Östnyland på 20 minuter

18.9.2019: Lovisaelever tycker inte att det är så tufft att röka längre och äldre i Borgå i tårar då studerande tog avsked

 • 20 min
 • toistaiseksi

I dagens podcast besöker vi Äppelbackens servicecenter, där Borgå stad och invånarna har haft nytta och glädje av närvårdarstuderande från Prakticum. Söderkulla hälsostation ser äntligen ut att få flytta, och på stationsområdet i Borgå händer mycket just nu.

I programmet medverkar Jim Sevelius, Kia Joas, Gun-Maj Rehnberg, Sanna Collanus, Lotta Juslin, William Gammals, Leena Kokko, Harri Kokkomäki, Pertti Haajanen och Micaela Röman.

Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mikael Kokkola, Mira Bäck och Lone Widestam är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Lähetykset

 • ke 18.9.2019 12.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Bibliotekarien Heli Salminen berättar vad hemligheten är och vi talar med spelarna Emmi Salminen och Jessika Rissanen. Borgå Vattens vd Elina Antila berättar om provpumpningar vid Borgbacken. I Lovisa konstaterar ledande läkaren Tero Taipale att de är svårt att hitta läkare, och SFP:s Otto Andersson berättar varför fullmäktige inte fattade beslut om Forsby hälsogård. Pernåbon Catharina Rosenschöld är oroad över att bussbiljetterna kan bli dyrare.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Mira Bäck, Stefan Härus, Mikael Kokkola, Thomas von Boguslawski och Fredrika Sundén.

 • Föreningens ordförande Maria Linde är ivrig över att få ta itu med nya projekt.
  Jonas Lindström och några andra Hindsbybor ska utreda vilka bybor som vill ha kommunalt avlopp. För ett år sedan rådde skriande brist på svenskspråkiga tal- och ergoterapeuter i Borgå. Idag är situationen en annan, säger Eliisa Roine, servicechef vid förebyggande tjänster och talterapeuterna Solveig Nystedt och Michelle Ekman. Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula berättar var Borgå ska spara i framtiden.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Mira Bäck, Leo Gammals och Stefan Härus.

 • I dagens podcast träffar vi också två gymnasieelever som har valt att grunda ett eget företag. Dessutom uppmärksammar vi att en ny privat läkarstation slår upp dörrarna i Borgå i dag.

  I programmet medverkar Vera Örså, Christian Örså, Nea Olli, Rasmus Åminne, Emil Hotti, Max Roos och Bernhard Edgren.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Mikael Kokkola är morgonreporter. Mira Bäck och Stefan Härus är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • I dagens podcast handlar det också om orienteringsklubben Trian, som satsar på jämlikhet och jämställdhet inom föreningsverksamheten.

  I programmet medverkar Rita Wickholm, Jihan Hegreched, Anne Johansson Padilla, Carmen Torralba, Jenni Bergman, Pia Aaltonen, Mikael Grannas, Tuula Heikkilä och Timo Laine.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck, Helena von Alfthan och Frida Frankenhaeuser är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast träffar vi också en företagare som tycker att det är synd att det inte längre går att ansöka om skärgårdsunderstöd av Borgå stad. Fredagskaffegänget funderar på plåtpoliser.

  I programmet medverkar Marika Ståhl-Railila, Klaus Suhonen, Christina Mickos, Mikaela Nylander, Irina Hoyer-Viitala och Martin Söderlund.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Hedvig Sandell är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också Gunnel Englund från Pellinge. Marthaförbundet har utsett henne till årets matkulturstipendiat.

  I programmet medverkar Jonas Backman, Marie Henriksson, Erika Englund, Erika Grönqvist och Gunnel Englund.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om Marthaförbundets matkulturdag som firas i Borgå. Dessutom hör vi hur den lokala martharörelsen mår.

  I programmet medverkar Gunilla Backman, Robert Jordas och Jan D. Oker-Blom.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Stefan Paavola är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om Lovisas ekonomi. Vi frågar olika partiers gruppordförande var de tycker att Lovisa borde spara.

  I programmet medverkar Anna Wiksten, Thomas Rosenberg, Niko Romanovski, Sonja Huttunen, Lotte-Marie Uutinen, Pertti Lohenoja och Janne Lepola.

  Katarina Lind är programvärd, Fredrika Sundén är nyhetsvärd och Helena von Alfthan är morgonreporter. Mira Bäck och Hedvig Sandell är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • Flera av byggnaderna på Söderkulla gård håller på att förfalla. För Lovisa restaurangerna är hösten och vintern utmanande tider. Bildkonstnär Pauliina Turakka Purhonen minns sina dockor som väckte uppståndelse i Lovisa.

  I podcasten medverkar Kristian Vuojärvi, Hans Blomberg och Pauliina Turakka Purhonen.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck och Hedvig Sandell är reportrar och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • 11-åriga Borgåbon Malena Gröndahl hade sin allra första egna vernissage på torsdag.
  I fredagskaffet funderar Birgitta Palmqvist och Malin Lönnroth på hur Borgå kunde locka fler invånare. Att hyra ut sin bil tycker de är en utmärkt ide. I Pyttis har det i ett par år funnits planer på att bygga en skärgårdsby vid Spjutsundet. Grannen Meri Hurskainen är inte nöjd. Arkitekt Johan Pfeifer planerar skärgårdsbyn.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Hedvig Sandell, Stefan Härus och Rebecka Svedberg.

 • I dagens podcast talar vi också om andra aktuella projekt som handlar om miljövänliga lösningar inom trafiken. Dessutom frågar vi oss hur stora inbesparingarna egentligen blir om Lovisa drar in byskolor och daghem.

  I programmet medverkar Annika Weckman, Paul Nyberg, Akseli Heinikangas, Jonna Hinttaniemi och Timo Tenhunen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Rebecka Svedberg är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast pratar vi också om befolkningsprognosen för Borgå. Trots dystra siffror är staden positiv och tror på tillväxt. Vi hör också hur renoveringen vid polisstationen i Borgå framskrider.

  I programmet medverkar Sara Tallsten, Risto Purastie, Fredrick von Schoultz, Maini Lindberg och Mona Tulokainen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Mikael Kokkola och Helena von Alfthan är reportrar. Fredrika Sundén är producent.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä