Radio Suomen Päivä

Sosiaalibarometri: eriarvoisuus on lisääntynyt. Postin Malisen erot syyt.

 • 28 min
 • 19 pv

Kun toimeentulotuki Kelaan siirtyi. Tuore sosiaalibarometri kertoo muun muassa tästä ja siitä, miten hyvinvointi maassamme jakaantuu. Soste ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas haastattelussa.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen ilmoitti toissa päivänä jättävänsä tehtävänsä. Hän totesi, että tavoitteet on saavutettu ja on aika tehdä tilaa uudelle henkilölle. Päätoimittajat Arno Ahosniemi Kauppalehdestä ja Jouni Kemppainen Maaseudun tulevaisuudesta arvioivat Malisen lähdön syitä. Päivi Neitiniemi haastattelee.

Studiossa Aki Laine ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • pe 4.10.2019 10.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Sote palaa hllitukseen ja uutisiin. Peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi uudesta rahanjaosta uusille sote-keskuksille. Ne saavat ensi vuonna kaikkiaan 70 miljoonaa euroa ja rahat jakaantuvat maakunnille väestömäärän perusteella. Marja Ala-Kokko raportoi.
  Ismo Nykänen raportoi myrskyisästä Barcelonasta. Espanjan korkein oikeus määräsi eilen kovat tuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Tuomiot ovat nostaneet hurjia mielenilmauksia keskushallintoa vastaan

  Studiossa Matti Ylönen ja Linda Vettanen.

 • Nyt ääneen pääsevät turkulaiset. Kirjailija Kari Aartoman tuore romaani ”Kahden joen kaupunki” kuvaa turkulaisten juoppojen elämää. Hän on tehnyt kirjaa varten niinsanotusti kenttätyötä vuosikaudet juoden itse viinaa ryyppyporukoissa ympäri Turun puistoja.
  Toinen turkulainen valmistautuu jalkapallon EM-karsintaotteluun, joka pelataan Armeniaa vastaan illalla. Runosmäkeläinen Lukas Hradecky pelaa nykyään Bayer Leverkusenissa Saksan Bundesliigassa nykyään ammattilaisena.
  Toimittajana on Kalle Talonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Hirvenmetsästys on käynnissä. Harrastuksen monista ulottuvuuksista kertoo kaupunkilaismetsästäjä Aleksi Lumme. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Mitä EU voi tehdä Turkin ja Syyrian sodassa? Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Tommi Koivula arvioivat kriisin ulottuvuuksia. Toimittajana Seija Vaaherkumpu. Presidentti Sauli Niinistö matkustaa Etiopiaan. Maassa on rauha, mutta kuivuus uhkaa. Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Puolueeton Suomi alkoi lähentyä sotilasliitto Natoa jo 1940-luvun lopulla. Vauhdittajana oli Natoon ja Yhdysvaltain CIA:han sidoksissa ollut salainen vastarintaverkosto. Ylen MOT:n toimittaja Kaj Byman kertoo, mistä on kyse.

  Miten ruokkia lintuja? Koska talviruokinta olisi syytä aloittaa? Vinkit antaa Esko Nevala, joka on paitsi Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri, myös intohimoinen lintuharrastaja. Toimittajana Mia Sivula.

 • Kattilat ja padat kolisevat tänään Turussa, jossa noin 30 kokkia kisaa parhaimman Turku menun luomisesta. Kaksihenkiset joukkueet ovat liekeissä koko päivän kestävässä kokkailukisassa. Minna Rosvall kävi katsomassa, millaisia ruokalajeja kisassa rakentuu?

  Moni koululainen viettää tällä viikolla syyslomaa. Yksi heistä on espoolainen ekaluokkalainen Meri Wähä. Hän kertoo omista lomasuunnitelmistaan.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Yli 120 eläinsuojelujärjestöä ympäri Euroopan keräsi 1,5 miljoonaa allekirjoitusta tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltoa vaativaan kansalaisaloitteeseen. Koska koittaa hetki, jolloin häkkikasvatus jää historiaan? SEY:n kyselyn mukaan 80% suomalaisista kannattaa häkkikasvatuksen kieltoa.
  Suomen eläinsuojelu ry:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist on vieraanamme.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Miksi miljoonat eläimet Europassa kasvatetaan häkeissä? Yhä useampi kuluttaja on havahtunut häkkikasvatuksen ongelmiin. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista kertoo dosentti, eläinlääkäri Laura Hänninen Helsingin yliopistosta. Toimittajana Heidi Laaksonen.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Syyriassa kurdit ovat pyytäneet Bashar al-Assadin hallintoa apuun pysäyttääkseen Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriassa. Syyrian armeijan joukkoja kerrotaan siirtyvän kohti pohjoista. Samalla Turkin joukot ovat edenneet kurdeja vastaan.

  Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) kommentoivat tilannetta.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Syyrian Isis-vangit entistä heikommalla vartioinnilla. Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle saattaa johtaa ISIS-taistelijoiden pakenemiseen vankileireiltä, kun vankien kurdivartijoita tarvitaan taisteluun. Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja ulkoministeriön neuvonantaja Olli Ruohomäki. Toimittaja oli Rosa Kettumäki.

  Mitä Turkin ja Syyrian raja-alueen tilanteesta ja tapahtumista miettivät Suomessa asuva kurdi? Haastattelussa Suomessa asuvia kurdeja edustavan Kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

  WhatsApp -viesti studioon 040 14 55 666. Twitter: #rspäivä

 • Syyslomaviikon sää. Studiossa meteorologi Matti Huutonen.

  Norjasta veromallia Suomeen? Miten yritysverot saataisiin entistä tehokkaammin maksuun ja tuloja valtiolle? Haastattelussa ylijohtaja Ari Mäkelä verohallinnon yritysverotusyksiköstä. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Heurekassa noin 800 yläkouluikäisen kanssa. Haastattelussa tiedekeskus Heurekan Tyttöjen päivän tapahtuman pääkoordinaattori Tiina Nevalainen sekä yläkoululaiset Jenny Granholm ja Aino Ollikainen Haagan peruskoulusta. Toimittaja Aki Laine.

  Koulunovien pikalukitukseen ratkaisu. Koulujen turvallisuus on jälleen puhuttanut Kuopion kouluhyökkäyksen jälkeen. Haastattelussa lukitusratkaisun keksineet jyväskyläläiset rehtorit Joel Linna ja Juhana Autio. Toimittaja Jussi Lindroos.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Metsästävä IT-konsultti Aleksi Lumme pohtii tuntemuksiaan hirvimetsällä. Hän on päässyt mukaan hirviporukkaan. Onnistuneen kaadon jälkeen tunne on voimakkaan positiivinen, mutta siihen liittyy myös surullisia tunteita, kertoi Aleksi Lumme Radio Suomen Päivässä. Häntä jututtivat Linda Vettanen ja Matti Ylönen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

 • Syyriassa kurdit ovat pyytäneet presidentti Bashar al-Assadin hallintoa apuun pysäyttääkseen Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva kommentoi, millainen tilanne natomaa-Turkin hyökkäys kurdialueelle ja nyt syvemmälle Syyriaan on sotilasliitto Natolle. Kanervan mukaan Nato ei ole vastuussa Turkin toimista ja Euroopalla on suuri intressi ratkaista kriisi.

  SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kuvaa sotaa pakenevien ihmisten tilannetta Syyrian rajamailla toteamalla, että ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan lyhyellä varoitusajalla. Hän avaa myös sitä, millainen paine Kreikan saarille kohdistuu Turkista tulevista pakolaisista. Toimittajina Linda Vettanen, Matti Ylönen ja Marja Ala-Kokko.

 • Sadat miljoonat eläimet Euroopassa viettävät koko elämänsä häkissä. Eläimen hyvinvoinnille on ensisijaisen tärkeää, että se saa toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistä. Häkeissä se onnistuu kovin harvoin tai ei ollenkaan. Yhä useampi kuluttaja on havahtunut tähän. 1,5 miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan häkkikasvatuksen kieltämistä Euroopassa, Suomessa enemmistö kannattaa kyselyn mukaan nykyisenlaisesta tuotannosta luopumista.

  Miksi ylipäätään kasvatamme nykyään eläimiä häkeissä ja karsinoissa? Isovanhempien lapsuudessa eläimet elivät aivan toisin.

  Dosentti ja eläinlääkäri Laura Hänninen Helsingin yliopistosta tutkii tuotantoeläinten hyvinvointia ja tietää miksi. Toimittajana on Heidi Laaksonen.

 • Yhdysvalloissa ollaan herätty siihen, että vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee opioidipohjaisten kipulääkkeiden vuoksi. Myös kovien huumeiden, kuten heroiinin ja morfiinin käyttö on lisääntynyt, kertoo Suomessa vieraillut amerikkalaistutkija. Opioidipohjaisia kipulääkkeitä valmistavia ja markkinoivia lääkeyhtiöitä vastaan on nostettu kymmeniä oikeusjuttuja. Radio Suomen Päivän haastattelussa olivat huumeriippuvuutta tutkiva professori Mark Greenwald ja A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Toimittajana on Johanna Östman. Kuva: EBU

 • "Maltsu-maisemalle leimallisia tekijöitä ovat räkälän happy hour, kelakorvaus- ja sossumassipäivät, koulupudokkuus ja geneettinen taipumus rähinäkänniin. Jos se kaikki pitäisi paketoida yhteen arvostelmaan: Elämäm___Koulu iz strong in this one."
  Hippo Taatila: Teflon Bible.

  Ysärin alussa kasvavan nuoren suurin haaste Maltsussa eli Malminkartanon lähiössä oli taistelu tylsyyttä vastaan. Syntyikö Teflon Brothers tuosta tylsyydestä vai siitä huolimatta? Maradona (Kesä`86), Maailman seksikkäin jäbä, Lähiöunelmii ja monet muut hitit ovat teflareiden käsialaa. Bilepumppu on nyt 10-vuotias. Juhlan kunniaksi on ilmestynyt Taatilan kirjoittama järkälemäinen Teflon Bible.

  Se kertoo Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin levottomasta teini-iästä ja tiestä menestykseen. Samalla se kertoo jotain yleisempää lähiöistä ja nuoruudesta.

  Heidi Laaksonen lähti Maltsuun nostalgiatripille teflareiden ja Hipon kanssa:

 • Tiedätkö, miten kotisi ilmanvaihto toimii? Entä tiedätkö sähkönkulutuksesi piikit?
  Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski antaa vinkkejä energiansäästämiseen Radio Suomen Päivässä. Onhan energiansäästöviikko.
  Juontajina Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Ajattomat ja kehittävät leikit ovat suosiossa vuosikymmenestä toiseen, arvioi leluvalmistaja Legon tuotegrafiikan ja materiaaliosaston muotoilujohtaja Zina Kranck. Hän kehottaa kasaamaan ja purkamaan rakennussarjoja koko perheen voimin.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Suomessa on ensimmäistä kertaa kartoitettu vihapuheen vaikutuksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

  Tuoreessa tutkimuksessa yli 40 prosenttia kuntapäättäjistä kertoi vihapuheen vähentäneen halua osallistua julkiseen keskusteluun. Valtioneuvosto tilasi tutkimuksen Open Knowledge Finlandilta, Jyväskylän yliopistolta ja Punos Researchilta.
  Toimittaja Atte Uusinokan haastattelussa on tutkija Aleksi Knuutila kansalaisjärjestö Open Knowledge Finlandista.

  Kuva: Niklas Mäkinen/Yle

 • Tuoreessa sosiaalibarometrissa luodataan kuntien, TE-keskusten ja Kelan sosiaali- ja terveysjohtajien sekä työntekijöiden näkemyksiä Suomen hyvinvoinnin tilasta.

  Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas kertoo Radio Suomen Päivässä barometrin tuloksista. Missä päin Suomea eriarvoistuminen lisääntyy? Entä millaiset ihmiset Suomessa voivat nyt paremmin? Ketkä voivat huonommin?
  Toimittajat ovat Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Klassinen propagandan keino on levittää väärää tietoa kriisin keskellä, koska siten voi horjuttaa luottamusta yhteiskunnan toimintaan. Tämä ilmiö nähtiin myös Kuopiossa traagisen kouluhyökkäyksen yhteydessä. Tapauksen jälkeen verkossa kiersi muka-varmoja tietoja, että hyökkääjä olisi ollut maahanmuuttaja ja samalla verkossa levisi väärennettyjä tviittejä.

  Tampereen yliopiston sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen on tutkinut muun muassa koulusurmia, väkivaltaa ja verkkovihaa. Kuopion tapauksen ympärillä käyty keskustelu vaikuttaa hänestä tyypilliseltä. Toimittajina Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Moni vanhempi kokee riittämättömyyttä, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliiton Vanhemman ääni -kysely. Siihen vastasi lähes 650 vanhempaa ja huoltajaa, joista suurin osa oli 2–12 -vuotiaiden lasten vanhempia. Tulokset ovat aika karua luettavaa; vanhemmat kokevat vahvasti riittämättömyyden, syyllisyyden ja väsymyksen tunteita, mikä kertonee myös, että vanhemmat yrittävät parhaansa vanhemmuudessa. Yksinäisyydestä ja parisuhdehuolista koetaan vaikeimmaksi puhua kenellekään, edes läheisimmille ihmisille. Moni vanhempi kokee, ettei ole ketään kenelle puhua - osa ei voi puhua edes puolisolleen huolistaan. Miten tilannetta voidaan kohentaa? Esimerkiksi vertaistukea toivotaan enemmän, sanoo MLL:n suunnittelija Anna-Maija Okker.
  Aluksi hän kertoo, millaisia ajatuksia Kuopion tiistainen väkivallan teko herätti ja kuinka traagisista tapahtumista voi lapsen kanssa puhua.

  Kuva: Amanda Vikman / Yle

 • Eikö yksiöösi mahdu kangaspuita, ompelukonetta, saumuria ja kankaanpainantatarvikkeita? Ratkaisu tilapulaan voi olla Verstas247, joka on käsitöiden yhteinen treenauspaikka Helsingin Kalliossa. Paikka toimii kuin laitteilla varustettu kuntosali: tilassa järjestetään mm. kursseja, mutta paikkaan voi hankkia myös jäsenyyden. Jakamistalous saakin käsityöalalla uusia muotoja.
  Mira Stenström kävi tutustumassa verstaan toimintaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä