Aktuellt 17

ma 21.10.2019

 • 30 min
 • vain suorana

E-post: aktuellt@yle.fi

Lähetykset

 • ma 21.10.2019 17.00 • Yle Vega
 • ma 21.10.2019 17.00 • Yle Vega Österbotten
 • ma 21.10.2019 17.00 • Yle Vega Huvudstadsregionen
 • ma 21.10.2019 17.00 • Yle Vega Åboland
 • ma 21.10.2019 17.00 • Yle Vega Östnyland
 • ma 21.10.2019 17.00 • Yle Vega Västnyland

Jaksot

 • Både barn och vuxna påverkas om föräldrarna i en familj upplever att de har svårt att få ekonomin att gå ihop, det visar ny undersökning från THL.

  I USA är Joe Bidens tid som ohotad etta i demokraternas primärval förbi - det var främst Elizabeth Warren som fick axla rollen som favorit i nattens debatt mellan demokraterna.

  Mitt i den turkiska offensiven mot norra Syrien har Turkiets president fått möjligheten att träffa både ryska och amerikanska ledare

  I dag är det på dagen 25 år sedan finländarna fick rösta om vi ska bli EU-medlemmar - svaret blev som bekant "ja" och mycket har förändrats sen dess.

 • Nyhetsbyrån SPT har avslutat sina samarbetsförhandlingar - SPT satsar på regionell bevakning, men kunderna behöver kanske inte den tjänsten.

  Vårdreformen har gjort en återkomst - den förra regeringen föll just på grund av vårdreformen - är reformen ett nytt hopp eller ett mörkt hot för den nuvarande regeringen?

  Kommunerna visar ovanligt stora svårigheter med att få ihop ekonomin - vi utreder vad det riktigt är som har hänt med skatteintäkterna.

  I Katalonien är det oroligt just nu, när invånarna fortsätter protestera mot de domar som har fallit mot flera katalanska separatistledare.

  Afrika har ofta varit förbisett när finländska presidenter planerar utrikesbesök - tajmingen kunde inte ha varit mycket bättre när president Niinistö gör det första, finländska presidentbesöket till Etiopien.

 • Syrien har nu ställt sig på kurdernas sida i kampen mot Turkiet. Det här är det senaste draget i ett storpolitiskt maktspel i regionen. När USA drar sig ur, träder Ryssland in. För kurderna kan avtalet med syriska regimen en ny dolkstöt i ryggen.

  Vi frågar oss också vad som riktigt händer på Viking Line? Rederiet har nyss varit inblandat i mutbrott, men det här bara är toppen av isberget. Programmet Spotlight avslöjar nu utbredda problem med uselt arbetsklimat, regelbundna vilotidsbrott och bristande säkerhetsrutiner på Viking Lines båtar.

  Bråda tider väntar nu brittiska parlamentet som inledde sin session idag. Tiden för brexit börjar rinna ut och goda råd är nu dyra.

 • Tippningarna har varit många, men det kan bara finnas en vinnare. Nu är 2019 års fredspris utdelat av Nobelkommittén, och det var en fredsmakare av klassiskt snitt som tog hem det.

  I stark kontrast till det här fortsätter den turkiska millitären att ånga fram genom norra Syrien, till omvärldens och kurdernas förtret, och det talas om brott mot folkrätten.

  Vi tar också ta tempen på det polska parlamentsvalet i helgen, och summerar vad veckans budgetförhandlingar i Finland egentligen har lett till.

 • I dag handlar Aktuellt 17 om den den turkiska offensiven i nordöstra Syrien. Obekräftade uppgifter talar om över 100 döda under det senaste dygnet. I Aktuellt 17 hör vi kommentarer från våra politiker, och från kurder i Finland, och också en analys kring läget av Turkietkännaren Tom Kankkonen.

  I dag är också en historisk dag - med två Nobelpris i litteratur på en och samma dag. Nobelpriset för 2018 går till Olga Tokarczuk från Polen, medan årets pris går till Peter Handke från Österrike. Vi frågar om Nobels litteraturpris har solkats av allt det som har hänt kring Svenska Akademien och dess ledamöter.

 • Turkiet har nu inlett sin militäroffensiv i norra Syrien. Det här är ett fösta steg mot ett fullskaligt krig mot kurderna. Hur förödande och utdragen kan den turkiska invation bli? Och när börjar omvärlden reagera?

  Det drar ihop sig kring brexit. Med bara tre veckor kvar börjar allt fler i de egna leden protestera mot premiärminister Boris Johnsons brexit-planer. Samtidigt verkar EU redo att skjuta upp hela brexit till sommaren.

  Här hemma har armbrytningen kring regeringens budget fortsatt i riksdagen. Och som förut så är det regeringens svåra sysselsättningsmål som är oppositionens främsta slagträ.

  Fler ska alltså hitta jobb, men kommer de att ha skäliga anställningsvillkor? Under det här året har ett flertal arbetsgivare idkat avtalsshopping, i jakt på förmånligare kollektivavtal. Och avtalsshoppingen ser inte ut att avta, tvärtom.

 • I norra Syrien fortsätter det att vara spänt inför Turkiets planerade invasion, och den amerikanska presidentens utspel gör väldigt lite för att göra läget mindre komplicerat.

  Här i Finland har budgethandsken kastats - förhandlingarna inleddes i dag i riksdagen, och det var ovanligt mycket liv i luckan.

  Och det vankas big business i energisektorn - Fortum köper tyskt energiföretag efter mycket om och men, och både miljöfrågor och arbesplatser står på spel.

 • Antti Rinnes förhoppningar om högre sysselsättning grusas av finansministeriet som har en lite dystrare tolkning av Finlands ekonomiska framtid.

  Migrationsfrågan är på agendan igen - EU:s inrikesministrar parlamenterar om hur flyktingarna på Medelhavet ska hanteras, medan Amnesty påpekar att det är frivilligorganisationerna som måste dra den humanitära lasten under tiden.

  Och så är det potentiellt krisläge i norra Syrien igen när USA tar bort sin hand från sina kurdiska allierade i området och ger Turkiet fria händer att gå in millitärt för att, som Turkiet säger, trygga sina gränser.

 • Näthat har blivit vardag för våra beslutsfattare - över hälften av riksdagsledamöterna har utsatts för hatrerotik på nätet - visar den första undersökningen i sitt slag i Finland.

  De som attackeras oftast är politiker med invandrarbakgrund och kvinnor.

  Och överlag utsätts kvinnor i Finland för hatretorik oftare än män - visar en färsk rapport från en rad organisationer.

  Också när det gäller åldersdiskriminering på arbetsmarknaden utsätts kvinnor oftare än män - men istället för att slippa åldersdiskriminering helt går vi mot en värld där både män och kvinnor diskrimineras.

  Utmaningar har Finland också på klimatfronten - politikerna tvistar om torven - men hur ska Finland uppnå sina klimatmål när alla drar åt var sitt håll?

  Vi ska också tala om Portugal som går till val- hur har det vänstertsyrda landet lyckats med sin politik när grannen Spaninen kämpar med sitt styre?

 • Domen föll i Skogby-fallet - alla åtal förkastades mot beväringen som körde olycksfordonet i plankorsningen hösten 2017.

  Vad kan Nylands brigad och hela försvarsmakten lära sig av fallet - det frågar vi beväringsförbundet.

  Centralkriminalpolisen är fortfarande förtegen om det grova våldsdådet i Kuopio i tisdags - polisen har nu kunnat höra den misstänkta gärningsmannen.

  Kuopio börjar sakta återgå till det normala - men både Savolax yrkesskola och köpcentret Herman hålls fortsättningsvis stängda.

  Efter de tragiska händelserna upprepar politikerna mantrat om att Finland är ett tryggt land - men de facto hålls polisen sysselsatt med oroligheter i skolorna

 • Kuopio är en stad i chock dagen efter den brutala attacken vid Savolax yrkesskola - polisen har ännu inte kunnat höra den skadade gärningsmannen - som själv studerade vid skolan.

  Vi får en rapport av vår reporter på plats i Kuopio.

  Finland är ett land som har skakats av flera skolattacker - och allt fler unga söker psykisk hjälp för allt allvarligare symptom - säger psykiatrisk sjukskötare som vi har talat med .

  Brexitkarusellen snurrar på allt högre varv - delar av Boris Johnsons nya förslag har läckt ut - förslaget är inte fördelaktigt för EU, men duger det inte, lämnar Storbritannien EU sista oktober utan avtal - dundrar Johnson.

  Östra Ukraina tar stapplande steg mot fred - nu ska Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike jobbar för en lösning!

 • Finland skakas av våldsdådet på yrkesskola i Kuopio - en död och tio skadade är läget just nu - gärningsmannen gick bärsarkagång med ett eggvapen.

  Mycket kring Kuopio-dådet är fortfarande oklart - men polisen har utlovat mer information alldeles i dessa minuter.

  Hur kan ett våldsdåd av den här kalibern hända i Finland igen - och hur ska man hanterade det här ofattbara våldsdådet - bland annat det talar vi om med psykologen Ferdinand Garoff.

  Förutom attacken mot yrkesskolan i Kuopio berättar vi bland annat om Jutta Urpilainens kommissionärsutfrågning och hur vi ska få bukt med hushållens skuldsättning.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä