Aktuellt 17

ke 18.9.2019

 • 0 s
 • 0 v 11 kk

E-post: aktuellt@yle.fi

Lähetykset

 • ke 18.9.2019 17.00 • Yle Vega
 • ke 18.9.2019 17.00 • Yle Vega Åboland
 • ke 18.9.2019 17.00 • Yle Vega Huvudstadsregionen
 • ke 18.9.2019 17.00 • Yle Vega Österbotten
 • ke 18.9.2019 17.00 • Yle Vega Östnyland
 • ke 18.9.2019 17.00 • Yle Vega Västnyland

Jaksot

 • Omständigheterna kring den tragiska Skogbyolyckan fortsätter att väcka diskussion. De anhöriga har blivit utan full ersättningar på grund av riksdagens beslut. Tidigare finansminister Petteri Orpo kräver nu att regeringen tar tag i saken - osmakligt att göra politik på saken, kontrar justitieminister Anna-Maja Henriksson.

  Sveriges feministiska utrikespolitik fortsätter som förut. Den saken var nya utrikesministern Ann Linde tydlig med, under sitt besök i Helsingfors idag. Hon öppnade också upp för hur Sverige ser på den svåra al-Hol frågan, och här finns skillnad till Finlands linje.

  Finlands president Sauli Niinistö har avslutat sitt besök hos Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj. Hur påverkas Finlands relationer till Ukraina av att en komiker nu sitter vid makten, och hur påverkar det här fredsprocessen i östra Ukraina?

  Vi diskuterar också de amerikanska demokraternas senaste sammandrabbning. Kan demokraterna debattera utan att nämna Trump eller Obama? Och vem har bästa chansen att utmana Trump i presidentvalet 2020?

 • Efter många rykten berättade Europeiska centralbanken idag hur man ska blåsa liv i Europas ekonomi. Åtgärderna är många, men lätt kommer det inte att bli.

  Finländska UPM vill göra sig av med sin pappersfabrik i Frankrike, för att ändra riktning på sin affärsverksamhet. Och UPM sitter långt ifrån ensam i båten. Hela pappersbranschen befinner sig i ett brytningsskede. Spelar man sina kort rätt väntar en ljus framtid, men det kräver också stöd av regeringen, säger en expert i bioekonomi.

  Centerns pinfärska partiledare Katri Kulmuni höll idag sitt linjetal. Men vem var det som höll talet?Partiledaren? Näringsministern? eller Torneåbon? Vi diskuterar vad Kulmunis linje betyder för partiets riktning.

  I Hongkong befarar många att de pågående massdemonstrationerna kan leda till att pressfriheten hotas, när Kina nu har retats upp ordentligt.

 • Åklagaren yrkar på att inget straff ges åt föraren i Skogbyolyckan även om han döms. Enligt åklagare Marianna Semi, har den åtalade föraren redan fått lida tillräckligt med tanke på all medieuppmärksamhet.

  Postens planerade och kritiserade lönedumpningar fortsätter att väcka frågor. Får arbetsgivaren göra så här? Är det 700 eller 8000 postanställda som berörs? Vad menar statsminister Antti Rinne med sitt förslag om en engångssumma åt de drabbade? Mika Helander som är arbetsmaknadsforskare, påpekar att avtalsshopping är lagligt, men ovanligt.

  Kommunernas framtida uppgifter och ökade hot mot förtroendevalda väckte debatt på Kommunmarknaden i dag.

  Den nordiska fria rörligheten är inte så fri och rörligt och som vi vill tro. De som lever på båda sidor om gränsen, riskerar ofta att bollas mellan finländska och svenska myndigheter som inte har koll på varandra. Vid Nordiska ministerrådet är problemet beklagligt bekant, och man lovar förbättring på sikt.

  Vår utrikesreporter Thomas Silén minns sin barndoms flykt från Ungern. Sju år senare, den 11:e september 1989, öppnades gränsen till Österrike och järnridån började rämna.

 • Jutta Urpilainen blir Finlands första kvinnliga EU-kommissionär - i den mest jämställda kommissionen någonsin - nu ser omvärlden att jämställdhet är en viktig värdering för Europa - säger Urpilainen själv.

  Ingen mat, inget vatten och döda kroppar som ingen bärgat - det är verkligheten i Bahamas - efter att orkanen Dorian lämnat nästan en femtedel av befolkninen hemlös.

  Finland firar 100 år som republik - medan riksdagsåret har öppnat i Sverige - den svenska regeringen kan nästa vecka lägga fram ett budgetförslag i en ekonomi som flyter på, medan hoten om uppsägningar duggar tätt i Finland.

 • Vårdare vid Nya barnsjukhuset ropar på hjälp - barn måste bindas fast på grund av personalbrist och en baby var nära att dö när en takpanel föll ner - det här kan Yles granskande program MOT avslöja idag.

  Rättegången i Skogby-olyckan - där tre beväringar omkom- har inletts - var det en olycka eller borde den åtalade beväringen ha stannat vid plankorsningen - det ska tingsrätten nu ta ställning till.

  Centerns nya ordförande beskriver sig själv som ärke-centerpartist - men hur ska Katri Kulmuni få upp Centerns katastrofalt låga väljarstöd?

  Den humanitära krisen på de grekiska öarna trappas upp och över 20 000 asylsökande sitter fast - både grekiska myndigheter och EU-länder ignorerar situationen med avsikt - säger Läkare utan gränser.

 • Från frihetshjälte till hatad diktator. Robert Mugabes död väcker blandade reaktioner runtom i världen.
  Folket hurrade när han störtades för två år sedan. Men Zimbabwe kämpar fortfarande med korruption och dålig ekonomi, konstaterar journalisten Liselott Lindström som bevakar kontinenten.

  Centern ska nu försöka vända blad och välja ny partiledare, och det är ingen lätt uppgift som väntar. Partiets stöd är historiskt lågt och man söker ny ideologisk riktning.

  Finländska Kone avslöjar nu att man vill bli världens största hisstillverkare. Det har länge ryktats om en affär med tyska Thyssenkrupp. Och nu ser en av de största affärerna i Finländsk affärshistoria allt mer sannolik ut.

  Allt fler föräldrar väljer att placera sitt barnbidrag. Ekonomiskt smart, visst, men är det rättvist? Enligt Mikael Nygård, professor i socialpolitik, är det hög tid att börja diskuter barnbidragets framtid. Borde det till exempel göras inkomstbundet?

 • Ännu ett kritiserat statsbolag tvingas se över sitt agerande. Efter massiv kritik mot Veikkaus aggressiva marknadsföring, kräver nu regeringen att spelbolaget ändrar sin strategi och slopar tusentals spelautomater.

  Statsbolagen Veikkaus och Posten låg också högt på agendan när oppositionen och regeringen drabbade samman under höstens första frågetimme.

  Finlands rikaste personer har ett stort inflytande i riksdagen. De vet vilka trådar de ska dra i och vems öron de ska viska i för att påverka Finlands ekonomiska politik

  Efter de senaste dagarnas brexitbråk, samlar de två politiska lägren nu krafter för följande dust. Boris Johnson tvingas samtidigt föra en kamp med de egna, inte minst efter att hans egen bror nu också har vänt honom ryggen.

  Det som skulle vara en alternativ businessmodell har blivit ren och skär kapitalism. Kritiken mot föreag som Airbnb och Uber ökar i takt med att delningsekonomin växer. Det finns ändå en framtid för mindre och mera etiska aktörer, tror Airi Lampinen, som forskare i delningsekonomi.

 • Efter en dramatiska kväll i brittiska parlamentet har brexit-dramat fortsatt idag. Nya avgörande omrsötningar väntar.

  Ovissheten kring Storbritanniens ekonomiska framtid är enorm, nya handelsavtal måste snabbt förhandlas fram inte minst med USA.

  Brexit engagerar också riksdagen här hemma, där en het höst är att vänta. Enligt statsvetare Göran Djupsund kommer den politiska hösten att domineras av en stor fråga: ekonomin. Den internationella kontexten med handelskrig och brexit är därför helt avgörande för regeringen här hemma.

  I Hongkong hoppas den politiska ledningen nu att tonläget och protesterna ska lugna sig, efter att man beslutat att dra tillbaka det kontroversiella lagförslaget. Men frågan är om det här alls hjälper?

  I USA fortsätter den politiska debatten om vapenlagarna att gå het. Nu ger sig också varuhusjätten Wallmart in i debatten.

 • Brittiska parlamentet är samlat igen för att fortsätta brexit- kampen. Tiden är knapp och insatserna skyhöga. Lyckas man undvika en kaotisk brexit? Eller dras nu britterna in i ett nyval?

  För premiärminister Boris Johnson står också den egna karriären och hela partiets framtid på spel, konstaterar statsvetaren Nicholas Aylott.

  Posten tvingas ta timeout med sina planer att sänka de anställdas löner. Efter den kritikstorm som uppstått kring det statsägda bolagets skyhöga chefslöner, kräver nu den ansvariga ministern att lönerna synas. Enligt Nina Kivinen, akademilektor och forskare i organisation och ledning vid Åbo Akademi, borde vi diskutera mera vilka etiska krav vi ställer på statsägda bolag.

  Kommunarbetsgivarna är inte redo att höja vårdarnas löner, och menar att det skulle kosta betydligt mer än man tidigare trott. Vårdfacken Tehy och Super gav snabbt svar på tal.

 • Föräldralösa finländska barn har hittats i al-Hol lägret i Syrien. Diskussionen om vad Finland ska göra med de finska barnen och kvinnorna i lägret har pågått redan länge, nu ökar trycket på politikerna. Barnombudsmannen påminner om de lagar som förpliktigar de finländska myndigheterna.

  Lika lön åt kvinnor och män är ingen självklarhet ens i jämställda Norden. På Island införde man därför en lag om det här. Också i Finland strävar regeringen efter lika lön, men något tvång är inte aktuellt. Men varför går det här inte i Finland? Så varför är det här inte aktuellt här i Finland?

  Frågan är svår, säger vår nya minister för Nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist från SFP, som vill se större genomskinlighet i lönesättningen.

 • EU:s utrikesministrar möts i Helsingfors-
  Albanien är EU:s problembarn - landet kan erbjuda EU turism och vackra vyer - men unionen ser mest korruption och problem. Vad ska hända för att Albanien ska kunna bli EU-medlem?
  - Bland annat det frågar vi i dagens sändning.

  Nu är räckan av politiska sommarmöten över. Konkurrenskraftsavtal - centerns nya ordförande - oppositionspolitik - bland annat det har diksuterats på mötena och det här ska vi diskutera mer kring i dag.

  Högerpopulistiska vindar fortsätter dra över Europa - i helgens delstatsval i Tyskland kan ett högerpopulistparti för första gången bli största parti.

 • Mordförsök är brottsrubriceringen när de två bröderna som misstänks för veckoslutets händelser i Borgå häktades i östra nylands tingsrätt - vi rapporterar det nyaste kring fallet.

  Sannfinländarna håller fast vid sin strategi att inte samarbeta med någon. Hur smart är det här? Sannfinländska riksdagsgruppen möts i Joensuu i dag.

  Det hettar till på Brexit-fronten igen - och det är också Brexit som är på allas läppar när EU:s utrikesministrar möts i Helsingfors.

  "Produktivitet ska inte handla bara om ekonomi, utan också om hur vi mår" - säger vår nya undervisningsminister - vi får höra mer av vänsterförbundets Li Andersson i dagens sändning.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä