Radio Suomi Tampere

"Kauppiaanrouva" Minttu Murphy-Kaulanen jakaa arkensa Tampereen ja Äkäslompolon välillä

 • 19 min
 • toistaiseksi

Vastikään Grönlannista palannut Michele "Minttu" Murphy-Kaulanen kävi Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin ja Katri Tapolan vieraana. Studiossa juteltiin mm. arjen ja äitiyden jakamisesta maan kahteen päähän, elämästä adhd-puolison rinnalla ja laihduttamisesta kameran edessä.

Lähetykset

 • ti 27.8.2019 12.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • 5-vuotiaana viuluun tarttunutta tamperelaista Iidamari Ahosta voi nuoresta iästään huolimatta kutsua melkein ammattilaiseksi. Hän on osallistunut varsin menestyksekkäästi useisiin kovatasoisiin kilpailuihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja esiintynyt mm. Tampere Filharmonian solistina. Ennen syyskuisen sunnuntain Tampere-talon konserttia Iidamari Ahonen vieraili Tampereen lauantailähetyksessä. Katri Tapola jututti viulutaiturin, jonka laukusta löytyy vuonna 1843 valmistettu arvosoitin.

 • Oripohjan vanhassa meijerissä syntyy nykyään design-huonekaluja. Kuinka monta kertaa jakkaran voi keksiä uudelleen ja pettääkö puu työstäjäänsä koskaan? Anna Sirén vieraili suunnittelija-puuseppä Arto Halmetojan verstaalla.

 • Aktiivinen toimija, joka kerää eri-ikäiset liikkujat yhteen ja edistää toiminnallaan suvaitsevaisuutta - muun muassa näillä sanoilla kuvailtiin äskettäin valittua Vuoden liikuttavaa johtajaa. Tampereella luovutetun palkinnon sai Vesilahden kirkkoherra Harri Henttinen.

  Palkinto myönnetään johtajalle, joka konkreettisilla toimillaan ja kannanotoillaan edistää liikkumista niin omassa organisaatiossaan kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Päivi Solja jututti Harri Henttistä aurinkoisessa syyssäässä. (Kuva: Päivi Solja)

 • Jokaisen suomalaisen emännän ja piian piti 1600-luvulla osata panna olutta. Sahtia juotiin niin häissä, hautajaisissa kuin ristiäisissä. Juomasta kieltäytyminen oli valtava loukkaus, ja se saattoi johtaa käsirysyihin.

  Miten syntyi suomalaisen viinapään myytti? Suomalaiset joivat vähiten koko Euroopassa, miksi kieltolakia silti tarvittiin? Toimittaja Juha Kokkalan haastattelussa on Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Jenni Lares.
  (Kuva: Tiina Jutila/ Yle)

 • Hikinen urakka, sellainen on Notre Damen kellonsoittaja -suurmusikaalin esittäminen ainakin nimiroolissa nähtävälle Petrus Kähköselle. Quasimodona kellotornissa kiipeilevä ja pitkän liudan vaativia lauluosuuksia esittävä Kähkönen kantaa mukanaan pientä tuuletinta ja käyttää kulisseissa vietetyt hetket viilentymiseen. Anna Sirén tapasi miehen ensi-iltaviikolla ja jutteli hänen kanssaan niin Quasimodon roolista kuin esimerkiksi piirrettyjen dubbaamisesta.

 • Tampereen NNKY lähtee pilotoimaan seksiaddiktien puolisoille suunnattuja vertaistukiryhmiä Tampereella ja Helsingissä. Tampereen pienryhmään on ilmoittautunut nyt viisi henkilöä ja kuusi mahtuu. Ryhmä aloittaa lokakuun alussa.

  Asia on vaikea ottaa esiin jopa siinä määrin, että seksuaaliterapeutti Kirsi Paulinin mukaan häneen yhteydessä olleet naiset eivät ole pystyneet puhumaan asiasta aiemmin kenenkään kanssa. Myös miehille on tarjolla yksilötukea, jos yhteydenottoja tulee.

  Tarkkoja tilastoja seksiaddiktien määrästä ei ole olemassa. Paulinin mukaan on arvioitu, että heitä on 3-6 prosenttia kaikista suomalaista. Milloin puhutaan aktiivisuudesta ja milloin ongelmasta? Toimittajana jutussa Radio Suomi Tampereen Maria salovaara.

 • Kiekkotuomari Timo Favorin päätti menestyksekkään uransa 1.2.2019 Tampereella pelattuun paikallisotteluun, joka oli samalla hänen 1000. liigaottelunsa.

  Kivikasvoiseksi tituleerattu Favorin ei uransa aikana juuri peleistä puhunut, mutta perjantaina julkistettavassa Tuomari-kirjassa kurkistetaan mm. kiekkomaailman kulissien taakse.

  Favorin vieraili Radio Suomi Tampereen iltapäivässä - haastattelussa puhutaan paitsi kiekkoajoista sekä pelaajan että tuomarin näkökulmasta, mutta myös miehen toisesta työstä erityisopettajana. Toimittajana Juha Kokkala.

 • Esko Järvinen oli 10-vuotias kun hänen isänsä hinautti surullisenkuuluisan Kuru-laivan perheen kotirantaan. Lähes 140 ihmisen hengen vieneestä ja sen jälkeen proomuna toimineesta laivasta oli jäljellä enää runko. Siitä tuli auringonottoalusta ja lasten jännittävä kiipeilypaikka. Nyt laivalle toivotaan kunniallista loppusijoituspaikkaa. Anna Sirén kävi katsomassa Kurua ja tapaamassa Esko Järvistä.

 • Viljo Lähteenmäen äiti oli viimeisillään raskaana eikä uskaltanut laivaan syyskuussa 1929 kun vauva alkoi potkia. Tuleva isä lähti matkaan ja hukkui yhdessä muiden Kurun haaksirikon uhrien kanssa. Isättömänä syntynyt poika sai nimekseen Viljo Mainio Muisto. Anna Sirén vieraili hänen kotonaan, jonka ikkunasta Näsijärvi ja Kurun turmapaikka näkyvät.

 • Konerytmiä, paidattomia miehiä, sivuaskeltanssia, hikeä ja nostalgiaa - muun muassa näistä oli Tampereen työväen teatterin uutuusmusikaalin ensi-ilta tehty. Anna Sirén kyseli ysärihuuman ilostuttamalta ensi-iltayleisöltä tunnelmia.

 • Höyrylaiva Kuru vei syysmyrskyssä 1929 mukanaan Näsijärven pohjaan melkein 140 ihmistä. Laivalta pelastui vain 22 matkustajaa. Mukana olleiden suvuissa tarinaa oman läheisen historiallisesta matkasta on kerrottu eteenpäin vaikka vähinkin tiedoin. Anna Sirén tapasi Marko Luhtalan ja Erja Urvikko-Vainion, joiden sukuja Kurun haaksirikko koskettaa.

 • Höyrylaiva Näsijärvi II on jo 90 vuoden kunnioitettavassa iässä, mutta pääsee yhä säännöllisin väliajoin puhaltelemaan höyryjä tähtikuvioisesta piipustaan. Joukko innokkaita harrastajia pitää laivaa kunnossa ja ajeluttaa myös tilausristeilijöitä Näsijärvellä. Anna Sirén kävi tutustumassa laivaan ja sen kunnossapitäjiin Tampereen Mustanlahden satamassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä