Radio Suomi Joensuu

Suomen ainoa omavaraisuuteen kouluttava opisto toimii Valtimolla - perustajapariskuntaa ajaa into jakaa oppimaansa

 • 6 min
 • toistaiseksi

Valtimon Rasimäellä toimii Suomen ensimmäinen omavaraopisto. Opiston ovat perustaneet Lasse Nordlund ja Maria Dorff. Heidän mukaansa luontaistalouteen nojaava elämä auttaa näkemään hälyn läpi. Opiston ensimmäinen varsinainen omavaraisuuteen kouluttava kurssi alkaa vuonna 2012, mutta jo nyt järjestetään koulutustoimintaa, kertoo Maria Dorff. (toim. Milla Holm)

Lähetykset

 • ti 20.8.2019 11.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Piia Peltola on Joensuun kaupunginteatterin ohjaaja, joka aloitti työnsä Joensuussa vuoden 2020 alussa. Minkälaisia kriteereitä ohjaajan valinnassa käytetään ja minkälaisena teatterinjohtaja Iiristiina Varilo näkee Joensuun kaupunginteatterin ohjelmiston? Toimittajana Lea Joutsensaari.

 • Kun joku ajoneuvo lähtee poliisia karkuun, joutuu poliisi nopeasti arvioimaan takaa-ajosta koituvat riskit ja muille aiheutuvat vaarat. Syitä poliisin pakoiluun on monia, myös mielenterveysongelmat näkyvät poliisin työssä. Tapio Laakkosen haastateltavana ylikonstaapeli Mikko Jaatinen Itä-Suomen poliisista.

 • Karkauspäivänä useat parit haluavat vihille. Joensuulaiset Riikka Metsälä ja Jukka Kervinen on jo vihitty maistraatissa, mutta he haluavat kirkollisen siunauksen liitolleen. Outi Kontkanen ja Kari Laatikainen vihitään karkauspäivänä avioliittoon Viinijärven Ortodoksisessa kirkossa. Toimittajana Tapio Laakkonen.

 • Kansallisen kalakeittopäivän ryydittämänä joensuulainen kokki Markku Katajala kertoo kahden kalakeiton reseptin. Suussa sulava savukalakeitto tai maukas seljanka syntyvät järvikalasta. Toimittajana Tapio Laakkonen.

 • Nightwish on saanut valmiiksi uusimman levynsä. Human-Nature on tupla-albumi, jonka ensimmäinen osa käsittelee ihmistä, toinen luontoa. Mitä mieltä Tuomas Holopainen on uutukaisestaan, bändikemiasta ja Kiteelle nousevasta Nightwish-keskuksesta? Toimittajana Tapio Laakkonen.

 • Kevään valo laittaa kaivamaan vaelluskengät esiin. Konkarivaeltaja Harri Ahonen antaa vinkkejä minne niillä kannattaa lähteä Skandinaviassa vaeltamaan. Tarjolla myös rahanarvoisia vinkkejä tupavarauksista ja parkkialueista. Toimittajana Siru Päivinen.

 • Katuradoilla kilpaileva moottoripyöräilijä Erno Kostamo loukkaantui vakavasti marraskuussa 2019. Katuradalla Macaussa hän kaatui ja mursi selkänsä. Tammikuun lopulla 2020 Kostamon katse on jo tulevalla kilpailukaudella, vaikka keskivartaloa tukee vielä leveä panssarivyö. Kostamolla on oma pienkonekorjaamo Joensuussa, 2 pientä lasta kotona ja lisäksi yhtälöön kuuluu ajaa moottoripyörällä katuradoilla kilpaa ympäri maailman. Kiirettä pitää radoilla ja sen ulkopuolella. Tanja Perkkiö pohtii Erno Kostamon kanssa sitä, miten tähän on tultu.

 • Maarit Ignatius on vannoutunut valokuvaaja, jonka kuvaus on vienyt niin mennessään, että harrastuksesta on tulossa työ. Virtavedet, etenkin läheltä löytyvä Joensuun läpi virtaava Pielisjoki, ovat maaritin lempikuvauskohteita. Muutenkin hän kuvaa paljon luontoa, koska harrastaa myös retkeilyä pohjoisessa luonnossa ja kansallispuistoissa. Matkat suuntautuvat Pohjois-Norjaan. Maarit pitää kuvissaan tietyn hetken vangitsemista - ja joskus hetken katselu vain omin silmin riittää, kuvaa ei ole pakko ottaa. Tanja Perkkiö sai Maarit Ignatiuksen studiovieraaksi Radio Suomen lauantaihin.

 • Anna Lumo, viralliselta nimeltään Anna Lahtinen on Joensuun tyttöjä. Opinnot kuljettivat hänet lukion jälkeen lauluopintoihin Helsinkiin Pop & Jazz Konservatorioon. Tämän jälkeen opinahjoksi vaihtui ammattikorkeakoulu Metropolia ja opintojen sisällöksi musiikin tekeminen ja tuottaminen. Musiikki on aina ollut osa Annan elämää mutta helppoa ei ole päästä esille biiseineen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jussi-palkittu elokuvaohjaaja nauttii yksinolosta ja Pohjois-Karjalan hiljaisuudesta. Pölönen summaa kuluneen vuosikymmenen voittoja ja karikkoja uudenvuoden haastattelussa karjalaisuutta unohtamatta. Mikä mietelauseissa kiehtoo ja mitä vararikko opetti? Toimittajana Clarissa Jäärni.

 • Tanssija Risto Lång on palkittu elämäntyöstään pyörätuolitanssin parissa. Hän on voittanut Suomen mestaruuksia ja hän on myös saanut kansainvälistä tunnustusta elämäntyöstään Moskovassa. Nyt hän valmistautuu Linnan juhliin. Mitä tanssi merkitsee hänelle? Clarissa Jäärni haastattelee.

 • Siiri Hämäläinen eli vain 9-vuotiaaksi. Mutta hänen muistonsa elää. Siiri sairasti retinoblastoomaa eli silmän verkkokalvon varhaissolusyöpää, johon sairastuu vuosittain vain muutama lapsi. Retinoblastooma on yleensä paikallinen ja sen hoitoennuste on hyvä. Siirin kohdalla oli toisin, syöpä oli ehtinyt karata silmästä muualle kehoon. Siiri menehtyi vuonna 2014, kun mitkään hoidot eivät enää tehonneet. Siirin äiti Hanna Hämäläinen järjestää joka vuosi Siirin muistokeräyksen, jolla haluaa ilahduttaa Siiriä hoitaneiden sairaaloiden syöpähoidoissa käyviä lapsia ja nuoria. Toimittajana on Tanja Perkkiö.

 • Lyijyhaulien ja -luotien käyttö metsästyksessä on kielletty muutaman vuoden kuluttua, mikäli EU:n suunnitelmat toteutuvat. Sillä on suuri vaikutus suomalaiseen metsästysharrastukseen, sanovat joensuulaisen Jokierän yrittäjät Jarkko Jokinen ja Mika Lappalainen. Toimittajana on Tapio Laakkonen.

 • Työnantajalla on oikeus vaatia selvitystä sairauslomasta jos esimies epäilee sairausloman johtuvan pahasta mielestä. Asiaan voi puuttua myös silloin mikäli työntekijällä on poikkeuksellisen usein sairauspoissaoloja ja esimiehellä on epäilys, että kyse on työkyvyttömyyden sijaan työhaluttomuudesta. Jos työntekijä jää kiinni epärehellisyydestä, se on varoituksen peruste. Toistuessaan lintsaaminen on peruste irtisanomiselle. Jo yksikin pahan mielen "saikuttaja" voi nakertaa työyhteisön moraalia, varsinkin jos asiaan ei puututa.Ylöjärveläinen lakimies Katariina Sorvanto on vetänyt useamman koulutuksen aiheen tiimoilta. (toim. Milla Holm)

 • Kontiolahtelaisesta Henni Hassisesta on pienestä saakka leivottu hevostyttöä, sillä ensimmäinen tuntuma hevosiin syntyi jo parinkuukauden ikäisenä vauvana. Nyt 13-vuotiaan taitavan ratsastajan alla on reippaan kisaponin luonteen omaava 11-vuotias eestinhevonen Vunder. Tällä kaksikolla on takana kohta vuoden verran yhteistä taivalta. Kuluvan vuoden tärkein kisa oli Helsingin Horse Showssa. Pohjois-Karjalan uhreiluratsastajiin kuuluva Henni Hassinen sijoittui Amateur Tour 90 cm, aikaratsastuksessa 4. sijalle. (toim. Milla Holm)

 • Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että selkäsi on lähes puolet vartalostasi koosta? Jopa 80 prosettia meistä kärsii selkäkivuista joissain vaiheessa elämäänsä. Selkäoireet ovat myös yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Pienikin liike arjessa auttaa pitämään huolta selän toimintakyvystä, neuvoo Pohjois-Karjalan Selkäyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Moilanen. (toim. Milla Holm)

 • Liperiläinen lampuri Tuija Puustinen ja huovutustöitä Hepovilla-nimen alla tekevä Jaana Kanerva tapasivat saman pöydän äärellä ja puheenaiheet liikkuivat laadukkaan villan, hevoshuovuttamisen ja orastavan yhteistyön ympärillä. (toim. Milla Holm)

 • Joensuussa alkoi kolmevuotinen kokeilu, jossa matalan kynnyksen paikassa ihmiset saavat etsiä työpaikkaa tai elämälleen suuntaa. Luotsin ajatus on, että työnhakija ja työnantaja löytävät toisensa, sanovat valmennuspäällikkö Marjatta Rummukainen ja palvelukoordinaattori Katja Kanninen. Toimittajana Tapio Laakkonen.

 • Neliraajahalvaantunut Teemu Meriläinen kiertää kouluja kertomassa omaa tarinaansa. 16-vuotias Teemu lähti kavereiden kanssa kännissä autoilemaan, auto suistui tieltä ja Teemun elämä muuttui kerralla. Toimittajana on Tapio Laakkonen.

 • Joensuun kaupunginteatterin näyttelijät puhuvat teatterista, sen tekemisestä ja niistä kummituksista. Äänessä Jukka Moskuvaara, Regina Launivuo ja Jaakko Tohkanen. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Miten kommunikoida puhekyvyttömän ihmisen kanssa? Avuksi tarvitaan ammattilainen eli tulkki. Liperiläinen Kati Nevalainen on puhevammaisten tulkki. Hän kertoo miten päätyi juuri tähän työhön. (toim. Milla Holm)

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä