Radio Suomi Mikkeli

Savonlinnaan kaivataan lisää paikallisoppaita

 • 10 min
 • 1 kk 8 pv

Savonlinnan oppaat ry ja Savonlinnan kesäyliopisto taltuttavat opaspulaa järjestämällä paikallisopaskurssin. Suomen opasliiton hyväksymä kurssi alkaa lokakuussa ja kestää toukokuun loppuun asti. Kurssin ja näyttökokeen hyväksytysti suorittaneet saavat matkailuoppaan pätevyyden. Kati Rantala tapasi opaskurssin vetäjän Merja Leppäsen Radio Suomen Etelä-Savon aamulähetyksessä.

Lähetykset

 • ma 9.9.2019 14.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Savonlinnan seudulla on paljon kasvavia ja elinvoimaisia yrityksiä, joissa on pulaa osaavista työntekijöistä. Työvoimapulan taltuttamiseksi Savonlinnan kaupunki, ammattiopisto SAMIedu, alueen yritykset ja Savonlinnan Vuokratalot Oy ovat pistäneet pystyyn rekrytointikampanjan. Tavoitteena on kouluttaa osaajia räätälöidysti suoraan avoinna oleviin työpaikkoihin. Kati Rantala tapasi kampanjan pilottiyrityksen, sähkönjakelujärjestelmien valmistaja Norelcon toimitusjohtajan Ari Hämäläisen rekrytointikampanjan esittelytilaisuudessa 30. lokakuuta. Norelcon ja SAMIedun yhdessä järjestämän räätälöidyn koulutuksen jälkeen Norelco tarjoaa vakituisen työpaikan Savonlinnassa.

 • Ijäksen perheessä juhlitaan kolmea tuoretta lähihoitajaa. Äiti Ritva ja tyttäret Janita (vas.) ja Linda ovat valmistuneet lyhyen ajan sisällä samaan ammattiin ja viettävät yhteisiä valmistujaisjuhlia. Kati Rantala tapasi lähihoitajakolmikon. Janita sanoo kaikkien suulla lähihoitajan työn olevan koko kolmikolle kutsumusammatti.

 • Jokainen, jolla on joskus rahahuolia ollut, tietää mille ne tuntuvat. Vaikka sanotaan ettei raha tee onnelliseksi, niin ei se kituttaaminenkaan herkkua ole. Jos tili on miinuksella ja kulutusluottoja on karhuttavana yli 60-tuhannen euron edestä, kyllä siinä helposti yöunet menevät. Tarja Nyyssönen tapasi Varkauden seurakunnan talous- ja velkaneuvojan Niina Konun ja kysyi, millaisessa elämäntilanteessa ihmiset velkaneuvojan pakeille tulevat.

 • Suomessa on virallisen määritelmän mukaan köyhä, jos yksinelävällä henkilöllö käteen jää alle 1100 euroa kuussa. Tilastojen mukaan liki joka viides suomalainen elää köyhyysrajan alapuolella. Kuinka selvitä arjen haasteista, kun välillä täytyy laskimen kanssa ruokaostokset tehdä?

  28-vuotias Hanna on työtön yksinhuoltaja. Hanna ja 7-vuotiaan poikansa joutuvat laskemaan eurot tarkkaan, sillä kuukauden tulot jäävät selvästi alle köyhyysrajan. Hannan sisko puolestaan asuu yksin ja käy etälukiota. Näin naiset kuvailevat arkeaan sekä sitä, millaisista puroista kuukauden tulot koostuvat. Toimittajana on Tarja Nyyssönen.

 • Perinteisesti koiria on koulutettu houkuttelemalla, kohteiden hyödyntämisellä ja esimerkiksi sillä, että koiran on annettu itse oivaltaa toivottu käytös. Kaiken tämän lisäksi on viime vuosina ryhdytty käyttämään hyväksi koiran luontaista kykyä matkimiseen. Do as I do -menetelmässä ihminen näyttää koiralle, mitä sen odotetaan tekevän. Tarja Nyyssönen selvitti, kuinka ihminen voi koiralle opettaa asioita matkimalla. Haastattelussa eläintenkouluttaja Sanna Kankainen.

 • Savonlinnassa Touhulan päiväkodin pihassa kävi kuhina, kun tiehöylää, aura-autoa ja hiekoitusautoa esiteltiin lapsille. Nätkin koulun ekaluokkalainen Lenni Kähkönen (kuvassa oikealla) oli aura-auton ohjaamossa kuin vanha tekijä autonkuljettaja Auvo Väisäsen valvovan silmän alla. Lapset saattavat käyttäytyä arvaamattomasti liikenteessä kohdatessaan esimerkiksi aura-auton. Lastentarhanopettaja Marjaana Valjakka on nähnyt aitiopaikalta lasten ehtymättömän kiinnostuksen koneisiin. Kati Rantala vieraili Touhulan päiväkodissa.
  Kuvassa Lennin kanssa aura-autoa ihmettelemässä Nätkin koulun ekaluokkalaiset Veera Turunen ja Hilma Thil sekä Touhulan päiväkodista Aapo Nummikari.

 • Mikkelin sairaalan päivystyksessä ruuhkamittari on punaisella ja vuoroaan saa odottaa tuntien ajan. Pyysimme Facebookin Puskaradio Mikkeli -ryhmässä ihmisiä kertomaan meille, mitä he haluaisivat kysyä päivystyksen johtoportaalta. Riina Kasurinen kokosi kysymykset ja hankki niihin vastaukset.

 • Rallilupaus Kalle Rovanperän kartturi Jonne Halttunen on 32-vuotias eli lähes tuplasti sen ikäinen kuin Rovanperä. Kuski ja kartturi ovat rallin takia niin paljon yhdessä, että tyttöystäviäänkin miehet näkevät harvemmin kuin toisiaan. Riina Kasurinen kävi tapaamassa kartturi Jonne Halttusta, kun parivaljakko oli valmistautumassa Mikkelin SM-ralliin.

 • Neljäkymmentä vuotta sitten saimaannorpan suojelutavoitteeksi asetettiin 400 norppaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuoden laskennassa tulos oli jo 380 norppaa ja jos tänä keväänä syntyy 90 poikasta, tavoite ylittyy heittämällä. Norppia tavataan taas alueilla, joilla niitä ei ole pitkään aikaan nähty. Tästä on omakohtaista kokemusta myös Saimaannorpan suojelutyöryhmän puheenjohtaja Pekka Häkkisellä. Petri Vironen haastattelee.

 • Suomessa synnytyksen käynnistämiseen käytetään Cytotec-nimistä lääkettä, joka on alunperin tarkoitettu vatsahaavan hoitoon. Synnyttäjät ovat huolissaan lääkkeen turvallisuudesta, mutta lääkärit pitävät valmistetta tärkeänä osana synnytysten hoitoa. Elina Partio selvittää, mistä on kyse.

 • Heti sisällissodan ensimmäisenä päivänä, 27.1.1918, kokoontui sata punakaartilaista Mikkelin Naisvuorella sijaitsevalle työväentalolle. Valkoiset puolestaan linnoittautuivat lyseolle vain parin sadan metrin päähän. Molemmilla oli aseita käytössään. Petri Vironen ja sisällissodan tapahtumiin Savossa perehtynyt Mikko Laiho tutkivat tapahtumapaikkoja Naisvuorelta käsin.

 • Tänä talvena jäätilanne on ollut huono kautta maan. Pieksämäellä Hiekanpään puistoluisteluradalla luistelijan ei kuitenkaan tarvitse pelätä railoja tai heikkoja jäitä. Toimittaja Tarja Nyyssönen tutustui rataan yhdessä Ari Haikaraisen kanssa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Lehmien sorkista kannattaa pitää hyvää huolta, sillä sorkkaongelmat vaikuttavat nopeasti lehmän tuotokseen, jopa kymmenisen prosenttia. Monia lehmiä hoidetaankin 2-3 kertaa vuodessa. Itä-Suomen alueella toimii Suomen Sorkkahoitajien yhdistyksen mukaan 22 sorkkahoitajaa. Sari Ursin haastattelee.

 • Mikkelin kaupungin kirjastoverkossa suunnitellaan viiden kirjaston lakkauttamista. Tällä hetkellä virkamiesvalmistelussa oleva suunnitelma koskee Otavan, Rantakylän, Lähemäen, Kalevankankaan ja Suomenniemen kirjastojen sulkemista. Mikä johti tähän ehdotukseen ja kuinka se tulee vaikuttamaan kaupungin kirjastopalveluihin? Aiheesta ovat keskustelemassa Mikkelin kaupungin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan puheenjohtaja Jatta Juhola, sd., sekä kaupungin elinikäisen oppimisen ja osallisuuden johtaja Virpi Launonen. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Miten naisvaltaiseen joogaan saadaan miehiä mukaan? Tarjoamalla miehille omia kursseja. Mikkelin kansalaisopiston äijäjoogakurssi täyttyi miltei saman tien ilmoittautumisen auettua ja halukkaita on jonossa varasijoilla, paikkamäärän lisäämisestä huolimatta. Miksi keski-ikäisen miehen tulisi aloittaa joogaaminen ja mistä syntyy äijyys joogassa? Haastattelussa on äijäjoogakurssin ohjaaja Timo Airaksinen. Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Savonlinnan Lehtiniemessä sijaitsevaa Rauhalinnaa ja sitä ympäröiviä maita pakkohuutokaupataan Kuopiossa 9. lokakuuta. Savonlinnan kaupunki on kiinnostunut ostamaan vuonna 1900 valmistuneen Rauhalinnan pitsihuvilan ympärillä olevia maa-alueita. Kati Rantala tapasi Radio Suomen Etelä-Savon aamulähetyksessä Savonlinnan kaupungin teknisen johtajan Kari Tikkasen ja maakuntatutkija Jorma Hytösen Savonlinnan maakuntamuseosta.

 • Oopperalaulaja Jorma Silvasti on palannut juurilleen ja opettaa nyt laulua Savonlinnan musiikkiopistossa. Silvastin opissa on tällä hetkellä kahdeksan oppilasta. Kati Rantala tapasi kuusi vuotta Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana toimineen Silvastin Radio Suomen Etelä-Savon ja Keski-Suomen yhteisessä lauantailähetyksessä.

 • Mahdollisuudet potilaan hoitamiseen ambulanssissa ovat vähentäneet tarvetta ajaa täysiä hälytysajossa. Hälytysajoja riittää toki edelleen ja suurin osa ajamisen harjoittelusta tapahtuu ambulanssin ratin takana tositilanteessa. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän ensihoitaja Seppo Haapsaari kertoo, miten hälytysajojen ajaminen on muuttunut hänen yli 20-vuotisen uransa aikana. Hän kertoo myös, mitä on täydellinen hälytysajo ja kuinka me tavalliset tienkäyttäjät voimme helpottaa ensihoitajien työtä liikenteen seassa. Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset pääsevät Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat -hankkeessa taiteen äärelle. Kaikkiaan taidekylpy koskee noin 180 000 nuorta kolmen lukuvuoden aikana. Mikkelin Urheilupuiston koulun kahdeksasluokkalaiset Miska Heiskanen, Eeti Iivanainen ja Eetu Svanström tutustuivat Mikkelin Taidemuseossa Niina Mantsisen näyttelyyn. Kuvassa tarkastelussa tuftattu POE -teos.Toimittajana Sari Ursin.

 • Suomen Traumahoitajayhdistys ry valitsi mikkeliläisen Kirsikka Tynkkysen vuoden 2019 traumahoitajaksi. Hän on kehittänyt omalla toiminnallaan traumojen hoitoprosessia Mikkelin keskussairaalassa. Tynkkysen mukaan moni prosessi sairaalalla on jo nyt todella hyvä, mutta aina löytyy jotain viilattavaa. Hoitotyön onnistumisen kannalta on myös tärkeää, että viestintä sujuu. Hän kertoo myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän uudesta tilannekeskustoiminnasta. Juontajana Juuso Kääriäinen.

 • Mikkeliläinen Saga Kiukas osallistui pitkään hakujaksoon uudentyyppisessä Hive Helsinki -koodauskoulussa. Hän pääsi mukaan ensimmäiseen vaiheeseen 77 opiskelijan ryhmässä, mutta sai viime viikolla kuulla, että on karsiutunut opiskelupaikasta. Mitä jäi käteen lähes kuukauden mittaisesta, 12-tuntisia päiviä sisältäneestä piscine-pääsykoejaksosta?

  Hive Helsinki -koulun periaatteena on raaka sanoma kaikille: "Sinä epäonnistut". Teatterialalla aikaisemmin työskennellyt Kiukas suhtautuu hyvin myönteisesti epäonnistumiseen. Myöskään tulevaisuuden näkymät eivät ole huonot. Toimittajana Juuso Kääriäinen.

 • Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan johtava kanttori Mikko Kallio kertoo, kuinka hän suhtautuu esillä olevassa ammatissaan virheisiin ja millaisia kommelluksia uran aikana on sattunut. Lisäksi keskustellaan myös kirkossa soitettavasta musiikista, sillä kirkkomusiikkikin elää muutosta maailman murroksessa. Virret ovat säilyneet samanlaisina pitkän aikaa, mutta esimerkiksi laulun tempoa on pitänyt nostaa vuosien myötä. Lisäksi elokuvista tutut kappaleet ovat nykyään esillä hääseremonioissa. Mikko Kalliota haastattelee Juuso Kääriäinen.

 • Mikkeliläisen kuvataiteilijan Kirsimaria E. Törösen työhuone Studio Wäkewä on toiminut vuodesta 2013 alkaen myös yleisölle avoimien näyttelyiden esittelytilana. Nyt Törönen haluaa keskittyä täysillä oman taiteensa tekemiseen, mikä vaatii studion rauhoittamista vain kutsuvieraille. Mitä pitkän linjan kuvataiteilija kokee antaneensa ihmisille näyttelyiden järjestämisestä ja millaisia suunnitelmia hänellä on tästä eteenpäin? Juontajana on Juuso Kääriäinen, kuvan Törösestä on ottanut Lisa Enckell.

 • "En pelkää miestä, joka on harjoitellut kerran 10 000 tekniikkaa, vaan miestä, joka on harjoitellut yhtä tekniikkaa 10 000 kertaa." Näin Kimmo Metsätalo siteraa Bruce Leeta. Metsätalo on vastuuohjaajana Defendo Mikkeli ry:ssä. Skandinaavinen defendo -itsepuolustuslaji pyrkii tarjoamaan mahdollisuuden puolustautua muutamalla hyvin opetetulla liikkeellä. Mutta millaisesta lajista on kysymys? Juontajana Juuso Kääriäinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä