Yle Vega Västnyland

Hör mera om Raseborgs minsta bruk Antskog

 • 13 min
 • toistaiseksi

Liten, men naggande god och otroligt vacker! Det är Antskog bruk, en by några kiolmeter förbi Fiskars mot Lojohållet. Trots att också byborna i Antskog har varit raseborgare i tio år saknar byn ännu en vägskylt som berättar att man anländer till Raseborg samtidgt som man kommer till Antskog. Kalle Dönsberg är Antskogbo i fjärde led och han är väldigt stolt över sin by. Tiina Grönroos har träffat Kalle Dönsberg.

Lähetykset

 • ke 21.8.2019 14.00 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Under veckoslutet (30-31.1.2020) står Rasbeorgsföreningen RasBudo arrangör för FM-tävlingarna i taekwondo. Tävlingarna ordnas i Ekenäs bollhall. Tävlingsledaren Rafael Kesti säger att omkring 200 idrottare deltar i FM. Från RasBudo deltar 26 idrottare. Rufus Kesti, 19 år, är en av dem. Veronica Montén och Bubi Asplund

 • Enligt kalendern är det mitt i vintern, men kattugglan och berguven har redan revirläten. Den varma vintern har också gjort att Svartåbon Christer Kalenius inte har behövt fylla på fågelborden med lika mycket frön och fett som tidigare år. Det finns helt enkelt mat i naturen.Redaktör: Tiina Grönroos

 • TUF Tenala visar deckargåtan En mördares manuskript på Bygdegården i Tenala. Det är premiär lördagen den 25 januari 2020. Marica Hildén har sett generalrepetitionen och berättar om den tillsammans med Yle Västnylands programvärd Sebastian Dahlström.

 • Två 13-åringar rånade och misshandlade en 12-åring i stationstunneln i Karis på lördagen. Misshandeln filmades och videon spreds via Snapchat. Nu berättar polisen om liknande fall samma veckoslut i Karis centrum. Både på fredagen och söndagen misstänks unga i samma umgängeskrets för misshandel. Söndagens fall ska också ha spelats in på video. Polisen ska öka sin närvaro i Karis, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

 • - En vacker dag kanske man själv står där, berättar raseborgaren Tika att hon tänkt när hon följt med Eurovisionen och de finska och svenska uttagningarna under sin uppväxt. Det fanns ändå en tid då hon lät bli att se på Eurovisionen helt och hållet. I intervjun berättar hon om det och om låten hon ska uppträda med i UMK. Redaktör är Hanna Othman.

 • Ljusa lokaler med många fönster. Smala korridorer med prydliga enrummare på rad, bastu och rymlig terrass. Det sammanfattar det första intrycket av servicehemmet i Gammelboda dit flyttlasset från Hagahemmet går den 21.1.2020. Enhetschef Pamela Karén säger att de flesta anhöriga är positivt inställda till flytten.

 • Snappertunabon Niklas Hyvärinen, 3 år, har tävlingsskjutit sedan tonåren. Årligen skjuter han omkring 20 000 skott. Hyväinen säger att han vill delta i VM i Frankrike i juni. För att få delta i VM-tävlingarna måste han klara sig i kvaltävlingarna under våren. Marica Hildén och Bubi Asplund intervjuar.

 • Nina Granath har ett café i centrum av Virkby. Hon är också ordförande för företagarföreningen i Virkby. Granath är orolig över företagarflykten från Virkby. Hon säger att företagarna tillsammans med lokala konstföreningen ska försöka piffa upp byn genom att hänga upp tavlor i tomma affärlokaler. Bubi Asplund intervjuar.

 • Sjundeåbon Hans "Hasse" Salovius har handlat i Virkby i årtionden. Han gillar att få service på svenska. Bubi Asplund intervjuar.

 • I nästan trettio år har Jarkko Bäckman ägt företaget Auto-Smart i Virkby. Bäckman säger att mycket har förändrats i byn under åren som gått. Han tror att det inte finns mycket man kan göra för att stoppa företagsflykten från Virkby. Bubi Asplund intervjuar.

 • Den anrika sportaffären i Virkby flyttar till Tynnismalmen i Ljo i mitten av februari. Innehavarna Susanne och mikael Westerholm säger att de nuvarande lokalerna inte är ändamålsenliga och på tok för små. Bubi Asplund intervjuar.

 • Filmen Helene har premiär den 17 januari 2020. Filmen handlar om konstnären Helene Schjerfbeck (1862–1946). Laura Birn spelar Schjerfbeck. Antti J. Jokinen är regissör.
  Yles kulturredaktör Silja Sahlgren-Fodstad har sett filmen och diskuterar den tillsammans med Marica Hildén.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä