Radio Suomi Tampere

Lavalta lavastamolle: Näyttelijä Esa Latva-Äijö rakentaa piinapenkkinsä omin käsin

 • 5 min
 • toistaiseksi

Näyttelijä Esa Latva-Äijö on toiselta ammatiltaan puuseppä, ja siksi hän päätyi kesän harjoitustauon aikana kiireavuksi Tampereen teatterin lavastamolle. Sirkkelin soidessa voi aika konkreettisesti työstää tulevaa rooliakin: Latva-Äijöllä on työn alla se nimenomainen lavastesänky, johon hänet itsensä myöhemmin syksyllä kirjailija Sheldonina kahlitaan kidutettavaksi Piina-esityksessä. Anna Sirén käväisi Tampereen teatterin lavastamolla katsomassa miten teatterin sisäinen työkierto ja piinapenkin rakennusurakka sujuvat.

Lähetykset

 • pe 30.8.2019 14.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Suomessa on tutkittu varsin vähän, jos lainkaan, turvapaikanhakijalasten kokemaa yksinäisyyttä. Tamperelainen Outi Kauko tutki tuoreessa väitöskirjassaan Suomeen yksin tulleita turvapaikanhakijalapsia ja huomasi, että yksi tapa selvitä vanhempien, erityisesti äidin kaipuusta, on vaikeneminen. Äidin kaipuu korostui yllättävästi myös yksin maahan saapuneiden nuorten miesten keskuudessa.

  Kauko työskentelee Taysin lasten neuropsykiatrian sosiaalityöntekijänä. Hän huomasi turvapaikanhakijalasten haastatteluissaan, että näiden lasten syvää yksinäisyyttä voimistaa heidän jatkuva siirtelynsä Suomen sisällä. Toimittajana Anni Tolonen.

 • Allu Tuppuraisen kirjoittamassa ja esittämässä monologissa Hirmu jätkä pureudutaan komedian keinoin nuoren miehen heräävään seksuaalisuuteen, sekä siihen liittyvään pelkoon ja epävarmuuteen. Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Komediateatterissa 5.1.2019. Millaisia stereotypioita aiheeseen liittyy ja miksi ne istuvat niin tiukassa? Entä joko rakastetun Röllin luoja väsyy peikosta puhumiseen? Toimittajana Laura Aimola.

 • Kukapa ei rakastaisi kunnon kummitustarinaa! Muusikko Pate Mustajärvi kohtasi kummituksen ollessaan eräänä syksynä 1990-luvun alkupuolella yksinään maalla. Mustajärvi touhusi tulta takkaan, kunnes hän yhtäkkiä silmäkulmastaan huomasi, että keinutuolissa istuu joku tai jokin. Mies pelästyi omien sanojensa mukaan ”aivan perseettömäksi”. Reissun myötä syntyi kappale Työtön kummitus. Mustajärvi lähtee maaliskuussa myös Teatterin kummitus –nimiselle kiertueelle, joka kattaa 15 eri teatteria.

  Mitä keinutuolissa oli ja mitä joulunaika merkitsee Popeda-ikonille? Toimittajana Maria Salovaara.

 • Kolmekymppiset tamperelaisnaapurukset Jani Salo ja Riku Kosminski haluavat löytää elämäänsä rakkautta. Tinder ei houkutellut, joten miehet päättivät koittaa onneaan kaupan ilmoitustaululla ja lähistön sähkötolpissa. Aaneloselle kirjattu lemmenkaipuu kuultiin, ja naiset ottivat kuin ottivatkin yhteyttä. Rehellinen retrokonsti herätti hyvää tuulta ja huolenpitoa myös naapureissa: tuulessa repsottavia papereita teippailivat kuntoon muutkin kuin ilmoituksen jättäjät. Anna Sirén tapasi kaverukset, jotka haluavat murtaa myytin siitä, etteivät miehet muka puhu parisuhdeasioista.

 • Lasten ja nuorten urheiluvalmennuksessa valmentaja on monen asian vartija. Hän vastaa yksilön tai joukkueen kehityksestä, mutta myös hyvinvoinnista harjoituksissa. Valmentajalla täytyy olla tarkat silmät ja herkät korvat, jotta mahdollisiin ongelmatilanteisiin voidaan puuttua ennalta. Mediassa on viime aikoina nostettu esiin tamperelaisen valmentajan Titta Heikkilän Minetit-voimistelujoukkueen harjoituksissa käyttämät kovat otteet.

  Maria Salovaaran seurassa aamulähetyksessä vierailivat Tampereen Pyrinnön cheerleading-jaoston lajikoordinaattori ja valmentaja Anna Sällylä, sekä 17-vuotias naisten edustuksen kisaaja Ama Abruquah.

  Meneekö valmentajalta saatu napakka palaute nuoren urheilijan ihon alle poskelleen menneen treenin jälkeen? Entä puidaanko palautteita ryhmän kesken pukuhuoneessa? Entä kuinka tärkeä osa kokonaisuutta ravintovalmennus on?

 • Isänpäivänä tamperelaiset rokkarit saavat oikaista rennosti ja seurata kerrankin itse katsomon puolelta, miten heidän oma tuotantonsa taipuu lavalle. Isiemme teokset -konsertissa esiintymispuolesta vastaavat muusikoiden kaikkein kalleimmat tuotokset: oma jälkikasvu. Anna Sirén tapasi treeneissä Mikko Alatalon pojat Eeron ja Aaron, Costello Hautamäen pojan Jimin, Pate Mustajärven tyttären Jennin ja Jussi Aaltosen pojan Valtterin.

 • Kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen nuori näyttelijä Ronja Alatalo istui lukionsa aulassa ja tuumi kavereiden kanssa, että elämässä täytyy olla muutakin kuin kirjoitusurakka. Tästä pohdinnosta sai alkunsa matka, jolta kotiutui paljon oppinut nuori nainen. Ronja Alatalo vieraili Anna Sirénin emännöimässä lauantailähetyksessä kertomassa, millaista oli arki tansanialaisessa päiväkodissa ja mitä vapaaehtoistyö kaukana kotoa 19-vuotiaalle suomalaiselle opettaa.

 • Viiden nuorukaisen elämä meni 90-luvulla hetkessä uusiksi kun heistä tehtiin poikabändi XL5. Neljä heistä nousee Nenäpäivänä 2018 lavalle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Anna Sirén tapasi Pete Tolosen, Jake Jokivallin, Mica Ikosen ja Toni Uotilan, jotka muistelivat suosion hulluimpia vuosia ja analysoivat setämiehen esiintymisjännitystä.

 • On vuosi 2040 ja autioituneen Rutakon kylän kolmella viimeisellä asukkaalla on ongelma. Viimeisestä tarviketoimituksesta on vierähtänyt jo kolme viikkoa. Kahvi on loppu, ruoka yksitoikkoista eikä yhteyttä ulkomaailmaan saada. Ainut toivo saattaa olla kylän raitilta löytynyt webbikamera. Teatteri Siperian ja TTT:n uutuusesitys Kylä on absurdi komedia kuolevasta syrjäseudusta. Näyttelijät Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kävivät Tampereen lauantailähetyksessä Anna Sirénin studiovieraina samalla kun Katri Tapola päivysti tyhjällä kylänraitilla Kylmäkoskella.

 • Tamperelaiset siperiankissasiskokset Mäntylän Lyydi ja Mäntylän Livvi, eli kotoisemmin Lyydi ja Lilja kisaavat kaikkien aikojen suurimmassa Suomessa järjestettävässä kissojen maailmannäyttelyssä kauneimman missen tittelistä. Omistajapariskunnalle Jarkko Niskalalle ja Pitta Innakselle näyttelyviikko on työntäyteinen ja pitää sisällään myös teräviä kynsiä kylpyhuoneessa. Jos kaikki menee nappiin, viikonlopun päätteeksi kotiin tullan paitsi palkintoruusukkeiden myös Lyydin uuden sulhasen yhteystietojen kanssa. Anna Sirén tapasi näyttelyyn valmistautujat.

 • Palkitun SuomiLOVEn viides kausi kuvattiin syyskuussa Tampereen Mediapoliksessa. Yksi uusista tekijöistä on tamperelainen laulaja Noora Louhimo, joka liittyy Osmo Ikosen ja Johanna Iivanaisen tiimiin. Louhimo on tuttu suurelle yleisölle myös Battle Beast-yhtyeen solistina. Toimittaja Laura Aimola jututti Louhimoa kuvausten alkuvaiheessa.

 • Musiikkiohjelma SuomiLOVEn tekijäkaarti on osittain uudistunut. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Kuustonen seuraa tehtävässä Mikko Leppilampea. Kuvaukset toteutetaan myös ensimmäistä kertaa Tampereella. Toimittaja Laura Aimola tapasi juontajat Mediapoliksen studiolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kierrätys on pop. Ilmastopuheet ovat herättäneet pohtimaan myös joulun ajan kulutusta. Kelpaako lapselle kierrätyslelu? Voisiko vintille viedyistä leluista saada vielä rahaa takaisinkin? Toimittaja Mari Vesanummi poikkesi kirppisyrittäjä Anu Härkösen pakeilla viemisten kanssa.

 • Kansainvälisen tutkijaryhmä on onnistunut luomaan lasia, joka painuu kasaan ja venyy murtumatta huoneenlämmössä.
  Aikaisemmin ei ole kyetty osoittamaan, että lasi voi käyttäytyä metallin tavoin. Tutkijoiden havainto lasin venyvyydestä on sen verran mullistava, että tulos on julkaistu arvostetussa Science-tiedelehdessä.

  Tutkimus on kuitenkin vasta alussa.

  Toimittajana Kirsi Matson-Mäkelä.
  Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä

 • Moni työtön ohjataan kuntouttavaan työtoimintaan vasten tahtoaan.

  Jari Matikainen, 56, ei osallistunut työtoimintaan kertaakaan, vaan ilmoittautui aina sairaaksi.
  Lauri Nieminen, 30, sen sijaan käy kuntouttavassa työtoiminnassa sastamalalaisessa museossa. Niemisen mukaan työtehtävät ovat erittäin mukavia, mutta niistä saatava korvaus ei.

  Toimittajana Antti Palomaa.
  Kuva: Jussi Mansikka

 • Tamperelainen abiturientti Pyry Vaismaa voitti lokakuussa äidinkielenopettajien jakaman Pikku Finlandia -palkinnon kirjallisuusesseellään. Palkinnon lisäksi Vaismaa sai Finlandia-lähettilään tehtävän. Hänen tehtävänsä on nyt suositella seitsemää ehdokasteosta. Kirjapino oli mukana myös kun Vaismaa kävi Anna Sirénin studiovieraana.

 • Sanavalmis ja säpäkkä pirkkalalainen Senni Kuusimäki lähti mukaan realitysarjan kuvauksiin työkavereiden innoittamana. Rattikärpäset seuraa kahdeksan autokunnan autonsisäistä elämää. Kamerat olivat asennettuina autoihin maaliskuun lopulta elokuun loppuun. Lopputuloksen voi nähdä nyt Areenasta ja TV2:lta. Senni Kuusimäki piipahti Radio Suomen Tampereen aamussa Mari Vesanummen vieraana.

 • Tamperelainen keittiömestari ja taidemaalari Petri Niemelä oli 26-vuotias tullessaan ensimmäistä kertaa isäksi. Nyt hän on 54-vuotias ja odottaa neljännen lapsensa syntymää. Miten isyys ja isäksi tulemisen odottaminen muuttuu iän myötä, vai muuttuuko? Petri Niemelä kävi Anna Sirénin studiovieraana juttelemassa aiheesta.

 • Mitä näyttelijälle tapahtuu kun hän laittaa punaisen nenän päähänsä? Millainen työväline nenä on ja millaisia asioita sen takaa on mahdollista käsitellä? Red Nose Companyn näyttelijät Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen nousevat klovneina Tampereen työväen teatterin lavalle esittämään "kaikkien road trippien esiäitiä, Cervantesin klassikkoseikkailua Don Quijotea. Esitys on yhteistuotanto Teatteri Quo Vadiksen, Kuopion kaupunginteatterin, Lahden Kaupunginteatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa. Anna Sirén tapasi miehet sopivasti Nenäpäivänä.

 • Suomessa riittää teemaviikkoja joka lähtöön - tällä viikolla liputetaan arkiliikunnan lisäämisen puolesta. Koko viikon kestävillä valtakunnallisia Porraspäivillä halutaan patistaa väki vaihtamaan hissin portaisiin.

  Pirkkalan Kurikanmäkeen on vastikään tehty hienot kuntoportaat. Päivi Solja päätti tarttua haasteeseen ja tapasi portaiden juurella liikuntapaikkamestari Kari Koskisen.

 • Vanhaa taloa remontoidessa eteen tulee yllätyksiä. Talot ovat yksilöitä, joten remonttiin tarvittava tieto pitää keräillä palasina, monen ihmisen kokemuksia yhdistellen ja oman talon eri aikakerroksia läpikäyden. Tamperelainen Mikko Kanninen korjaa 90-vuotiasta taloa. Hän on matkan varrella oppinut tupajumien mielenliikkeet ja saanut saunan viemärisäiliön sisällöt kasvoilleen. Anna Sirén kävi remontin keskellä kylässä.

 • Museokeskus Vapriikin uusi näyttely johdattelee muinaiseen Ostiaan. Ostian sataman kautta Rooman miljoonan asukkaan kaupunkiin saapuivat niin vilja, marmori, viini ja villieläimet Colosseumin taisteluihin kuin uudet uskomukset ja ideatkin. Näyttelyn projektipäällikkö Marjo meriluoto lähti esittelemään Anna Sirénille Ostiaa aina kalakaupoista yleisiin vessoihin ja hautamuistomerkeistä bordellin astioihin.

 • Radio Suomen Tampereen aamussa reportteri Mari Vesanummi halusi matkustaa tulevan ratikan päätepysäkiltä toiselle, mutta radion lähetysautolla kun raitiotievaunuakaan ei vielä ole.
  Matka alkoi Pyynikintorilta Raitiotieallianssin Keskustan lohkopäällikön Lasse Kivekkään kanssa. Hämeenkadun aluevastaava Kimmo Lahti sai pitää mikistä, kun Vesanummi ajoi Hämeenkadun päästä päähän. Kalevassa lohkoinsinööri Joni Ylinen oli todistamassa ratikan työmaan luovutusta Tampereen kaupungille ja Tampereen Raitiotie Oy:lle. Hervannassa Raitiotieallianssin työnjohtaja Otso Nuutinen sai kertoa jo varsin valmiin näköisestä raitista.
  Juontaja Maria Salovaara jännitti Tohlopin studiosta käsin mihin Mari Vesanummi lähetysautollaan pääsi lähetyksen edetessä.

 • Millainen lahja sukusolu on saajalle, joka toivoo lasta? Entä minkälaiseen prosessiin munasolun luovuttajan tulee varautua? Tampereen lauantailähetyksessä vierailivat lahjasoluilla alkunsa saaneen pojan äiti Kristiina sekä omia munasolujaan useaan kertaan luovuttanut Minna Minkkinen. Toimittajina ovat Anna Sirén ja Katri Tapola.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä