Sunnuntaivieras

Hävittäjälentäjä testasi salaisessa tehtävässä Mir-sukellusalukset yli 6000 metrin syvyydessä

 • 24 min
 • toistaiseksi

Entinen hävittäjälentäjä Pekka Laakso sai mielenkiintoisen työtehtävän 80-luvulla. Rauma-Repola rakensi Neuvostoliitolle kaksi Mir-sukellusalusta ja Pekka Laakso oli alusten testipilotti. Hän testasi Mir-sukellusalukset yli kuuden kilometrin syvyydessä.Sukelluksen draamattisin vaihe oli kun Mir I-alus jäi pohjaan kiinni NATO-maat olivat Yhdysvaltain johdolla hyvin kiinnostuneita projektista. Pekka Laakso muistelee yli 30 vuotta vanhoja tapahtumia Sirkka Haverisen haastattelussa.

Lähetykset

 • su 20.10.2019 16.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Sunnuntaivieras on Petri Veikkolainen, Rovaniemen Lyseonpuiston lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori.
  Veikkolainen uskoo, että antamalla opiskelijalle itselleen päätösvallan vaikkapa siitä, tavoitteleeko hän opinnoissaan vitosta vai kymppiä, opiskelija sitoutuu tekemisiinsä paremmin.
  Veikkolainen ei pidä perinteisiä kokeita. Hän myös uskoo keskustelun voimaan perinteisen edestä opettamisen sijaan.
  Petri Veikkolaista jututtaa Lyseonpuiston lukion aulassa Mia Sivula.

 • Tämänpäiväinen Sunnuntaivieras saattaa aiheuttaa kuulijoille akuutin sokerinhimon, sillä vieraana on kansainvälistä uraa tekevä kakkutaiteilija ja leivontakirjailija Emma Ivane. Maailman kahdentoista parhaan kakkutaiteilijan joukkoon valittu Ivane on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tuo insinöörimäinen ote näkyy myös keittiössä. Ivanen erikoisalaa ovat nimittäin mahdollisimman yksinkertaiset parhaimmillaan kolmen raaka-aineen reseptit ja innovatiiviset koristelutekniikat. Emma Ivanea jututtaa hänen keittiössään Helsingin Puu-Vallilassa toimittaja Lena Nelskylä.

 • Sunnuntaivieraana on Jyväskylässä syntynyt jääkiekkolegenda Riikka Sallinen. Riikka Sallinen ilmoitti lopettavansa huippu-urheilu-uransa viime kevään naisjääkiekkoleijonien MM-kotikisojen jälkeen. Riikka Sallinen saavutti kiekkoilijana kaksi olympiapronssia, yhden MM-hopean, kuusi MM-pronssia ja kolme EM-kultaa. Pesäpallossa Riikka Sallinen voitti kaiken mahdollisen.
  Riikka Sallista jututtaa Jorma Hietamäki.

 • Kim Rosenholmin masennus alkoi omien vanhempien ilmoitettua eroavansa. Tyhjyyden ja arvottomuuden tunne on vaikeuttanut oman polun löytämistä elämässä. Peruskoulun hän sai suoritettua rimaa hipoen, kokki- ja lähihoitajaopinnot jäivät kesken, kun jo pelkkä sängystä nouseminen oli välillä ylitsepääsemättömän vaikeaa. Toimittaja Mari Kahila tapasi nykyisin nuoriso-ohjaajaksi opiskelevan Kim Rosenholmin.

 • Sunnuntaivieraana on pihtiputaalainen Seppo Kahilainen, joka tunnetaan valtakunnallisesti koti- ja syntymäpaikkakunnalleen Pihtiputaalle perustamastaan maankuulusta ohjelmatoimisto Dex Viihde Oy:stä. Ohjelmatoimistonsa toimitusjohtajan tehtävästä Seppo Kahilainen on nyttemmin eläköitynyt ja takana on myös intohimoinen laskuvarjohyppyharrastus. Yhteiskunnallisena vaikuttajana elämäkertaansa kirjoittava Seppo Kahilainen jatkaa yhä.
  Seppo Kahilaista jututtaa Jorma Hietamäki.

 • Sunnuntaivieraana on kokkolalainen kasvatustieteilijä ja filosofi Juha Hakala, jonka kanssa puhutaan muun muassa armollisuudesta ja auktoriteetista kasvatuksessa.

 • Entinen hävittäjälentäjä Pekka Laakso sai mielenkiintoisen työtehtävän 80-luvulla. Rauma-Repola rakensi Neuvostoliitolle kaksi Mir-sukellusalusta ja Pekka Laakso oli alusten testipilotti. Hän testasi Mir-sukellusalukset yli kuuden kilometrin syvyydessä.Sukelluksen draamattisin vaihe oli kun Mir I-alus jäi pohjaan kiinni NATO-maat olivat Yhdysvaltain johdolla hyvin kiinnostuneita projektista. Pekka Laakso muistelee yli 30 vuotta vanhoja tapahtumia Sirkka Haverisen haastattelussa.

 • Sunnuntaivieraana on kirjailija Kari Aartoma, joka kirjoitti romaanin turkulaisten juoppojen elämästä - sisäpuolelta käsin.

  Romaanin kirjoittamiseen meni kahdeksan vuotta. Nyt Kahden joen kaupunki -kirjalla on pitkä jono varsinaissuomalaisten kirjastojen varauslistoilla. Pienimuotoisesta menestyksestä huolimatta Aartoman elämä kulkee vanhoja, alkoholin sanelemia polkuja. Kalle Talosen piti jäljittää kirjailija lokakuisena aamuna Turun Kupittaan Citymarketin parkkipaikan laidalta löytyvälle bussipysäkille.

  Aartoma kertoo Sunnuntaivieraana, miltä tuntuu olla viinapirun vietävänä, edelleen.

 • Sunnuntaivieraana on Arja Pekkala-Matikainen, jonka elämän muutti syyskuinen ilta vuonna 1972. 16-vuotias kemiläistyttö sai pahoja vammoja rattijuopon aiheuttamassa kolarissa ja siitä asti hän on kärsinyt voimakkaista kivuista. Kuinka kivun kanssa voi elää, mikä kivunhoidossa mättää ja mistä kipukroonikko voi saada apua? Arja Pekkala-Matikaista haastattelee Pirkko Kukko-Liedes.

 • Sunnuntaivieraana on kaivosopas Kari Moilanen. Hän opastaa ihmisiä Outokummun kuparikaivoksen historiaan ja kertoo rehevällä tyylillään siihen liittyviä tarinoita. Tuusniemellä asuva 64-vuotias Kari Moilanen haluaa pitää yllä 30 vuotta sitten suljetun kuparikaivoksen henkeä. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

 • Autolautta Estonian uppoamisesta tulee syyskuun lopussa kuluneeksi 25 vuotta. Aluksella oli 989 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Heistä 137 pelastui. Pelastustöihin hälytettiin auttajia monista Pohjoismaista sekä Virosta. Pintapelastaja Esa Kujala hyppäsi Rovaniemeltä Saaristomerelle matkalla olleen helikopterin kyytiin Virpiniemen merivartioasemalta Oulusta. Estonian pelastustyö on ollut hänen työuransa vaativin tehtävä, jossa koetuksella oli sekä henkinen että fyysinen kantti. Toimittajana Hanna Juopperi.

 • Sunnuntaivieraana on Suomen ensimmäinen transsukupuolinen näyttelijä Miiko Toiviainen, 30. Hän valmistui teatterikorkeakoulusta vuosi sitten ja on opiskellut teatterin tekemistä Lontoossa. Miiko Toiviainen on aina tuntenut olevansa mies, mutta vasta käytyään läpi sukupuolenkorjausprosessin, hän tuli mieheksi myös muiden silmissä. Toimittajana Johanna Talasterä.

Klipit

 • Sairaalaympäristö ruokkii joensuulaisen lääkintävahtimestari-kirjailijan Mika Kähkösen mielikuvitusta. Hän on työskennellyt jo parikymmentä vuotta keskussairaalan päivystyspoliklinikalla. Omassa työssään 48-vuotias Mika Kähkönen kohtaa elämän ja kuoleman ihan konkreettisesti. Näitä kokemuksiaan hän hyödyntää dekkareissaan, joita on syntynyt jo viisi. Uusin on nimeltään Kroonikko. Toimittajana on Lea Joutsensaari.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä