Radio Suomi Tampere

Nuorena koulu ei kiinnostanut, mutta nelikymppisenä Väinö Forss päätti vaihtaa puusepäntyöt lääkäriopintoihin

 • 15 min
 • toistaiseksi

Väinö Forss on lahtelaisen lähiön kasvatti, jota opiskelu ei lukiossa juuri kiinnostanut. Kiemurainen tie vei ensin puusepäksi, mutta lähemmäs nelikymppisenä Forss päätti vaihtaa alaa ja hakea lääketiedettä lukemaan Tampereelle. Tuleva lääkäri kävi Juha Kokkalan vieraana iltapäivälähetyksessä.

Lähetykset

 • pe 23.8.2019 10.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Teatterinjohtaja Reino Braggen syysviikonloput kuluvat koiran ja vaimon kanssa sienimetsällä. Kun satoa kertyy niin säilöntä on jalostunut puoliammattimaiseksi, ja osansa herkuista saavat kollegatkin. Tampereen lauantailähetyksen Katri Tapola lyöttäytyi seuroihin Pälkäneellä, mistä pärekorin täytteeksi löytyi mukava satsi suppilovahveroita.

 • Nokialainen kirjailija Johanna Valkama kirjoittaa Rautakauden Pohjolaan sijoittuvaa romanttista sukusaagaa. Neljäs osa, Jäävuonon Ruusu, ilmestyi tänä syksynä. Millaista kirjailijantyö on kun teokset vaativat valtavan määrän nippelitietoa historiallisista faktoista? Johanna Valkama kävi Anna Sirenin studiovieraana kertomassa kirjoistaan ja työstään.

 • Miika Korkatti aloitti taikuuden harrastamisen aikuisella iällä. Nyt 27-vuotias taikuri ja mentalisti voitti vastikään toistamiseen ravintolataikuuden Suomen mestaruuden. Hän kävi Radio Suomen Tampereen aamussa puhumassa taikuudesta ja omasta polustaan ammattilaiseksi. Lähetyksen lopuksi hän sai juontaja Maria Salovaaran kädet tärisemään. Kuuntele kuinka mentaalitempussa kävi!

 • Harri Hinkka on Eppu Normaalin hovikuvaaja, joka ei koskaan pyydä stylistia paikalle kuvauksiin. Kameran edessä vastahakoisesti kiemurteleva bändi kuitenkin suostui vuonna 2006 alastonkuvauksiin. Kuvauksissa oli yllättäen vallalla poikamainen innostuneisuus.
  Kitaristi Juha Torvinen muisteli myös ministeritapaamista, missä nahkakalenteri annettiin Paula Lehtomälle lahjaksi. Hinkka ja Torvinen poikkesivat Maria Salovaaran vieraana Radio Suomen Tampereen aamussa tuoreen kirjan tiimoilta.

 • Kun parisuhteessa hiertää, niin Tara Lange neuvoo olemaan lannistumatta ja kääntämään katseen itseen. Katri Tapola haastatteli pitkän linjan kirjailija-luennoitsijaa.

 • Valtavankin menetyksen voi palastella pienempiin osiin, joiden kanssa pystyy elämään hetken verran eteenpäin. Akaalainen Varpu Hintsanen menetti syöpää sairastaneen 8-vuotiaan tyttärensä, mutta iloitsee siitä, että on osasi nähdä osannut nähdä iloa surun keskellä lapsen sairastaessa ja on kyennyt samaan tämän kuoltuakin. Varpu vieraili Tampereen lauantailähetyksessä, jossa haastattelijana oli Katri Tapola.

 • Näyttelijä ja elokuvaohjaaja Peter Franzèn kävi Tampereella puhumassa kutsuvieraana valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä. Hänen palkittu esikoisromaaninsa Tumman veden päällä perustuu osittain miehen omaan lapsuuteen. Peter Franzènin kanssa selviytymisestä ja empatian tärkeydestä keskusteli Päivi Solja. (Kuva: Päivi Solja)

 • Näyttelijä Lari Halme nähdään parhaillaan Tampereen teatterissa Notre Damen kellonsoittaja -musikaalin kapteeni Phoebuksena. Roolivaatteissa tarkenee, kertoi Anna Sirénin studiovieraana käväissyt mies. Puhetta piisasi myös mm. teatterialan absurdeista puolista, elämästä kissojen ja lainakoiran välissä sekä korujen valmistamisesta.

 • Elokuvassa tai tv-sarjassa kuvan taustalla tunnelmaa luovat paitsi miljöö ja lavastus, myös ne ihmiset, joihin valokeila ei varsinaisesti osu. Avustajien tehtävä on täydentää kuva vetämättä huomiota liikaa itseensä. Matti Luiro ja Orvokki Kauppila ovat kokeneita media-avustajia, jotka tietävät mitä ohjaajat elokuvan satunnaisilta ohikulkijoilta tai yhden repliikin henkilöiltä toivovat. Anna Sirén jutteli heidän kanssaan kameran edessä käväisemisestä.

 • Laulaja-lauluntekijä Pauli Hanhiniemeä voi nyt tituleerata myös kaunokirjailijaksi. Miehen esikoisromaani Kaukopuhelu julkaistaan lokakuussa. Hanhiniemi piipahti Anna Sirénin studiovieraana pohtimassa niin tarinoiden syntyä ja kirjoitustyön ajoittamista lapsiperhearjen keskellä kuin Mika Waltarin ohjeita aloitteleville kirjailijoille.

 • Nottbeck-suvun yksityinen hautausmaa uinuu piilossa autoliikkeiden ja tehdasalueen "takapihalla" Tampereen Lielahdessa. Kymmenen vainajan viimeinen leposija on täynnä tarinoita. Anna Sirén pääsi lukittujen porttien sisäpuolelle kuulemaan niitä museolehtori Sallamari Angerialta.

 • 5-vuotiaana viuluun tarttunutta tamperelaista Iidamari Ahosta voi nuoresta iästään huolimatta kutsua melkein ammattilaiseksi. Hän on osallistunut varsin menestyksekkäästi useisiin kovatasoisiin kilpailuihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja esiintynyt mm. Tampere Filharmonian solistina. Ennen syyskuisen sunnuntain Tampere-talon konserttia Iidamari Ahonen vieraili Tampereen lauantailähetyksessä. Katri Tapola jututti viulutaiturin, jonka laukusta löytyy vuonna 1843 valmistettu arvosoitin.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä