Aktuellt 17

ke 23.10.2019

  • 0 s
  • 0 v 11 kk

E-post: aktuellt@yle.fi

Lähetykset

  • ke 23.10.2019 17.00 • Yle Vega
  • ke 23.10.2019 17.00 • Yle Vega Östnyland
  • ke 23.10.2019 17.00 • Yle Vega Västnyland
  • ke 23.10.2019 17.00 • Yle Vega Österbotten
  • ke 23.10.2019 17.00 • Yle Vega Åboland
  • ke 23.10.2019 17.00 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Jaksot

  • Tippningarna har varit många, men det kan bara finnas en vinnare. Nu är 2019 års fredspris utdelat av Nobelkommittén, och det var en fredsmakare av klassiskt snitt som tog hem det.

    I stark kontrast till det här fortsätter den turkiska millitären att ånga fram genom norra Syrien, till omvärldens och kurdernas förtret, och det talas om brott mot folkrätten.

    Vi tar också ta tempen på det polska parlamentsvalet i helgen, och summerar vad veckans budgetförhandlingar i Finland egentligen har lett till.

  • I dag handlar Aktuellt 17 om den den turkiska offensiven i nordöstra Syrien. Obekräftade uppgifter talar om över 100 döda under det senaste dygnet. I Aktuellt 17 hör vi kommentarer från våra politiker, och från kurder i Finland, och också en analys kring läget av Turkietkännaren Tom Kankkonen.

    I dag är också en historisk dag - med två Nobelpris i litteratur på en och samma dag. Nobelpriset för 2018 går till Olga Tokarczuk från Polen, medan årets pris går till Peter Handke från Österrike. Vi frågar om Nobels litteraturpris har solkats av allt det som har hänt kring Svenska Akademien och dess ledamöter.

  • Turkiet har nu inlett sin militäroffensiv i norra Syrien. Det här är ett fösta steg mot ett fullskaligt krig mot kurderna. Hur förödande och utdragen kan den turkiska invation bli? Och när börjar omvärlden reagera?

    Det drar ihop sig kring brexit. Med bara tre veckor kvar börjar allt fler i de egna leden protestera mot premiärminister Boris Johnsons brexit-planer. Samtidigt verkar EU redo att skjuta upp hela brexit till sommaren.

    Här hemma har armbrytningen kring regeringens budget fortsatt i riksdagen. Och som förut så är det regeringens svåra sysselsättningsmål som är oppositionens främsta slagträ.

    Fler ska alltså hitta jobb, men kommer de att ha skäliga anställningsvillkor? Under det här året har ett flertal arbetsgivare idkat avtalsshopping, i jakt på förmånligare kollektivavtal. Och avtalsshoppingen ser inte ut att avta, tvärtom.

  • I norra Syrien fortsätter det att vara spänt inför Turkiets planerade invasion, och den amerikanska presidentens utspel gör väldigt lite för att göra läget mindre komplicerat.

    Här i Finland har budgethandsken kastats - förhandlingarna inleddes i dag i riksdagen, och det var ovanligt mycket liv i luckan.

    Och det vankas big business i energisektorn - Fortum köper tyskt energiföretag efter mycket om och men, och både miljöfrågor och arbesplatser står på spel.

  • Antti Rinnes förhoppningar om högre sysselsättning grusas av finansministeriet som har en lite dystrare tolkning av Finlands ekonomiska framtid.

    Migrationsfrågan är på agendan igen - EU:s inrikesministrar parlamenterar om hur flyktingarna på Medelhavet ska hanteras, medan Amnesty påpekar att det är frivilligorganisationerna som måste dra den humanitära lasten under tiden.

    Och så är det potentiellt krisläge i norra Syrien igen när USA tar bort sin hand från sina kurdiska allierade i området och ger Turkiet fria händer att gå in millitärt för att, som Turkiet säger, trygga sina gränser.

  • Näthat har blivit vardag för våra beslutsfattare - över hälften av riksdagsledamöterna har utsatts för hatrerotik på nätet - visar den första undersökningen i sitt slag i Finland.

    De som attackeras oftast är politiker med invandrarbakgrund och kvinnor.

    Och överlag utsätts kvinnor i Finland för hatretorik oftare än män - visar en färsk rapport från en rad organisationer.

    Också när det gäller åldersdiskriminering på arbetsmarknaden utsätts kvinnor oftare än män - men istället för att slippa åldersdiskriminering helt går vi mot en värld där både män och kvinnor diskrimineras.

    Utmaningar har Finland också på klimatfronten - politikerna tvistar om torven - men hur ska Finland uppnå sina klimatmål när alla drar åt var sitt håll?

    Vi ska också tala om Portugal som går till val- hur har det vänstertsyrda landet lyckats med sin politik när grannen Spaninen kämpar med sitt styre?

  • Domen föll i Skogby-fallet - alla åtal förkastades mot beväringen som körde olycksfordonet i plankorsningen hösten 2017.

    Vad kan Nylands brigad och hela försvarsmakten lära sig av fallet - det frågar vi beväringsförbundet.

    Centralkriminalpolisen är fortfarande förtegen om det grova våldsdådet i Kuopio i tisdags - polisen har nu kunnat höra den misstänkta gärningsmannen.

    Kuopio börjar sakta återgå till det normala - men både Savolax yrkesskola och köpcentret Herman hålls fortsättningsvis stängda.

    Efter de tragiska händelserna upprepar politikerna mantrat om att Finland är ett tryggt land - men de facto hålls polisen sysselsatt med oroligheter i skolorna

  • Kuopio är en stad i chock dagen efter den brutala attacken vid Savolax yrkesskola - polisen har ännu inte kunnat höra den skadade gärningsmannen - som själv studerade vid skolan.

    Vi får en rapport av vår reporter på plats i Kuopio.

    Finland är ett land som har skakats av flera skolattacker - och allt fler unga söker psykisk hjälp för allt allvarligare symptom - säger psykiatrisk sjukskötare som vi har talat med .

    Brexitkarusellen snurrar på allt högre varv - delar av Boris Johnsons nya förslag har läckt ut - förslaget är inte fördelaktigt för EU, men duger det inte, lämnar Storbritannien EU sista oktober utan avtal - dundrar Johnson.

    Östra Ukraina tar stapplande steg mot fred - nu ska Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike jobbar för en lösning!

  • Finland skakas av våldsdådet på yrkesskola i Kuopio - en död och tio skadade är läget just nu - gärningsmannen gick bärsarkagång med ett eggvapen.

    Mycket kring Kuopio-dådet är fortfarande oklart - men polisen har utlovat mer information alldeles i dessa minuter.

    Hur kan ett våldsdåd av den här kalibern hända i Finland igen - och hur ska man hanterade det här ofattbara våldsdådet - bland annat det talar vi om med psykologen Ferdinand Garoff.

    Förutom attacken mot yrkesskolan i Kuopio berättar vi bland annat om Jutta Urpilainens kommissionärsutfrågning och hur vi ska få bukt med hushållens skuldsättning.

  • Det ser bara dystrare ut på den finländska bebisfronten

    Den nyaste prognosen talar om att hela befolkningsmängden börjar sjunka redan år 2031

    Har politikerna äntligen hittat en lösning på den sjunkande nativiteten?

    Regeringen Sipiläs aktiveringsmodell ska snart begravas - det har regeringen Rinne beslutat, men det är osäkert vad som kommer i stället. Hör några persoliga erfarenheter och åsikter om aktvieringsmodellen.

    Antti Rinne ska på måndag möta sin ungerska kollega Viktor Orbán. Mötet kan bli en aning ansträngt samma dag har nämligen ungersk media gått till nya attacker mot sättet som Finland sköter sitt EU-ordförandeskap

    Finländska affärsmän hamnar i kläm när demonstrationerna i Honkong bara fortsätter

  • Det ska vara lika för alla i finsk värnplikt - försvarsminister Antti Kaikkonen vill plocka upp den här bollen och sätta den i rullning med medborgartjänst. Men är idéerna tillräckligt moderna för den nya generationens finländare?

    På lördagen är det 25 år sedan passagerarfärjan Estonia förliste den 28 september 1994 - hur har synen på olyckan har förändrats i Estland, en av de länder som efter Sverige miste flest medborgare.

    Finland fortsätter skicka tillbaka människor till Afghanistan, trots att UNHCR bedömer att det är mycket osäkert för civila och barn.

    Och i helgen är det dags för förtida val i Österrike som sedan i våras befunnit sig i politiskt dödläge efter en korruptionsskandal som fällde den sittande regeringen. Kan Sebastian Kurz fortsätta som förbundkansler efter valet och tar han med sig högerpopulistiska Frihetspartiet, vars före detta chef föranledde nyvalet?

  • Nykarleby minns Natanael - som begick självmord efter att ha fått avslag på sin asylansökan - efter fyra år i Finland

    Inrikesministern med ansvar för asylfrågor Maria Ohisalo säger att de asylsökandes psykiska ohälsa måste tas på allvar

    Svensk afghanistanexpert säger att det inte är skäligt att skicka tillbaka asylsökande som saknar kontaktnät till Afghanistan

    - han befarar fortsatt politiskt limbo efter helgens presidentval

    Föräldrarnas bakgrund och vad vi själva har för utbildningsnivå påverkar hur aktivt vi röstar - och skillnaderna mellan hög- och lågutbildade ökar - speciellt bland de unga

    Från helande kolsänka till förorenande kolkälla - det ödet väntar Östersjön - och oss alla som bor vid Östersjökusten - om vi inte lyckas stävja klimatförändringen.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä