Radio Suomen Ilta

Radio Suomen Ilta.

 • 17 min
 • ei kuunneltavissa

Juha Blomberg

Lähetykset

 • ke 25.9.2019 17.13 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Mikä neuvoksi kun kaikki puhuvat digistä ja minä en tiedä, saati osaa tehdä mitään?
  Yhteiskunta digitalisoituu hurjaa vauhtia, miten minä pysyn mukana?

  Keskustelemassa Sininauhaliiton projektityöntekijä Piia Niilola, joka opettaa digitaitoja mm. ruokajonossa vieraileville sekä "ikinörtti" Enter ry:n vertaisopastaja Raimo Anttila. Mukana myös digitaalisen suunnittelun asiantuntija Sami Niemelä ja Ylen Digitreenien digilähettiläs Salla Paajanen.

  Juontajana Markus Turunen.

 • Juontajana Aki Räty.

 • Juontajana Olli Haapakangas.

 • Olga Ketosen vieraana upea Paula Koivuniemi, joka tänä vuonna sädehtii myös Anna laulu lahjaksi -konsertin lavalla.

  Paula Koivuniemen kanssa jutellaan mm. joulukonserttiin valmistautumisesta, lapsuuden jouluista ja vuosien myötä tapahtuneista keikkarepertuaarin pienoisista muutoksista.

  Kun ikää ja kokemusta on jo kertynyt, haluan laulaa myös sen mukaisia lauluja, kertoo Paula.
  - Ei enää mitään ihan kevyttä, vaan sellaisia kappaleita, missä on mukana sanomaa, voimaa ja kokemusta.

  Eläinrakas Paula Koivuniemi tunnustaa saavansa valoa ja virtaa eläimistä.
  - Paljon iloa elämääni tuovat kissani Oliver ja ystäväni Laura Vuorisen Siru koira, jota myös ulkoilutan ahkerasti.

 • Miten laulaja, lauluntekijä Keko Salatasta on tullut niin suosittu, vaikka hänen tapansa olla artisti poikkeaa suuresti valtavirrasta?

  Keko Salata ei ole tehnyt live-esiintymisiä tai antanut TV-haastatteluja, eikä hän ole sosiaalisessa mediassa itsestään kaiken antava perinteinen tähti. Mutta silti jokainen Keko Salatan julkaisu nousee Spotifyssa kamppailuun listan kärkipaikasta ja fanit ovat todella intohimoisia.

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • Radio Suomen Illassa puhe polveili yksinäisyydestä kissavideoihin ja internetin ilmiöistä outoihin tyyppeihin. Lisäksi kysyttiin onko netti lääke vai syy yksinäisyyteen. Studiovieraana oli verkkoyhteisöjen parissa yli 15 vuotta työskennellyt Jarno Alastalo.

  Alastalo on tehnyt uransa netin keskustelufoorumien ja yhteisöjen parissa. Hän on ollut vetämässä Suomi24-keskustelupalstaa ja on toiminut myös IRC-galleriassa. Tällä hetkellä Alastalo vetää Heimo-yhteisöpalvelua, joka pyrkii parantamaan mielenterveyttä.

  Alastalo on julkaissut kirjan "Pimeä netti". Kirja kertoo suomalaisista internetin underground-ilmiöistä ja ihmisistä.

  Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • Neljä ruusua bändin keulahahmo Ilkka Alanko muistelee bändin huikeaa uraa. Bändi kiertää parhaillaan Suomea ja vastikään julkaistiin single ”Surutulitus”.

  Ilkka Alanko vastaa Neljä ruusua -yhtyeen sanoituksista. Hän kertoo riman olleen nilkoissa, silloin kun aloitti sanoitushomman, mutta nykyään rima on aika paljon korkeammalla kuin parikymmentä vuotta sitten.

  Olga Ketonen tapasi Ilkka Alangon Pasilan uudessa virtuaalisessa musiikkimuseo Famessa.

 • Janita muistetaan Suomessa usein kauniina nuorena laulajattarena, jonka pehmeä ääni valtasi radiokanavat 90-luvulla.
  Juuri julkaistu single  I Once Had This on maistiainen vuonna 2020 julkaistavalta albumilta. Olga Ketonen tapasi Janitan. 

  Kirjailija Antti Heikkinen luki ensimmäisen Kalle Päätalon kirjan jo 8-vuotiaana, katsottuaan ensin salaa videolta Elämän vonkamies -televisiosarjan. Heikkinen on julkaissut kirjan, jossa pohtii Päätalon merkitystä sekä itselleen, että muille lukijoille. Juontajana Olli Haapakangas.

 • Vähättely ja mitätöinti, annetaan töitä, mutta ei aikaa niiden tekemiseen. Ei tervehditä, ei pyydetä syömään, kuiskitaan selän takana. Ei kysytä, ei kuunnella, unohdetaan postituslistalta. Työpaikkakiusaaja on kekseliäs ja me annamme hänen toimia. Paula Jokimiehen ja Markus Turusen vieraana työpaikkakiusaamista tutkiva Susanna Lundell Turun yliopistosta.

 • Hiljaisten palvelijat on kotimainen kauhua, mysteeriä ja draamaa yhdistelevä tv-sarja, joka vetää katsojan mukaansa hautaustoimistoa pyörittävän perheen synkkiin salaisuuksiin. Viisiosaisen sarjan voi katsoa pyhäinpäivän tunnelmissa yhteen menoon TV2:lla perjantaina 1.11. klo 21.50 alkaen.

  Kauhusarjoja ei ole juuri suomalaisessa televisiossa nähty. Onko sarjalla esikuvia? Millaista tunnelmaa sarja tavoittelee? Olga Ketosen vieraana Hiljaisten palvelijat -sarjan ohjaaja Juhana von Bagh.

 • Freelance-musiikkitoimittaja Tomi Nordlund hankki itselleen uuden ammatin. Hän opiskeli äidinkielenopettajaksi.

  Toimelias mies on perustanut ystävänsä kanssa indie-levy-yhtiön "Soit Se Silti". Onpa hänellä myös omaa nimeä kantava bändikin - Tomi Nordlund&Syvä Joki. 

  Tomin kanssa puhutaan musiikista, opettamisesta, äidinkielestä ja musan diggailusta. Juontajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

 • 22-Pistepirkkojen laulaja-kitaristina tunnettu PK Keränen julkaisee vuoden 2020 alussa sooloalbumin. Ensiesityksenä radioaalloilla kuulemme albumista singlen Let Go.

  Jo ennen julkaisua tulevan albumin kappaleet on valittu musiikiksi myös ensi kuussa ensi-iltansa saavaan tv-sarjaan Mellom Oss (Between Us).

  Tästä tanskalais-norjalaisesta suurtuotannosta povataan kansainvälistä menestysdraamaa ja Norjan ja Tanskan television lisäksi sarja nähdään todennäköisesti pian myös Suomessa ja Ruotsissa sekä muualla Euroopassa.

  - Onhan tää nyt aika yees, että musiikkini päätyy tällaiseen isoon tv-sarjaan, vaatimaton mies PK Keränen myöntää juontajan pienen kaivelun jälkeen.

  PK Keränen kertoo lähteneensä oman albumin tekoon, koska halusi selvittää, osaako säveltää kappaleita niin, ettei ympärillä ole orkesteria.

  - Sooloprojektiin lähteminen tuntui jännittävältä, vapauttavalta ja samalla kauhistuttavalta.

  22-Pistepirkko oli neljän vuoden keikkatauolla, joka on nyt takana ja PK "pikkukersa" Hannu Keränen, veljensä Asko ja Esa ”Espe” Haverinen ovat taas myös bändinä tien päällä.

  Juontajana Olga Ketonen.

Klipit

 • KUUMAA-yhtyeen keulahahmo, muusikko ja näyttelijä Johannes Brotherus on ehtinyt näytellä ja soittaa nuoresta iästään huolimatta useissa eri projekteissa. Miten elokuvien ja sarjojen tähdittäminen ja säveltäminen ovat vaikuttaneet Johanneksen elämään ja millainen on kesällä festarilavoille nouseva Johannes Brotherus?

  Brotheruksen tapaa Adile Sevimli.

 • Matti Mikkola keskustelee Olga Ketosen kanssa hiuksista, isyydestä ja musiikista.

  Mikkolan johtama Saimaa-yhtye ja Pyhimys julkaisevat 10.5.2019 albumin "Olisinpa täällä". Vastikään Mikkola teki yhteistyötä Ellipsin eli Elli Haloon kanssa.

 • Konsta Punkka on elättänyt itsensä luontokuvillaan viiden vuoden ajan. 25-vuotias Punkka on intohimoinen luontoihminen, joka hakee eläinkuviinsa tiettyä tunnelmaa. Hän pitää maagisena hetkeä, jolloin hän katsoo kamernansa linssin läpi oravaa tai kettua suoraan silmiin.

  Punkka on kuviensa ansiosta yksi Suomen suosituimmista ja seuratuimmista Instagram-käyttäjistä.

  Hänet tapasi helsinkiläisessä puistossa itsekin valokuvaukseen aikoinaan hurahtanut luontoihminen Juha Blomberg.

  Kuvalähde: konstapunkka.com

 • Hlei Sutela on näyttelijä, komedienne, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja. Ylellä pyörivä uusi komediasarja Melkein totta kertoo teatterin tekemisestä. Sutela on yksi sen käsikirjoittajista ja näyttelijöistä. Sutelan hurmaava hahmo saapastelee töihin joka päivä joogamatto kainalossa.

  Käsikirjoitusvaiheessa harmaita hiuksia tuotti naisroolien yksioikoisuus ja vähyys näytelmissä. Sutelan mukaan se oli "paljastavan, musertavan, kiusallisen kamalaa".

 • Hyvien kirjojen aloituksia muistellaan ja siteerataan, mutta kuka muistaa hyvän kirjan lopetuksen? Onko loppu vähemmän tärkeä kuin mukaansatempaava aloitus. Miksi romaanit usein menettävät voimansa loppua kohti? Mitä kirja voi parhaimmillaan antaa lukijalle?

  Adile Sevimli haastatteli Sinikka Vuolaa ja Tommi Melenderiä, jotka ovat kirjoittaneet Maailmojen loput -nimisen teoksen, jossa ruoditaan kaavamaisia tapoja päättää romaani.

  Kuva: Veikko Somerpuro, Wsoy

 • Vappu Pimiä tuli tunnetuksi chat-juontajana 2000-luvun alussa. Tie on vienyt sittemmin tv-töiden ja radio-ohjelmien pariin. Nykyään urapalettiin kuuluu myös astioiden ja kodintekstiilien suunnittelukin. Tekeillä on myös kirja. Sen motto on: "kiitollisuus johtaa onnellisuuteen ja onnellisuus johtaa menestykseen".

  Vappu Pimiä käväisi Riikka Porttilan vieraana.

 • Reino Nordinin helmikuussa ilmestyneellä albumilla Cara mia kuullaan artistin itsensä mukaan "parempaa Reinoa".
  Nordin on jättänyt päihteet taakseen ja kertoo nyt, millaista on rakastaa elämää, elää hetkessä ja heittää irti egon lieveilmiöistä.

  Adile Sevimli haastatteli Reino Nordinia aikuisen miehen perheeseen liittyvistä ajatuksista

 • Laulaja-lauluntekijä Maija Vilkkumaa on kuulunut suomalaisen populaarikulttuurin vakionimiin jo 1990-luvulta lähtien. Vilkkumaa juhlistaa 20-vuotista soolouraa kiertueella ja kokoelmalevyllä.

  Olga Ketonen haastattelee Vilkkumaata.

 • Millaisen perinnön Minna Canth meille jätti? Mitä Minna Canth tuumisi ajastamme? Mihin hän ajassamme tarttuisi?
  Olga Ketosen vieraana ohjaaja, kirjailija Juha Hurme.

 • Viime ajat Mariska on keskittynyt oman soolomusiikin tekemiseen, mutta hän sanoittaa kappaleita myös muille artisteille.
  Mariska on kirjoittanut tekstit mm. "Missä muruseni on", "Mestaripiirros" ja "Suloinen myrkynkeittäjä" -kappaleisiin.
  Mariskan tapaa Olga Ketonen.

 • Lauri Tähkä on saavuttanut urallaan sellaisen aseman, josta moni voi vain haaveilla. Helmikuun Iskelmägaalassa hänet nimettiin vuoden miesartistiksi ja kappaleensa ”Mä en pelkää” vuoden iskelmäksi. Ja uutta tuotantoakin pukkaa - peräti kahdella rintamalla. On vastajulkaistu albumi "Meidän tulevat päivät" ja valokuvakirja "Äärille".

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi Lauri Tähkän uuden levyn julkaisupäivänä. Kovin syvällisiä pohtivatkin miehet juttutuokiossa, jossa Tähkä kertoo mm. tärkeästä luontosuhteestaan ja onnellisuudestaan, yleisön parissa, olla ukkosenjohtimena ihmisten tunteille.

 • Alibin päätoimittajana parikymmentä vuotta toiminut Mika Lahtonen kertoo rikoksiin erikoistuneen lehden ja rikollisuuden muutoksesta 70-luvun lopulta tähän päivään. Toimittajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä