Radio Suomi Joensuu

Suomen ainoa omavaraisuuteen kouluttava opisto toimii Valtimolla - perustajapariskuntaa ajaa into jakaa oppimaansa

 • 6 min
 • toistaiseksi

Valtimon Rasimäellä toimii Suomen ensimmäinen omavaraopisto. Opiston ovat perustaneet Lasse Nordlund ja Maria Dorff. Heidän mukaansa luontaistalouteen nojaava elämä auttaa näkemään hälyn läpi. Opiston ensimmäinen varsinainen omavaraisuuteen kouluttava kurssi alkaa vuonna 2012, mutta jo nyt järjestetään koulutustoimintaa, kertoo Maria Dorff. (toim. Milla Holm)

Lähetykset

 • ti 20.8.2019 11.10 • Yle Areena

Klipit

 • Neliraajahalvaantunut Teemu Meriläinen kiertää kouluja kertomassa omaa tarinaansa. 16-vuotias Teemu lähti kavereiden kanssa kännissä autoilemaan, auto suistui tieltä ja Teemun elämä muuttui kerralla. Toimittajana on Tapio Laakkonen.

 • Joensuun kaupunginteatterin näyttelijät puhuvat teatterista, sen tekemisestä ja niistä kummituksista. Äänessä Jukka Moskuvaara, Regina Launivuo ja Jaakko Tohkanen. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Miten kommunikoida puhekyvyttömän ihmisen kanssa? Avuksi tarvitaan ammattilainen eli tulkki. Liperiläinen Kati Nevalainen on puhevammaisten tulkki. Hän kertoo miten päätyi juuri tähän työhön. (toim. Milla Holm)

 • Netta Skog on hanuristi. hän on voittanut Kultaisen Harmonikka- kilpailun vuonna 2006. Nykyään Netta soittaa digiharmonikalla heviä ja elokuvamusiikkia. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Valtimon Rasimäellä toimii Suomen ensimmäinen omavaraopisto. Opiston ovat perustaneet Lasse Nordlund ja Maria Dorff. Heidän mukaansa luontaistalouteen nojaava elämä auttaa näkemään hälyn läpi. Opiston ensimmäinen varsinainen omavaraisuuteen kouluttava kurssi alkaa vuonna 2012, mutta jo nyt järjestetään koulutustoimintaa, kertoo Maria Dorff. (toim. Milla Holm)

 • Tiesitkö, että keppareiden yleisimpiä vaivoja ovat näivettyminen ja täyte- tai pattitaudit sekä erilaiset harjan hankaumahaavat? Joensuun ponkkareissa eli ponikuninkuusraveissa eläinlääkärit pitävät keppihevosille klinikkaa, missä keppareille tehtiin terveystarkastuksia. Viisivuotias Tyyne kävi Joensuun kaupungin eläinlääkäri Marjaana Konttisen luona Anni-kepparinsa kanssa. (toim. Milla Holm)

 • Tohmäjärveläinen jo eläkkeellä oleva entinen grilliyrittäjä Sisko Martikainen pitää kotinsa vieressä hyötypuutarhaa. Puutarha tehdään aina vain vuodeksi kerrallaan. Jaksamisen mukaan tätä harrastetaan, Sisko kertoo. Hänet tapasi toimittaja Akseli Ahola.

 • Nea Ahokas on 16-vuotias poniraviurheilun harrastaja. Toimittaja Akseli Ahola kävi Nean kanssa aamutalleilla Kiteen Rajavaarassa ennen Joensuun kisaviikonloppua.

 • Koulutyö alkaa eri puolilla Pohjois-Karjalaa eri aikaan. Tänä vuonna ensimmäisenä opintielle asteltiin Valtimolla, Lieksassa, Juuassa ja Tohmajärvellä. Ennen ekaluokkaa taitoja on hiottu eskarissa. Syksyllä 2019 pohjoiskarjalaisia lapsia on esiopetuksen parissa 1555. Teuvo Pietarinen ja Heikki Turunen aloittavat esikoulun Liperin Ylämyllyllä. (toim. Milla Holm)

 • Suomen vahvimman miehen titteliä tällä hetkellä kantaa leveillä harteillaan Kontiolahtelainen Mika Törrö. Henkinen puoli on näissäkin hommissa melkein yhtä tärkeä kuin se fyysinen suorituskyky. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Pohjois-Karjalassa, Liperissä on luomutila nimeltään Pikkunuppu. Pikkunuppu kuuluu WWOOF-järjestöön (WorldWideOpportunities on Organic Farms), jonka kautta voi hakeutua eri pituisiksi ajoiksi vapaaehtoiseksi luomutiloille ympäri maailman. Akseli Ahola meni käymään Pikkunupussa ja vaihtoi kielen englantiin. Ääneen pääsevät belgialainen Matias, yhdysvaltalainen Jamie ja tilan omistaja hollantilainen Pjotr Houtbeckers.

 • Pohjois-Karjalassa Pyhäselän vankilassakin vietetään juhannusta, mutta miten se eroaa siitä muurien ulkopuolella tapahtuvasta keskikesän juhlan juhlinnasta? Tästä kävi ottamassa selvää toimittaja Akseli Ahola.

  Ääneen pääsevät Pyhäselän vankilan erityisohjaaja Piia Konsti, Liikunnanohjaaja Jukka Huhta, sekä kaksi nimettömänä pysyvää vankia.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä