Miki Liukkosen maailma

Kauhu voi avata tunnelukkoja

 • 53 min
 • toistaiseksi

Miki Liukkonen on kauhuaddikti, joka katselee kauhuelokuvia yksin pimeässä luurit päässään. Yöunia Miki ei ole koskaan kauhun takia menettänyt vaan pelon tunteeseen on aina liittynyt joku nautinnon tunne.

Kauhuelokuvat auttavat käsittelemään tunteita ja siksi nyt käydään läpi niistä parhaat ja pahimmat.

Lähetykset

 • ma 16.9.2019 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • ”Omalla kohdallani ujous on aika uuvuttavaa, koska kyse on niin paljon pidättäytymisestä, että periaatteessa haluaisi puhua ja osallistua keskusteluun ja tuoda ajatuksiaan ja tunteita ynnä muita julki, muttei - jälleen kerran - vain kehtaa."

  Vaikka Miki Liukkonen tekee omaa nimeään kantavaa radio-ohjelmaa, niin hän on äärimmäisen ujo. Tässä jaksossa Miki pyrkii avaamaan sitä, miksi huomion kääntäminen itseensä tuntuu hänestä niin pelottavalta.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • ”Ole aito. Uskalla olla vilpittömästi se kuka olet. Aidosta sisäisestä minästä on tullut ajassamme mittaamattoman arvokas. Uskon, ettei juuri kukaan oo varma siitä kuka on ja minuuden etsiminen jatkuu läpi elämän. Siitä puhuminen on nolostuttavaa, tulee hukassa oleva vaikutelma.”

  Miki Liukkosen maailma -sarjan toisen kauden ensimmäisessä jaksossa Miki pohtii minuuden etsimistä.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Femkanten Media Oy

 • Ihminen on aina tuntenut syyllisyyttä. Puolet suomalaisista paljastaa esimerkiksi tuntevansa syyllisyyttä siitä, että eivät liiku tarpeeksi.

  Syyllisyys sekoitetaan helposti häpeän tunteeseen. Syyllisyys kuitenkin kohdistuu tekoon ja häpeä persoonaan. Siksi syyllisyys voi olla jopa rakentavaa häpeän ollessa vahingollista.

 • Miki Liukkonen kärsii vihan puutteesta.

  Patoutunut viha vie energiaa, mutta sopivasti valloilleen päästettynä viha voi olla eteenpäin ajava voima. Suomessa vihan ilmaisemista pidetään kuitenkin huonona käytöksenä.

 • Miki Liukkonen kummastelee, miksi nuoret nykyään vain urheilevat eivätkä enää juo alkoholia. Mikille itselleen kun heti ensimmäinen humala oli hyvin vapauttava. Nuorena krapulastakin selvisi vielä hampaat harjaamalla ja särkylääkkeellä.

  Kirjailijalla on aikaa juoda alkoholia, mutta Miki on havainnut raittiuden parantavan omaa kirjallista suoritustaan. Miksi juominen silti houkuttaa?

 • Miki Liukkonen on kauhuaddikti, joka katselee kauhuelokuvia yksin pimeässä luurit päässään. Yöunia Miki ei ole koskaan kauhun takia menettänyt vaan pelon tunteeseen on aina liittynyt joku nautinnon tunne.

  Kauhuelokuvat auttavat käsittelemään tunteita ja siksi nyt käydään läpi niistä parhaat ja pahimmat.

 • Miki Liukkosen mielestä unien kertominen on yhtä kiinnostavaa, kuin jos joku kertoisi millaista hiekkaa oli lapsuuden leikkipuiston hiekkalaatikossa.

  Unettomuus sen sijaan voi viedä mielen irrationaaliseen maailmaan ja siitä voi olla hyötyä myös luovassa työssä.

 • Tällä kertaa Miki Liukkosen maailma-ohjelmassa kärsitään häpeäpaalussa. Tekeekö kyky hävetä meistä inhimillisempiä? Häpeääkö narsisti? Mitä on myötähäpeä ja palveleeko se jotain suurempaa tarkoitusta?

 • Miki Liukkonen on kärsinyt ahdistuksesta 9 vuotiaasta asti. Se on hänen sisäisen elämänkaarensa musta piste, jolloin siemen kylvettiin ja ahdistus alkoi leviämään.

  "Muistan päivän aika tarkalleen, koska se oli ahdistuskohtaus ilman mitään näkyvää syytä. Oma huone, aurinko, säikähdin. Luulin että olen tulossa sairaaksi."

 • Miki Liukkosen lapsuudessa tylsyys saattoi olla niin piinaavaa, että ihoa särki.

  Tylsyys on tehokas väline, joka auttaa arvioimaan omaa suhdetta maailmaan.

  Kun puhumme tylsyydestä, viittaamme siihen turhauttavaan kokemukseen, kun emme kykene suorittamaan miellyttäviä aktiviteetteja.

 • Elämme sosiaalisen median määrittelemässä kulttuurissa, jossa esiinnymme myös itsellemme.

  Kontakti toisiin on usein kielen armoilla. Monesti ihmiset pitää aitoina niitä, jotka on hyviä puhumaan. Mitä on aitous ja millainen on ironian jälkeinen aikakausi?

 • Melankoliassa rypemisessä on jotain erikoisen kaunista, lohdullista ja haikeaa. Melankolia ei tyhjene. Siihen mahtuu aina lisää. Se on sininen sika joka ahmii outoa kaipuutamme ja juo huokailujamme.

  Miki Liukkosen esseistisen tarkastelun ensimmäisenä kohteena on melankolia.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä