Radio Suomi Lahti

Kymiringin yleisömäärä pääsi yllättämään - ruoka loppui kesken

 • 16 min
 • toistaiseksi

Iitin Kymiring-rata sai tulikasteensa alkuviikosta. Vaikka alue on keskeneräinen, kehuivat monet Iitin Tillolaa paikkana.

Yleisöpalveluista vastaneen Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki on pääosin tyytyväinen järjestelyihin, vaikka seuraavaan tapahtumaan jäikin petrattavaa.
Jyväskylän ralleissa, Imatran ajoissa ja Kymiringin testiajoissa Ylen radio-ohjelmista vastannut tuottaja Vesa Winberg kehottaa järjestäjiä seuraamaan tarkoin, mitä muissa moottoriurheilutapahtumissa tehdään.

Marjo Pirilä haastattelee.

Lähetykset

 • to 22.8.2019 12.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa tehdään hyvää urheilumarkkinointia. Suurimmat haasteet ovat kuitenkin tuotteen kaupallistamisessa. Yksityisen rahan saaminen urheilumarkkinointiin voisi olla suurempaa. Republicin asiakkuusjohtaja, lahtelaislähtöinen Vili Nurmi kertoo, että urheilumarkkinointia saa levitettyä yleisölle myös ilman rahallista panostusta hyvän tuotteen avulla. Nykyään yleisön tavoittaa parhaiten sosiaalisessa mediassa hyödyntämällä vaikuttajia ja yhteistyökumppaneita. Lahtelaisseurojen välillä urheilumarkkinoissa on isoja eroja, vaikkakin jokaisella on tunnistettava imago ja brändi.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Salpausselän kisoissa varaudutaan tartuntatautien ehkäisyyn tavanomaiseen tapaan. Koronaviruksen vuoksi ei tarvitse turvautua erityisjärjestelyihin, ja kisajärjestäjät noudattavat viranomaisten ohjeita. Kisojen vastuulääkäri Anni Aavikko saa Helsingin yliopistollisesta sairaalasta suoraan tietoa, jos tilanne muuttuu jotenkin. Urheiluväelle käsihygieniasta huolehtiminen on arkipäivää, toteaa vastuulääkäri Anni Aavikko.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Vähälumiset talvet voivat vähentää lasten ja nuorten liikunnan harrastamista entisestään. Lahden hiihtoseuran toiminnanjohtajan Janne Marvailan mukaan esimerkiksi tämän talven hiihtokoulut on pystytty järjestämään ja uusia harrastajia on tullut mukaan. Koululaiset eivät ole kuitenkaan päässeet tavallisille liikuntapaikoille eli hiihtoladuille ja luistelukentille. Janne Marvaila:

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Viime päivien pakkasjakson ansiosta ladut ja hyppyrimäet on saatu hyvään kuntoon. Kuormaajien työtaistelu Helsinki-Vantaan lentoasemalla sen sijaan aiheutti päänvaivaa Salpausselän kisajärjestäjille. Swiss port -yhtiön kuormaajat järjestivät ulosmarssin, ja se osui juuri samaan aikaan, kun kisajoukkueet ja kansainvälisen hiihtoliiton sekä ajanottoyhtiön väki matkusti Suomeen. Tavarat jäivät ulosmarssin vuoksi Helsinkiin, minkä vuoksi ajanottojärjestelmien rakentaminen viivästyy. Ulosmarssi aiheutti yllätyksen myös saksalaiselle yleisradioyhtiölle, kertoo Salpausselän kisojen kilpailupäällikkö Hannu Lehman. Sää jatkuu kisojen kannalta suotuisana, ja ladut pysyvät huippukunnossa koko viikonlopun, lupaa ratamestari Mikko Rantanen.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Suomalaiset katselevat edelleen televisiota noin kolme tuntia päivässä. Ohjelma- ja kanavatarjonta on lisääntynyt. Samaan aikaan televisiovastaanottimien koko on kasvanut ja hinnat tippuneet. Television katsomisen yhteisöllisyys on muuttunut. Radio- ja tv-museon museoamanuenssin Helena Peipon mukaan television katselun tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Vastaanottimen ääreen kokoonnutaan koko perheen voimin vähemmän kuin takavuosikymmeninä, mutta toisaalta esimerkiksi nuoret katselevat ohjelmia kavereidensa kanssa ja moni kommentoi sisältöjä sosiaalisessa mediassa muiden katsojien kanssa. Suomessa myydään televisioita eurooppalaisittain halvalla.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Suomessa myydään televisioita eurooppalaisittain halvalla. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:stä kerrotaan, että televisioiden hinnat ovat Suomessa halvimmasta päästä Pohjoismaissa ja koko Euroopassa. Televisiomarkkina kasvaa tällä hetkellä nopeimmin suurissa 65 ja 75 tuuman laitteissa. Kaikkiaan myyntimäärät ovat pysyneet pitkään tasaisina, mutta kilpailu on kovaa. Orimattilan Veikon Koneen kauppias Risto Henttonen sanoo, että televisioiden kaupassa katteet ovat pieniä, mutta kauppa käy melko vilkkaana.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Orimattilassa yhä useampi haluaisi asua vuokralla keskustayksiössä tai -kaksiossa. Orimattilan asuntojen toimitusjohtajan Suvi Tuomalan mukaan etenkin kolmioihin on hankalampi löytää asukkaita, mikä tosin johtuu osin myös siitä, että niitä tarjoavat muutkin vuokranantajat. Usein vuokralle hakeutuu talosta pienempään asuntoon muuttavat vanhus, joka ei enää halua ostaa asuntoa. Orimattilan asunnot pitää yhteyttä vuokralaisiinsa muun muassa asumisneuvojien avulla. Esimerkiksi asuntojen siisteyden suhteen hyvin harva vuokralainen aiheuttaa ongelmia. Useimmiten pulmat lisääntyvät päihteiden vuoksi.

  Mika Moksu haastattelee

 • Vuokra-asumisen suosio kasvaa edelleen. Tilastojen mukaan omistusasuminen on vähentynyt ja vuokralla asuminen lisääntynyt hieman myös Lahdessa. Osa valitsee vuokralla asumisen, koska ei halua sitoutua asuinpaikkaan. Lahden talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen arvioi, että taustalla voi olla myös epävarmuus omistusasumisen kannattavuudesta. Lahden taloilla työskentelee nykysin kiinteistömanagereita. Kiinteistömanagerit toimivat linkkinä asukkaiden ja vuokrataloyhtiön välillä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja sosiaali- ja terveysministeriö keskustelevat yhteisyritys-suunnitelmista. Hyvinvointiyhtymä aikoo perustaa terveysyhtiön kanssa yhteisyrityksen, joka huolehtisi perusterveydenhuollosta aluksi Lahdessa, Kärkölässä ja Iitissä. Hankejohtaja Ismo Rautiaisen mukaan ministeriön virkamiehille tullaan edelleen painottamaan, että kyse ei ole kokonaisulkoistuksesta, eikä laissa ole mitään estettä yrityksen perustamiselle. Rautiainen pitää ymmärrettävänä, että keskustelu yhteisyrityksestä käy kuumana, sillä myös epäonnistuneita järjestelyjä on nähty.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä

 • Stora Enso on päässyt Heinolassa hyvään alkuun biolietteen uudenlaisessa käsittelyssä. Yhtiö ryhtyi syksyllä testamaan laitosta, jonka avulla flutingtehtaan vedenpuhdistamossa syntyvästä biolietteestä saadaan kuivaa lopputuotetta. Tavoitteena on käyttää kuivattua biolietettä tehtaan omassa energiantuotannossa. Stora Enson Heinolan-tehtaan johtajan Katja Metsärannan mukaan testit ovat sujuneet hyvin, ja ulos saatavasta materiaalista saadaan todennäköisesti vielä kuivempaa, kun varsinainen koekäyttö alkaa.

  Mika Moksu haastattelee.

 • Jalkapalloliigajoukkue FC Lahti on paiskinut tiiviisti hommia yhdessä uuden päävalmentajansa Ilir Zenelin johdolla. Lahti on alkuvuoden hallipeleissä selvittänyt tiensä jatkoon jo Suomen Cupin alkulohkosta, mutta huhtikuussa alkavaan uuteen liigakauteen valmistautuminen on vielä kesken. Petri Niemi haastattelee päävalmentaja Ilir Zeneliä.

 • Lahden kaupunki jakaa tänä keväänä yrityksille 5 000 euron palveluseteleitä myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen. Elinkeinopäällikkö Miikka Venäläisen mukaan yrityspalveluseteli on kädenojennus yrityksille, jotka ovat kaivanneet kaupungilta konkreettista tukea. Setelin avulla pyritään auttamaan yrityksiä kasvamaan ja mahdollisesti jopa työllistämään lisää ihmisiä. Lahden kaupunki seuraa kyselyllä, mitä rahalla on saatu aikaan. Vaikuttavuutta ei voi aukottomasti arvioida.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Sini Ojanperä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Karavaanari Jari Muukkonen viettää talviloman perheen kanssa uskollisesti asuntovaunun kausipaikalla Messilä Camping- alueella, vaikka talvi jättikin tulematta. Mikä karavaanailussa kiehtoo? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Lauhan talven vuoksi järvissä on huomattavasti tavanomaista vähemmän jäätä. Päijänteen selät ovat edelleen paikoin sulana. Leväongelmien riski kasvaa ensi kesänä lauhan ja sateisen talven vuoksi. Sulasta maasta huuhtoutuu tavallista enemmän raviteita vesistöihin. Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikön Ismo Malinin mukaan kasviplankton alkaa kasvaa jäättömissä järvissä tavallista aiemmin. Kasviplanktonia syövä eläinplankton lisääntyy eri tahdissa, joten sen määrä ei välttämättä kasva niin, että se pitäisi levät kurissa kesällä. Sinilevistä voi olla tavallista enemmän haittaa uimareille.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku alkaa tänään. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla yli 80 600 aloituspaikkaa. Nuorten määrän vähentyessä pienet lukiot ovat ottaneet käyttöönsä erilaisia keinoja houkutella uusia opiskelijoita. Orimattilan Erkko-lukiossa on tarjolla urheilulinja sekä robotiikkaa ja mediaa yhdistävä linja. Opiskelija saa myös 500 euron materiaalituen. Erkko-lukion rehtori Saija Loponen kertoo, että ennakkotietojen mukaan Erkko-lukio on edelleen kiinnostava opinahjo. Loponen uskoo, että tulevaisuudessa lukioiden määrä vähenee.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen mäkihyppääjä Susanna Forsström vei toimittajan hyppytorniin. Puhetta oli lajin nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Sysmässä on lähihistorian suurin investointi edessä - kouluhanke.
  Uutta koulua on valmisteltu pari vuotta ja vieläkin palikat ovat levällään. Päätös pitäisi tehdä pian, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mistä tarkalleen päätetään, ei edes hanketyöryhmän vetäjä ja valtuuston puheenjohtaja Mika Järvinen.

  Kouluhanke on vain yksi esimerkki Sysmän päätöksenteosta, joka on saanut etenkin viimeisen vuoden aikana erikoisia piirteitä.
  Marjo Pirilä yritti selvittää mistä on kyse.
  Haastattelussa ensin Mika Järvinen (kok.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) ja kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

 • Finlandia-hiihto on jouduttu perumaan poikkeuksellisten sääolojen vuoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun perinteistä massahiihtoa ei voi järjestää. Eilen tehty päätös perumisesta koskee Lahden päätapahtumaa. Kilpailupäällikkö Henri Rauhamäki kertoo, että järjestäjät suuntaavat katseensa nyt tulevaisuuteen. Peruuntuminen jättää kuitenkin loven taloudenpitoon. Mahdolliset menetykset yhteistyö- ja sponsoroisopimuksista ovat selvittämättä. Edessä voi olla myös tapahtuman organisaatiota koskevia lomautuksia. Finlandia-hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen MIkko Juvonen ei ole Facebookissa, mutta miksi? Toimittajana Akseli Ahola.

 • Nastopolin lukiossa vietään viimeistä edellisiä penkkareita. Juhla tulee olemaan riehakas, mutta samalla haikea, koska lukio lakkautetaan vuoden päästä. Oman kylän lukiolla on ollut nuorille iso merkitys, vakuuttavat Kia Jakobson, Anniina Haapala, Inka Hassinen sekä Juuso Tuominen.

 • Valokuvaaja Jari Sokka kaartaa autolla Lahden Linnaistensuon luontopolun parkkipaikalle, nappaa kolmijalan kainaloon ja kamerarepun selkään. Määrätietoisesti hän lähtee kulkemaan merkattua reittiä kohti sitä jotain, mistä kenties löytyy se täydellinen luontokuva. Toimittajana Akseli Ahola.

 • Saako rahasta puhua? Saako omasta rahatilanteestaan puhua? Suomalaiset suhtautuvat omista raha-asioistaan puhumiseen varsin penseästi. Kävimme kysymässä sattumanvaraisesti valituilta lahtelaisilta, miten he suhtautuvat rahasta puhumiseen.

  Toimittaja on Mika Moksu.

 • Päijät-Hämeen vuoden kyläksi valittu lahtelainen Anttilanmäki kehittää edelleen yhteisöllistä toimintaansa. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistys on neuvotellut kaupungin kanssa kaupungin omistamasta rakennuksesta, jotta siitä saataisiin kylätalo kesään mennessä. Asukasyhdistyksen sihteeri Marja Hyvönen kertoo, että yhdistyksen tavoitteena on saada asukasyhdistyksen lainaamotoiminta kylätalolle. Anttilanmäen omakotitaloalueella asuu nelisensataa ihmistä. Mukaan toimintaan toivotaan myös alueen kerrostaloasukkaita.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Nykyään Lahtelainen, Espanjasta lähtöisin oleva rescuekoira Hope kävi Kylässä Radio Suomen Hämeen lauantaivieraana yhdessä hänen uskollisen palvelijansa Marita Salosen kanssa. Toimittajana Akseli Ahola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä