Muutoksen matkaopas

Onko parisuhde, joka syvenee ja sallii osapuolten oman muutoksen, maailman vaikein temppu?

 • 48 min
 • toistaiseksi

Muutos on yksinäänkin joskus vaikeaa. Entä kun yhtälössä on toinen ihminen omine kasvuprosesseineen? Miten yhdistetään rakkaus ja kasvu?

Kukaan meistä ei pysy samanlaisena koko elämäänsä. Emme tiedä kenen kanssa menemme parisuhteeseen, vaikka olisimme kuinka rakastuneita. Naimisiin mennessä lupaamme rakastaa toista loppuelämän ajan, mutta onko se liian paljon luvattu?

Maria Jyrkäksen vieraana parisuhdekouluttaja, kirjailija Marianna Stolbow.

Lähetykset

 • ma 30.9.2019 19.05 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Parhaat ihmissuhteet kasvattavat ja kohottavat meitä. Joidenkin kanssa yksinkertaisesti on vain hyvä olla. Mutta sitten on ihmissuhteita, joissa sama draama toistuu kerta toisensa jälkeen. Sellaiset suhteet kaventavat elintilaa ja imevät energiaa. Silti niistä on vaikea sanoutua irti.

  Miten toimia haitallisissa, koukuttavissa ihmissuhteissa? Maria Jyrkäksen vieraana Koukuttavat suhteet -kirjan kirjoittaja, seksuaaliterveyden asiantuntija, logoterapeutti Susanna Ruuhilahti.

 • Muutos on mahdoton jos riippuvuus sanelee elämän marssitahdin. Omaa tahtoa on vaikea noudattaa, jos viina, työ, liikunta, seksi, ruoka tai joku muu riippuvuuden kohde on omaa mieltä vahvempi. Miten riippuvuudesta saa niskalenkin? Maria Jyrkäksen vieraana raitistunut alkoholisti Erja Mäki-Filppula.

 • Äiti on aina äiti ja isä on aina isä. Mutta kuinka paljon äidillä tai isällä saa olla omaa elämää? Miten hyvä vanhemmuus ja uratavoitteet tai muu itsensä toteuttaminen mahtuvat samaan arkeen? Maria Jyrkäksen vieraana Uraäidin selviytymisoppaan kirjoittanut Anni Erkko.

 • Kun mikään ei huvita, eikä mihinkään ole oikein voimiakaan. Uupumus vie värit elämästä. Asiat, joista ennen sai iloa, tuntuvat velvollisuuksilta ja usko omaan osaamiseenkin rapautuu.

  Kun akku loppuu - miten elää uupumuksen kanssa? Maria Jyrkäksen vieraana Uuvuksissa kirjan kirjoittaja, työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola.

 • Muutoksen matkaopas vierailee Pelkosenniemellä. Vilma Pellinen ja Janne Uusitalo muuttivat Helsingin kantakaupungista 20 asukkaan Suvantoon Lappiin.

  Palkkatyö vaihtui yrittäjyyteen ja koti perustettiin Suvannon kylän vanhaan kyläkouluun.

  Sama kyläkoulu, jota Jannen isäkin kävi aikoinaan. Samassa kylässä, jossa useampi Jannen esi-isä on syntynyt.

  Työ seurasi muuton mukana, sillä kumpikin voi jatkaa entisiä töitään, mutta työsuhde piti vaihtaa yrittäjyyteen. Työmatka lyheni puoleen minuuttiin, yläkerrasta omiin työhuoneisiin.

  Mikä ratkaisi muuttopäätöksen? Entä mistä rohkeus päätökseen?

  Toimittajana Maria Jyrkäs.

 • Muutos on mahdoton, jos jokin entisessä pitää otteessaan. Voimakkaimmin menneessä voi pitää kiinni trauma, joka voi oireilla vuosikausia tapahtuneen jälkeenkin. Onneksi traumasta voi toipua. Maria Jyrkäksen vieraana on omasta traumastaan parantuva ja aiheesta kirjan kirjoittanut näyttelijä Jenny Rostain.

 • Seksuaalisuus on vahvimpia energioitamme, mutta samalla myös herkimpiä alueita persoonassamme. Miten seksuaalisuus kasvaa ja kehittyy elämänkaaren mukana? Miten seksuaalinen kasvu vaikuttaa hyvinvointiimme? Maria Jyrkäksen vieraana seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

 • Muutos on yksinäänkin joskus vaikeaa. Entä kun yhtälössä on toinen ihminen omine kasvuprosesseineen? Miten yhdistetään rakkaus ja kasvu?

  Kukaan meistä ei pysy samanlaisena koko elämäänsä. Emme tiedä kenen kanssa menemme parisuhteeseen, vaikka olisimme kuinka rakastuneita. Naimisiin mennessä lupaamme rakastaa toista loppuelämän ajan, mutta onko se liian paljon luvattu?

  Maria Jyrkäksen vieraana parisuhdekouluttaja, kirjailija Marianna Stolbow.

 • Maailma muuttuu, halusi sitä tai ei.
  Sopeutuminen ympärillä tapahtuviin muutoksiin ja uudistuksiin voi aiheuttaa kasvukipuja. Miksi asioiden pitää muuttua, kun kaikki on hyvin? Tuntuisi turvallisemmalta pitää kaikki ennallaan.

  Elämänmeno pakottaa tarkistamaan omaa arvomaailmaa. Miten elää itselle merkityisellistä elämää ajassa, jolloin muutos on nopeampaa kuin koskaan?

  Maria Jyrkäksen vieraana filosofi Frank Martela.

 • Monikohan muoti- kauneus- ja hyvinvointibisnes menisi nurin, jos ihmiset yhtäkkiä päättäisivät tykätä itsestään?

  Miksi näemme peilissä helpommin arvosteltavaa kuin kaunista? Sen sijaan että käytämme valtavasti energiaa ulkonäkömme muuttamiseen, mitä jos muuttaisimmekin asennettamme kehoamme kohtaan?

  Maria Jyrkäksen vieraana psykologi Katarina Meskanen.

 • Kaikki muutokset eivät ole toivottuja.
  Kriisi tulee aina yllättäen, pysäyttää kaiken, eikä siihen pysty valmistautumaan.

  Elämä tuo meille kaikille mukanaan tilanteita, jotka tuntuvat ylitsepääsemättömiltä.
  Miten elämä rakennetaan uudelleen, kun kriisi pakottaa muuttumaan?

  Maria Jyrkäksen vieraana Suomen Mielenterveys ry:n psykologi Marika Ketola.

 • Väsyneenä ei jaksa tehdä mitään. Silloin arki on selviytymistä. Viimeiseksi jaksaa miettiä elämän isoja asioita tai suunnata kohti uutta.

  Muutoksen matkaopas kääntää katseen makuuhuoneeseen ja kunnolliseen palautumiseen. Riittävä lepo on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Kuinka siitä tulisi huolehtia?

  Maria Jyrkäksen vieraana hyvinvointiasiantuntija Niina Karstunen

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä