Kulttuurin kutsumana Euroopassa

Kirjailija Satu Taskisen luona Wienissä

 • 34 min
 • toistaiseksi

”Kun olin uusi Wienissä, hämmästyin sitä, että wieniläiset näyttivät minulle maanalaisia paikkoja, kuten hautakammioita”, muistelee kirjailija Satu Taskinen alkuaikojaan Wienissä. Wien on ollut Taskisen kotikaupunki viimeiset kaksikymmentä vuotta. Mitä asioita Taskinen Wienissä arvostaa? Entä miksi hän istuu Volksgarten-puistossa aina samalla penkillä? Satu Taskisen tapasi Wienissä Maarit Lukkarinen.

Lähetykset

 • la 21.9.2019 10.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miksi muusikko Marko Ojalaa tituleerataan Latvian Elvikseksi? Entä mitä latvialaiset tykkäävät suomalaisesta musiikista? Ja miksi Ojala rakastaa Latviaa? Marko Ojala on asunut Jūrmalassa viimeiset 7 vuotta. Latviaan hän muutti jo pari vuosikymmentä sitten. Marko Ojala kertoo muusikon elämästään ja elämästää Latviassa. Marko Ojalan tapasi Maarit Lukkarinen.

 • ”Tiesin jo ensimmäisenä päivänä, että olen tullut kivaan paikkaan”, kuvaa tekstiilitaiteilija Kustaa Saksi Amsterdamia. Onko Amsterdam kiva paikka myös kymmenen siellä asutun vuoden jälkeen? Entä mitä ovat teknoajan materiaalit kudonnassa? Ja voiko Amsterdamissa elää ilman polkupyörää? Kustaa Saksi kertoo työstään ja elämästään Amsterdamissa. Kustaa Saksin tapasi Maarit Lukkarinen.

 • Berliinin muuri seisoi vielä jykevästi paikallaan, kun kuvataiteilija Robert Lucander muutti sinne. Tällä välin Lucander on asunut Saksan pääkaupungissa reilut kolme vuosikymmentä, mutta miksi hän liikkuu edelleen etupäässä kaupungin läntisellä puolella? Entä miksi Lucander kuuntelee suomalaista musiikkia? Robert Lucander kertoo elämästään ja työstään Berliinissä. Robert Lucanderia kävi tapaamassa Maarit Lukkarinen.

 • Miksi antiikintutkijalla ja arkeologilla Arja Karivierellä on Olavi Virran tangot mukanaan? Entä mitä ajatuksia hän liittää mämmiin? Ja mitä hän ajattelee roomalaisesta elämäntavasta? Karivieri on Suomen Rooman -instituutin nykyinen johtaja. Karivieri kertoo työstään ja elämästään. Maarit Lukkarinen tapasi Arja Karivieren Roomassa.

 • Miksi Pietari Inkinen valmistautuu Wagnerin Ring-oopperan johtamiseen kuin maratonille? Entä mitä kapellimestari voi syödä ennen konserttia? Ja tottuuko matkustamisstressiin?
  Tässä ohjelmassa tapaamme Pietari Inkisen Prahassa, jossa hän on Prahan sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Toimittaja on Maarit Lukkarinen.

 • Brysselin eurokorttelin kravattiarmeijat saivat kuvataiteilija Krista Aution ihokarvat pystyyn. Hänen ensimmäinen ajatuksensa Brysselistä oli ”mä en kykene tähän!” Tällä välin Autio on asunut Brysselissä kuusitoista vuotta. Mitä hän nykyisestä kotikaupungistaan ajattelee? Entä miksi hän ei usko inspiraatioon, vaan sanoo, että käy mieluummin uimassa? Krista Aution tapasi Maarit Lukkarinen.

 • Olen kaupallinen elokuvaohjaaja ja haluan saada ison yleisön. Se onko se taidetta, jääköön muiden tuomittavaksi”, sanoo Hannu Salonen. Salonen on tehnyt elokuvaohjaajan uransa Saksassa. Hän on ohjannut muiden muassa jaksoja suosittuun Tatort- eli Rikospaikalla-sarjaan, joka kerää joka sunnuntai lähes 10 miljoonaa katsojaa television ääreen. Salonen kertoo elokuvaohjaajan työstään ja elämästään eteläsaksalaisessa Öhningenin pikkukylässä. Hannu Salosta kävi tapaamassa Maarit Lukkarinen.

 • ”Kun olin uusi Wienissä, hämmästyin sitä, että wieniläiset näyttivät minulle maanalaisia paikkoja, kuten hautakammioita”, muistelee kirjailija Satu Taskinen alkuaikojaan Wienissä. Wien on ollut Taskisen kotikaupunki viimeiset kaksikymmentä vuotta. Mitä asioita Taskinen Wienissä arvostaa? Entä miksi hän istuu Volksgarten-puistossa aina samalla penkillä? Satu Taskisen tapasi Wienissä Maarit Lukkarinen.

 • Kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen tykkää korkeista paikoista. Myös hänen Pariisin kotinsa on korkealla. Väisänen asuu La Défensen kaupunginosassa sijaitsevan tornitalon 37. kerroksessa. Mutta minkälaista taiteilijan elämä on Pariisissa? Miksi Hannu Väisänen rakastaa pariisilaisen tavaratalon rautatavaraosastoa? Ja miksi Hannu Väisänen on maanantaihullu ja inhoaa viikonloppuja? Hannu Väisäsen tapasi Maarit Lukkarinen.

 • Laulaja ja muusikko Sanna Kurki-Suonio on asunut reilun vuoden ajan Görlitzin kaupungissa. Mitä hän ajattelee elämästään kaakkois-saksalaisessa pikkukaupungissa? Miten arkiset asiat sujuvat, kun ne on hoidettava saksaksi? Tai miltä tuntui, kun maistraatin virkailija epäili, että Suomessa on moniavioisuutta? Sanna Kurki-Suonio kertoo kokemuksistaan uudessa kotikaupungissaan, mutta myös työstään musiikin parissa. Sanna Kurki-Suoniota kävi tapaamassa Maarit Lukkarinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä