  Miksi ylipäätään kasvatamme nykyään eläimiä häkeissä ja karsinoissa? Isovanhempien lapsuudessa eläimet elivät aivan toisin.

  Dosentti ja eläinlääkäri Laura Hänninen Helsingin yliopistosta tutkii tuotantoeläinten hyvinvointia ja tietää miksi. Toimittajana on Heidi Laaksonen.

 • Yhdysvalloissa ollaan herätty siihen, että vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee opioidipohjaisten kipulääkkeiden vuoksi. Myös kovien huumeiden, kuten heroiinin ja morfiinin käyttö on lisääntynyt, kertoo Suomessa vieraillut amerikkalaistutkija. Opioidipohjaisia kipulääkkeitä valmistavia ja markkinoivia lääkeyhtiöitä vastaan on nostettu kymmeniä oikeusjuttuja. Radio Suomen Päivän haastattelussa olivat huumeriippuvuutta tutkiva professori Mark Greenwald ja A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Toimittajana on Johanna Östman. Kuva: EBU

 • "Maltsu-maisemalle leimallisia tekijöitä ovat räkälän happy hour, kelakorvaus- ja sossumassipäivät, koulupudokkuus ja geneettinen taipumus rähinäkänniin. Jos se kaikki pitäisi paketoida yhteen arvostelmaan: Elämäm___Koulu iz strong in this one."
  Hippo Taatila: Teflon Bible.

  Ysärin alussa kasvavan nuoren suurin haaste Maltsussa eli Malminkartanon lähiössä oli taistelu tylsyyttä vastaan. Syntyikö Teflon Brothers tuosta tylsyydestä vai siitä huolimatta? Maradona (Kesä`86), Maailman seksikkäin jäbä, Lähiöunelmii ja monet muut hitit ovat teflareiden käsialaa. Bilepumppu on nyt 10-vuotias. Juhlan kunniaksi on ilmestynyt Taatilan kirjoittama järkälemäinen Teflon Bible.

  Se kertoo Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin levottomasta teini-iästä ja tiestä menestykseen. Samalla se kertoo jotain yleisempää lähiöistä ja nuoruudesta.

  Heidi Laaksonen lähti Maltsuun nostalgiatripille teflareiden ja Hipon kanssa:

 • Tiedätkö, miten kotisi ilmanvaihto toimii? Entä tiedätkö sähkönkulutuksesi piikit?
  Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski antaa vinkkejä energiansäästämiseen Radio Suomen Päivässä. Onhan energiansäästöviikko.
  Juontajina Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Ajattomat ja kehittävät leikit ovat suosiossa vuosikymmenestä toiseen, arvioi leluvalmistaja Legon tuotegrafiikan ja materiaaliosaston muotoilujohtaja Zina Kranck. Hän kehottaa kasaamaan ja purkamaan rakennussarjoja koko perheen voimin.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Suomessa on ensimmäistä kertaa kartoitettu vihapuheen vaikutuksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

  Tuoreessa tutkimuksessa yli 40 prosenttia kuntapäättäjistä kertoi vihapuheen vähentäneen halua osallistua julkiseen keskusteluun. Valtioneuvosto tilasi tutkimuksen Open Knowledge Finlandilta, Jyväskylän yliopistolta ja Punos Researchilta.
  Toimittaja Atte Uusinokan haastattelussa on tutkija Aleksi Knuutila kansalaisjärjestö Open Knowledge Finlandista.

  Kuva: Niklas Mäkinen/Yle

 • Tuoreessa sosiaalibarometrissa luodataan kuntien, TE-keskusten ja Kelan sosiaali- ja terveysjohtajien sekä työntekijöiden näkemyksiä Suomen hyvinvoinnin tilasta.

  Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas kertoo Radio Suomen Päivässä barometrin tuloksista. Missä päin Suomea eriarvoistuminen lisääntyy? Entä millaiset ihmiset Suomessa voivat nyt paremmin? Ketkä voivat huonommin?
  Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Klassinen propagandan keino on levittää väärää tietoa kriisin keskellä, koska siten voi horjuttaa luottamusta yhteiskunnan toimintaan. Tämä ilmiö nähtiin myös Kuopiossa traagisen kouluhyökkäyksen yhteydessä. Tapauksen jälkeen verkossa kiersi muka-varmoja tietoja, että hyökkääjä olisi ollut maahanmuuttaja ja samalla verkossa levisi väärennettyjä tviittejä.

  Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen on tutkinut muun muassa koulusurmia, väkivaltaa ja verkkovihaa. Kuopion tapauksen ympärillä käyty keskustelu vaikuttaa hänestä tyypilliseltä. Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä