Radio Suomen Päivä

Estrogeenilääkkeissä voi olla epäeettisesti tuotettua hevosen virtsaa

 • 28 min
 • 8 pv

Eläinsuojelujärjestö Animalia on nostanut esiin keväällä Suomen markkinoille tulleen Duavive-estrogeenilääkkeen. Amerikkalainen lääke on tehty tammojen konjugtoidusta virtsasta. Duavive-estrogeenilääkettä on tuotettu Yhdysvalloissa ja Kanadassa ja tuotantoa on enenevässä määrin Kiinassa. Duavivea valmistavasta lääkeyhtiö Pfizerista vakuutetaan, että heillä käytetään vain Kanadassa eettisten ohjeiden mukaan tuotettua tammojen virtsaa.
Pahimmillaan vastaavassa tuotannossa hevosia kuitenkin pidetään mukaan tiineinä jatkuvasti, tamma joutuu seisomaan lähes paikoillaan ja myös sen vedensaanti on rajoitettu.

Lääke on tuttu myös Lääkäriliitossa ja sitä on kummasteltu, estrogeenia kun pystyy valmistamaan täysin synteettisesti. Liiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila on vieraanamme. Lisäksi kysymme europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiseltä (kok), miksi EU on lääkkeen hyväksynyt? Pietikäinen on myös Euroopan parlamentin eläinten hyvinvointiryhmän kunniapuheenjohtaja.

Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • ma 30.9.2019 11.02 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Vieläkö Kuopiossa juhlitaan jalkapallomestaruutta? Kuopion palloseura voitti viikonloppuna jalkapallon Suomen mestaruuden. Onko juhlaan vielä aihetta? Haastattelussa KuPS:n markkinointipäällikkö Tero Taipale. 

  Veikkauksen pelirahaa ulkomaille. Ylen MOT-ohjelman mukaan Veikkauksen rahapeliautomaattien merkitys on paljon suurempi kuin mitä yhtiö on julkisuudessa kertonut. MOT:n toimittaja Magnus Berglund kertoo lisää illan MOT:n aiheesta.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Suomalainen 1950-60-lukujen tango puree keskieurooppalaisiin, myös suomeksi laulettuna. Sen voi todistaa kajaanilainen Laura Ryhänen, joka on asunut Saksassa ja Britanniassa ja Uusikuu-yhtyeen kanssa esittänyt suomalaista vanhaa tangoa eri Euroopan kolkissa. Marja Ala-Kokko haastattelee.

  Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

 • Viikonloppuna vietettiin kansainvälistä maisemapäivää. Päivään kuului kävelyjä ja valokuvakilpailu. Tarkoitus oli löytää uusia kulmia tuttuun ja arkiseen.Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä on työskennellyt maisemansuojelussa pitkään ja tietää, millainen on virallisesti arvokas maisema. Millaisia maisemakuvia hän ottaa? Auli Hirvonen kertoo maa- ja kotitalousnaisten Raaseporissa järjestämästä maisemakävelystä.

  Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine

 • Presidentti Sauli Niinistö vierailee Japanissa. Suomen ja Japanin diplomaattisuhteilla on satavuotisjuhla. Ensimmäinen asianhoitajamme, G. J. Ramstedt, saavutti keisarinnan suosion ja teki monta uraa.

  UKK-instituutin johtaja, Tommi Vasankari, kertoo uusista suosituksista aikuisten liikkumiseksi. Kokonaisuus on tärkeä.

  Studiossa Aki Laine ja Linda Vettanen.

 • Milloin brexit koittaa? Aina vain kiharaista Britannian hanketta erota EU:sta setvii lähetyksessä ulkomaantoimittaja Minna Pye.

  Eurokriisi Olli Rehnin silmin. Rehn oli EU:n talouskomissaari, kun euroalueen velkakriisi alkoi. Nyt hän on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan. Haastattalussa Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn. Toimittaja Marjo Näkki.

  Studiossa Linda Vettanen ja Aki Laine.

 • Uuden eläinsuojelulain tullessa voimaan ihan kuka tahansa ei voi ottaa apua tarvitsevaa luonnoneläintä hoiviinsa. Vierailemme vapaaehtoisen eläinsuojelutyötä tekevän Annulii Koposen siilihotellissa Riihimäellä. Toimittajana Johanna Talasterä.

  Sota muuttaa kaupungin ilmettä ja henkistä ilmapiiriä radikaalisti. Helsingin kaupungin taidemuseossa näyttely Mieliala – Helsinki 1939 -1945 kuvaa tuota muutosta ja mielialatiedustelua. Tiedustelu keräsi tietoja kansalaisten tunnoista sotien ja välirauhan aikaa. Suomessa toimi tuhansia salaisen mielialatiedustelun vakoojia. Miksi tällainen tiedustelu oli niin tärkeää? Vastaajana on näyttelyn kuratoinut historioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen. Marjo Näkki haastattelee.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Taloyhtiöissä eletään syystalkoiden aikaa. Usein kehotetaan haravoimaan lehdet ja oksat pihoilta tarkkaan, jotta rotat ja muut kammotut otukset eivät löydä lymypaikkoja talven varalle. Biologi Leena Luodon mielestä haravointi-intoa kannattaa hillitä. Miksi? Marja Ala-Kokko kyseli puutarhan syystöistä.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Tvärminnen eläintieteellinen asema sai uuden tutkimusaluksen. Mitä tämä tarkoittaa Itämeren ja erityisesti rannikoiden tutkimisen kannalta? Marija Skara vieraili uutuuttaan hohtavan aluksen kannella. Haastattelussa Itämeriekologian professori Alf Norkko.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Turkki ja Yhdysvallat sopivat eilen tulitauosta Syyriassa. Toteutuuko se ja onko kurdialueelle mahdollista luoda Turkin havittelema suojavyöhyke? Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta analysoi.

  Brexit-sopu syntyi eilen, mutta miten käy huomenna brittiparlamentissa? Antaako Boris Johnsonin hallituksen tukipuolue, Pohjois-Irlannin unionistipuolue sovulle tukensa? Tätä arvioi Ylen ulkomaantoimittaja Minna Pye, joka vieraili vasta Pohjois-Irlannissa.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Espanjan Kataloniassa on tänään yleislakko vastalauseena katalaanijohtajien vankeustuomioille. Ylen toimittaja Pertti Pesonen raportoi.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • EU-erikoistoimittaja Petri Raivio raportoi Brysselistä: Brexitin kohtalonhetki koittaa, taas.

  Viinivuosi Ranskan Bordeax'ssa on sekä laadultaan että määrällisesti hyvä, kertoo sukunsa viinitilaa hoitava Nea Berglund.

  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

 • Kati eli pari vuotta asunnotta. Kuinka siinä niin kävi? Miltä se tuntui? Nyt hän autaa muita kokemusasiantuntijana. Atte Uusinoka haastattelee.
  Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Klipit

 • Tvärminnen eläintieteellinen aseman uusi tutkimusalus sai nimekseen Augusta. Millaista tutkimusta uudella 18-metrisellä katamaraanilla päästää tekemään siitä kertoo, Helsingin yliopiston Itämeriekologian professori Alf Norkko. Toimittaja Marija Skara haastattelee. Kuva: Marija Skara.

 • Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta uskoo, että kompromissi Syyrian tilanteeseen voi hyvinkin löytyä Turkin ja Venäjän presidenttien tapaamisessa. Venäjän presidentti Vladimir Putinin asema tilanteen ratkaisussa on olennainen, sillä Venäjällä on neuvotteluyhteys sekä Turkin että Syyrian kanssa. Turkin eilen Yhdysvaltain varapresidentille Mike Pencelle lupaama tulitauko ei ole pitänyt. Alarannan mukaan on vaikea tietää, mikä tilanne oikeasti on.
  Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Miltä tuntuu, kun elää ilman vakinaista osoitetta? Tai kun et tiedä, nukutko seuraavan yösi tutun sohvalla vai kadulla? Radio Suomen Päivässä haastateltu Kati kertoo, että asunnottomuus on selviytymistä hetkestä toiseen ja että vankilassakin hän tunsi olevansa paremmin turvassa. Kati toimii nykyään naisasunnottomuuden kokemusasiantuntijana. Hän oli asunnottomana parin vuoden ajan. Ennen asunnottomuuttaan hän teki merkonomin töitä, ennen kuin päihteet ja heikentynyt elämänhallinnankyky veivät katon pään päältä. Toimittajana Atte Uusinoka.

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa on käynnissä hanke, jonka avulla pyritään nopeuttamaan seksuaali- ja väkivaltarikosten uhriksi joutuneiden lasten ja nuorten oikeusprosessia. Tarkoituksena on myös varmistaa väkivaltaa kokeneille lapsille riittävä tuki ja hoito. Islannista peräisin olevan Barnahus-menetelmän tavoitteena on, ettei lapsen tarvitsisi kertoa kokemastaan väkivallasta tutkimusten aikana toistuvasti. Haastateltavana on johtava asiantuntija Taina Laajasalo THL:stä. Toimittajana on Kaija Kellman. Kuva: Tiina Jutila / Yle

 • Miten suomalainen elokuva voi nyt, koska se kukoisti ja koska rypi pohjamudissa? Suomen elokuvasäätiö on suomalaisen elokuvan tärkein rahoittaja. Nyt jo 50-vuotias instituutio on kiistelty laitos, politiikan pelinappula, pelättykin portinvartija ja joskus riitaisan kentän ukkosenjohdatin. Toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kinnunen on kirjannut elokuvasäätiön historian kansien väliin.

  Linda Vettanen ja Matti Ylönen haastattelevat.

 • Metsästävä IT-konsultti Aleksi Lumme pohtii tuntemuksiaan hirvimetsällä. Hän on päässyt mukaan hirviporukkaan. Onnistuneen kaadon jälkeen tunne on voimakkaan positiivinen, mutta siihen liittyy myös surullisia tunteita, kertoi Aleksi Lumme Radio Suomen Päivässä. Häntä jututtivat Linda Vettanen ja Matti Ylönen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

 • Syyriassa kurdit ovat pyytäneet presidentti Bashar al-Assadin hallintoa apuun pysäyttääkseen Turkin hyökkäyksen Koillis-Syyriaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva kommentoi, millainen tilanne natomaa-Turkin hyökkäys kurdialueelle ja nyt syvemmälle Syyriaan on sotilasliitto Natolle. Kanervan mukaan Nato ei ole vastuussa Turkin toimista ja Euroopalla on suuri intressi ratkaista kriisi.

  SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kuvaa sotaa pakenevien ihmisten tilannetta Syyrian rajamailla toteamalla, että ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan lyhyellä varoitusajalla. Hän avaa myös sitä, millainen paine Kreikan saarille kohdistuu Turkista tulevista pakolaisista. Toimittajina Linda Vettanen, Matti Ylönen ja Marja Ala-Kokko.

 • Sadat miljoonat eläimet Euroopassa viettävät koko elämänsä häkissä. Eläimen hyvinvoinnille on ensisijaisen tärkeää, että se saa toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistä. Häkeissä se onnistuu kovin harvoin tai ei ollenkaan. Yhä useampi kuluttaja on havahtunut tähän. 1,5 miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan häkkikasvatuksen kieltämistä Euroopassa, Suomessa enemmistö kannattaa kyselyn mukaan nykyisenlaisesta tuotannosta luopumista.

  Miksi ylipäätään kasvatamme nykyään eläimiä häkeissä ja karsinoissa? Isovanhempien lapsuudessa eläimet elivät aivan toisin.

  Dosentti ja eläinlääkäri Laura Hänninen Helsingin yliopistosta tutkii tuotantoeläinten hyvinvointia ja tietää miksi. Toimittajana on Heidi Laaksonen.

 • Yhdysvalloissa ollaan herätty siihen, että vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä kuolee opioidipohjaisten kipulääkkeiden vuoksi. Myös kovien huumeiden, kuten heroiinin ja morfiinin käyttö on lisääntynyt, kertoo Suomessa vieraillut amerikkalaistutkija. Opioidipohjaisia kipulääkkeitä valmistavia ja markkinoivia lääkeyhtiöitä vastaan on nostettu kymmeniä oikeusjuttuja. Radio Suomen Päivän haastattelussa olivat huumeriippuvuutta tutkiva professori Mark Greenwald ja A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Toimittajana on Johanna Östman. Kuva: EBU

 • "Maltsu-maisemalle leimallisia tekijöitä ovat räkälän happy hour, kelakorvaus- ja sossumassipäivät, koulupudokkuus ja geneettinen taipumus rähinäkänniin. Jos se kaikki pitäisi paketoida yhteen arvostelmaan: Elämäm___Koulu iz strong in this one."
  Hippo Taatila: Teflon Bible.

  Ysärin alussa kasvavan nuoren suurin haaste Maltsussa eli Malminkartanon lähiössä oli taistelu tylsyyttä vastaan. Syntyikö Teflon Brothers tuosta tylsyydestä vai siitä huolimatta? Maradona (Kesä`86), Maailman seksikkäin jäbä, Lähiöunelmii ja monet muut hitit ovat teflareiden käsialaa. Bilepumppu on nyt 10-vuotias. Juhlan kunniaksi on ilmestynyt Taatilan kirjoittama järkälemäinen Teflon Bible.

  Se kertoo Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin levottomasta teini-iästä ja tiestä menestykseen. Samalla se kertoo jotain yleisempää lähiöistä ja nuoruudesta.

  Heidi Laaksonen lähti Maltsuun nostalgiatripille teflareiden ja Hipon kanssa:

 • Tiedätkö, miten kotisi ilmanvaihto toimii? Entä tiedätkö sähkönkulutuksesi piikit?
  Motiva Oy:n asiantuntija Päivi Suur-Uski antaa vinkkejä energiansäästämiseen Radio Suomen Päivässä. Onhan energiansäästöviikko.
  Juontajina Matti Ylönen ja Aki Laine.

 • Ajattomat ja kehittävät leikit ovat suosiossa vuosikymmenestä toiseen, arvioi leluvalmistaja Legon tuotegrafiikan ja materiaaliosaston muotoilujohtaja Zina Kranck. Hän kehottaa kasaamaan ja purkamaan rakennussarjoja koko perheen voimin.
  Toimittaja on Kaija Kellman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä