Miki Liukkosen maailma

Kauhu voi avata tunnelukkoja

 • 53 min
 • toistaiseksi

Miki Liukkonen on kauhuaddikti, joka katselee kauhuelokuvia yksin pimeässä luurit päässään. Yöunia Miki ei ole koskaan kauhun takia menettänyt vaan pelon tunteeseen on aina liittynyt joku nautinnon tunne.

Kauhuelokuvat auttavat käsittelemään tunteita ja siksi nyt käydään läpi niistä parhaat ja pahimmat.

Lähetykset

 • ma 16.9.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • "Olen ollut hirveä törsääjä ja tehnyt helvetisti typeriä valintoja rahan kanssa. Se on johtanut monta kertaa aivan kammottavaan taloudelliseen tilanteeseen."

  Miki pohtii suhdettaan rahaan. Rikkaille raha voi olla tabu, mutta taiteilijoille apuraha on usein elinehto. Rahasta on aina huoli ja siksi kirjailijat puhuvat keskenään paljon rahasta. Nuorena köyhyyttä ihannoinut kirjailija on kääntänyt kelkkansa ja myöntää nyt, että rahalla on älyttömän voimakas vaikutus henkiseen hyvinvointiin.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten.

 • "Aina kun joku sanoo mulle, että vähän mä näin viime yönä jännää unta, niin huvittaisi sanoa, että et varmaan nähnyt yhtään jännää unta. Sun uni oli ihan samanlainen kuin kaikkien ihmisten unet ylipäänsä. Unet on aina hyvin samanlaisia."

  Miki Liukkonen kärsii unettomuudesta. Tätäkin ohjelmaa edeltää neljä lähes täysin unetonta yötä. Unettomuus on ajanut Mikin pohtimaan nukkumista ja unia. Se miksi ihmiset puhuvat unista on Mikistä kiinnostavampaa kuin unista puhuminen itsessään.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten.

 • ”Miksi juuri rakkaudesta on tehty niin paljon taidetta? Siitä voisi mutista kolmen seminaarin verran. Syy on ehkä siinä, että rakkaus sisältää kaksi ääripäätä. Siinä on tämä ihanan puhdistava, energisoiva ja huumaava tunneaspekti, mutta sitten siinä on mukana myös tämä vääjäämätön ohimenevyyden aspekti - mahdollisuus että rakkaus kuihtuu ja kuolee ja että tapahtuu jotain kamalaa.”

  Miki Liukkonen törmäsi rakkautta pohtiessaan mahdottomuuteen rakkauden määrittelemisessä. Aiheeseen paneutuessaan Miki huomasi rakastuneensa aina äitiään muistuttaviin naisiin ja tajusi myös, ettei ikinä haluaisi seurustella itsensä kaltaisen tunteitaan patoavan mököttäjän kanssa.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten.

 • “Jotta päästäisiin asioista perille, on nähtävä vaivaa, etsittävä, tutkittava. Ajatteleminen on matkustamista ja ajattelemattomuus on asioiden pitämistä etäällä, aina kädenmitan päässä. Meillä on tietenkin myös enemmän häiriötekijöitä kuin koskaan ennen, enemmän ärsykkeitä, enemmän valinnanvaraa."

  Ajatteleminen on väsyttävää työtä ja siksi Miki pitää nyt omaan tyyliinsä syventävän filosofian kertauskurssin keskittymishäiriöisille. Liukkonen on palannut elämässään infantiiliin ihmettelyn vaiheeseen, mutta ei ole saanut mitään varmuutta tai selvyyttä asioihin.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • “Ihminen ei koskaan paranna itseään, jos ei lue – elämme kulttuurissa ja ilmanalassa, joka sisältää kaikki oudot vaikeutensa ja monimutkaisuutensa, eikä mikään ole yhtä perustavanlaatuisesti parantavaa, kuin yksinäinen lukeminen, olettaen että se mitä luetaan, on jotain syvää, kestävää, sellaista joka vaatii kaikkia lukijan taitoja, teoksia jotka kajahtavat syvällä inhimillisyydessä”

  Miki Liukkonen lausuu painokkaasti oman näkemyksensä nykykirjallisuudesta ja sen ongelmista. Lukeminen syventää näkökulmia, mutta näin ei Mikin mielestä nyt tapahdu, koska lähes kaikki uusi kirjallisuus on paskaa.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Uskon että rehellisyys ja suorapuheisuus tuovat elämään aitoa onnea, koska silloin ei tarvitse esittää mitään, eikä myöskään tarvitse toimia omien tarpeidensa vastaisesti. Rehellisyys ei kuitenkaan ole helppo asia, koska se tarkoittaa myös sitä, että täytyy oppia hyväksymään omat huonot puolensa ja uskaltaa myös näyttää ne - ja tämä taas vaatii rohkeutta.”

  Miki Liukkonen pohdiskelee rohkeutta ja rehellisyyttä. Miki uskoo, että valheellisuuden taakan poistuminen toisi tietynlaista keveyttä omaan elämään ja säästäisi monilta sekasortoisilta tilanteilta, mutta suorapuheisuus ei silti kuulu hänen luonteenpiirteisiinsä.
  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy.

 • ”Olen aina itse ihmetellyt ja vähän kadehtinutkin ihmisiä jotka löytävät onnea ja iloa elämän pienistä asioista, kuten jostain kauniista kasvista tai hyvästä kahvista. Miten hitossa se on mahdollista?”

  Miki Liukkonen miettii onnellisuutta. Onko onnellisuus vaan sitä, että kaikki negatiiviset asiat ovat sopusoinnussa keskenään? Mistä onnellisuuden tunnistaa ja mikä sen merkitys ihmisille on?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Mulle musiikki on aina ollut puhtaasti abstrakti kokemus enkä ole tuntenut tarvetta sen syvempään analysointiin. Toisaalta siihen liittyi paljon myös myyttisyyttä, siis rock-mytologiaa, joka etenkin murrosiässä kolahti. Pahamaineisuus ja rappioromanttinen meininki ja nihilistinen edesvastuuttomuus, joka tosin sittemmin on vaikuttanut lähinnä surulliselta”.

  Miki Liukkonen pohtii musiikin kykyä sanoittaa sanoittamatonta. Musiikki selittää Liukkosen mielestä sen, mikä on laskennallisuuden tavoittamattomissa.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Omalla kohdallani ujous on aika uuvuttavaa, koska kyse on niin paljon pidättäytymisestä, että periaatteessa haluaisi puhua ja osallistua keskusteluun ja tuoda ajatuksiaan ja tunteita ynnä muita julki, muttei - jälleen kerran - vain kehtaa."

  Vaikka Miki Liukkonen tekee omaa nimeään kantavaa radio-ohjelmaa, niin hän on äärimmäisen ujo. Tässä jaksossa Miki pyrkii avaamaan sitä, miksi huomion kääntäminen itseensä tuntuu hänestä niin pelottavalta.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Ole aito. Uskalla olla vilpittömästi se kuka olet. Aidosta sisäisestä minästä on tullut ajassamme mittaamattoman arvokas. Uskon, ettei juuri kukaan oo varma siitä kuka on ja minuuden etsiminen jatkuu läpi elämän. Siitä puhuminen on nolostuttavaa, tulee hukassa oleva vaikutelma.”

  Miki Liukkosen maailma -sarjan toisen kauden ensimmäisessä jaksossa Miki pohtii minuuden etsimistä.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • Ihminen on aina tuntenut syyllisyyttä. Puolet suomalaisista paljastaa esimerkiksi tuntevansa syyllisyyttä siitä, että eivät liiku tarpeeksi.

  Syyllisyys sekoitetaan helposti häpeän tunteeseen. Syyllisyys kuitenkin kohdistuu tekoon ja häpeä persoonaan. Siksi syyllisyys voi olla jopa rakentavaa häpeän ollessa vahingollista.

 • Miki Liukkonen kärsii vihan puutteesta.

  Patoutunut viha vie energiaa, mutta sopivasti valloilleen päästettynä viha voi olla eteenpäin ajava voima. Suomessa vihan ilmaisemista pidetään kuitenkin huonona käytöksenä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä