Vega i dag

Finlandssvenska Madicken Malm skriver pjäser i London

 • 14 min
 • toistaiseksi

Malaxbördiga Madicken Malm har bott i London de senaste sju åren och skrivit pjäser främst på engelska. Nu är hon ändå aktuell med en ny ungdomspjäs vid namnet Lyckomanifestet. Teater Taimine kommer att åka runt i Svenskfinland med pjäsen det närmaste året och sätta upp den för tonåringar. Ämnet för pjäsen är prestationskrav. Hur kändes det att skriva på svenska för ungdomar och kommer Brexit att påverka hennes liv i London? Programledare: Hannah Norrena.

Lähetykset

 • pe 20.9.2019 16.05 • Yle Areena

Jaksot

Ei kuunneltavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Klipit

 • Hur ska vi äta klimatsmart? Vilken är köttets roll?
  Intervju med specialforskaren Juha-Matti Katajajuuri, Luke.
  Reporter: Anna Savonius.

 • Vuxna snackar om de faror unga möter på nätet i form av all porr som finns tillgänglig. Men sällan frågar vi de unga hur de själva ser på saken. Svenska Yle träffade Klas, Tobias, Jennifer och Linn för att diskutera porr: ska vi vara oroliga eller inte? Redaktör: Anki Westergård.

 • Porr är idag endast ett knapptryck bort, även för barn. I vilken utsträckning påverkas då barn och unga av den porr de exponeras för? Forskningen ger motstridiga budskap, medan de unga själva tycker att vi vuxna borde ta "porrsnacket", men sedan låta dem vara ifred. Intervjuade: Medieforskaren Sanna Spišák vid Åbo universitet och forskaren och barnmorskan Magdalena Mattebo. Redaktör: Anki Westergård.

 • Louise Amcoff som startat föreningen Tillsammans mot prostitution har erfarenhet av att sälja sex från det att hon var fjorton tills hon var nitton år. Det har satt sina spår, men idag är hon trygg och har bildat familj. Av erfarenhet vet hon att sexköparen kan vara vem som helst, men en sak har de gemensamt och det är att de är sjuka, säger hon. Redaktör: Anki Westergård.

 • Louise Amcoff var fjorton år då hon började sälja sin kropp till vuxna män. Hon säger att det inte finns någon typisk sexköpare men det de har gemensamt är att de är sjuka. "Om man köper ett barns kropp så man sjuk och har en fruktansvärd kvinno- och människosyn", säger hon. Idag är hon fri från prostitutionen och föreläser om sitt liv. Redaktör: Anki Westergård.

 • Damlandslaget i ringette knep i helgen VM-guld för sjunde gången i rad. Trots det är sporten obekant för många. Cecilia Hoffström som spelar ringette på FM-nivå gästade studion för att berätta mer om idrottsgrenen och varför just Finland är så bra i den. Programledare: Hannah Norrena.

 • Pjäsen bygger på Susanna Alakoskis bok, som är inspirerad av hennes mormors liv. Mormodern arbetade på bomullsfabriken i Vasa i femtio år, men berättade aldrig om sitt arbete. Recension av Jessica Morney. Programvärd Peter Fahllund.

 • För rapartisten Hanna Lagerström har poesi och skrivande fungerat som terapi under hennes tonår. Nu, med en socionomutbildning i bagaget, försöker hon skriva texter som kan vara till stöd för andra och är aktuell med en ny EP. Redaktör: Markus Bergfors.

 • I finalen i Tanssii tähtien tävlade skådespelaren Christoffer Strandberg och Jutta Helenius, sångaren Jannika B med dansläraren Aleksi Seppänen, och journalisten Meeri Koutaniemi med dansläraren Matti Puro.

  På plats i segervimlet fanns Camilla Andelin.

  Camilla Andelin var på plats på finalen och träffade Christoffer Strandberg någon minut efter segern

 • Årets sverigefinne 2019 är Anna Takanen. Hon är skådespelare och regissör, hon har lett både Göteborgs stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, och nu har hon också skrivit en bok om sin pappas upplevelser som krigsbarn: Sörjen som blev.

 • Fredag kväll samlades sverigefinländare till gala i Stockholm för att utse Årets Sverigefinne - en fest som uppmärksammar personer som gjort betydelsefula insatser för att lyfta fram sverigefinskhet i Sverige. Kalle Kinnunen prisnominerades för sin finskakurs på Instagram, medan Årets unga sverigefinne Viivi Paavonperä fick pris för sitt arbete med att hjälpa unga sverigefinländare hitta skrivglädje på finska i Finn-Kirjas ungdomssektion.

 • Skådespelaren Adam Driver har på kort tid blivit en av sin generations mest eftersökta skådespelare. Nu är han Oscarstippad för sin insats i skilsmässofilmen ”Marriage story” och aktuell med "Star Wars: The Rise of Skywalker". Reporter Karin Svensson träffade honom på filmfestivalen i London.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä