Radio Suomi Kemi

Yrittäjäksi surun keskellä - Teija-Liisa Paananen käänsi yrittäjän haasteet voimavaraksi

 • 11 min
 • toistaiseksi

Teija-Liisa Paananen alkoi yrittäjäksi noin kaksi vuotta sitten kun hän siirtyi pyörittämään Keminmaassa sijaitsevaa Motelli Käpylää. Tuo kesä oli Paanasen elämässä monin tavoin muutoksen, surun ja haasteiden aikaa. Hänen miehensä menehtyi kesällä, mutta yrittäjän arki oli aloitettava surutyöstä huolimatta. Risto Koskinen haastatteli Paanasta valtakunnallisena Yrittäjän päivänä.

Lähetykset

 • to 5.9.2019 16.46 • Yle Areena

Klipit

 • Kemiläislähtöinen Harri Haapakangas harrastaa elokuvien tekemistä, mutta tekee sen tosissaan. Kemin Taiteiden yössä saa ensi-iltansa hänen lyhytelokuvansa Some kind of plunder, jonka tyylilaji on Cinema de Nouveau. Elokuvan tekoon mies värväsi vanhoja tuttujaan. Haapakangas ja yksi amatöörinäyttelijöistä olivat Kati Siponmaan jututettavana aamulähetyksessä.

 • Lapset ilahduttivat ikäihmisiä Kirje vanhukselle-tempauksella. Tempauksessa palvelukodeissa asuville ikäihmisille jaettiin jopa 555 kirjettä. Pääosan kirjeistä tekivät torniolaiset lapset, mutta kirjeitä kirjoittivat myös yksityiset henkilöt ja paikallisyhdistyksien väki. Risto Koskinen kävi seuraamassa kuinka Karungin palvelukodin asukkaat vastaanottivat kirjeitä.

 • Sinnikäs, luonnevikainen, epärealistinen....miksi ihmeessä koloratuurisopraano Piia Komsi kuvailee itseään muun muassa näillä sanoilla? Ja mitä ihmettä se koloratuuri tarkoittaa?
  Piia Komsi on kansainvälisesti tunnettu sopraano, joka on parhaillaan vierailulla Meri-Lapissa konsertoimassa. Laura Valta ujuttautui mikrofonin kanssa harjoituksiin.

 • Suomenpystykorva oli 40 vuotta sitten yhtä suosittu kuin labradorinnoutaja nyt, mutta sitten pentumäärät romahtivat. Viime vuosina on tehty työtä rodun eteen, mutta kuinka hyvin se on tuottanut tulosta? Suomenpystykorvan jalostuksesta, tulevaisuudesta, luonteesta ja vähän muustakin juttelevat menestynyt torniolainen kasvattaja Raimo Johansson ja toimittaja Laura Valta.

 • Kemiläinen Arja Pekkala-Matikainen ei ole suostunut taipumaan kipujensa vangiksi, vaan toimittajataustainen Pekkala-Matikainen on monessa mukana. Nykyään elämänsisältöä tuo esimerkiksi hyväntekeväisyystyö, jota hän tekee Kemin kuninkaallisten ryhmässä. Hyväntuulisena esiintyvän naisen ei moni arvaisi kärsivän jatkuvista kipuista. Lähipiiri sen kuitenkin tietää ja onneksi ymmärtää. Kipukapina-ryhmästä Arja on löytänyt kohtalotovereita. Kati Siponmaa kävi tapaamassa paitsi Arjaa tämän kotona, myös soitti Kipukapinan alulle panijalle Sirpa Tahkolle, joka on kipukroonikko itsekin.

 • Perämeren rannalle jo yli kahdenkymmen vuoden ajan rakennettu Lumilinna palvelee nykyisin myös kesäaikaan. Vajaa 40 pienhuvilaa eli villaa täytyy kävijöiden jälkeen siivota seuraavia varten. Lumilinna-alueen siivouksesta vastaava Anna-Kaisa Isojärvi sanoo siisteyden kasvattavan siisteyttä. Jos alue on puhdas, kukaan ei halua olla se, joka heittää ensimmäisen roskan maahan. Siisvouskierroksella olevan Isojärven yhytti Kati Siponmaa. Jutussa pohditaan mm alati kasvavan matkailun vaikutusta Lapin luontoon ja matkailijoiden erilaisista tavoista.

 • Erilaiset kännykkä- ja tietokonepelit ovat monelle arkipäivää. Aina terveys ei kuitenkaan anna mahdollisuuksia pelaamiseen. Tähän on haettu muutosta Pohjantähti-opiston Digipajalla. CP-vammainen ja toispuolisesti halvaantunut Tommi Ruonala pääsi kokeilemaan uutta autopeliä, joka on räätälöity juuri hänelle. Toimittaja Risto Koskinen vieraili Digipajalla.

 • Karhuhavaintoja on ilmoitettu tänä syksynä enemmän kuin aiemmin Meri-Lapissa. Moni havainto on myös vahvistettu eikä ihan ilman vahinkojakaan ole selvitty. Ammattimetsästäjä, petoyhdyshenkilö Juha Mäkimartti kävi Laura Vallan vieraana lähetyksessä juttelemassa alueen karhutilanteesta.

 • Oletko joskus aloittanut jonkinlaisen käsityöprojektin, mutta syystä tai toisesta kyseinen projekti löytyy edelleen keskeneräisenä esimerkiksi kodin lipaston laatikosta tai autotallin perukoilta. No et ole ainoa! Keminmaan hotelli- ja tapahtumakeskus Pohjanrannassa on avattu keskeneräisten käsitöiden näyttely ja Risto Koskinen lähti tutustumaan näyttelytilaan. Jututettavina ovat Tiina Okkonen ja Essi Ojanperä.

 • Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksellä on hoidettavanaan kuusi heikossa kunnossa löytynyttä siilinpoikasta. Niille tarvitaan monenlaista tarviketta ja ruokaa lahjoituksina. Kuuntele kiukkuisen siilin tuhinaa ja tarinaa siilien hoidosta Jenna Vauhkalan kotoa, jossa piikkipalloja kävi ihmettelemässä Laura Valta.

 • Anna Huhtilainen on yksi "ihmekaupungin ihmisistä" eli hän pitää blogia Kemin kaupungin verkkosivulla. Kiteeläislähtöisellä Huhtilaisella ja hänen miehellään lähipiiri on toisella puolen Suomea. Pohjoisen pikkukaupunki on tuntunut bloggarin mielestä tähän saakka mukavalta paikalta. Esikoistaan odottava Huhtilainen ei pidä mahdottomana ajatuksena, että asettuisivat Kemiin pitemmäksikin aikaa. Anna Huhtilaista haastattelee Kati Siponmaa.

 • Teija-Liisa Paananen alkoi yrittäjäksi noin kaksi vuotta sitten kun hän siirtyi pyörittämään Keminmaassa sijaitsevaa Motelli Käpylää. Tuo kesä oli Paanasen elämässä monin tavoin muutoksen, surun ja haasteiden aikaa. Hänen miehensä menehtyi kesällä, mutta yrittäjän arki oli aloitettava surutyöstä huolimatta. Risto Koskinen haastatteli Paanasta valtakunnallisena Yrittäjän päivänä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä