Brysselin kone

Miksi Kataloniassa on yritetty itsenäistyä jo vuosisatoja, emeritusprofessori Jukka Havu?

 • 54 min
 • toistaiseksi

Miksi ja miten Kataloniassa on yritetty itsenäistyä jo vuosisatoja ja miksi Espanja ei sitä itsenäistymistä halua? Minkä vuoksi Katalonian on niin vaikeaa saada itsenäistymiselleen tukea EU:lta tai muista EU-maista? Haastateltavana on emeritusprofessori Jukka Havu Tampereen yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

Lähetykset

 • ke 30.10.2019 10.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miksi USA on lisännyt rahoitustaan Euroopan puolustushankkeisiin, vaikka presidentti Trump on puhunut julkisuudessa kyseisen rahoituksen supistamisesta? Minkälaisia puolustuspoliittisia ideologioista EU:n alueella on olemassa ja miten eri valtiot ovat liittoutuneet niiden suhteen? Ja minkälainen on EU:n sotilaallinen suorituskyky eri turvallisuus- ja puolustuspoliittisissa haasteissa?
  Haastateltavana on vanhempi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo
  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Mitkä ovat nyt tunnelmat, kun Suomen puolivuotinen EU-puheenjohtajuuskausi on ohi?
  EU:n seuraava seitsemänvuotinen budjetti ei ole lyöty lukkoon, mutta mitä siitä tiedetään? Minkälaiseen jäsenmaan oikeusvaltioperiaatteen loukkaamiseen EU voisi puuttua siten, että siitä olisi jäsenmaalle jotain taloudellisia menetyksiä? Mitä kuuluu EU:n laajenemispolitiikalle?
  Haastateltavana on Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta on mahdollisuus keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • Miten nationalismi ilmenee EU:ssa eri maissa.
  Entä minkälaista on Ranskan nationalismi ja EU-politiikka, miten se poikkeaa muiden maiden nationalismeista ja EU-politiikoista. Ja miten Ranskan poliittiset näkemykset vaikuttavat koko EU:n politiikan suuntaan?
  Haastateltavana on valtio-opin professori Niilo Kauppi Jyväskylän yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone

 • EU:n uusi komissio astuu virkaansa lähiaikoina ja samalla vanha komissio väistyy virastaan.
  Mutta mitä sai aikaan tämä vanha Junckerin komissio ja minkälaisten haasteiden edessä on ja mitä todennäköisesti yrittää saada aikaan uusi komissio, jonka puheenjohtaja on Ursula von der Leyen. Entä mitä nyt puhutaan komission harjoittamasta jäsenmaiden talousohjauksesta ja missä tunnelmissa ollaan sen suhteen, kun komission puheenjohtajaa ei valittukaan eurovaaleissa valitun suurimman puolueen kärkiehdokkaasta, niin kuin etukäteen oli puhuttu.
  Haastateltavana on Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Antti Peltomäki ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miten isoa on EU:n harjoittama asekauppa ja minkälaisille maille EU-maat eivät saa myydä aseita? Miksi kuitenkin jotkut EU-maat myyvät aseita maille, joiden kanssa toiset EU-maat eivät pidä sopivana käydä asekauppaa? Ja miksi vanhoja asevientisopimuksia niin harvoin puretaan, vaikka saman maan kanssa uusia sopimuksia ei tehtäisikään? Mikä on EU:n asekaupan rooli Lähi-idässä? Haastateltavana on ajatushautomo SaferGloben toiminnanjohtajan sijainen Kari Paasonen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Missä kunnossa on Saksan talous. Alkavatko jo näkyä paremmat ajat? Ja missä kunnossa on Saksan Deutsche Bank. Minkälainen tilanne Saksassa on nyt sisäpoliittisesti ja miltä vaikuttaa Saksan energiapolitiikka ja maahanmuuttotilanne ja Saksan ja Suomen välinen kauppa. Entä mitä Saksa haluaa EU:lta. Haastateltavana on Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin vt toimitusjohtaja Jan Feller ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Vanhat valtapuolueet monissa EU-maissa ja EU–parlamentissa ovat heikentyneet ja uudet puolueet ovat nousussa tai nousseet. Samalla totutut poliittiset liittoumat ja voimasuhteet ovat muuttuneet ja se on heijastunut myös paitsi EU-parlamentin, myös neuvoston, komission ja EKP:n toimintakykyyn. Mutta miltä näiden instituutioiden toiminta vaikuttaa parlamenttivaalien jälkeisen ison näiden instituutioiden johtajien nimityskierroksen jälkeen? Ja millainen oli kyseinen nimityskierros? Haastateltavana on väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo
  .

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miksi ja miten Kataloniassa on yritetty itsenäistyä jo vuosisatoja ja miksi Espanja ei sitä itsenäistymistä halua? Minkä vuoksi Katalonian on niin vaikeaa saada itsenäistymiselleen tukea EU:lta tai muista EU-maista? Haastateltavana on emeritusprofessori Jukka Havu Tampereen yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Mitä asioita sovitaan brexitin erosopimuksessa ja mitä asioita jää sovittavaksi EU:n ja Britannian välisiin kauppaneuvotteluihin, jotka alkavat sen jälkeen kun erosopimus on tehty. Ja mitkä ovat niitä isoimpia kiistoja joita kauppaneuvotteluissa on todennäköisesti odotettavissa. Ja miksi tavallisen kansalaisen kannalta on tärkeää hoitaa mahdolliset suunnitelmansa muuttaa Britanniaan tai muuttaa Britanniasta EU-alueelle jo erosopimuksen jälkeen olevana siirtymäaikana, joka siis ei ole välttämättä sama aika kuin se aika jolloin neuvotellaan kauppasopimuksesta. Haastateltavana on eurooppaoikeuden professori Jukka Snell Turun yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miten Turkin hyökkäys Syyrian puolelle voi heijastua EU:hun?
  Turkin presidentti Erdoganin uhkaa lähettää EU:n tuella pitämät pakolaisensa EU:n puolelle mikäli EU arvostelee sitä, että Turkki on hyökännyt Syyrian puolelle. Miten EU ja eri jäsenmaat ovat tähän asti reagoineet tilanteeseen?
  Onko tämä vain väliaikainen kriisi vai heijastaako tämä tilanne ylipäänsä Turkin nykyisiä toimintaperiaatteita?
  Miltä Turkin mahdollinen tuleva EU-jäsenyys näyttää tämän Turkin toiminnan valossa?
  Brysselin koneess vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Miten EU sai alkunsa?
  Ja miten paljon se oli kokonaisuudessaan rauhanprojekti ja miten paljon nationalistinen ja taloudellinen projekti, kun vielä oltiin 50-luvulla hiili- ja teräsyhteisöä ja EEC:tä. Ja miten iso merkitys asiaan oli Neuvostoliitolla ja miten paljon koko projekti tehtiin liike-elämän ehdoilla.
  Ja miksi Britannia suhtautui koko prosessiin san alkuaikoina niin epäillen?
  Aiheesta on keskustelemassa Yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen Helsingin yliopistosta ja Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten pahasti mahdollinen jonkunlainen tuleva taantuma, eri maiden kasvanut halu suojata omia markkinoitaan ja isot ongelmat maailman kauppajärjestössä uhkaavat EU:n maailmanlaajuista kauppaa?
  Ja saadaanko nyt viimein allekirjoitetuksi EU:n Mercosurmaiden eli Brasilian Argentiinan Uruguayn ja Paraguayn välille jo 20 vuotta tekeillä ollut maailman suurin kauppasopimus vai kaatuuko se nyt Brasilian metsäpaloihin tai Mercosurmaiden oppositioiden tai EU:n jäsenmaiden vastustukseen?
  Ja jos EU laittaa voimaan hiilitullit Kiinasta tuotuja tavaroita vastaan, niin miten haastavaa olisi erilaisten tuotteiden hiilitullien suuruuksien laskeminen?
  Ja miten isoissa ongelmissa WTO on ensi joulukuusta lähtien,? Silloin USA jälleen estää uusien henkilöiden valinnan erovuoroisten tilalle WTO:n ylimpään valitusinstanssiin. samalla se nyt sitten estää koko valitusinstanssin toiminnan.
  Haastateltavana on ulkoministeriön kauppapolitiikan yksikön päällikkö Pasi-Heikki Vaaranmaa, ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on nyt myös mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

Klipit

 • Brysselin kone -ohjelmassa käsiteltiin Irlannin ja Pohjois-Irlannin historiaa ja tilannetta nyt, kun välille saattaa brexitin myötä olla muodostumassa kova raja. Miksi Irlannin tasavallassa pelätään Pohjois-Irlannin mahdollista liittymistä siihen? Haastateltavana Pohjois-Irlannin rauhanprosessia tutkinut väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen, toimittajana Maija Elonheimo. Koko ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä