Intohimon hinta

Tiistaisin klo 17.10, Yle Radio 1

Päätoiminen taiteilijaelämä on vaarallista: stressaavaa, epävarmaa ja köyhää. Neljä taiteen parissa työskentelevää kertoo mitä on valmis intohimon seuraamisesta maksamaan - ja mitä ei.

Intohimon hinta -radiosarja on saanut inspiraationsa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran järjestämästä kirjoituskilpailusta “Työttömän tarina”. Kaikki haastatellut osallistuivat kilpailuun omakohtaisella kertomuksella, jossa pohditaan työttömän taiteilijan näkökulmasta intohimoa, taidetta, toimeentuloa ja sitä, mikä elämässä loppupeleissä on merkityksellistä.

Ohjelmassa kuullaan tekijöiden haastattelun lisäksi pätkiä kirjoituskilpailuteksteistä. Toimittaja Sari Möttönen, äänisuunnittelu Joonatan Kotila, tekstinäytteet lukee Sari Möttönen, tuottaja Pertti Ylikojola.

Jaksot

  • Osa 4: Laura Finska tiesi jo 6-vuotiaana, että hänestä tulee kirjailija. Nyt hän kirjoittaa esikoisromaaniaan ja uskoo vakaasti, että pystyy tulevaisuudessa hankkimaan elantonsa kirjailijana. Kirjoituskilpailutekstissään Finska kuvaa tulevaisuuden kauhuskenaariotaan: epäonnistuneen kirjailijan kiirastulta. Toimittaja Sari Möttönen, äänisuunnittelu Joonatan Kotila, tekstinäytteet lukee Sari Möttönen, tuottaja Pertti Ylikojola.

  • Osa 3: Runoilija, tietokirjailija Rita Dahl kyllästyi taloudellisesti epävarmaan taiteilijaelämään, jota ehti elää parikymmentä vuotta, ja päätti ryhtyä opettajaksi. Taidetta hän aikoo tulevaisuudessa tehdä, mikäli palkkatyöltä ennättää. “Talous on oikeastaan kaiken perusta”, pohdiskelee tekstin päähenkilö Alva. Toimittaja Sari Möttönen, äänisuunnittelu Joonatan Kotila, tekstinäytteet lukee Sari Möttönen, tuottaja Pertti Ylikojola.

  • Osa 2: Ennisofia Salmela on valinnut elämän kuvataiteen tekijänä - ja samalla köyhyyden. Hänellä ei ole kuvataiteilijan tutkintoa, eikä taiteen tekemisellä elä. Silti hän ei näe muuta vaihtoehtoa, sillä elämä on käytettävä siihen, mikä tekee onnelliseksi. “Kun teen taidetta tunnen oloni miljonääriksi”, hän kuvaa tekstissään. Toimittaja Sari Möttönen, äänisuunnittelu Joonatan Kotila, tekstinäytteet lukee Sari Möttönen, tuottaja Pertti Ylikojola.

  • Osa 1: Tärkeintä on lapsi. Sari Hakala hylkäsi kuvataiteen ammattina jo varhain - elämä kotona lapsen kanssa tuntui tärkeämmältä. Kirjoituskilpailun voittajateksti kertoo riipaisevan tarinan kulttuurin sekatyöläisen köyhyydestä. Toimittaja Sari Möttönen, äänisuunnittelu Joonatan Kotila, tekstinäytteet lukee Sari Möttönen, tuottaja Pertti Ylikojola.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä