Radio Suomen Ilta

Radio Suomen Ilta.

 • 5 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • ma 16.9.2019 21.55 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Miia Tervo on elokuvaohjaaja, jonka Aurora-elokuva on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Voittaja selviää lokakuun lopulla Tukholmassa.

  Aurora kertoo nuoresta naisesta, jolla on monimutkainen ja näköalaton elämä Pohjois-Suomessa. Viinaa kuluu, kavereiden kanssa heilutaan, töitä tehdään ja ihmisiä kohdataan.
  Aurooraa esittää Mimosa Willamo.

  Miia Tervo kävi Olga Ketosen vieraana. Haastattelun alussa tarkennetaan yhteen elokuvan kohtaukseen. Aurota ystävineen on tulossa taas kerran juovuksissa kapakasta, tytöt pysähtyvät kuntosalin ikkunan eteen. Sisällä kirkkaissa valoissa joukko nuoria jumpaajia twerkkaa ja tytöt lasin takana hytkyttävät samaan tahtiin. Kirkas ja yksinkertainen kohtaus – tuttua Miia Tervolle, pohjoisen kasvatille?

 • Muusikko Tommi Läntisen elämään on mahtunut monia ikimuistoisia hetkiä, koskettavia kohtaamisia sekä asioita ja päätöksiä, jotka jälkikäteen ovat kaduttaneet.

  Vastikään julkaistu elämäkerta paljastaa kuinka julkisuus, juhliminen ja päihteet veivät Läntistä.

  Miltä elämä maistuu nyt, kun ikä alkaa kuutosella ja takana on tuhansia keikkakilometrejä?
  Olga Ketosen vieraana muusikko Tommi Läntinen.

 • Lottovoittajien Suomessa tyhjästä aloittaneet ja omalla työllä sekä näkemyksellä menestyneet yrittäjät saavat liian usein osakseen ainoastaan kateutta ja kaunaa.

  Yrittämisestä, onnistumisesta, maineesta ja vauraudesta puhetta, kun Markus Turusen ja Paula Jokimiehen vieraana on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen.

  Kuvassa Markus Turunen ja Kyösti Kakkonen esittävät taivutetuilla käsivarsillaan Karjalan vaakunaa.

 • Olga Ketosen vieraana toimittaja, jääkiekkoasiantuntija ja esikoiskirjailija Petteri Sihvonen.

  Petteri Sihvonen on mies, joka on sohinut jääkiekkopiirien muurahaispesiä suuremmin seurauksista välittämättä ja jaellut ankaria kiekkotuomioita lämpimikseen.

  Sihvosen esikoiskirjassa Kolkko seikkailee Petrus Sihto, joka on, oli sitten Sihvosen alter ego tai ei, paljon haavoittuvampi kuin suulaana kiekkovaikuttajana tunnettu kirjoittaja.

  Mutta onko Petteri Sihvonen muuttunut mies?
  Haastattelussa puhutaan mm. naisten kaatamisesta, maineesta ja kirjan kirjoittamisesta.

 • Miksi naisilla on menopaussi? Onko evoluutio ihmisen kohdalla jo pysähtynyt? Miksi luonnonvalinta antaa meidän vanhentua? Voiko ihmisen elinikä vielä nousta?

  Mutta miten norsut liittyvät asiaan?

  Päädyin sattuman kautta tutkimaan norsuja, kertoo evoluutiobiologi Virpi Lummaa.

  - Olin ollut puhumassa ihmistutkimuksestani Lontoossa, kun eturivissä istuva rouva sanoi, että hänellä on aika samantapaista aineistoa 8000 myanmarilaisesta norsusta kuin minun ihmistutkimuksessani. Nainen tunki samaan taksiin ja kertoi lisää norsuaineistoistaan. Kirjoitimme äkkiä apuraha-anomuksen ja saimmekin apurahan projektillemme.

  Norsut linkittyvät ihmisiin siten, että myös norsuilla "mummot" pitävät huolta jälkipolvista ja auttavat siten niiden selviämistä.

  Radio Suomen Illassa Paula Jokimiehen ja Markus Turusen vieraana oli Turun yliopiston akatemiaprofessori, evoluutiobiologi Virpi Lummaa.

 • Entisten nuorten sävellahja LIVE! -konsertti kerää kuuntelijat luokkakokoukseen Oulun Club Teatriaan perjantaina 6.9.

  Orkesterina tapahtumassa on Oulu Sinfonia johtajanaan Jukka Myllys. Solisteina häärivät Heikki Salo, Vicky Rosti, Sami Pitkämö ja Emma Salokoski.
  Soitamme Heikki Salolle, joka kertoo miten valmistautuu suuren orkesterin solistiksi?

  Nostalgiaa on studion ilma sakeana, kun Entisten nuorten sävellahjan "Enskan" juontajat Sanna Kojo ja Juha Roiha muistelevat lähetyksen alkuaikoja vuodelta 2008.
  Juontajina Jorma Hietamäki ja Olga Ketonen.

 • Krista Kosonen näyttelee nykypäivän Osloon saapunutta viikinkiä HBO:n uutuussarjassa Beforeigners. Rooli vaati runsaan määrän lisätyötä kun Kristan piti opetella mm. muinaisnorjaa.

  Olga Ketonen ja Krista juttelevat myös perhe-elämän kiireestä ja muistelevat vastikään TV1:llä päättyneen Uutishuoneen Raija Aallon roolia.

 • Kirjailija Helmi Kekkosen "Olipa kerran äiti" kirjasta kohistaan mediassa, mutta kriitikot eivät vielä ole siihen tarttuneet. Nyt kirjailija pohtii Helsingin kesäisessä Sibelius-puistossa, onko Suomi valmis avoimeen keskusteluun vanhemmuudesta.

  Toimittajamme Adile Sevimli jututti Helmi Kekkosta äitiyden, raskauden, kirjailijuuden ja kuolemanpelon teemoista.

 • Kirjailija, ohjaaja Saara Turunen kasvatettiin kiltiksi tytöksi, mutta nykyään hän on sitä mieltä, ettei muiden miellyttäminen vie mihinkään.

  Teostensa näkyvyyteen Turunen on kuitenkin tyytyväinen, ne kuuluvat taiteilijan mukaan esille, eivät pöytälaatikkoon.

  Saara Turusen tapasi Hailuodon saaressa Bättre Folk -festivaaleilla toimittajamme Adile Sevimli.

 • Matti ja Teppo Ruohonen valmistautuvat viimeiseen konserttikiertueeseen, joka huipentuu joulukuussa Helsingin Hartwall Arenan konserttiin.

  Veljekset kertovat että rohkein päätös heidän elämässään on ollut oman levy-yhtiön perustaminen. Esimerkkiä otettiin Jukka Kuoppamäestä ja hänen Satsanga Records -yhtiöstä.

  Kiireinen veljespari haaveilee jo ihan tavallisesta eläkeläiselämästä, lastenlasten kanssa leikkimisestä, matkailemisesta ja ristisanojen täyttämisestä.

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • Miten tottelematon tyttö bussissa tuli aloittaneeksi taistelun ihmisoikeuksien puolesta? Jenni Pääskysaaren uutuuskirja "Hetki ennen kuin maailma muuttui" saa näkemään, miten jokainen voi itse vaikuttaa maailman kulkuun. Kirjassa kerrotaan tositarinoita pienistä askeleista ja teoista, jotka ovat saaneet aikaan maailmaa mullistavia tapahtumia.

  Jennillä on parhaillaan työn alla Haloo Helsinki! -yhtyeen musiikkiin pohjautuva musikaalikäsikirjoitus, jota hän työstää yhdessä näyttelijä Kiti Kokkosen kanssa. Toimittajana Olga Ketonen.

 • Miten tehdä avioero siististi? Voiko oikeasti jatkaa ystävinä? Miten selvitä tilanteesta niin, etteivät lapset kärsisi? Keskustelemassa bloggaajat Sami Minkkinen ja Laura Satamo. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Klipit

 • KUUMAA-yhtyeen keulahahmo, muusikko ja näyttelijä Johannes Brotherus on ehtinyt näytellä ja soittaa nuoresta iästään huolimatta useissa eri projekteissa. Miten elokuvien ja sarjojen tähdittäminen ja säveltäminen ovat vaikuttaneet Johanneksen elämään ja millainen on kesällä festarilavoille nouseva Johannes Brotherus?

  Brotheruksen tapaa Adile Sevimli.

 • Matti Mikkola keskustelee Olga Ketosen kanssa hiuksista, isyydestä ja musiikista.

  Mikkolan johtama Saimaa-yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10.5.2019 albumin "Olisinpa täällä". Vastikään Mikkola teki yhteistyötä Ellipsin eli Elli Haloon kanssa.

 • Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

  Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

  Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

  Kuvalähde: konstapunkka.com

 • Hlei Sutela on näyttelijä, komedienne, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja. Ylellä pyörivä uusi komediasarja Melkein totta kertoo teatterin tekemisestä. Sutela on yksi sen käsikirjoittajista ja näyttelijöistä. Sutelan hurmaava hahmo saapastelee töihin joka päivä joogamatto kainalossa.

  Käsikirjoitusvaiheessa harmaita hiuksia tuotti naisroolien yksioikoisuus ja vähyys näytelmissä. Sutelan mukaan se oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

 • Lauri Tähkä on saavuttanut urallaan sellaisen aseman, josta moni voi vain haaveilla. Helmikuun Iskelmägaalassa hänet nimettiin vuoden miesartistiksi ja kappaleensa ”Mä en pelkää” vuoden iskelmäksi. Ja uutta tuotantoakin pukkaa - peräti kahdella rintamalla. On vastajulkaistu albumi "Meidän tulevat päivät" ja valokuvakirja "Äärille".

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lauri Tähkän uuden levyn julkaisupäivänä. Kovin syvällisiä pohtivatkin miehet juttutuokiossa, jossa Tähkä kertoo mm. tärkeästä luontosuhteestaan ja onnellisuudestaan, yleisön parissa, olla ukkosenjohtimena ihmisten tunteille.

 • Alibin päätoimittajana parikymmentä vuotta toiminut Mika Lahtonen kertoo rikoksiin erikoistuneen lehden ja rikollisuuden muutoksesta 70-luvun lopulta tähän päivään. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä