Radio Suomi Hämeenlinna

Itsemurhan tekevä Trump oli Riihimäellä liikaa

 • 10 min
 • toistaiseksi

Itseään päähän ampuva Donald Trump aiheutti Riihimäellä kuohuntaa. Jopa siinä määrin, että teos irrotettiin purkurakennuksen seinään tehdystä graffitikokonaisuudesta ja vietiin Vantaalle turvaan. Tuore riksulainen Tomi Hänninen on katutataiteen asiantuntija. Hänellä on kaupungissa pieni spraymaaleja ja muuta taidetavaraa myyvä liike. Katutaiteesta ja Trump-kohusta Tomin kanssa juttelee Lauri Rautavuori.

Lähetykset

 • la 7.9.2019 11.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Naivistit Iittalassa -naivistitaiteen näyttely laajentaa toimintaansa kohti Suomen naivismikeskusta. Toiminta on ympärivuotista ja uutuuksia ovat muun muassa työhyvinvointipäivät naivistisen taiteen maailmassa. Tiina Kokko tapasi Naivistit iittalassa -säätiön asiamiehen Ulla Heinosen ja työnohjaaja, työyhteisövalmentaja Ulla Sara-ahon. Aluksi Ulla Heinonen kertoo, mikä on naivismikeskuksen idea.

 • Ulla Hukka paiski parikymmentä vuotta töitä ison yrityksen konttorissa. Sitten hän irtisanoi itsensä ja toteutti unelmansa. Nyt hän hoitaa ihmisiä eläintensä kanssa pikkutilallaan Lopen Läyliäisissä. Johanna Talasterä kävi tutustumassa Ullaan ja hänen eläimiinsä Lopella.

 • Hämeenlinnalainen Britt Langrev on intohimoinen askartelija ja Facebookissa toimivan Ihanat Ilahduttajat -ryhmän perustaja. Tänä vuonna hän juhlii itsenäisyyspäivää Linnassa presidenttiparin vieraana. Tiina Kokko tapasi Langrevin juhlan kynnyksellä.

 • Kanta-Hämeen keskussairaalassa sairaala- ja välinehuollossa työskentelee yhteensä noin 150 henkilöä, siihen vielä sijaiset päälle. Ilman sairaala- ja välinehuoltoa mikään sairaala ei tule toimeen. Tiina Kokko kävi tutustumassa sairaala- ja välinehuoltajien työhön keskussairaalassa Hämeenlinnassa palvelupäällikkö Jaana Heleniuksen ja palveluesimies Tomi Järvisen kanssa. Matkan varrella vaihdetaan kuulumisia myös välinehuoltaja Elena Siipolan ja sairaalahuoltaja Liisa Hirvosen kanssa. Liisan tapaamme aivan lopuksi äidinmaitokeskuksessa. Mutta nyt lähdetään matkaan Jaana Heleniuksen kanssa.

 • Sairaalan petien lakanoiden on kestettävä kulutusta ja mm. ihmisen painoa, kun sillä siirretään potilasta sängystä toiseen. Forssalainen Foxa oy suunnitttelee mm. sairaaloihin tarkoitettuja kankaita. Kati Turtola käy Foxan laboratoriossa, jossa testataan tekstiilejä. Mukana ovat myös laatupäällikkö Jaana Moberg ja tuotepäällikkö Marjaana Naatula.

 • Vaatteet tekevät ammattilaisen. Enää ei paiskita kaupunkien puisto-osastoillakan hommia farkuissa ja vanhassa flanellipaidassa. Eri alojen ammattilaisilla on ihan omanlaisensa työvaatteet. Autonkuljettajilla omansa ja mm. rakennusväellä omansa. Työvaatefirmat mainostavat ahkerasti ja työvaatteita myyviä kauppoja on paljon.

  Forssalainen Foxa oy valmistaa ja suunnittelee kankaita, joista työvaatteita valmistetaan. Kati Turtola tapasi Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilän ja laatupäällikö Marjaana Naatulan.

 • Hämeenlinnalaisessa Perjantaiparlamentissa (2.11.) keskusteltiin taiteesta ja sivistyneen ihmisen ihanteesta. Miten taide voi puolustaa sivistystä ja olla poliittisesti merkittävä voima tässä ajassa? Mikään ei ole kivempaa kuin asioiden opiskelu, sanoo vieras teatteriohjaaja, Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme. Keskustelua vetää Johannes Ojansuu.

 • Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkisti selvityksen, jossa käy ilmi, että kymmenet jääkiekko- ja jalkapallomaajoukkueiden pelaajat ovat kokeneet häirintää vuosien aikana. Tulokset ovat järkyttäviä, mutta ainakin toistaiseksi lajiliitot eivät ole suuria ulostuloja asioista tehneet.

  2016 Urheilulehti kertoi jääkiekkoilijoita tirkistelleestä henkilöstä. Uutisen jälkeen jääkiekkoliitto lupasi asiasta selvityksen, mutta käytännössä asia lakaistiin maton alle.
  Miksi urheilumaailma on niin kyvytön keskustelemaan lajin kipupisteistä?

  Aiheesta keskustelemassa Samuel Savolainen Hämeen Sanomista sekä jääkiekko-asiantuntija Petteri Sihvonen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Kaupunkien puistopuita on ryhdytty seuraamaan viime vuosina entistä tarkemmin. Alan ammattilaisten koulutus ja laitteisto ovat kehittyneet voimakkaasti.

  Rakentaminen muuttaa voimakkaasti kaupunkikuvaa ja siten myös vaikuttaa siihen, mitkä puut voivat jäädä ja mitkä on kaaadettava. Jos joku puu on havaittu ns. ongelmapuuksi, sen vointia seurataan muita puita tarkemmin.

  Arboristit Antti Virkki ja Tiina Hopeakoski ovat Hämeenlinnan vanhalla hautausmaalla tutkimassa vanhoja puita.

  Kati Turtola oli mukana, kun syynissä oli vanha vaahtera.

 • Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksen naapurissa Visamäessä on päivittäistavarakauppa. Miten opiskelijat näkyvät kaupan arjessa? Tiina Kokko tapasi K-Market Visamäen kauppiaan Kimmo Itäahon. Ensin äänessä on kuitenkin Harri Oksanen.

 • Tammelalainen hyvinvointialan yrittäjä Joni Hernberg sanoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset entistä useammin istuisivat nuotiolla. Kaikessa rauhassa, eivätkä kenties edes puhuisi mitään.

  Kupillinen nokipannukahvia nautittuna nuotion äärellä saattaa tehdä hyvää vaikkapa työssään uupuneelle. Näin ainakin on kokenut Joni Hernberg, jonka Kati Turtola tapasi nuotion äärellä.

 • Syksyn ensimmäisen Perjantaiparlamentin (14.9) vieraaksi saapui yksi suomalaisen filosofian kansainvälisesti tunnetuimpia nimiä, uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström. Hänen uusin kirjansa on ”Ota elämä vakavasti. Negatiivisen ajattelun opas”, varoittaa meitä positiivisen ajattelun vaaroista ja siitä, miten onnellisuuden tavoittelu usein estää meitä elämästä moraalisesti vastuullisella tavalla. Keskustelua johtaa Johannes Ojansuu

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Ville Viholainen eli Koti-iskä88 teki isyydestään julkista. Ensin Instagram, sitten blogi ja nyt kirja. Viholainen kuvaa vanhemmuuden raskaitakin puolia huumorilla ja tarjoaa seuraajilleen vertaistukea. Koti-iskän arkea seuraa yli 10 000 kiinnostunutta. Lauri Rautavuori ja Heidi Kononen haastattelevat.

 • Hämeenlinnalainen Juuso Väisänen toi Hollannin Leidenissä pidetyistä kilpa-aerobicin MM-kisoista hopeisen mitalin. Hopea oli Juusolle jo kuudes. Lisäksi palkintokaapissa on neljä MM-pronssia. EM-kisoissa kultaa on tullut neljästi, hopeaa kahdesti ja pronssia kolmasti. Ja kaikki tämä ilman omaa valmentajaa! Juuso Väisänen piipahti Yle Hämeenlinnan aamulähetyksessä kertomassa siitä mikä motivoi 37-vuotiasta perheenisää urheilemaan huipputasolla oman työn ohessa.

 • Suomessa noin 500 ihmistä odottaa itselleen uutta munuaista. Myös riihimäkeläinen Arto Heikkinen oli tällä listalla vielä vuonna 2017. Miehen munuaiset pettivät hoitovirheen seurauksena, ja edessä olivat pitkät ja tiheään tehtävät dialyysihoidot. Apu löytyikin läheltä, kun Jaana Korhonen ei enää halunnut nähdä miehensä kärsivän. Nyt Arto on terve, kiitos vaimonsa. Lauri Rautavuori tapasi Arton ja Jaanan.

 • Suomalainen kouluruokajärjestelmä on hieno juttu. Lapsi ja nuori saa varmasti ainakin yhden lämpimän aterian päivän aikana. Ainutlaatuisuutensa takia sitä on aina vähän hankala kritisoida: kaikkialla tälläistä järjestelmä ei ole. Kouluruoka maksetaan verovaroista eli ilmaista se ei ole.
  Jos lapset eivät pidä kouluruoasta, sitä menee roskiin ja lasten vatsa on tyhjä. Kokevatko lapset, että heiltä kysytään oikeasti, mitä ruokaa he haluaisivat? Hämeenlinnalaislapset ovat nyt keränneet vajaa parisataa nimeä adressiin paremman kouluruoan puolesta.
  Kati Turtola kävi Hämeenlinnan yhteiskoullla tapaamassa viidennen luokan Sofia Kynsilehtoa, Ilta Kiemunkia ja Jaakko Jokista.Tällä kertaa ruokana oli lohilasagnea.

 • Suomi järkyttyi tällä viikolla, kun vuonna 1994 syntynyt mies iski teräaseen kanssa Savon ammattiopistoon. Yksi menehtyi ja 9 sai vammoja. Mediatietojen mukaan iskun tekijää on koulukiusattu rajusti. Lahdessa kiusaamisen tuki- ja neuvontakeskus Valopilkussa työskentelevä Katri Salmi tietää, että viha ja ajatukset väkivallasta ja kostosta ovat kiusatuilla varsin yleisiä. Lauri Rautavuori keskustelee Katrin ja vuosia kiusatun Krista Viitalan kanssa. Kristan tie anteeksiantamiseen on ollut pitkä.

 • Monissa kouluissa ympäri maan on kärsitty viime vuosina sisäilmaongelmista. Hämeenlinnassakin toistatuhatta lasta on siirretty väistötiloihin opiskelemaan sisäilmaongelmien vuoksi. Hämeenlinnan Hätilässä sijaitseva Ortelan koulu on välttynyt näiltä ongelmilta. 110 -vuotiaassa koulussa on painovoimainen ilmanvaihto ja välillä pidetään myös ikkunoita auki. Oppilaat ja opettajat eivät ole oireilleet lainkaan. Nekin opettajat jotka ovat siirtyneet oireita aiheuttavista kouluista ovat päässeet Ortelan koulussa oireistaan. Harri Oksanen kävi kylässä tänä syksynä pyöreitä vuosia juhlivassa koulussa. Vaikka sisäilma onkin puhdasta niin koulun yllä häilyy lopettamisen varjo.

 • Työuran jälkeen Marjaleena Etulalla on ollut aikaa toteuttaa itseänsä miten tahtoo. Tuo tahto on ajanut hänet vuosien taideopintoihin joista viimeisimpänä on suoritettuna kuvataiteen aineopinnot. Hetki sitten alkoivat myös kulttuurihistorian opinnot. Miksi? -Se pitää virkeänä, sanoo Marjaleena. Harri Oksanen tapasi taiteilijan kuvataiteen aineopintojen lopputyönäyttelyn äärellä Iittalassa.

 • Riihimäkeläinen Jussi Peltola katosi vuonna 2012 jäljettömiin. Tuolloin 18-vuotias Peltola lähti mökiltä Äänekoskelta ajamaan aamuyöllä eikä miestä tai autoa ole sen koommin nähty. Jäljelle jäivät ystävät, perhe ja pian seitsemän vuotta kestänyt epätietoisuus. Onko Jussi kuollut vai elääkö hän uutta elämää jossain maapallon kolkassa? Jussin isän, Juha Peltolan kanssa keskustelee Lauri Rautavuori.

 • Yle Hämeenlinnan aamulähetys vieraili Janakkalan Viralan kylällä, jossa jo parin vuoden ajan on asustellut alpakoita. Karoliina Ahokkaasta tuli Nalpakan alpakkatallin pitäjä jouduttuaan työttömäksi muutama vuosi sitten. Karoliina pääsi työharjoitteluun alpakkatilalle ja sen seurauksena kiintyi eläimiin niin, että päätti hankkia niitä myös omalle kotitilalleen. Miltä elämä maistuu matkailualaa opiskellessa ja alpakoita hoitaessa? Harri Oksanen kävi Karoliina ja Timo Ahokkaan luona kylässä.

 • Riikkaa Nieminen tietää, miltä tuntuu haluta päättä oma elämä. Vuosia sitten Nieminen oli tehnyt lopullisen päätöksen itsemurhasta, ja se päätös helpotti oloa. Hän sai kuitenkin apua, ja elämä jatkuu. Nyt Nieminen auttaa kokemusasiantuntijana muita kohtaamaan läheisiään, joilla on itsetuhoisia ajatuksia. Lauri Rautavuori tapasi Suomen mieleterveys ry:n kriisityöntekijän Jannecke Lindqvistin ja Riikka Niemisen.

 • Jääkiekkoliigan kauden ensimmäinen matsi pelataan torstaina 12. syyskuuta. Hallin käytävillä käy aikamoinen sutina, sillä väki valmistautuu kauteen, kukin oman tehtävänsä mukaisesti.
  Kati Turtola tapasi hieroja Juha Sulinin, joka hieroi sekä kevään maailmanmestaruusjoukkueen että Suomenmestaruusjoukkueen.
  Kuva: Ville Välimäki / Yle

 • Itseään päähän ampuva Donald Trump aiheutti Riihimäellä kuohuntaa. Jopa siinä määrin, että teos irrotettiin purkurakennuksen seinään tehdystä graffitikokonaisuudesta ja vietiin Vantaalle turvaan. Tuore riksulainen Tomi Hänninen on katutataiteen asiantuntija. Hänellä on kaupungissa pieni spraymaaleja ja muuta taidetavaraa myyvä liike. Katutaiteesta ja Trump-kohusta Tomin kanssa juttelee Lauri Rautavuori.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä