Moniääninen Eurooppa

Vapautuuko Irak sodista ja terrorismista?

 • 0 s
 • toistaiseksi

Britannia pyrkii vahvistamaan entistä alusmaataan Irakia ja voimistamaan Kurdistanin autonomista asemaa. Irak on pitkän sisällissodan jälkeen jälleen yhtenäinen maa. 40 prosenttia Irakista valvoneen jihadistisen järjestön ISIS:in alueet on valloitettu takaisin ja maalla on myös uusi sopua haluava johto.

- Irakissa menee nyt paremmin, mutta koska maan perusongelmia ei ole ratkaistu, voi väkivallan kierre käynnistyä siellä uudelleen. Näin sanoo Irakin pitkäaikainen tuntija, Exeterin yliopiston professori Gareth Stansfield uudessa Moniääninen Eurooppa ohjelmassa.

Ohjelman on toimittanut Liisa Liimatainen. Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.

Lähetykset

 • la 26.10.2019 12.35 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia vaihtoi tänä vuonna nimensä Pohjois-Makedoniaksi. Nimenvaihdos päätti lähes 30 vuotta kestäneen kiistan rajanaapuri-Kreikan kanssa. Nimikiistan ratkettua EU:n odotettiin aloittavan jäsenyysneuvottelut Pohjois-Makedonian kanssa.
  Makedonialaisen ajatuspajan IDSCS:n johtaja Marko Trosanovski varoittelee seurauksista, jos päätöstä jäsenyysneuvotteluista ei synny Suomen puheenjohtamassa EU:n lokakuun 2019 huippukokouksessa.

  Ohjelman on Skopjessa toimittanut Visa Noronen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Makedonialaisen ajatuspajan IDSCS:n johtaja Marko Trosanovski
  Kuva: Visa Noronen

 • Slovakia ottaa etäisyyttä muiden Visegrad-maiden, kuten Unkarin ja Puolan ajamaan kansalliskonservatiiviseen linjaan. Kuvat kymmenistä tuhansista slovakialaisista marssimassa pääkaupunki Bratislavan kaduilla kunnollisen hallinnon puolesta ovat levinneet maailmalle.
  - Meitä oli pieni piiri aktiiveja, jotka kokoonnuimme yhteen sen jälkeen kun ymmärsimme, että poliisi ei aio tutkia nuoren journalistin Jan Kuciakin ja hänen tyttöystävänsä Martina murhaa, sanoo Juraj Seliga. Hän on yksi Kunnollisen Slovakian puolesta - liikkeen perustajista.

  Ovatko muutosvoimat Slovakiassa kestävällä pohjalla, siitä kertoo Risto Majaniemen Bratislavassa toimittama Moniääninen Eurooppa-sarjan uusi jakso.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Juraj Seliga, Kunnollisen Slovakian puolesta-liikkeen aktivisti.
  Kuva: Risto Majaniemi

 • Kansainvälisen valuuttarahaston uusi johtaja, bulgarialainen taloustieteilijä Kristalina Georgieva on yksi maailman vaikutusvaltaisimpia naisia. Hänet valittiin hiljan Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n johtajaksi. Moniääninen Eurooppa-ohjelman uuden jakson vieraalla, Georgieva'n ystävällä ja opiskelutoverilla , professori Ivona Yakimovalla on paljon yhteistä hänen kanssaan. Vaikka elämä on vienyt heitä eri suuntiin.

  Ohjelman on Sofiassa toimittanut Sabira Ståhlberg
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Taloustieteen professori Ivona Yakimova
  Kuva: Sabira Ståhlberg

 • Ilmaston lämpeneminen näkyy Sveitsissä Alppien jäätikköjen kutistumisena. Jäätiköiden sulamisvesien kasvaessa, on Sveitsissä on päätetty sopeutua ilmastonmuutokseen lisäämällä vesivoiman käyttöä sähköntuotannossa.
  Sveitsiläistä vesivoimaa käytetään jo Euroopan mitassa sähkönkulutushuippujen tasaamiseen.

  Uuden Moniääninen Eurooppa-ohjelman on Lausannessa toimittanut Visa Noronen.
  Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Meri Koivisto
  Kuvassa: Ympäristöpäällikkö Chrystelle Gabbud, Sähköyhtiö Alpiq, Lausanne.
  Kuva: Visa Noronen

 • Kansainvälisen sananvapausjärjestö PEN:in Viron puheenjohtaja Kätlin Kaldmaa sanoo, että vihapuheesta on Virossa tullut jo hyväksytty vuorovaikutuksen muoto – sitähän käyttää maan hallituskin.

  Kaldmaa kertoo elinaikanaan kokeneensa Virossa tapahtuneen suuren julkisen puheen murroksen. - Viroa uhkaavat neuvostoaikojen vaikenemisen jälkeen uudenlaiset poliittisen sananvapauden rajoitukset.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan uuden ohjelman on Tallinnassa toimittanut Rita Dahl.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: kirjailija Kätlin Kaldmaa
  Kuva: Tomi Kontio

 • Itävalta elää poliittisen korruption, hallituskriisin ja syyskuun uusintavaalien tunnelmissa. Sekava tilanne antaa vauhtia poliittiselle satiirille. Kirjailija ja kabaretisti Peter Klien liikkuu poliittisen Wienin johtavissa piireissä. Uudessa Moniääninen Eurooppa ohjelmassa hän avaa Itävallan kriisien taustoja ja syyskuun vaalien asetelmia.

  Ohjelman on Wienissä toimittanut Risto Majaniemi.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Itävaltalainen komediakirjailija ja kabaretisti Peter Klien.
  Kuva: Risto Majaniemi.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.

 • Unescon Maailmanperintökeskuksen vanhempi projektijohtaja Peter Debrine Debrine varoittaa Euroopan kulttuuriperinnön suojelun uusista ongelmista. Ilmastonmuutos vaatii lisää suojatöitä jo suuressa osassa Euroopan kohteista. Tulipalojen ja tulvien lisäksi ilmastonmuutoksen kasvattamat aallot ja myrskyt murentavat Euroopan kulttuuriperintöä mereen.
  Unesco on valinnut Euroopasta listoilleen kymmeniä uusia kohteita, joilla on kerrottavanaan joku aikaisemmin tuntematon tarina eurooppalaisille. Peter Debrine johdattaa Moniääninen Eurooppa-ohjelman kuulijat tutustumaan kuninkaallisen Euroopan puutarhoihin, maanalaiseen Eurooppaan, muinaisten insinöörien Eurooppaan ja rakkauden romanttiseen maanosaan.

  Ohjelman on Krakovassa toimittanut Visa Noronen.
  Moniääninen Eurooppa -sarjan tuottaja on Jorma Mattila
  Kuvassa: Unescon Maailmanperintökeskuksen vanhempi projektijohtaja Peter Debrine
  Kuva: Visa Noronen.

 • Oikeus aborttiin on noussut viime aikoina otsikoihin ympäri maailmaa, myös Euroopassa. Katolisessa Irlannissa abortti päätettiin sallia, mutta esimerkiksi Puolassa raskaudenkeskeytyksiä haluttaisiin säädellä vielä entistä tiukemmin.
  Italia on hyvä esimerkki EU-maasta, jossa abortin saaminen on käytännössä vaikeaa, vaikka se on lain mukaan ollut sallittu jo 40 vuoden ajan.
  Italiassa laki antaa hoitohenkilökunnalle oikeuden kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä omantunnon syistä. Paikoitellen kieltäytyjien määrä on yli 90 prosenttia. Määrä kasvaa jatkuvasti.
  - Sairaalassa abortteja tekevän lääkärin työtä vaikeutetaan monin keinoin. Naista kieltäydytään nukuttamasta tai viemästä edes leikkaussaliin, sanoo Italian aborttilääkäreitä edustavan Laiga-yhdistyksen puheenjohtaja Silvana Agatone.
  Euroopassa toimiva uskonnollinen verkosto kamppailee aborttien kieltämiseksi ja ehkäisyn saatavuuden rajoittamiseksi.
  Euroopan neuvosto on huomauttanut Italiaa siitä, että se syrjii raskaudenkeskeytyksiä tekeviä lääkäreitä ja hankaloittaa naisten mahdollisuutta saada abortti.

  Ohjelman on Roomassa toimittanut Jenni Meronen.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Kuvassa: Italian aborttilääkäreitä edustavan Laiga-yhdistyksen puheenjohtaja Silvana Agatone
  Kuva: Jenni Meronen

 • Tuhannet mielenosoittajat ovat viime viikkoina nousseet Puolan kaupunkien kaduille puolustamaan vähemmistöjen oikeuksia. Ympäri Varsovaa liehuvat sateenkaariliput muistuttamassa seksuaalisten vähemmistöjen syrjinnästä.
  Piotr Chatkowski on puolalainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka asuu Varsovassa yhdessä miesystävänsä Michalin kanssa.
  - Viime aikoina ovat väkivaltaiset päällekarkaukset sekä vihapuhe lisääntyneet paitsi seksuaalivähemmistöjen edustajia-, myös maahanmuuttajia, juutalaisia ja muslimejakohtaan, sanoo Piotr Chatkowski Moniääninen Eurooppa-ohjelman haastattelussa.
  Vähemmistöjä sortavalla politiikalla on tukijoita Puolan poliittisessa johdossa. Päähallituspuolue PIS:in puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski on puhunutsukupuolivähemmistöistä uhkana kansalliselle yhtenäisyydelle. Kaakkois-Puolan kaupungeista osa on julistautunut sukupuolivähemmistöistä vapaiksi vyöhykkeiksi.

  Ohjelman on Varsovassa toimittanut Rita Dahl.
  Moniääninen Eurooppa-sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila
  Kuvassa: Puolalainen graafinen suunnittelija ja kuvittaja Piotr Chatkowski
  Kuva: Rita Dahl

 • Euroopasta on kautta aikojen lähdetty suurin odotuksin kohti länttä ja Amerikkaa. Satoja vuosia sitten saattoivat Intiaan tarkoitetut purjehdukset päätyä erehdyksessä Amerikkaan. Tai Amerikkaan suuntautunut purjehdus saattoi vahingossa muuttua vaikka maailmanympärimatkaksi. Näin tapahtui portugalilaiselle Fernao Magalhaesille. Hän vakuutti tasan 500 vuotta sitten Espanjan kuninkaalle löytävänsä Amerikan kautta reitin Itä-Aasian maustesaarille.

  Ohjelmassa Espanjan laivaston historiantuntija, kommodori José Ramon Vallespin Gomez kertoo miksi Magalhaesin retkikunnan viimeinen alus teki historiaa ja tuli purjehtineeksi koko maailman ympäri - ihan olosuhteiden pakosta.

  Ohjelman on Madridissa toimittanut Jyrki Palo ja ohjelman on tuottanut Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila.
  Kuvassa: Espanjan laivaston historiantuntija, kommodori José Ramon Vallespin
  Kuva: Jyrki Palo

 • Yhdysvalloissa taistellaan voimalla ilmastokriisiä vastaan, vaikka presidentti Donald Trumpin hallinto mielellään kieltäisi koko ilmastonmuutoksen olemassaolon. Green New Dealin kaltaiset ympäristöliikkeet ovat nousussa ja ilmastotalkoihin on lähtenyt mukaan myös suuria kaupunkeja ja niiden pormestareita.

  People´s Climate movement -järjestö on vuodesta 2014 asti koonnut yhteen eri ryhmittymien ilmastoaktivisteja ja vaatinut päättäjiltä tiukempaa otetta ympäristöpolitiikkaan. Paul Getsos työskentelee järjestön kansallisena johtajana ja haluaa muuttaa ilmastopolitiikkaa yhteiskunnallisesti kestävällä tavalla. Pitkän linjan aktivisti Getsos esiintyy sekä ilmastoasioiden että sosiaalisen tasa-arvon puolestapuhujana. Hän on myös köyhiä asuinyhteisöjä auttavan Community Voices Heard -järjestön perustajajäsen.

  Ohjelman on New Yorkissa toimittanut Johanna Frondelius. Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: People´s Climate movement järjestön kansallinen johtaja Paul Getsos.
  Kuva: Johanna Frondelius

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esiintynyt suurena Israelin ystävänä. Samaan aikaan Yhdysvaltain juutalaiset suhtautuvat kaikista Amerikan uskontoryhmistä kaikkein kielteisimmin istuvaan presidenttiin.

  Jewish Electorate Instituten toukokuisen kyselyn mukaan yli 70 prosenttia amerikanjuutalaista pitää Trumpia huonona presidenttinä. Enemmistö Amerikan juutalaisista syyttää Trumpia antisemitismin voimistumisesta Yhdysvalloissa.

  Uudessa Moniääninen Eurooppa-ohjelman jaksossa monikulttuurisen, juutalaisen sekä kristityn taustan omaava newyorkilainen David Berger kertoo, ajatuksistaan Trumpista ja miten holokausti on vaikuttanut hänen juutalaiseen sukuunsa.

  Moniääninen Eurooppa-sarjan ohjelmat osallistuvat Yle Radio 1:n heinäkuun Uuden maailman -teemaan.

  Ohjelman on New Yorkissa toimittanut Visa Noronen. Sarjan tuottaja on Jorma Mattila.
  Lukija: Jorma Mattila

  Kuvassa: Monikulttuurisen, juutalaisen sekä kristityn sukutaustan omaava newyorkilainen David Berger.
  Kuva: David Berger Homes

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä