Vega Söndag

Filmregissören Victor Lindgren besöker studion

 • 57 min
 • 12 pv

Svenske filmregissören Victor Lindgren är aktuell med filmen "Till drömmarnas land" och han gästar Kärlek & Anarki-filmfestivalen i Helsingfors och besöker studion strax efter klockan 10.00.

Lähetykset

 • su 29.9.2019 10.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Bröd är ordet i serien Ordet läcker i dag. Gästande ordsmakare är Nina Sederlöf och Johanna Mäkelä, som är professor i matkultur vid Helsingfors universitet.

 • Serien En dag i våra liv börjar igen på Yle Fem. I det första avsnittet åker författarna Kjell Westö och Kaj Korkea-aho till London för att återskapa en av The Beatles främsta låtar i Abbey Road Studios. Kike Bertell fick ett snack med dem inför kvällens säsongsstart.

 • Barnboksredaktören Ida-Lina Nyholm, Kike Bertell och Eva Kela är talträngda då de granskar ordet tystnad i serien Ordet läcker.

 • Svenske Martin Ragnar brinner för matkultur. Han är aktiv i bland annat Kålrotsakademin, Ostmanifestet och Svenska Dryckesakademin.

 • Kike Bertell, Eva Kela och diabetesexperten Nora Grotenfelt strör ordet socker omkring sig i serien Ordet läcker.

 • Svenske filmregissören Victor Lindgren är aktuell med filmen "Till drömmarnas land" och han gästar Kärlek & Anarki-filmfestivalen i Helsingfors och besöker studion strax efter klockan 10.00.

 • Kike Bertell, Eva Kela och Johanni Larjanko från Bildningsalliansen riktar strålkastaren på ordet galen i Ordet läcker.

 • Tara Junker har, tillsammans med Anna Sarmanto, skrivit receptboken "Syö hyvä mieli" (ung. Mat för mental hälsa), som lyfter upp tarmbakteriernas inverkan på vårt psykiska välbefinnande. Junker besöker studion strax efter klockan 10.00.

 • Avkopplande och upplysande diskussioner om kultur och hälsa tillsammans med Kike Bertell.

 • Är kokainet rent? Vad är det för piller jag har köpt och tänkt ta? Och vad borde jag tänka på när jag tar extasy?

  I dessa festivaltider är det många unga som för första gången tar en drog. Om man är på en festival i England, Tyskland, Schweiz eller Holland så kan man besöka ett tält som befolkas av kemister och sjukvårdspersonal för att kemiskt få sin drog testad. Dels får man veta om drogen är ren, dels får man information om hur man ska dosera för att inte överdosera.

  Skadereducering kallar man det här för. Polisen i de här länderna har valt att inte gå in och haffa de som besöker tältet. Så här frigjorda är vi förstås inte i Finland när det gäller droger. Vi är som många andra länder i norden ett nolltolerans land. Men skulle den här typen av skadereducering hjälpa våra unga undan ett liv i missbruk?

  Mette Strauss, verksamhetsledare på förbundet KRAN, ett resurscentrum för missbrukarvården och det drogförebyggande arbetet i Svenskfinland tror på den här typen av skadereducerande verksamhet. Hon tror också att avkriminalisering av cannabis, enligt portugisisk modell, skulle kunna vara en väg att gå i det förebyggande arbetet.

  Jani,som själv har många år av alkoholmissbruk och narkotikamissbruk bakom sig, håller med om den idén. Jani beskriver också den svåra vägen från att vara missbrukare till att bli kvitt sitt beroende. Intervju: Sonja Smederevac

 • Siw Broman från Lovisa bytte ut soffan och dagdrömmeriet mot äventyr och goda gärningar. För 25 år sedan åkte hon till Latinamerika och blev kvar. Hon såg fattigdom och misär och bestämde sig för att bli en av de som sträcker ut en hjälpande hand. Till en början arbetade hon som volontär på barnhem men så småningom med hjälp av vänner, lyckades hon öppna ett eget barnhem i Boliva. Och i 11 års tid har hon nu räddat många unga flickebarn undan sexuellt våld och fattigdom. Barnhemmet Corazon Grande är Siw Bromans livsverk. Intervju: Sonja Smederevac

 • Begreppet hedersvåld används alldeles för slarvigt i media, men också statliga myndigheter och inom lagstiftningen, säger Mozhgan Jalali samhällsdebattör och barnmorska i Sverige. I Finland är det inte lika vanligt men den här sommaren kunde man läsa att en ung 20 årig kille fått fängelsestraff för att ha planerat att begå hedersmord på sin syster. Vad är egentligen hedersvåld och hederskulturer? Programledare Sonja Smederevac

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä