Yle Vega Västnyland

Hör mera om Raseborgs minsta bruk Antskog

 • 13 min
 • toistaiseksi

Liten, men naggande god och otroligt vacker! Det är Antskog bruk, en by några kiolmeter förbi Fiskars mot Lojohållet. Trots att också byborna i Antskog har varit raseborgare i tio år saknar byn ännu en vägskylt som berättar att man anländer till Raseborg samtidgt som man kommer till Antskog. Kalle Dönsberg är Antskogbo i fjärde led och han är väldigt stolt över sin by. Tiina Grönroos har träffat Kalle Dönsberg.

Lähetykset

 • ke 21.8.2019 14.00 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Niclas Grönholm från Ingå vann den tionde och sista deltävlingen i VM-serien i rallycross. Den sista deltävlingen kördes i Killerney i Sydafrika. Grönholm placerade sig på fjärde plats i VM-tabellen, och den placeringen är han itne riktigt nöjd med. Tiina Grönroos intervjuar.

 • Styrkelyft har ökat i populäritet i Hangö i år. Allt flera hittar till HIK-styrkelyfts sal i Smörmagasinet. En av dem som börjat med styrkelyft i år är 20 år gamla Miranda Rautomaa. Hon tränas av Johan Henriksson som säger att Rautomaa har alla förutsättningar att gå hur långt som helst inom sportgrenen. Bubi Asplund intervjuar.

 • Fotbollsmålvakten Jonathan Jäntti, 27 år, bytte Ekenäs IF mot AC Kajaani efter säsongen 2018. Säsongen blev inte som han tänkt sig, Två skador gjorde att han spelade endast elva matcher i AC Kajaani i division 1. Bubi Asplund intervjuar.

 • Fotbollsmålvakten Jonathan Jänttis planer för säsongen 2020 är öppna. Han säger att det inte är helt omöjligt att han fortsätter sin karriär i Kajanalaget AC Kajaani som spelar i division 1. Bubi Asplund intervjuar.

 • Ishockeylaget HC Toros spelar i hobbyserien South Coast Hockey League. Matcherna spelas i ishallen i Karis. Lagkaptenen och backen Thomas Nyberg och målvakten Jani Klingberg säger att HC Toros den här säsongen ska vinna serien. I fjol kom Ingålaget på andra plats. Bubi Asplund intervjuar.

 • Husbolag och offentliga byggnader så som till exempel skolor och sjukhus ska i framtiden kunna erbjuda elbilar laddning på så gott som alla parkeringsplatser.
  Så blir det om ett lagutkast från Miljöministeriet och Kommunikationsministeriet godkänns.
  Husbolaget kan själv bygga laddningsstationer på de befintliga parkeringsplatserna, eller välja en lösning som till exempel elbolaget Ekenäs Energi kommer med.
  Marica Hildén åkte med Ekenäs Energis vd, Frank Hoverfelt, i hans elbil för att höra vad det är för nyheter som elbolaget lanserar.
  Marica Hildén åkte med Ekenäs Energis vd, Frank Hoverfelt, i hans elbil för att höra vad det är för nyheter som elbolaget kommer med:

 • I framtiden är det meningen att alla nya bostadshus och bostadshus som genomgår större renoveringar ska kunna erbjuda sina boende laddning av elbilar på så gott som varje parkeringsplats.
  Lagförslaget gäller även byggnader som inte är bostäder, såsom skolor och sjukhus.
  Om det blir så här, beror helt på om ett lagförslag godkänns.
  Lagförslaget bearbetas nu i Miljöministeriet och Kommunikationsministeriet - det är ute på remiss just nu och utlåtandena ska vara inlämnade den 8 november.
  Klarar husbolagen av att uppfylla lagens krav om den godkänns? Marica Hildén har pratat med Arne Nummenmaa som är disponent för bland annat bostadsbolaget Tallmoparken i Karis. Så här kommenterar han lagförslaget om laddningsmöjligheter för elbilar på parkeingsplatserna.

 • Turismsektorn i Hangö och Raseborg ordnar för första gången "Mörka helgen" tillsammans med föreningar, företagare och andra frivilliga. Det är ett nytt evenemangskoncept som är lite mer än ett typiskt halloweenfirande. Ett specialprogram är att den krigstida bunkern Irma i Harparskog har öppet under fredagkväll (1.11) med specialprogram. Piia Hasselberg, Ville Vuorelma och Jon Lindström intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Mikaelskolans elever i årskurs 6 i Ekenäs samarbetar med Finlands nationalopera och balett kring skoloperan Djurens planet, en berättelse om barn och vad man kan lära sig av djuren. Eleverna Walter Brommer, Ellen Nyström och Jennifer Högberg samt föräldrarna Mathias Nyström och Kristoffer Holmberg intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Den här hösten har flera föräldrar fått samtal från stadens tandvård där man avbokat planerade tandställningar och lovat återkomma med nya tider. Hur länge ska våra barn vänta? undrar föräldrarna, bland annat på sociala medier.
  Tjänsten som specialtandläkare inom ortodonti, det vill säga tandregleringar, är relativt ny i Raseborg. Den kommunala tjänsten kom till i januari 2017. Specialisten har tagit emot barn och andra tandregleringsklienter i Karis. Orsaken till avbokningar beror på att specialtandläkaren sade upp sig i slutet av sommaren, berättar Raseborgs stads övertandläkare Kaisa-Maija Kouri. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Behovet av arbetskraft motiveras främst med att många arbetstagare går i pension. På Helkama är det tillväxten på grund av elcyklarnas popularitet som skapar ett sug efter mera arbetskraft.

 • Det råder just nu en viss brist på arbetskraft bland medelstora företag i Västnyland. Det visar en undersökning som Eero Hettula vid Västra Nylands handelskammare har gjort.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä