Roman Schatzin Maamme-kirja

Onko e-urheilu oikeaa urheilua?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Kysymys siitä, onko elektroninen urheilu urheilua, jakaa mielipiteitä. Urheilupiireissä monet eivät pidä elektronista urheilua oikeana urheiluna sillä perusteella, että siinä ei juurikaan liikuta. Kansainvälisen olympiakomitean vuonna 2017 antaman linjauksen mukaan elektroninen urheilu voidaan kuitenkin laskea "oikeaksi urheiluksi".

Joka tapauksessa e-urheilun harrastajamäärät, kilpailutapahtumien koko ja palkintosummat kasvavat kasvamistaan. E-urheilu on niin suuri kansainvälinen bisnes, että kisaajat joutuvat nykyään jopa doping-testeihin.

Millainen on e-urheilun kenttä tällä hetkellä ja mihin suuntaan se on kehittymässä? Kuinka Suomi pärjää näillä kilpakentillä?
Vieraina ovat GameXpo -palkinon voittanut tuottaja Juha Lahti ja Suomen Elektronisen Urheilun Liiton puheenjohtaja Joonas Kapiainen.

Lähetykset

 • ma 14.10.2019 10.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kiinan kansantasavallalla ja Hongkongin erityishallintoalueella on ollut yli kaksikymmentä vuotta käytössä niin kutsuttu "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaate. Puolustus ja diplomaattiset suhteet ovat Pekingin keskushallinnon vastuulla, muuten Hongkong on ollut hyvin pitkälti autonominen.

  Viime kesänä Hongkongissa puhkesi laajoja ja väkivaltaisia mielenosoituksia, ja hongkongilaiset vaativat enemmän demokratiaa. Mitä Hongkongissa tapahtuu ja mihin kriisin kärjistyminen voi johtaa? Täytyykö pelätä, että Taivaallisen rauhan aukion verilöyly toistuu vai pystyvätkö erilaiset järjestelmät integroitumaan toisiinsa rauhanomaisesti?

  Roman Schatzin vieraina ovat sinologi ja kirjailija Pertti Seppälä ja Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori.

 • Me kaikki olemme kiinnostuneita tulevaisuudesta. Siksi uskomme oraakkeleihin, kahvin poroihin ja horoskooppeihin, ja siksi harrastamme vakavaa tulevaisuuden tutkimusta.

  Mitkä ovat tärkeimmät mittarit, joita pitää seurata, kun haluaa rakentaa tulevaisuuden skenaarioita? Ovatko megatrendit enää trendikkäitä? Mistä johtuu että tulevaisuutta tutkitaan nyt enemmän kuin koskaan ennen, mutta kansa ikävöi entistä enemmän nostalgisesti menneeseen?

  Roman Schatzin vieraina ovat What’s Next Consulting Oy:n futuristi Elina Hiltunen ja Demos Helsinki -ajatushautomon tulevaisuudentutkija Johannes Koponen.

 • Ennen joulua kritisoitiin sen irstaan kaupallisuuden ja ökykulutuksen takia. Nyttemmin joulu on joutunut uusien ongelmien eteen. Joulua vastaan hyökätään sen kristillisen symboliikan tai epäkorrekteiksi koettujen traditioiden takia.

  Voiko joulukirkko kuulua koulun yhteisiin joulutraditioihin? Pitääkö Lucia-neidon olla vaaleaihoinen tyttö? Onko Hollannin joulupukin mustakasvoinen apuri Zwaarte Piet rasistinen hahmo?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa pohdistaan joulun merkitystä, imagoa ja kohtaloa. Vieraina filosofian tohtori Kimmo Ahonen sekä kirjailija, pappi ja toimittaja Jaakko Heinimäki.

 • Charles Darwin keksi parisataa vuotta sitten, ettei ihminen kenties olekaan luomakunnan kruunu, vaan yksi pieni lenkki loputtomassa ravinto- ja kehitysketjussa.

  Evoluutio on koko tieteen historian mullistavimpia konsepteja. Darwinin aikoina tajuttiin, että ihminen ja apina ovat lähisukulaisia ja että elolliset olennot ovat jatkuvassa muutoksessa. Nyt ihmisapina luo laboratorioissa pimeässä hohtavia sikoja tai kloonattuja lampaita.

  Miten me ihmiset vaikutamme omaan biologiseen, sosiaaliseen ja muuhun kehitykseemme? Miten muuttuva ympäristö vaikuttaa lajiimme? Miten ihmisen evoluutio jatkuu?

  Roman Schatzin vieraina ovat biologi ja tietokirjailija Juha Valste ja evoluutiopsykologian tutkija Markus J. Rantala.

 • Lähisuhdeväkivalta on Suomessa yleistä. Kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan noin viisi prosenttia naisista ja noin kahdesta kolmeen prosenttia miehistä kokee vuosittain fyysistä väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppanin taholta.

  Miksi niin moni käyttäytyy lähimpiään kohtaan väkivaltaisesti? Miksi niin moni sietää väkivaltaista kumppania? Miten perheväkivaltaa voisi vähentää?

  Roman Schatzin vieraina ovat Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas ja Miessakit ry:n psykoterapeutti Matti Kupila.

 • Kulutus huipentuu aina vuoden lopussa. Perinteisten joululahjasesongin ja väliviikon alemyynnin rinnalle ovat tulleet musta perjantai ja sinkkujen päivä. Kiinalainen verkkokauppa Alibaba myi tämän vuoden Singles Day –kampanjassaan miljardin arvosta tavaraa 68 sekunnissa.

  Suomessa kulutusjuhla saa yhä uusia temppeleitä. Lyhyen ajan sisällä on avattu kaksi uutta mammuttimaista ostoskeskusta.

  Mutta mihin nyt unohtuivat ilmastonmuutos, kestävä kehitys ja ympäristön roskaantuminen? Miten nykyihmisen pitäisi suhtautua kulutussesonkeihin ja yhä lisääntyviin massiivisiin ale-kampanjoihin? Milloin turha kulutus loppuu?

  Roman Schatzin vieraina ovat Kaupan liiton elinkeinopoliittinen edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen ja Laura Haikonen Luonto-Liitosta.

 • Tapamme viestitellä on lyhyessä ajassa muuttunut perinpohjaisesti. Joidenkin mielestä netti on tuonut kansalaisille ennennäkemättömän paljon sananvapautta. Toisten mielestä anonyymi ja estoton viestittely kaventaa sananvapautta, koska kaikki eivät halua altistua vihapuheelle tai maalittamiselle.

  Mitä sanavapaudelle ja keskustelukulttuurillemme ja on tapahtumassa? Miten nykymaailmassa pitäisi määritellä sananvapauden rajat?

  Roman Schatzin vieraina ovat Julkisen sanan neuvoston valittu tuleva puheenjohtaja Eero Hyvönen ja Suomen Uutiset -verkkolehden päätoimittaja Matias Turkkila.

 • Maa- ja metsätalousministeriö asettaa porojen sallitun enimmäismäärän vuosikymmeneksi kerrallaan. Vuosina 2010–2020 suurin sallittu poromäärä on 203 700 yksilöä.

  Kuinka tärkeä porotalous on koko Suomen kannalta? Mikä on porotalouden kulttuurinen merkitys? Entä miten se vaikuttaa pohjoiseen ympäristöön?

  Vieraina ovat kansantaloudellisen metsäekonomian professori Olli Tahvonen ja Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja ja poromies-lehden päätoimittaja Anne Ollila.

 • Kaija Saariaho on maailmalla tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. Opiskeluaikoina hän oli mukana nuorten muusikkojen radikaalissa Korvat auki – yhdistyksessä, joissa toimivat myös Esa-Pekka Salonen, Magnus Lindberg ja Jouni Kaipainen. Saariaho on saavuttanut neljällä oopperallaan suurta menetystä maailman tunnetuimmissa oopperataloissa. Roman Schatzin haastattelussa puhutaan elämästä, musiikista ja oopperan maailmasta.

 • Sodat ja muut kriisit muuttuvat koko ajan monimutkaisemmiksi
  ja vaikeammin hahmotettaviksi tapahtumiksi.
  Miten suomalainen varusmieskoulutus pystyy vastaamaan ajan haasteisiin?
  Mitä nykyintissä oikeasti oppii? Millainen on Suomen armeijan kasvatusfilosofia ja ihmiskuva?

  Hauptgefreiter Roman Schatz yrittää tehdä Suomen varusmieskolutuksen tupatarkastusta.
  Vieraina ovat Maanpuolustuskorkeakoulun professori Aki-Mauri Huhtinen ja varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula.

 • Elämä ei todellakaan ole oikeudenmukainen, sen tiedämme kaikki. Mutta sentään kuolema koittaa jokaiselle tasan kerran.

  Miten Suomessa kuollaan ja kuinka kuolevia ihmisiä autetaan? Millainen on nykysuomalaisen suhde kuolemaan ja kuinka tuo suhde muuttuu ajan mukana?

  Kuolemasta, surusta ja saattohoidosta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat sairaanhoitaja Anu Koskela ja pastori ja kirjailija Kai Sadinmaa.

 • Vauraissa maissa ihmiset elävät pidempään ja tekevät vähemmän lapsia, se on yleinen trendi. Alhainen syntyvyys vaivaa kaikkia teollisuuden jälkeisiä yhteiskuntia, eivätkä siinä perhepolitiikkaa, lapsilisät ja muut bonukset näytä oikein auttavan.

  Suomalaisia on viime aikoina otsikoissa järkytetty uusilla syntyvyystilastoilla, joiden mukaan syntyvyys on maassamme suorastaan romahtanut. Vuonna 2009 Suomessa syntyi 61 000 lasta mutta vuonna 2017 enää vain noin 50 000. Vain maahanmuuton ansiosta väestö ei vähentynyt, ja tätä vauhtia vuonna 2060 suomalaisia ei synny enää lainkaan.

  Mistä johtuu, että yhä harvempi suomalainen halua enää ryhtyä äidiksi tai isäksi? Mikseivät valtion kannustimet toimi? Onko Suomesta todella tulossa tyhjien leikkipuistojen maa?

  Vieraina ovat Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch ja äitiyslomalla oleva ministeri Annika Saarikko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä