Radio Suomen Päivä

Missä säässä syyslomalle? Millainen ongelma on verovälttely?

 • 27 min
 • ei kuunneltavissa

Syyslomaviikon sää. Studiossa meteorologi Matti Huutonen.

Norjasta veromallia Suomeen? Miten yritysverot saataisiin entistä tehokkaammin maksuun ja tuloja valtiolle? Haastattelussa ylijohtaja Ari Mäkelä verohallinnon yritysverotusyksiköstä. Toimittaja Marja Ala-Kokko.

Studiossa Linda Vettanen ja Matti Ylönen.

Lähetykset

 • pe 11.10.2019 11.33 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Kohta luistellaan jälleen pallon perässä. Jääpallon Bandy-liiga alkaa. Mikkelissä pitäisi pelata ottelu Kampparit - Veiterä. Mikä on jäätilanne? Haastattelussa Mikkelin kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen. Toimittaja Jouni Kirvesmies.

  Slush on marraskuun merkki. Kasvuyrittäjätapahtumassa kohtaavat yrittäjät ja rahoittajat. Paikalla on toimittaja Linda Vettanen.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Lapsi mukaan töihin -päivä ja Anna lapsesi pukea sinut -päivä. Nähdäänkö tänään siis työpaikoilla selkeä nuorennusleikkaus väen keski-ikään ja tavanomaista monipuolisempaa bisnes-pukeutumista? Työ- ja elinkeinoministeriöstä raportoi toimittaja Markus Turunen.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Kaamosväsymys. Valon määrän vähentymisellä ja pimeyden lisääntymisellä on konkreettisia vaikutuksia kehoon ja mieleen. Haastattelussa psykologi Maaret Punto Mehiläisestä. Toimittaja Lena Nelskylä.

  Talvisota lähestyi 80 vuotta sitten. Jo kesällä 1939 vapaaehtoisia tuli linnoitustöihin Karjalankannakselle. Syksyyn jatkuneeseen linnoittamiseen osallistui 60.000 miestä. Yleisradion arkistonäytteessä Yrjö Vasama selosti töitä.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Postin lakkotilanne. Haastattelussa Posti- ja logistiikka-alan puheenjohtaja Heidi Nieminen.

  Eduskunnassa Postin lakkotilanteesta. Tilannetta kuvataan umpisolmuksi. Sovinnon löytäminen lakkoon näyttää vaikealta. Mitä tilanteesta sanovat kansanedustajat Leena Meri Perussuomalaisista ja Tarja Filatov SDP:stä. Toimittaja Marja Ala-Kokko. 

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Levillä kuoli keväällä kolme lasta vuokramökin tulipalossa. Onnettomuustutkintakeskus on selvittänyt tapausta ja kertoo nyt, mitä pitäisi tehdä, jotta vastaavanlaiset onnettomuudet voitaisiin vast'edes välttää. Haastattelussa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Tänään käynnistyvässä Slushissa ei esitellä ja kerätä rahoitusta pelkästään start-upeille vaan myös akateemiselle tutkimukselle. Kahdeksan väitöskirjan tehnyttä tutkijaa kilpailee 100 000 euron rahoituksesta omalle tutkimusidealleen. Linda Vettanen tapasi kisan järjestäjän, Aurora Airaskorven ja finalisti Tiina Saanijoen.
  Millaisiin asioihin sijoittaja tarkentaa katseensa etsiessään sijoituskohdetta? Näin yksityiskohtia luonnehtii startup-yrityksiin sijoittavan Maki ventures oy:n osakas Ilkka Kivimäki. Päivi Neitiniemen haastattelussa Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi, joka on yksi Slushin perustajia.

  Studiossa Aki Laine ja Marko Miettinen.

 • Kuuntelemme luonnon ääniä ja nautimme talvipäivän hämärästä Nuuksion kansallispuistossa. Eletään vuoden harmainta aikaa, ja nyt jos koska pitäisi suoda itselleen nautintoja. Siksi lähdemme tuokioksi metsään, Marja Ala-Kokko haastattelee metsäretkiä järjestävää Pekka Väänästä.
  Marko Miettinen ja Aki Laine studiossa. Marko Miettinen ja Aki Laine studiossa.

 • Saimaalla on vesi ennätyksellisen alhaalla. Toimittaja Ville Toijonen lähti Saimaalle taipalsaarelaisen Mikko Nikkisen kanssa puhumaan vedenkorkeuden vaikutuksista. Arkistopalassa palaamme 80 vuoden taakse; maa varustautuu talvisotaan ja naiset ovat kyntämässä. Marko Miettinen ja Aki Laine juontavat.

 • Talvellakin voi pyöräillä, mutta miten varustautua asianmukaisesti? Erityisasiantuntija Martti Tulenheimo Pyöräliitosta neuvoo. Aki Laine ja Marko Miettinen juontavat

 • Kansainvälinen valuuttarahasto ja EU:n komissio ovat huolissaan Suomen taloudesta. Mitä sanoo valtiovarainministeri Mika Lintilä? Päivi Neitiniemi haastattelee. Korkein oikeus ei muuttanut Rovaniemen hovioikeuden ratkaisun lopputulosta Talvivaaran ympäristörikosasiassa. Toimittaja Ville Kinnunen selostaa päätöstä. Aki Laine ja Marko Miettinen juontavat.

 • Lapsen oikeuksien päivänä myönnetään yhdelle tai useammalle yhteisölle palkinto taideharrastuksen ja -kasvatuksen edistämiseksi tehdystä merkittävästä työstä. Haastattelussa toisen palkitun, oululaisen elokuvakoulu Valveen edustajat tuottaja Tommi Nevala ja mediaopettaja Antti Haaranen. Toimittaja Johanna Östman.

  Sotien lasten päivä. Seitsemättä kertaa vietettävä teemapäivä on alkanut Ruotsissa tehdystä aloitteesta. Silloin muistetaan sekä aiempien vuosikymmenten että nykyajan sotalapsia. Haastattelussa yksi päivästä aloitteen tehnyt, itsekin sotalapsi Sinikka Ortmark Stymne. Toimittaja Tukholmassa Anni Riit'aho.

  Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

  Sotien lasten päivä. Seitsemättä kertaa vietettävä teemapäivä on alkanut Ruotsissa tehdystä aloitteesta. Silloin muistetaan sekä aiempien vuosikymmenten että nykyajan sotalapsia. Haastattelussa yksi päivästä aloitteen tehnyt, itsekin sotalapsi Sinikka Ortmark Stymne. Toimittaja Tukholmassa Anni Riit'aho.

  Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

 • Sata lasta viettää lapsen oikeuksien juhlavuoden huipentumaa tapaamalla Helsingin hallituskorttelissa ministereitä ja joukkoa virkamiehiä. Haastattelussa yhdeksäsluokkalaiset Venla Pajukangas ja Taru Nurmivaara Kirkkonummelta sekä lapsiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Toimittaja Johanna Östman.

  Studiossa Linda Vettanen ja Markus Turunen.

Klipit

 • Suomalainen jalkapallo on nousussa. Suomi voitti perjantaina 15.11.2019 jalkapallon EM-kisojen karsintaottelun Liechtesteinia vastaan. Voitto tarkoittaa sitä, että Suomi pääsee ensi kesänä ensimmäistä kertaa mukaan jalkapallon EM-lopputurnaukseen.

  Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avaa Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa sitä, missä kaikessa maajoukkuemenestys on näkynyt jo nyt jalkapallorintamalla. Marjamaa kertoo seuranneensa Huuhkajien lentoa innostuksen ja liikutuksen siivittämänä.

  Kuva: Matti Raivio / AOP

 • Hassisen Kone on täällä taas!

  Suomirockin legenda Hassisen Kone tekee paluun esiintymislavoille ensi kesänä. Mediassa on puhuttu Karjalan urhoiden olevan täällä taas, bändi perustettiin 40 vuotta sitten ja on aika juhlia, nostalgiaa säästämättä.

  Kun biisit ovat 40 vuotta vanhoja, muuttuu soittoniekan sielunmaisema ja maailma soittajan ympärillä. Bändin jäsenet ovat musisoineet myös muissa yhtyeissä ja projekteissa. Miten helppoa on hypätä muiden musiikkiprojektien jälkeen takaisin nuoruuden tunnelmiin? Äänessä yhtyeen kitaristi Reijo Heiskanen ja basisti Jussi Kinnunen.

  Toimittajina Marko Miettinen ja Heidi Laaksonen.

  Kuva: Johanna Östman / Yle

 • Ilmastonmuutos herättää ihmisissä tunteita hämmennyksestä ja syyllisyydestä suruun ja vihaan. Kun esimerkiksi metsäpaloista kerrotaan, uhan tunne voimistuu, torjutaanko silloin koko asia? Tänään julkaistaan ensimmäiseksi ympäristötunteiden käsikirjaksi nimetty Mieli maassa? -teos. Kirjan kirjoittaja Helsingin yliopiston ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala sanoi Radio Suomen Päivä -ohjelmassa, että tolkuton ahdistus ei auta mitään. Häneen mukaansa kannattaa etsiä luotettavaa keskusteluseuraa, ettei jäisi ahdistuksensa kanssa yksin. Toimittajina ovat Aki Laine ja Marko Miettinen. Kuva: Joedson Alves / EPA

 • Millaista on miesten välinen ystävyys? Sitä pohtivat Miesten viikon merkeissä taiteilija Erno Enkenberg ja Antti Alén Miesakit ry:stä. Miesten mukaan ryhmässä on totuttu kaveeraamaan, mutta kahdenkeskisyys on se, mikä on oikeassa ystävyydessä olennaista.

  Enkenbergin näyttely "Bromance - miesten välisestä ystävyydestä" kuvaa läheisiä ihmissuhteita arkisissa tilanteissa. Mutta missä menee läheisyydessä raja? Voisiko Enkenberg esimerkiksi harjata hyvän miespuolisen ystävän tukkaa?

  Toimittajina Linda Vettanen ja Marko Miettinen.

 • Päivitetty susikannan hoitosuunnitelma tähtää muun muassa vahinkojen ennaltaehkäisyyn ja suden parempaan sietämiseen. Hoitosuunnitelmassa pyritään myös selkiyttämään sitä, milloin ja kuka puuttuu susien aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Suunnitelmaan on laadittu tätä varteen nelikohtainen lista vakavuusasteeltaan erilaisista suden kohtaamistilanteista.

  Millaisia muita toimenpiteitä hoitosuunnitelmassa on susikannan suojelun tarpeisiin ja susiin liittyviä mahdollisia konfliktitilanteita varten? Niistä kertoo Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.
  Silja Raunio haastattelee. 

  Kuva: Tuomo Björksten / Yle

 • "Suurin muutos 25-vuotisella urallani on #metoo", sanoo vasta Tukholman kaupunginteatterin johtoon nimitetty Maria Sid. Näyttelijä-ohjaaja on toinen suomalainen yhden Ruotsin merkittävimmän teatterilaitoksen johdossa. Samassa pestissä toimi vuosina 1969-1980 Vivica Bandler.

  Maria Sid nimitettiin tehtävään lokakuussa toimien tehtävässä vuoden 2020 loppuun asti. Miltä teatterin tulevaisuus näyttää 25 vuotta uraa niin Suomessa kuin Ruotsissakin tehneen Sidin silmin?

  Toimittajana Anni Riit'aho. Kuva: Press bild kulturhusetstadsteatern / Teemu Kuusimurto

 • Pimeys ja kylmyys rassaa, väsyttää ja makea maistuu. . Miten väki pohjoisessa pärjää? Erikoistoimittaja
  Kaisa Aikio kertoo ensin lämpömittarin lukemat Inarista. Aki Laine ja Marko Miettinen jututtavat.
  Kuva: Anja Akujärvi.

 • Köyriä vai uunia, on kysytty aikoinaan kekrinä. Halloweeniä saatetaan karsastaa sen kaupallisuuden takia. Sadonkorjuujuhlallamme kekrillä ja halloweenillä on kuitenkin paljon yhteistä.

  Toimittaja Mira Stenströmin haastateltavana on arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen kirjallisuuden seurasta ja hän sanoo, että kekri ja halloween ovat sukua toisilleen.

 • Lentovero on menossa eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloite keräsi pikavauhtia tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Verolla pyritään vähentämään lentämistä ja sitä kautta vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

  Vero-oikeuden emeritusprofessori Esko Linnakangas on tutkinut lentoveron vaikutuksia. Hän muistuttaa, että lentämistä on aiemmin verotettu enemmän, mutta verosta luovuttiin.

  Näin Linnakangas arvioi lentoveron tehoa lentämisen hillitsijänä. Marja Ala-Kokko haastattelee.

 • Etelä-Savon pelastuslaitos sai viime lauantaina ilmoituksen, jonka mukaan rantaan oli ajautunut pieni norppa. Soittajan mukaan norppa ei vaikuttanut hyvinvoivalta.
  Eläinlääkäri Pekka Sarkanen kävi tarkastamassa tilanteen ja totesi, että kyseessä on Sanelma-niminen norppa, jota on autettu jo kerran aiemminkin. Norppa sai muikkuja ja lääkettä ja virkistyi huomattavasti. Sarkanen tekee vapaaehtoistyötä norppien hyväksi ja tuntee Sanelman hyvin.
  Sarkasta jututtaa Sirkka Haverinen.
  Kuva: Petri Vironen / Yle

 • Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistusten poistosta etenee eduskunnan käsittelyyn. Turun seudun kannabisyhdistyksestä Tapani Karvinen ja Ehyt ry:n päihdeasiantuntija Kim Kannussaari keskustelivat Linda Vettasen ja Marko Miettisen haastattelussa, millainen päihde kannabis on ja mitä aineen dekriminalisointi tarkoittaisi Suomen tapauksessa. Kim Kannussaari avaa, montako sätkää saa 25 grammasta kannabista - tämä on se määrä, jota kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että 18 vuotta täyttäneellä voisi olla, eikä siitä rangaistaisi.

  Kuva: DARREN ENGLAND / EPA

 • Onko sinulla kotona astiaa, johon ottaa talteen vettä, jos puhtaan veden jakelu syystä tai toisesta lakkaa? Muun muassa tätä kysymystä herätellään pohtimaan lauantaina järjestettävässä Pisara2019-valmiusharjoituksessa. Harjoituksen tavoitteena on testata Punaisen Ristin osastojen valmiutta reagoida ja auttaa vesikriisin sattuessa. Siihen osallistuvat SPR:n osastot, Keskustoimisto, piirit, Kalkun logistiikkakeskus, Nuorten turvatalot ja Kontit.
  - Pisara2019:ssa harjoitellaan Punaisen Ristin roolia viranomaisten tukena tapauksessa, jossa puhdasta vettä ei olisi. Siihen kuuluu viestin viemistä asukkaille, että vettä ei ole, tai se pitää keittää; lisäksi harjoittelemme vedenjakelua, kertoo Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin.
  Viime kesänä julkistetussa selvityksessä vesihuollon toimijoista huomautettiin, että paljonkin on parannettavaa mm. harjoittelussa. Miten hyvin tavalliset kansalaiset ovat varautuneet vesikriisin varalle? Heidi Juslin-Sandinin tapasi Mira Stenström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä