Aktuellt 17

Mera brexit, val på Åland och nyhetsbyrån SPT

 • 30 min
 • 8 kk 17 pv

Analys om och kring brexit toppar Aktuellt 17 också i dag
I Skottland morras det nu alltmer högljutt: många skottar vill vara kvar i EU och kräver nu en ny omröstning om självständighet
Det är inte många paragrafer som har ändrat i det nya brexit-avtal som lades fram i går, jämfört med det som Theresa May tidigare förhandlade fram, den bedömningen gör finländsk diplomat och konsult som har följt utträdes-förhandlingarna
Det handlar också om läget på Åland inför valet till lagting och kommunfullmäktige på söndag - och i efterdyningarna av nyhetsbyrån SPTs samarbetsförhandlingar och uppsägningar frågar vi om det behövs en egen nyhetsbyrå i Svenskfinland

Lähetykset

 • pe 18.10.2019 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Regeringen samlades idag för att dryfta sina sysselsättningsmål, men tillsvidare är det mycket snack och lite konkreti.

  Samtidigt varnar olyckskorparna för dystra ekonomiska tider, till dem hör bland annat Finlands Näringsliv EK. Men är det verkligen så här dystert?

  Dåliga ekonomiska tider bådar inte gott för våra unga. En färsk THL undersökning visar att unga som lever på utkomststöd har mera hälso problem än andra, vilket står samhället dyrt.

  Vi ska också diskutera Trumps fredsplan för Mellanöstern. Själv kallar han den för historisk, men hur realistisk är den?

  Och så frågar vi oss hur länge de finländska kvinnorna och barnen ännu kan sitta kvar i al-Hol lägret i Syrien, och om Somalia kan vara en lösning på de låsta läget?

 • Sysselsättningen är ett kärt samtalsämne bland politikerna i vårt land, och att få ordning på den är lite av en helig graal. I ett sånt läge kunde man ju tycka att varje resurs är en tillgång - men så behöver inte alls vara fallet - i alla fall inte enligt diskrimineringsombudsmannen här i Finland.

  Mera heta ämnen i politiken - finländarna jobbar hårt på att nå sina ambitiösa mål på ett koldioxidneutralt Finland - och eventuellt kan det vara så att det inte längre bara är luftslott och rosa drömmar!

  Och apropå stora ambitioner - ute i världen planerar USA:s president Donald Trump vara den som ska lösa en av den moderna tidens största konflikter - nämligen Israel-Palestinafrågan - och den plan som ska presenteras i kväll är tänkt att bana väg för det. Men skepsisen är stor, både till planens hållbarhet och till intentionerna bakom.

  Och så ska vi titta närmare på en smaskig ekonomisk bedrägerihistoria som nyligen uppdagats i vårt grannland Estland, en historia som också har beröringspunkter i den finländska bloggvärlden.

 • Många som jobbar inom vården oroar sig för att inte orka jobba länge till. Osäkerheten kring vårdreformen gör inte arbetsdagarna lättare.
  Strejk är också ett tema för dagen: både pappersarbetare, sågarbetare och tjänstemän inom pappersindustrin strejkar. Irritationen mellan arbetstagare och arbetsgivare är åtminstone delvis en följd av att kollektivavtalsförhandlingarna nu förs på förbundsnivå, i stället för centralt, tror bedömare.
  Aktuellt 17 uppmärksammar också att det i dag är exakt 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i då tysk-ockuperade Polen befriades.
  Vi hör också hur Kinas ambassad i Stockholm för kampanj mot journalisister och forskare som uttalar sig kritiskt om Kina.

 • De misstänkta coronavirus-fallen har varit dagens stora nyhet här i Finland, och har uppmärksammats också internationellt. De två misstänkta kinesiska turisterna har undersökts hela dagen.

  Experter manar till lugn. Risken för smitta är en på miljonen, sannolikt är det frågan om helt vanlig influensa. Finland har ändå full bredeskap, säger THL:s epidemiexpert Mika Salminen.

  Att sätta hela Ivalo i karantän, som man redan gjort med några städer i Kina, är hur som helst uteslutet

  I Kina har antalet smittade och dödsfall ökat och man har nu tagit till exceptionellt kraftiga åtgärder för att få kontroll över det nya coronaviruset

  Vi ska också diskutera läget inför måndagens strejker. Förhandlingarna har fortsatt idag, och nu har också Fackförbundet Pros strejk skjutits upp.

  Att höja sysselsättningen är den hetaste politiska frågan just nu. Samtidigt är det allt fler finländare som klarar av att leva på sina dåliga löner. Vad beror det här på och vad berättar det? - det ska vi också diskutera idag

 • Regeringen ska göra ett flertal tunga politiska utnämningar i vår. Den första gjordes redan idag, då De grönas Kirsi Pimiä utsågs till inrikesministeriets nya kanslichef. Så på vilka grunder delas de här posterna ut, och hur mycket makt kan partierna utöva genom dem?

  Efter höstens politiska turbulens har partierna nu laddat batterierna, och börjar inta sina positioner inför den politiska våren. Centern fortsätter tjata om varför man sitter med i regeringen, och Sannfinländarna profilera sig allt tydligare via klimatfrågor.

  Ett år har gått sedan skandalerna inom äldrevården, som tvingade vårdjättarna att krypa till korset.
  I dag försöker Esperi Care aktivt putsa upp sitt rykte. Men har det blivit bättre inom vården?

  Internationella domstolen i Haag kräver nu att Myanmar vidtar omedelbara åtgärder för att skydda sin muslimska rohingya-minoritet, som har fortsatt utsättas för övergrepp och förföljelser.

 • Världshälsoorganisationen WHO samlas till krismöte kring det kinesiska coronaviruset, som fortsätter att sprida sig. Det låter dramatiskt, men vid THL ser man ingen orsak till panik. Fortfarande vet vi ändå inte om smittofallen bara är toppen av isberget, säger epidemiexpert Mika Salminen.

  Samlingspartiet samlar nu krafter för att ta upp fajten med regeringen. Och tongångarna är bekanta: Det ekonomiska läget ser allt dystrare ut och regeringen måste förbereda sig för nedskärningar och hårda åtgärder, är Samlingspartiets hälsning.

  Finländare är rätt dåliga på att placera sin pengar i aktier, men etiska och hållbara placeringar är en växande trend som kan få fart på folkkapitalismen.

  Samtidigt fins det stora problem med hela aktiemarknaden. De flesta bolag är nämligen olönsamma som placeringar, bara några få är riktigt lönsamma och kammar hem största potten. Förklaringen är förra decenniets digi-revolution, som skapat globala jättar som Facebook, Google och Amazon.

 • Under veckoslutet kritiserade flera fackförbund och också arbetsgivarorganisationer Piekkalas insats som medlare i de pågående arbetsmarknadskonflikterna. Nu har Elektikerförbundet gått så långt att det har lämnat in ett klagomål över Vuokko Piekkalas passivitet till Justitiekanslern.

  Befolkningen åldras och nativiteten sjunker, konkluderar Centralhandelskammaren i sin färska kvartalsrapport. Men samtidigt som vi skulle behöva mera folk i arbetsför ålder så har invandare svårt att hitta jobb i Finland.

  Över tjugotusen vapen-aktivister i går samlades till en stor demonstration i staden Richmond - i delstaten Virginia. Demonstranterna är upprörda över att delstats-parlamentet tänker skärpa vapenlagarna.

  Riksrättsprocessen mot Donald Trump inleds i senaten. Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukraina att starta en utredning som skulle ha berört Joe Biden, som försöker bli Demokraternas presidentkandidat i höstens val. Trump anklagas också för maktmissbruk och för att ha försökt att hindra kongressens arbete.

 • Aktuellt 17 handlar om regeringskrisen i Norge: i dag blev det nämligen klart att ett av de fyra regeringspartierna, högerpartiet Fremskrittspartiet, lämnar regeringen. Droppen som fick bägaren att rinna över var att Norge hjälpte hem en norsk-pakistansk kvinna från al Hol-lägret i Syrien.
  Det handlar också mycket om klimat- och miljöfrågor, bl a om hur finländska företag ska förbereda sig inför ett varmare klimat
  I Sverige igen pågår exakt samma diskussion om skogen som hos oss: avverkning kontra kolsänkor.
  Och i Tyskland upprör ett nytt kolkraftverk som elbolaget Fortum via delägda bolaget Uniper tar i bruk där. Kolkraft hör till det förgångna, anser den tyska miljörörelsen.

 • Om bara några månader måste regeringen komma med en trovärdig plan för hur sysselsättningen kan höjas med 30 000. Arbetsminister Tuula Haatainen försökte idag lugna ner kritikerna och övertyga alla om att tidtabell håller. Men regeringens står inför en stor utmaning.

  Också den stora vårdreformen står och väntar, och även här börjar det bli bråttom - igen. Enligt ansvariga ministern Krista Kiuru ska lagarna ges till riksdagen inom det här året.

  Hur ser Rysslands stormaktspolitiska ambitioner riktigt ut i år? Frågan blev extra intressant efter president Putins besked om att regeringen byts ut. Fortsätter Ryssland höja sin profil i Mellanöstern, eller vad kan vi vänta oss?

  I Teheran har ayatolla Khamenei lett fredagsbönen för första gången på åtta år, i ett försök att lugna ner det inflammerade politiska läget i Iran. Vad vill folket av regimen och vågar de säga vad de vill?

 • Aktuellt 17 följer med avtalsrörelsen: det strejkvarslande fackförbundet Pro träffar arbetsgivarparten Teknologiindustrin på riksförlikningsmannens byrå. Också i den här tvisten handlar det bl a om de 24 extra arbetstimmarna per år.
  EU utreder möjligheten till en minimilön för alla EU-medborgare. Det här väcker oro framför allt i Norden.
  Vi spinner också vidare på Vladimir Putins planer på att ändra den ryska grundlagen och att byta premiärminister - och hör kommentarer av Rysslandsexperter.
  Dessutom handlar det om kampen för välfärdsstaten i Frankrike: fransmännen rasar inte bara mot den planerade pensionsreformen utan också mot andra nedskärningar i välfärden.

 • Rysslands president Vladimir Putin har upplöst regeringen och premiärministern Dimitry Medvdev skyfflas åt sidan, bara timmar efter Putins årliga tal till nationen.

  Också i USA rör det sig i politiken - demokraternas presidentkandidater har argumenterat för sin plats som Donald Trumps utmanare, den amerikanska senaten väntas ta emot åtalspunkterna i riksrättsprocessen mot Trump, och ett temporärt eldupphör i handleskriget mellan Kina och USA ska undertecknas.

  I Sverige har man diskuterat hur man ska gå vidare med bekämpningen av den grova gängkriminaliteten, inte minst med tanke på det senaste bombdådet på Östermalm i centrala Stockholm.

  Och här på hemmaplan har vi på Svenska Yle kollat upp vilka kommuner som får mest och minst av skattekakan - och tittat närmare på hur en av dem förvaltar slantarna.

 • Grundlagsutskottet har behandlat frågan om utrikesminister Haavistos agerande var olagligt, när barn från syriska lägret al-Hol tilläts komma till Finland. Initiativet kommer från tio riksdagsledamöter från oppositionen, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Kristdemokraterna.

  Det är vanligt med lönefusk inom transportbranschen. Chaufförer får inte den lön de har rätt till enligt kollektivavtalet, eftersom många företag låter bli att betala till exempel övertidsersättningar och natt-tillägg. Både företagarna själva och facket säger att lönefusket beror på grå ekonomi inom branschen och hård konkurrens från utländska transportbolag.

  Imorgon, på onsdag, ska USA och Kina underteckna det första kapitlet av ett större handelsavtal mellan länderna. Lämpligt inför undertecknandet har Trumps USA bestämt att de inte längre klassificerar Kina som en “valutamanipulatör". Tills idag har USA anklagat Kina för att medvetet försvaga sin valuta för att få handelsfördelar. Det här ses ännu inte som ett slut på handelskriget, utan snarare som en vapenvila.

  Idag uppmanades också den delen av befolkningen i sydvästra Australien som inte är känslig för rök att inte uppehålla sig utomhus. Det kan komma att räcka veckor innan läget normaliseras. De som protesterar mot regeringens klimatpolitik påminns om att kol är ett av Australiens viktigaste exportprodukter.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä