Aktuellt 17

Finlands marin får fyra korvetter

 • 29 min
 • 10 kk 7 pv

Regeringen Rinne klubbade i dag igenom beslutet om att köpa fyra nya lätta örlogsfartyg, så kallade korvetter. Totalkostnaderna för projektet är 1,3 miljarder euro - det vill säga projektet blir nästan 100 miljoner dyrare än beräknat.

Oppositionen anklagade regeringens budget för att vara för generös i dagens frågestund.

Arbetshälsoinstitutet varnar för att sjukpensionerna och sjukfrånvaron kan gå upp, när regeringen siktar mot en sysselsättningsgrad på 75%. När det är press på att så många som möjligt i arbetsför ålder ska arbeta, då kan speciellt de anställda som har en sjukdom eller en skada hamna i kläm.

Kan vi konsumera bort nöd och kriser? Två världar har börjat smälta ihop mer och mer då företag idag i allt högre utsträckning säljer produkter där intäkterna ska gå till välgörenhet eller bistånd.

Lähetykset

 • to 19.9.2019 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Poststrejken har fortsatt idag med demonstration utanför huvudkontoret, och de första stödstrejkerna planeras redan. Också statsminister Antti Rinne har kommenterat postens omtalade strejkhål.

  Ett paradigmskifter håller på att ske i inställningen till cannabis. Unga dricker allt mindre, men röker på mera, visar färsk THL forskning. Cannabis legaliseras i allt flera länder, också här hemma debatteras det här. Men vem har rätt i den här laddade frågan? Och varför är den så laddad?

  Finansminister Mika Lintilä vill fortsätta med den borgerliga skattepolitiken. Men när reagerar regeringens vänsterfalang? Vänstern måste höja sin ideologiska profil för att inte tappa initiativet. Men det samma göller också Centern.

  I Australien härjar exceptionellt allvarliga skogsbränder, frågan är hur mycket klimatförändringen kan beskyllas för det här? Vi har bett vår egen klimatexpert om en bedömning.

 • Poststrejken har knappt inletts, men känslorna går redan heta efter uppgifter om strejkbrott och provokationer.

  Hur långvarig blir strejken, kommer den att sabba julen? Och hur smart är det av de postanställda att ta julen som gisslan i sina avtalsförhandlingar? Vi frågar arbetsmarknadsforskaren Mika Helander.

  Polisledningen tog idag till charmoffensiven, då man försökte visa upp en enad front med inrikesministern, efter en del friktion den senaste tiden.

  I Sverige kämpar polisen med betydligt akutare problem. Trygga Sverige håller på att bli bombdådens och de kriminella gängens förlovade land. Hur gick det så snett? Varför sprängs det ständigt i det svenska folkhemmet?

  Ett land som kämpar med ännu större problem är Bolivia. President Evo Morales har avgått, och nu råder ett farligt maktvakuum i landet. Många befarar att militären kommer att ta makten.

  Vi ska också diskutera sociala medier och politik. De blir allt tydligare att de partier som klarar sig bäst på some klarar sig också bäst i gallupundersökningar och val. Orsaken stavas: starka känslor!

 • Sysselsättningen ökar nog också de kommande åren, men i långsammare takt än nu, tror arbets- och näringsministeriet. Det blir allt svårare att para ihop arbetslösa med de lediga jobb som finns, men det ser just nu ljusare ut för de som är äldre än 55, medan läget är bekymmersamt för unga med låg utbildning.
  Aktuellt 17 dyker också ner i Berlin-historia. Vi hör om då muren föll för 30 år sedan, och hur det trots den tyska återföreningen fortfarande skaver mellan östra och västra Tyskland. Vi träffar också en man som hjälpte över 600 östtyskar att fly från DDR. Staten DDR var en skam för mänskligheten, säger Burkhart Veigel i dag
  I USA överväger nu också den tidigare New York-borgmästaren, miljardären Michael Bloomberg, att kandidera i presidentvalet.
  Spanien ordnar parlamentsval på söndag. Det blir spanjorernas fjärde parlamentsval på lika många år.

 • Det blir allt tydligare att Sannfinländarna är Finlands populäraste, parti med 23 procent av understödet. Samtidigt sjunker stödet för Socialdemokraterna. Det framkommer i den partimätning Yle låtit göra. Samlingspartiet får näst mest stöd, och de Gröna har gått om Socialdemokraterna som regeringens största parti med knapp marginal.

  Det blir poststrejk på måndag. Parterna lyckades inte komma överens om ett nytt avtal under förhandlingarna på riksförlikningsmannens byrå. De postanställda har inget annat val än att försvara nuvarande arbetsvillkor säger PAU:s ordförande Heidi Nieminen.

  I den internationella brottsmålsdomstolen i Haag har idag en mycket uppmärksammad dom lästs upp. Det handlar om en av krigsherrarna, Bosco Ntaganda, som gjort sig skyldig till krigsbrott under krigen i Kongo-Kinshasa. Taganda dömdes till 30 års fängelse för massmord och utnyttjande av barnsoldater och minderåriga sexslavar under åren 2002 till 2003 då han ledde en milisgrupp i provinsen Ituri.

 • Gruvlagstiftningen behöver förnyas, det står både i regeringsprogrammet och också i ett medborgar-initiativ. I dag ordnade riksdagens ekonomiutskott ett offentligt hörande om det här.
  Svenska dagen till ära besöker Aktuellt 17 Imatra i Södra Karelen. Där verkar det finnas en vilja att lära sig språk, och det gäller också svenska.
  Det handlar också om miljösamarbete i Norden, som framför allt behöver fler konkreta åtgärder och kanske inte så många nya visioner, det var budskapet när Nordiska ministerrådets generalsekreterare Paula Lehtomäki besökte Helsingfors.
  Frankrike försöker få kontroll över invandringen: man vill helst bara ta emot vad man kallar nyttiga invandrare, och få ut dem som inte gynnar landet.

 • En ny vårdjätte har sett dagens ljus! Mehiläinen och Pihlajalinna går ihop till en verklig gigant. Vad betyder det för vårdbranschen att vi nu går mot en ökad monopol, och vad betyder det för den vård vi får? Enligt Stefan Mutanen, Folkhälsans tidigare vd, är den här utvecklingen oroväckande.

  Vi tittar också närmare på den offentliga vården. Hur är det möjligt att patienter på Esbo sjukhus får ges lugnande medel då ingen har tid att sköta dem? Svenska Yles egen granskning vittnar om allvarliga problem vid sjukhuset.

  Varför lyser kvinnorna fortfarande med sin frånvaro i inkomsttoppen, hur ser kvinnans väg till toppen ut och hur många hinder finns det på vägen? Och skulle företagen vinna på att ha fler kvinnor i sin ledning? Vi frågar Henrika Franck, som forskar i företagsetik.

  USA har nu officiellt begärt att lämna Paris klimatavtal, och Trumps önskan går i uppfyllelse. Men vad innebär det här i praktiken? Har det mer än en symbolisk betydelse?

 • Vem tjänar mest i Finland och var i Finland är de? Idag är dagen då årets topplista över finlands rikaste dyker upp i medierna, och nyfikna själar kan frossa i inkomstlistor och tabeller för att jämföra sin egen sits med den ekonomiska elitens.

  Vi diskuterar årets siffror och funderar på vad allt större inkomstskillnader kan innebär för ett land som Finland.

  Industrifacket o teknologiindustrin svävar i avtalslimbo nu eftersom avtalen gick ut förra veckan, och nu är pressen på för att sätta fart på förhandlingarna.

  Och i Sverige tampas man med ett knivigt administrativt problem när sex personer som klassas som säkerhetsrisker för landet, inte kan utvisas utan släpps fria igen.

 • Medborgarinitiativet om att införa en flygskatt får både ris och ros bland flygpassagerare.
  Aktuellt 17 handlar också om en annan typ av flyg: nämligen försvarsmaktens anskaffning av nya jaktplan som nu tar ett steg framåt. De fem flygplanstillverkarna ska precisera sina offerter och alla fem plantyper ska testflygas här i Finland
  Myndigheterna har utvärderat den hårt kritiserade aktiveringsmodellen, men har svårt att riktigt slå fast om den var lyckad eller inte
  Och så handlar det om demonstrationerna i Chile, vi hör både en exil-chilenare som är rädd att protesterna urartar och Sveriges tidigare ambassadör i landet Eva Zetterberg.

 • Om unga läkare själva får välja så väljer de helst att specialisera sig vid mindre sjukhus eller hälsocentraler i stället för vid de stora universitetssjukhusen.
  Inget annat land i världen bränner torv i lika stor skala som Finland. Regeringen vill fasa ut användningen av torv, men då är det viktigt att hitta ersättande bränslen, eller ersättande energiproduktions-former, säger man vid ett stort värmekraftverk i Jakobstad
  I dag går teknologi-industrins kollektivavtal ut, och Aktuellt 17 har pejlat stämningarna kring avtalsförhandlingarna på en arbetsplats i Borgå
  Spelbolaget Veikkaus tänker ta ett större ansvar för att minska spelberoendet: färre spelautomater och obligatorisk ID-kontroll vid de som finns kvar, lovar Veikkaus.

 • Delårsdomen har fallt över Stockmann, och resultatet följer den något skakiga ekonomiska trenden i Finland genom att vara mindre än tillfredställande. Vad det innebär för företaget och vad företaget betyder för svenskfinland - det talar vi om här i dag.

  På andra håll i Norden har det delats ut priser - och ett av dem nobbades av klimataktivisten Greta Thunberg. Nordiska Rådet träffas som bäst i Stockholm för att diskutera klimat och säkerhet med pan-nordiskt perspektiv.

  I Irak ser de häftiga demonstrationerna inte ut att mattas av - listan av klagomål har bara vuxit sedan den amerikanska invasionen, och fortsatta oroligheter kan ge ringar på vattnet i en annars också instabil region.

 • Det brittiska dramat fortsätter. Allt pekar nu på att det blir nyval i Storbritannien. Blir det ett brexitval?

  Tidsfristen för de kurdiska styrkornas reträtt i nordöstra Syrien har gått ut. Vad händer nu med kurderna och i vilken riktning utvecklas konflikten?

  Skattemyndigheterna börjar nu göra det lättare för höginkomsttagare att hemlighålla sina skatteuppgifter. Det här i enlighet med EU:s nya dataskyddslag. Är det här slutet på den finländska skatteöppenheten?

  Finland står inför en svår ekvation; medan sysselsättningen ska pressas upp, har sjukfrånvarona börjat öka igen. Det här är en ödesfråga för Finlands konkurrenskraft, då arbetstagarna förväntas bli allt effektivare och ska orka jobba allt längre.

  Kan artificiell intelligens bli den svenska servicens räddning, eller kommer majoritetsbefolkningen att låta svenskan helt skötas av robotar?

 • Med bara fyra dagar kvar blev det idag klart - EU godkänner en förlängning av brexit, och passar nu brexitbollen tillbaka åt britterna. Brittiska parlamentet ska samtidigt ta ställning till ett nyval i Storrbritannien.

  IS ledaren Abu Bakr al Baghdadi är död och Donald Trump triumferar över segern mot terroristerna. Men hur kuvat är IS egentligen? Kan Baghdadis död vändas till IS fördel och leda till en våg av hämndaktioner?

  Här hemma börjar regeringen få bråttom med att nå sina sysselsättningsmål, och friar nu till städerna för att få draghjälp. Men nu återstår att se om städerna vill hjälpa regeringen med dess jobbtalko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä