Radio Suomi Kemi

Yrittäjäksi surun keskellä - Teija-Liisa Paananen käänsi yrittäjän haasteet voimavaraksi

 • 11 min
 • toistaiseksi

Teija-Liisa Paananen alkoi yrittäjäksi noin kaksi vuotta sitten kun hän siirtyi pyörittämään Keminmaassa sijaitsevaa Motelli Käpylää. Tuo kesä oli Paanasen elämässä monin tavoin muutoksen, surun ja haasteiden aikaa. Hänen miehensä menehtyi kesällä, mutta yrittäjän arki oli aloitettava surutyöstä huolimatta. Risto Koskinen haastatteli Paanasta valtakunnallisena Yrittäjän päivänä.

Lähetykset

 • to 5.9.2019 16.46 • Yle Areena

Klipit

 • Personal trainer Mira Piirainen ja hänen valmennettavansa Mikko Korkiakoski etenevät kohti Mikon tavoitetta pienin askelin. Mira on valmentajana tiukka, mutta ymmärtäväinen. Ymmärrystä monenlaisiin valmennettaviin tulee hänen taustastaan, jota ei nykyisestä sporttisesta ulkonäöstä voisi mitenkään päätellä. Kaksikko kävi studiossa puhumassa muun muassa siitä, miten pysyä kuntoilupäätöksissä, joita moni tekee esimerkiksi joulunpyhien jälkeen. Toimittajana on Kati Siponmaa.

 • Tervolalainen 11-vuotias karting-kuski Vili Hakala teki sopimuksen italialaisen Haasen tehdastallin kanssa. Tähän mennessä Hakala on voittanut Mini60-luokan suomenmestaruuden ja Pohjoismaiden mestaruuden. Uuden tallisopimuksen myötä Hakala pääsee kisaamaan jopa maailmanmestaruudesta. Risto Koskinen jututti Vili Hakalaa ja hänen isäänsä Jyrki Hakalaa.

 • Torniolainen Taru Kaartinen opiskeli muusikoksi ja teki laulukeikkaa. Haaveissa kyti hääsuunnittelijan työt, vaikka nuori nainen ajattelikin sen olevan mahdollista vain suuressa maailmassa. Elämä vei kuitenkin pääkaupunkiseudulle ja kulttuurituottamista opiskellessaan Taru päätyi työharjoittelijaksi kansainväliseen hääsuunnitteluyritykseen. Tänä päivänä hän on yrityksen toimitusjohtaja! Kotiseudullaan joululomaileva tuore toimitusjohtaja kävi aamulähetyksen vieraana kertomassa koko tarinan. Toimittajana on Kati Siponmaa.

 • Tänäkin vuonna tuhannet ikäihmiset viettävät joulun yksin. Ympäri Suomen onkin järjestetty joulukukka-hyväntekeväisyystempauksia joiden tavoitteena on piristää ikäihmisiä ja vähentää heidän yksinäisyyden tunnetta. Joulukukkia jaettiin myös Kemissä. Risto Koskinen kävi vierailulla Kemin keskustan palvelutalolla seuraamassa kun muun muassa Veera Suhonen yllätettiin kukalla ja joulukortilla.

 • Kemin terveyskeskus muuttaa ensi syksynä. Uudet tilat löytyivät ydinkeskustasta, Täikön torin laidalta Valtakatu 6:sta. Rakennukseen täytyy kuitenkin tehdä iso remontti ja nykyisten vuokralaisten muuttaa pois, jotta se voi jatkossa toimia terveyskeskuksena. Nyt aikataulut, remontin toteuttajat ja visiot sisustuksenkin suhteen ovat selvillä ja pian päästään remontin kimppuun. Laura Valta jututti aamulähetyksessä rakennuksen omistajaa ja rakennuttajaa Tapio Hjulbergia ja suunnittelusta vastaavaa arkkitehtia Rauno Ruonansuuta.

 • Suomen Asianajajaliitto on tänä vuonna satavuotias. Juhlavan luvun täyttyessä liitto on halunnut tuoda esille asianajajien työtä ja sen merkitystä yhteiskunnassa. Liitosta toivotaan, että juhlavuosi lisää osaltaan tietoisuutta siitä, miksi kannattaa valita juuri asianajaja.
  Mutta mikä ero on asianajalla ja lakimiehellä? Perusasioiden äärellä siis oltiin, kun Kati Siponmaan studiovieraana aamulähetyksessä oli torniolaisen asianajotoimiston asianajaja Reetta Keskitalo.

 • Tasa-arvon puolesta Joonas Berghäll voisi puhua vaikka kuinka pitkään. Eikä pelkästään miesten ja poikien tasa-arvon, vaikka niin voisi hänen dokumenttiensa aiheista päätellä. Berghällin tuorein dokumentti "Miehiä ja poikia" sai TV:ssä ensi-iltansa isänpäivän alla ja se on katsottavissa Yle Areenassa. Berghäll vieraili radion aamulähetyksessä kansainvälisenä miestenpäivänä. Tietty aihe nosti rauhallisen miehen kierroksia siinä määrin, että hän tuli paljasteeksi mielessä muhineen suunnitelman toisenlaisesta tasa-arvoelokuvasta. Toimittajana on Kati Siponmaa.

 • Auktorisoitu seksuaaliterapeutti ja erityistason psykoterapeutti Nina Mömmö-Koskiniemen vastaanotolla monenlaiset parisuhdettakin koskevat asiat ovat arkipäivää. Parisuhdeviikon tiimoilta Kati Siponmaa pohti Ninan kanssa esimerkiksi sitä, mikä saa ihmiset pysymään pitkissä parisuhteissa ja miten rakkauden kipinää pidetään hengissä.

 • Tornionjokilaaksosta, Kukkolan kylästä kotoisin olevan Akseli Heikkilän esikoisromaani on nimeltään Veteen syntyneet. Kuvitteelliseen pohjoisen kylään sijoittuva myyttinen kostotarina kertoo tekijänsä mukaan raskaista asioista, mutta hän on pyrkinyt tekemään tekstistä kaunista ja kulkevaa. Oman mausteensa tekstiin tuo tornionjokilaaksossa käytetty murre. Akseli Heikkilää haastattelee Kati Siponmaa.

 • Torniolaislähtöinen toimittaja Tuula-Maria Ahonen päätti puheiden sijaan toimia - pian 20 vuotta sitten. Silloin sai alkunsa naisen silloisessa kotipaikassa Helsingin Haagassa liike, johon kuka tahansa voi osallistua milloin ja missä vaan. Ideana on poimia edes yksi roska päivässä. Miten liikkeellä menee tänä päivänä? Kati Siponmaa soitti naiselle, jolla on jo suunnitelmia lähestyvän juhlavuoden varalle.

 • Tornion Kantojärvellä piskuista maatilaansa pitää paluumuuttaja Ilmari Majuri, jolla on lihantuottajaksi ehkä hieman poikkeava mielipide nykyisestä lihantuotannosta ja sen ympäristövaikutuksista. Mitä hän pitää lihantuotannon kestävyyden kulmakivenä? Mutta koska kyseessä on harvinainen kyyttö eli itäsuomenkarja, tutustutaan ensin tilaan ja sen lehmiin ennen kuin ryhdytään puhumaan tiukkaa asiaa. Navetasta itsensä on löytänyt Laura Valta.

 • Kun syyssää on Perämeren pohjukassa kamalimmillaan eli tuuli puhkuu lujaa ja lämpötila on viittä vaille nollassa, useimmat kömpivät viltin alle. Keminmaalainen Tuomas Kuoksa sen sijaan suuntaa kavereineen surffaamaan. Laji yhdistetään yleensä lämpimiin maihin, mutta sitkeimmät harrastavat surffausta myös pohjoisen vesillä. Laura Valta jututti Kuoksaa Perämeren rannalla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä