Vega Söndag

Filmregissören Victor Lindgren besöker studion

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Svenske filmregissören Victor Lindgren är aktuell med filmen "Till drömmarnas land" och han gästar Kärlek & Anarki-filmfestivalen i Helsingfors och besöker studion strax efter klockan 10.00.

Lähetykset

 • su 29.9.2019 10.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Kike Bertell, Eva Kela och doktoranden Sophie Holm öppnar taktfullt upp de olika bemärkelserna för ordet diplomati i serien Ordet läcker.

 • Illustratören och serietecknaren Filippa Hella och hennes syster konsthistorikern Margaretha Jämbäck har skapat "Ville Vallgren och grisevännen". Filippa och Margaretha besöker studion.

 • Kike Bertell, Eva Kela och biologen Malin Tverin fogar samman sina tankar om ordet skarv i serien Ordet läcker.

 • Redaktören Nora Engström ger en inblick i spritsmuggling under förbudstiden via spritkungen Hjalmar Mäkeläs historia strax efter klockan 10.00. Monika Fagerholm håller tummarna för årets Finlandiapris i skönlitteratur och hörs strax efter 10.30.

 • Ordet läcker bjuder på hållfasta resonemang och värmledande komik. Språkforskaren Martin Persson snöar in på ordet metall med Kike Bertell och Eva Kela.

 • Sexologen Satu Söderström och komikern Stan Saanila gör den nystartade podden "Naket med Stan och Satu" på Svenska Yle. De berättar om det sexiga poddinnehållet strax efter klockan 10.00.

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa.

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa tillsammans med Kike Bertell.

 • Är kokainet rent? Vad är det för piller jag har köpt och tänkt ta? Och vad borde jag tänka på när jag tar extasy?

  I dessa festivaltider är det många unga som för första gången tar en drog. Om man är på en festival i England, Tyskland, Schweiz eller Holland så kan man besöka ett tält som befolkas av kemister och sjukvårdspersonal för att kemiskt få sin drog testad. Dels får man veta om drogen är ren, dels får man information om hur man ska dosera för att inte överdosera.

  Skadereducering kallar man det här för. Polisen i de här länderna har valt att inte gå in och haffa de som besöker tältet. Så här frigjorda är vi förstås inte i Finland när det gäller droger. Vi är som många andra länder i norden ett nolltolerans land. Men skulle den här typen av skadereducering hjälpa våra unga undan ett liv i missbruk?

  Mette Strauss, verksamhetsledare på förbundet KRAN, ett resurscentrum för missbrukarvården och det drogförebyggande arbetet i Svenskfinland tror på den här typen av skadereducerande verksamhet. Hon tror också att avkriminalisering av cannabis, enligt portugisisk modell, skulle kunna vara en väg att gå i det förebyggande arbetet.

  Jani,som själv har många år av alkoholmissbruk och narkotikamissbruk bakom sig, håller med om den idén. Jani beskriver också den svåra vägen från att vara missbrukare till att bli kvitt sitt beroende. Intervju: Sonja Smederevac

 • Siw Broman från Lovisa bytte ut soffan och dagdrömmeriet mot äventyr och goda gärningar. För 25 år sedan åkte hon till Latinamerika och blev kvar. Hon såg fattigdom och misär och bestämde sig för att bli en av de som sträcker ut en hjälpande hand. Till en början arbetade hon som volontär på barnhem men så småningom med hjälp av vänner, lyckades hon öppna ett eget barnhem i Boliva. Och i 11 års tid har hon nu räddat många unga flickebarn undan sexuellt våld och fattigdom. Barnhemmet Corazon Grande är Siw Bromans livsverk. Intervju: Sonja Smederevac

 • Begreppet hedersvåld används alldeles för slarvigt i media, men också statliga myndigheter och inom lagstiftningen, säger Mozhgan Jalali samhällsdebattör och barnmorska i Sverige. I Finland är det inte lika vanligt men den här sommaren kunde man läsa att en ung 20 årig kille fått fängelsestraff för att ha planerat att begå hedersmord på sin syster. Vad är egentligen hedersvåld och hederskulturer? Programledare Sonja Smederevac

 • 80% av alla förövarna till våldtäkter och familjevåld i Finland är män. Det svenska intiativet Killmiddag har kommit till för att killar ska sätta sig ner och prata om de destruktiva rådande manlighetsnormerna. Max Karlsson, 22 årig kille från Stockholm, medverkade för första gången under den politiska veckan i Almedalen i en så kallad Killmiddag. Programledare: Sonja Smederevac

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä